Bloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraar

Bloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraar Als je last hebt van een slechte bloedcirculatie dan kan dit samengaan met vervelende symptomen zoals pijnlijke benen, gezwollen voeten en koude handen. De reden hiervoor is dat de bloedsomloop problemen heeft om het bloed van de onderste ledematen terug omhoog te stuwen. Om de bloeddoorstroming te stimuleren kan je gebruik maken van een bloedsomloopverbeteraar of 'bloedcirculatiebooster'. Een bloedsomloopverbeteraar werkt via elektrische spierstimulatie, waardoor er een betere doorbloeding in de spieren ontstaat. Hierdoor zullen je voeten en benen minder zwaar aanvoelen en kan je je snel fitter gaan voelen. Wat zijn zoal de voordelen van zo een bloedsomloopverbeteraar of 'circulation booster'?

Symptomen slechte bloedcirculatie

Een goede bloedcirculatie is van cruciaal belang om je fit en gezond te voelen en bepaalde aandoeningen en ziekten te vermijden. Voor een gezonde bloedsomloop is het dan ook belangrijk dat de voeten en de benen het bloed efficiënt terug naar het hart kunnen voeren. Dit kan doordat de spieren hun werk doen, bijvoorbeeld door lichaamsbeweging. Wanneer dit laatste een probleem vormt dan kan er een slechte bloedcirculatie ontstaan, wat enkele vervelende symptomen met zich mee kan brengen.
Enkele voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op een slechte bloeddoorstroming:
 • zware, pijnlijke benen
 • dikke, gezwollen voeten
 • gezwollen enkels
 • krampen in de benen
 • koude handen en voeten
 • tintelingen in de voeten

Wat is een bloedsomloopverbeteraar?

Spierstimulatie

Het fenomeen van een slechte bloedcirculatie kan optreden omwille van verschillende oorzaken, zoals het gebrek aan lichaamsbeweging, ouderdom of verzwakte spieren. Aandoeningen en ziekten die kunnen samengaan met een slechte bloedcirculatie zijn bijvoorbeeld diabetes, artrose en overgewicht. Het is op dit vlak dat een bloedsomloopverbeteraar - ook wel 'circulation booster' genoemd - nuttig kan zijn, met name doordat het apparaat de spieren helpt om het bloed omhoog te stuwen. Dit gebeurt door middel van elektrische spierstimulatie (ESM of Electronic Stimulation of the Muscles), waarbij de spieren op effectieve wijze samentrekken en ontspannen, wat leidt tot een betere bloeddoorstroming.

Werking 'bloedcirculatiebooster'

Een bloedsomloopverbeteraar of bloedcirculatiebooster werkt als volgt. Je neemt plaats in een makkelijke zetel of stoel en je plaatst beide voeten op het apparaat. Je schakelt het apparaat in en je voelt meteen dat je voeten 'gemasseerd' worden, waarbij het apparaat de zenuwen van de voetzolen prikkelt. Hierdoor wordt druk uitgeoefend op de aderen van de benen en voel je dat je spieren samentrekken en ontspannen. Bij dit alles kan je rustig relaxen en hoef je verder niets te doen. Na een twintig à dertig minuten schakel je het apparaat uit. Het is aanbevolen om één keer per dag een dergelijke sessie van een klein halfuurtje te doen.

Voordelen bloedsomloopverbeteraar

Vermindert symptomen

De symptomen die samengaan met een zwakke bloedcirculatie worden op een heel efficiënte manier tegengegaan. De manier waarop dit gebeurt, namelijk via elektrische spierstimulatie, heeft wereldwijd haar nut bewezen bij mensen met symptomen als gezwollen voeten, dikke enkels, pijnlijke benen, enz...Doordat deze klachten bestreden worden zal je je fitter voelen en kan je conditie verbeteren. Op die manier heeft een bloedsomloopverbeteraar ook positieve effecten voor je gezondheid in het algemeen.

Passief

Een van de belangrijkste voordelen van een bloedsomloopverbeteraar is dat je zelf weinig of niets hoeft te doen. Wanneer lichaamsbeweging een probleem vormt, bijvoorbeeld bij immobiliteit of fysieke zwakte, kan je je bloedcirculatie door het apparaat laten stimuleren door er comfortabel bij te gaan zitten. Hoewel je passief bent, wordt je bloedsomloop dus toch gestimuleerd.

Praktisch

Een bloedsomloopverbeteraar is een handig apparaat waarbij je via afstandsbediening de intensiteit van de elektrische spierstimulatie geleidelijk kan verhogen. Bovendien kan je het toestel makkelijk verplaatsen en met je meedragen. Een bloedsomloopverbeteraar is niet groot en niet zwaar, waardoor je het zonder problemen kan meenemen naar een andere ruimte in huis.

Bloedsomloopverbeteraar of compressiekous?

Net als een 'circulation booster' heeft ook een compressiekous of steunkous de eigenschap om de bloeddoorstroming in de benen te bevorderen. Een compressiekous oefent druk uit op de aderen waardoor het bloed makkelijker omhoog gevoerd kan worden en de kans op dikke, gezwollen benen verkleint. Bij een compressiekous kan de elasticiteit na verloop van tijd echter verminderen, waardoor de efficiëntie van de kous afneemt. Dit nadeel is er niet bij een bloedsomloopverbeteraar, die werkt via elektrische spierstimulatie. Een compressiekous heeft dan weer het voordeel goedkoper te zijn.

Prijzen bloedsomloopverbeteraars

Er zijn tal van bloedsomloopverbeteraars op de markt die je zowel in gespecialiseerde medische winkels als online kan bestellen. Anno 2020 variëren de prijzen van deze toestellen van 115 euro tot 300 euro en meer.
Enkele voorbeelden van 'circulation boosters' of apparaten die de bloedsomloop verbeteren:
 • Revitive Medic
 • Revitive Medic Plus
 • Circulation Maxx Ultra
 • Bodi-Tek Bloedcirculatie

Lees verder

© 2017 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspan uw benen en bevorder uw bloedcirculatie door ESSOntspan uw benen en bevorder uw bloedcirculatie door ESSHeeft u last van gespannen kuiten of benen? Met behulp van het Bodi-Tek Circulation Plus Massage-apparaat worden uw spie…
"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandeling"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandelingWat is eigenlijk een “open been” en hoe ontstaat dit? Deze ernstige aandoening heeft te maken met een probleem met de bl…
Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeterenSlechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeterenHet lichaam heeft zuurstofrijk bloed nodig, dat het krijgt dankzij de bloedsomloop. Hierdoor krijgen cellen in het licha…

Cyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamCyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamEen cyste (cystis) is een bijna altijd goedaardige blaas- of zakvormige holte met vloeibare, stroperige of taaie inhoud.…
Nagels: Veranderingen in kleur, sterkte en textuurNagels: Veranderingen in kleur, sterkte en textuurHet uiterlijk van de nagels wijst soms op een bepaald mild tot ernstig probleem in het lichaam. Normaal gesproken is een…
Bronnen en referenties
 • https://www.revitive.nl/hoe-revitive-werkt/
 • https://www.massagekussenstore.nl/product/739410/bodi-tek-bt-crbo3-circulation-plus.html
 • https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/revitive-iemand-ervaring-mee
 • https://www.bol.com/nl/catalog/product-recommendations.html?productId=9200000031270838&section=electronics (bronnen geraadpleegd op 31/10/2017)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.