Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicaties

Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicaties Een (oppervlakkige) aderontsteking of flebitis is een ontstekingsreactie van het lichaam waarbij een ader wordt aangetast. Deze ontsteking veroorzaakt dan op zijn beurt vaak bloedklonters. In dit artikel bespreek ik de oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze ontsteking.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die een oppervlakkige aderontsteking kunnen veroorzaken. De meeste oorzaken hebben een gemeenschappelijke factor: namelijk dat ze een een grote(re) druk geven op de (been)aders en daardoor een vertraagde of verstoorde bloeddoorstroming creëren:
 • Spataderen
 • Obesitas
 • Bedlegerige patiënt
 • Operatie
 • Zwangerschap

De meest voorkomende oorzaak van oppervlakkige flebitis is wat men noemt mechanische of chemische irritatie als gevolg van infuustherapie. Als het buisje van het infuus (te) lang ter plaatse blijft kan het plastiek de wand van de ader irriteren met als gevolg een ontstekingsreactie. Dezelfde reactie kan men zien wanneer de ader wordt geïrriteerd door (te)veel intraveneuse chemische middelen zoals zware antibiotica.

Symptomen

De onstekingssymptomen verschijnen op de plaats waar de ader is aangetast:
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Pijn
 • Huid voelt warm aan
 • Ader voelt hard aan
 • Soms vochtophoping (oedeem)
Koorts kan tevens optreden.

Complicaties

De grootste complicatie van een oppervlakkige flebitis is dat de ontsteking zich uitbreid. Wanneer dit gebeurt kunnen de dieper gelegen aders worden aangetast. Als reactie op die ontsteking kunnen er zich bloedklonters (tromboses) vormen. Dit noemt men dan een tromboflebitis. Als er tromboflibitis optreed in grote, diepe aders bestaat het risico dat ze het bloedvat blokkeren met als gevolg dat er niet genoeg bloed naar de weefsels stroomt.

Een ander risico van de bloedklonters is wanneer deze loskomen. Als ze mee naar het hart en de longen wordt gevoerd door de bloedstroom kan de bloedklonter het hart en/of longen (longembolie) blokkeren met risico op een hartstilstand en ademhalingsstilstand.

Een andere complicatie is dat de aangetaste ader later vaak een spatader wordt.

Behandeling

Een oppervlakkige flebitis gaat vaak over binnen enkele dagen of weken zonder specifieke medische behandeling. Als de aandoening een gevolg is van infuustherapie moet men het infuus verwijderen en zo nodig ergens ander herprikken. Bewegen is altijd aangeraden wanneer mogelijk. Steunkousen of een drukverband worden tevens aangeraden.

Soms wordt er een onstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven of antibiotica toegediend (bij ernstige gevallen). Er bestaat ook zalf (heparinoïden) die men bij een aderonsteking kan gebruiken. Bij vermoeden van uitbreiding altijd medisch advies inwinnen bij een arts vanwege de complicaties.
© 2011 - 2020 Chuck, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker…
Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenZware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenEen pijnlijk en zwaar gevoel hebben in de benen kan wijzen op meerdere achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld obesi…
Flebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis is een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak Flebitis staat ook bekend als aderontsteking. Aders z…
Aderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderAderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderEen aderontsteking (flebitis) duidt op een plaatselijke ontsteking en stolselvorming van de wand van een oppervlakkig ge…

De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Poliosis circumscripta: witte pluk haar op het hoofdPoliosis circumscripta: witte pluk haar op het hoofdEen witte pluk haar of het hoofd? Misschien heb je last van poliosis circumscripta, vaak kortweg poliosis (en soms polio…
Bronnen en referenties
 • www.invaliditeit.be
 • www.doktersabc.nl
 • www.medibelgium.be

Reageer op het artikel "Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicaties"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tineke, 30-05-2019 09:46 #7
Goedemorgen.

Bij onze zwangere dochter, uitgerekend in juli, is flebitis geconstateerd in de bovenste aderen, dus nog niet in de diepliggende. Zij heeft een drukverband en moet fraxipRine spuiten.

Daar ligt nu net een probleem. Wat doet fraxiparine bij haar en bij de baby en de mogelijke complicatie. Nu lees ik bovenstaand helemaal niks over bloedverdunnend bij oppervlakkige ontsteking. Natuurlijk als de noodzaak er is. Maar is er ook een alternatief ivm zwanger zijn en baby en natuurlijk bovenal zij zelf

Ik hoor graag van u

Met vriendelijke groet

Een bezorgde moeder en beppe.

Paula, 29-05-2015 14:38 #6
Ik heb na de 2e chemokuur een FEC kuur een aderontsteking opgelopen, waarschijnlijk is de chemo naast de ader gaan meelopen, waardoor ik als vanaf januari 2015 in de kneep van mijn arm een bloedzwelling heb. Nu moest ik 90 bloedverdunners inspuiten Innohep 0,5 het heeft niet geholpen.
Ben nu na de laatste chemokuur bij de dermatoloog en krijg volgende week een steunarmkous. Is er nog iets anders aan te doen? Ik heb er geen vertrouwen meer in.

Frans Mattaar, 09-04-2014 19:53 #5
Beste mensen,
Ik weet het, de Nederlandse taal is niet eenvoudig. Maar… als je van jezelf weet dat je er niet zo goed in thuis bent laat dan je tekst even controleren door iemand die er wel verstand van heeft voordat je die publiceert!
Onder Complicaties lees ik: De grootste complicatie van een oppervlakkige flebitis is dat de ontsteking zich uitbreid.
Het woord uitbreid in dit geval graag met dt: uitbreidt.
Verderop in hetzelfde artikel: Als er tromboflibitis optreed. Het laatste woord graag met dt aan het eind: optreedt.
In dezelfde zin worden de woorden tromboflebitis en tromboflibitis gebruikt. laatstgenoemd woord lijkt mij onjuist
Dit soort fouten horen in een semiwetenschappelijk artikel niet thuis. Verbeter het even!
Vriendelijke groet,
Frans Mattaar

A. J. M. van Alphen, 30-10-2013 21:07 #4
Voor een Scan een infuus gehad met contrastvloeistof op 12 juli 2013. Aderontsteking vanuit binnenkant elleboog naar omlaag.
Op 2 aug. naar huisarts. Hirudoid om in te smeren. Ontsteking is gezakt naar de pols en hand. Vandaag 30 oktober 2013, na bijna drie maanden, zit het daar nog steeds en verbetert er niets. Ik voel me er ziek bij en heb pijn. De creme is op, maar heeft weinig soelaas gebracht. Dikke ader over ca. 7 cm. en blauwe bovenkant van de linker hand

Mieke, 30-09-2013 20:57 #3
Wat gebeurd er als er een stukje van het infuus blijft zitten in de huid?

G. Meijer, 06-09-2013 14:28 #2
Ik heb een tromboflebitis na een operatie aan neus bijholten, ben bij de ha geweest en ben direct doorgestuurd naar het zkh die constateerde een tromboflebitis daarvoor heb ik zalf gekregen en een kous om mijn arm is dit afdoende ik voel me heel naar?

Judy Pleune, 30-08-2013 09:33 #1
Ik heb een aderontsteking nu een peneceline kuur gekregen van de huisarts 3 dagen bezig nog geen verbetering. Moet ik nu rusten met het been? en moet ik er verband omheen doen? ik voel me er zeer belabberd bij

Infoteur: Chuck
Laatste update: 26-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!