Zware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatie

Zware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatie Je kent het gevoel wel: eindelijk is het zomer en wil je van het mooie weer gaan genieten, maar dan duiken die vervelende zware benen weer op. Last hebben van zware benen is erg vervelend en komt vrij vaak voor bij warm weer of bij langdurige fysieke inspanningen. Basisoorzaak van dit fenomeen is een verminderde bloedcirculatie waardoor bloed beneden in de benen blijft zitten. Mensen met een erfelijke aanleg en ouderen hebben meer last van zware benen. Wil je het zware, vermoeide gevoel in de benen snel tegen gaan, dan is een gel of balsem een goede oplossing. Om zware benen in de toekomst te voorkomen kan het dragen van een steun- of compressiekous efficiënt zijn. Deze kousen bevorderen de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en je minder snel moe wordt. Een meer gesofistikeerde manier om hetzelfde effect te bereiken is een apparaat ter bevordering van de bloedcirculatie. Wat zijn de oorzaken van zware benen en welke tips kunnen de klachten verlichten?

Zware benen

In het menselijk lichaam heeft het bloed een cruciale functie. Via het bloed worden zuurstof en voedingsstoffen naar spieren en organen getransporteerd. De bloedcirculatie is dan ook cruciaal voor het functioneren van het lichaam. Het is de hartspier die het bloed naar alle delen van het lichaam pompt. Als nu die bloedcirculatie om de een of andere reden minder vlot gebeurt, kunnen er vervelende symptomen ontstaan, zoals onder meer zware benen. Benen die zwaar zijn geven je een ongemakkelijk, loom gevoel en veroorzaken al snel vermoeidheid na fysieke inspanningen.

Slechte bloedcirculatie

Wanneer de bloedcirculatie minder vlot verloopt, kunnen de kuitspieren het bloed minder goed terug naar boven pompen. Het bloed blijft dan beneden in de benen zitten waardoor de benen zwaar, vermoeid en ongemakkelijk aanvoelen. Slechte bloeddoorstroming is dan ook de hoofdoorzaak van het last hebben van zware benen. Sommige mensen hebben meer last van zware benen dan andere; vaak gaat het om een genetische aanleg maar ook om leeftijd. Oudere mensen hebben meer last van vermoeide, loom aanvoelende benen dan jongeren.

Bijkomende oorzaken

De basisoorzaak van zware benen is een probleem met de bloeddoorstroming. Een slechte bloedcirculatie kan voorkomen in veel gevallen die het probleem nog versterken, zoals:
 • overgewicht
 • spataderen
 • zwangerschap
 • warme temperaturen
 • weinig lichaamsbeweging
 • erfelijke aanleg voor spataderen
 • erfelijke aanleg voor te snelle bloedstolling
 • langdurig sporten: benen voelen zwaar doordat afvalstoffen zich hebben opgestapeld in de kuiten

Tips tegen zware benen

Een van de belangrijkste tips om zware benen te voorkomen is in de eerste plaats lichaamsbeweging. Voldoende bewegen houdt de spieren actief waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. In het algemeen is het ook zinvol om warmte te vermijden, vermits dit de bloedsomloop bemoeilijkt. In plaats van een lang, heet bad neem je dus het best een koude douche. Koude maakt de aders sterker waardoor de bloedcirculatie verbetert. Ook het dragen van losse kledij is aangeraden zodat je benen meer bewegingsvrijheid hebben en het bloed niet afgekneld wordt (bv. achter de knie). Als je vermoeid bent en je benen voelen zwaar aan, is het bovendien nuttig om je benen een tiental minuten omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Als je voeten hoger liggen dan je lichaam kan het bloed terugstromen en makkelijker circuleren in de rest van je lichaam. Tenslotte is het belangrijk om evenwichtig te eten (veel groenten en fruit) en veel water te drinken.

Behandeling zware benen

Oorzaak wegnemen

De behandeling van zware benen bestaat in de eerste plaats in het vinden van de juiste oorzaak en deze weg te nemen. In het voorgaande lijstje kan je kijken naar de mogelijke oorzaak van je zware benen en aan de hand daarvan zorgen voor een juiste behandeling. Ook het nemen van een pijnstiller is zinvol om de pijn in de benen snel tegen te gaan.

