Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicaties

Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicaties Een (oppervlakkige) aderontsteking of flebitis is een ontstekingsreactie van het lichaam waarbij een ader wordt aangetast. Deze ontsteking veroorzaakt dan op zijn beurt vaak bloedklonters. In dit artikel bespreek ik de oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze ontsteking.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die een oppervlakkige aderontsteking kunnen veroorzaken. De meeste oorzaken hebben een gemeenschappelijke factor: namelijk dat ze een een grote(re) druk geven op de (been)aders en daardoor een vertraagde of verstoorde bloeddoorstroming creëren:
 • Spataderen
 • Obesitas
 • Bedlegerige patiënt
 • Operatie
 • Zwangerschap

De meest voorkomende oorzaak van oppervlakkige flebitis is wat men noemt mechanische of chemische irritatie als gevolg van infuustherapie. Als het buisje van het infuus (te) lang ter plaatse blijft kan het plastiek de wand van de ader irriteren met als gevolg een ontstekingsreactie. Dezelfde reactie kan men zien wanneer de ader wordt geïrriteerd door (te)veel intraveneuse chemische middelen zoals zware antibiotica.

Symptomen

De onstekingssymptomen verschijnen op de plaats waar de ader is aangetast:
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Pijn
 • Huid voelt warm aan
 • Ader voelt hard aan
 • Soms vochtophoping (oedeem)
Koorts kan tevens optreden.

Complicaties

De grootste complicatie van een oppervlakkige flebitis is dat de ontsteking zich uitbreid. Wanneer dit gebeurt kunnen de dieper gelegen aders worden aangetast. Als reactie op die ontsteking kunnen er zich bloedklonters (tromboses) vormen. Dit noemt men dan een tromboflebitis. Als er tromboflibitis optreed in grote, diepe aders bestaat het risico dat ze het bloedvat blokkeren met als gevolg dat er niet genoeg bloed naar de weefsels stroomt.

Een ander risico van de bloedklonters is wanneer deze loskomen. Als ze mee naar het hart en de longen wordt gevoerd door de bloedstroom kan de bloedklonter het hart en/of longen (longembolie) blokkeren met risico op een hartstilstand en ademhalingsstilstand.

Een andere complicatie is dat de aangetaste ader later vaak een spatader wordt.

Behandeling

Een oppervlakkige flebitis gaat vaak over binnen enkele dagen of weken zonder specifieke medische behandeling. Als de aandoening een gevolg is van infuustherapie moet men het infuus verwijderen en zo nodig ergens ander herprikken. Bewegen is altijd aangeraden wanneer mogelijk. Steunkousen of een drukverband worden tevens aangeraden.

Soms wordt er een onstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven of antibiotica toegediend (bij ernstige gevallen). Er bestaat ook zalf (heparinoïden) die men bij een aderonsteking kan gebruiken. Bij vermoeden van uitbreiding altijd medisch advies inwinnen bij een arts vanwege de complicaties.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker…
Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenZware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenEen pijnlijk en zwaar gevoel hebben in de benen kan wijzen op meerdere achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld obesi…
Flebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis is een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak Flebitis staat ook bekend als aderontsteking. Aders z…
Aderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderAderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderEen aderontsteking (flebitis) duidt op een plaatselijke ontsteking en stolselvorming van de wand van een oppervlakkig ge…

De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Poliosis circumscripta: witte pluk haar op het hoofdPoliosis circumscripta: witte pluk haar op het hoofdEen witte pluk haar of het hoofd? Misschien heb je last van poliosis circumscripta, vaak kortweg poliosis (en soms polio…
Bronnen en referenties
 • www.invaliditeit.be
 • www.doktersabc.nl
 • www.medibelgium.be
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 26-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.