Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomen

Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomen Een pijnlijk en zwaar gevoel hebben in de benen kan wijzen op meerdere achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld obesitas, zwangerschap of een gebrek aan beweging. Essentieel gaat het om een opeenstapeling van bloed in de aders door een gebrekkige bloedcirculatie. Zware benen kunnen op die manier leiden tot trombose: dit is de vorming van een bloedklonter in je ader. Hierdoor kan een flebitis of aderontsteking in het been ontstaan. Wat kan je doen aan zware benen en hoe kan je trombose en flebitis voorkomen?

Zware benen: symptomen en oorzaken

De oorzaken van het voelen van een zwaar gevoel in de benen kunnen meervoudig zijn. Het essentieel probleem is een verminderde bloedcirculatie in de benen. Je benen en mogelijk ook je voeten gaan zwaar en loom aanvoelen omdat er zich teveel bloed opstapelt. Het bloed wordt niet voldoende terug naar de bovenkant van het lichaam gepompt door de beenspieren. Deze symptomen kunnen voorkomen bij mensen met obesitas, zwangere vrouwen, sporters na het doen van een fysieke inspanning, of personen die lang en veel moeten stilzitten of stilstaan.

Wat is een trombose?

Bloedklonter

Een van de mogelijke gevolgen waartoe zware benen kunnen leiden is de ontwikkeling van trombose. Trombose is een medische term voor het optreden van een bloedklonter of bloedstolsel. Bloedklonters kunnen ontstaan wanneer er een stolling van het bloed optreedt in een ader. Dit is een risico dat kan samengaan met het voelen van zware benen en moet zeker goed gecontroleerd worden door een arts. Bloedklonters voorkomen is essentieel als je aanleg hebt voor een slechte bloedcirculatie.

Pijn in de benen

Een bloedklonter kan ernstige pijn in het been veroorzaken, maar die pijn kan ook voorbijgaand zijn. Net daarom moet hier heel aandachtig mee worden omgegaan. Het hebben van een bloedklonter is een potentieel levensgevaarlijke situatie, want de bloedklonter kan door je lichaam gaan reizen en zich gaan nestelen in je longen of in je hersenen. Gevolgen kunnen in dat geval een longembolie of een herseninfarct zijn.

Flebitis in het been

Bloed geblokkeerd

Het optreden van trombose kan vrij snel zorgen voor een ontsteking van de ader waarin de bloedklonter zich bevindt. De medische term hiervoor is flebitis. Bij deze aderontsteking komt het erop neer dat de bloedklonter of bloedprop de doorgang van het bloed verspert. De bloedsomloop wordt dus geblokkeerd op de plaats waar de klonter zich bevindt.

Oppervlakkige of diepveneuze flebitis

De aderontsteking kan oppervlakkig (oppervlakkige flebitis) zijn of diep (diepveneuze flebitis): dit betekent dat de ontsteking zich respectievelijk in een kleine of een diepere ader bevindt. Vooral in het laatste geval bestaat het risico op complicaties in de longen of de hersenen doordat de bloedklonter zich door het lichaam kan verplaatsen. In dit geval is dringende medische behandeling nodig: men zal de patiënt behandelen met bloedverdunnende injecties.

Tips om trombose te vermijden

Om te vermijden dat je een trombose met flebitis in je benen ontwikkelt, is het aangeraden om op enkele dingen te letten. Deze tips kunnen nuttig zijn om bloedklonters en mogelijke levensbedreigende complicaties te voorkomen.

Compressiekous

Een compressiekous kan erg zinvol zijn om zware benen tegen gaan doordat het de bloedcirculatie bevordert. Deze soort van kous - ook wel steunkous genoemd - oefent druk uit op de aders zodat deze gestimuleerd worden in het vervoeren van bloed. Hierdoor zal je minder snel last hebben van een zwaar, vermoeid gevoel in de onderbenen. Een compressiekous wordt niet alleen gedragen door mensen met problemen met de bloedcirculatie, maar ook sporters zien er meer en meer het nut van in. De recuperatie van de spieren verloopt vlotter en je algemene fitheid wordt er alleen maar beter van.

Gel of crème

Aders ondersteunen
Een balsem, gel of crème op de benen aanbrengen kan zware, vermoeide benen helpen voorkomen. Sommige balsems zijn gericht op een betere bloedcirculatie waardoor je benen minder zwaar zullen aanvoelen. Een voorbeeld daarvan is de beencrème Hirudoid. Hirudoid is een bekende crème die de aders ondersteunt en wordt vaak aangeraden bij problemen met de bloeddoorstroming.

Tegen pijn
Een andere mogelijkheid is om een gel te smeren die positieve effecten heeft op de spieren en tegelijk pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 • Ibuprofen gel
 • Voltaren Emulgel

Andere tips

 • vermijd lang stilzitten en stilstaan
 • beweeg voldoende
 • vermijd strakke kledij
 • vermijd alcohol en koffie: deze drogen het lichaam uit
 • drink veel mineraalwater: dit verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed
 • neem alleen een antistollingsmiddel indien nodig

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenBloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenEen trombosebeen kan erg vervelend en zelfs potentieel levensgevaarlijk zijn doordat het de bloedsomloop belemmert. De b…
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…
Trombosebeen: risicofactoren om een trombose te ontwikkelenTrombosebeen: risicofactoren om een trombose te ontwikkelenEen trombosebeen herkennen is in de meeste gevallen niet zo moeilijk: het been voelt zwaar en gezwollen aan en is ook no…
Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker…

Klebsiella bacterie is gevaarlijk vanwege besmettingKlebsiella bacterie is gevaarlijk vanwege besmettingIn ziekenhuizen en verpleeghuizen komt soms een bacterie voor die zeer gevaarlijk is. Deze bacterie is gevaarlijk en res…
Auto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseAuto-immuunziekten: oorzaken, typen, behandeling, prognoseHet immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. Bij auto-immuunziekten verloopt die bescherming niet…
Bronnen en referenties
 • http://www.medibelgium.be/service/gezondheidstest/trombosecontrole.html
 • http://www.e-gezondheid.be/wat-zijn-de-tekenen-van-flebitis/actueel/1230
 • http://www.trombosestichting.nl/patienten/behandeling/preventie-leefregels.html (bronnen geraadpleegd op 22/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.