Benengel

De bedoeling is om de bloeddoorstroming opnieuw te stimuleren waardoor het bloed door de kleppen in de kuitspieren terug naar boven gestuwd kan worden. Dit kan onder meer door middel van het aanbrengen van een gel, crème of balsem die specifiek gericht is op de benen en de kuiten. Een benengel kan zorgen voor een betere bloedcirculatie en kan het zware gevoel in de benen snel wegwerken. Ook kan je hetzelfde effect mogelijk bereiken door je benen te masseren met een verzachtende massage-olie.

Compressiekous

Een heel erg efficiënte tip om zware benen preventief te behandelen is het dragen van een compressiekous. Een steunkous of compressiekous zorgt voor een goede bloedcirculatie in de benen waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De kous oefent druk uit op de aders waardoor deze gestimuleerd worden in hun werking. Hierdoor ga je sneller kunnen recupereren en word je bovendien minder snel moe. Deze kousen werken dus preventief en verkleinen de kans op een zwaar en loom gevoel in de benen erg sterk.

Tip: apparaat voor betere bloedcirculatie

Zware, gezwollen en pijnlijke benen hebben vaak te maken met een slechte bloedcirculatie. Om die bloedcirculatie te bevorderen kan je aan lichaamsbeweging doen, maar indien dat een probleem vormt zijn er ook andere mogelijkheden. Een daarvan is het gebruik maken van een apparaat ter bevordering van de doorbloeding van de spieren van de benen. Dit apparaat - ook wel bloedsomloopverbeteraar genoemd - stimuleert de bloedsomloop via elektrische spierstimulatie oftewel ESM, waardoor de spieren gaan samentrekken en ontspannen. Als je dagelijks twintig minuten gebruikt maakt van dit apparaat kan je al verbetering merken. Klachten als zware benen, gezwollen enkels en zelfs koude voeten kunnen hierdoor verholpen worden. Enkele voorbeelden van dergelijke apparaten die de bloedsomloop stimuleren zijn:
 • Revitive Bloedsomloopverbeteraar
 • Revitive Circulation Booster
 • Bodi-tek Bloedcirculatie

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenBloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenEen trombosebeen kan erg vervelend en zelfs potentieel levensgevaarlijk zijn doordat het de bloedsomloop belemmert. De b…
Spataderen: oorzaak en behandelingSpataderen: oorzaak en behandelingKronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, worden spataderen genoemd (varices). De aderen of venen voeren het bloe…
Spataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen (varices) zijn abnormaal uitgezette en kronkelige aderen. De uitzetting wordt veroorzaakt doordat de druk op…

Zwemwater(en) - de gevaren en risico'sZwemwater(en) - de gevaren en risico'sZwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging; het is leuk en ook lekker verkoelend bij warm weer. Toch zijn er wel eni…
Oefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenOefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenVeel mensen hebben last van opgezette benen, met meestal ook gezwollen voeten en enkels. Vooral met warm weer zwellen de…
Bronnen en referenties
 • http://www.professioneleosteopaten.be/ned/webpage.asp?WebpageId=250
 • http://www.e-gezondheid.be/middeltjes-om-zware-benen-te-verlichten/actueel/1033 (bronnen geraadpleegd op 21/05/2016).
 • https://www.bol.com/nl/l/revitive-bloedcirculatie-apparaten-bloedcirculatie-verbetering/N/21086+4281032309+4277735087/ (geraadpleegd op 22/10/2017).
Reactie

Wauters, 12-07-2014
Beste, ik heb soms last van een licht zwaar been (linker) soms tintelingen, ik heb veel gesport, wielrennen, het kan toch niet zijn van teveel te fietsen dat ik spierpijn ervaar, of is er slechte bloeddoorstroming of wat, graag uw informatie Reactie infoteur, 13-07-2014
Beste,

Het voelen van een zwaar been kan met meerdere oorzaken te maken hebben. Mogelijk ligt overbelasting door teveel sporten aan de basis van het probleem. Spierproblemen treden makkelijk op wanneer de spieren te weinig vocht hebben, of bij een tekort aan magnesium. Aangeraden is om na het sporten je benen lichtjes omhoog te leggen om de bloedcirculatie te bevorderen. Hierdoor kunnen je spieren snel recupereren.
Als het specifiek gaat om wielrennen, dan kijk je best ook naar je zithouding. Mogelijk leg je wat meer druk op één been waardoor er daar een probleem opduikt. Vraag voor alle zekerheid advies aan je arts; deze kan door middel van een eenvoudig lichamelijk onderzoek bepalen wat de oorzaak van je zwaar been is.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.