Spataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderen
Spataders kunnen een erg irritante aandoening zijn, en gaan vaak samen met het gevoel van "zware benen". Spataderen wijzen op een inwendig probleem met de bloedcirculatie en zijn te herkennen aan de blauwe kronkelende verdikkingen op de huid van het been. Maar ook inwendige spataderen die minder goed of helemaal niet zichtbaar zijn komen voor. Spataders zijn vaak een ware last voor zwangere vrouwen, zwaarlijvige mensen en patiënten met tromboflebitis. Je kan spataders voorkomen door hevige hitte te vermijden en je beenspieren regelmatig te oefenen. Bovendien kunnen gels en crèmes met een positieve werking voor aders en bloedvaten de klachten verlichten. Welke tips kunnen nog zoal helpen bij de behandeling van spataderen?
Wat zijn spataders?
Spataders zijn een verschijnsel waar heel wat mensen mee te maken krijgen, en vrouwen hebben er tweemaal zoveel last van als mannen. Spataders komen regelmatig voor bij vrouwen in de zwangerschap of bij mensen met tromboflebitis.
Spataders zijn aders die inwendig zijn uitgezet en verdikt omdat het bloed in de aders niet meer voldoende naar het hart kan teruggestuwd worden, zoals bij normale aders het geval is. Er is dus sprake van een problematische bloedcirculatie.
Symptomen spataderen
Spataders herken je aan de wat enge, kronkelende, blauwachtige verdikkingen op de huid, maar kunnen ook nauwelijks zichtbaar zijn. Die inwendige spataders zijn vaak een sluipend probleem dat zorgt voor vermoeide benen. Mensen met
inwendige spataders klagen ook vaak van het hebben van
"zware benen" of "zere benen". Spataders worden nog meer gevoeld bij lang stilstaan en stilzitten zoals bijvoorbeeld bij een lange vliegreis. Maar ook hevige inspanningen van de beenspieren (lang wandelen) kunnen de klachten verergeren. Het is van cruciaal belang om een evenwicht te vinden tussen immobiliteit en mobiliteit.
Oorzaken spataders
Spataders hebben als oorzaak dat er iets mis is met de terugvloeiing van het
bloed naar het hart. In het geval van een normale ader wordt het bloed dat in het been komt ook weer teruggestuwd naar het hart dankzij de aderkleppen. Wanneer die aderkleppen niet voldoende hun werk doen blijft er bloed zitten in de aders. Hierdoor wordt de druk in de ader verhoogd en ontstaat er een spatader. Er kan ook vocht blijven zitten in de ader waardoor er een oedeem of vochtophoping ontstaat.
Risicopersonen
Ouderen
Spataderen kunnen in meerdere gevallen voorkomen. Vanaf een bepaalde leeftijd zal de kans op het ontwikkelen van spataderen sowieso stijgen. Dit komt doordat oudere mensen vanzelf last zullen hebben van slijtage van het lichaam, meer bepaald op het vlak van aders, spieren en gewrichten. Hierdoor zullen senioren ook minder bewegen, wat de bloedcirculatie niet ten goede komt.
Zwangerschap en overgewicht
Tijdens een zwangerschap krijgt het vrouwelijk lichaam meer gewicht te verduren en dit eist zijn tol op de onderste ledematen. Benen zullen zwaarder aanvoelen en ook de aders zullen onderhevig worden aan een grotere druk. Dit verhoogt de kans op spataders. Ook mensen met overgewicht hebben last van dit fenomeen.
Aderproblemen
Mensen met tromboflebitis zullen sneller spataderen ontwikkelen doordat de aders al schade hebben ondervonden door de aderontsteking. Ook als je aanleg hebt voor zwakke aderkleppen kan je na verloop van tijd vrij makkelijk last gaan krijgen van spataderen. Op warme zomerdagen, wanneer het lichaam de hitte maar moeilijk kan verwerken, zal je voelen dat je benen warm en gezwollen aanvoelen.
Behandeling spataders
Tegen spataderen zijn - afhankelijk van de ernst van de aandoening - verschillende behandelingen mogelijk, waaronder:
- inspuitingen
- laserbehandeling
- operatief ingrijpen
Spataders voorkomen: tips
Hitte vermijden
Door warmte zetten de aders in de benen extra uit, waardoor de symptomen van spataders kunnen verergeren. Blootstelling aan zware hitte is dus te mijden. Vooral tijdens warme zomers moet je dus extra opletten voor pijnlijke spataders.
Lichte inspanning
Een zittend leven is absoluut te mijden als je last hebt van spataders. Door te weinig lichaamsbeweging wordt het bloed niet voldoende teruggestuwd en dit verhoogt de kans op dikke benen en uitgezette aders. Lichte inspanningen doen is dus aangeraden, denk bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen of andere sporten die de beenspieren aan het werk zetten. Hevige inspanningen zijn dan weer te mijden: het tillen van een zware last kan bijvoorbeeld zorgen voor een uitzetting van de aders.
Compressiekous
Een elastische steunkous of compressiekous kan helpen om spataderen te vermijden. Heb je aanleg voor spataderen of zware benen dan kan deze compressiekous nuttig zijn om beschadiging van de aders tegen te gaan. Dankzij deze compressiekousen wordt immers de bloedcirculatie in de aders bevorderd. Aangeraden is wel om eerst advies te vragen aan je arts voordat je deze kousen gebruikt, vooral omdat de elastische sterkte van de kous doorgaans per patiënt moet bekeken worden.
Enkele
voorbeelden van deze compressiekousen zijn:
Spataderolie of -crème
Om de klachten van spataders te verzachten kan spataderolie soelaas bieden. Een beschermende olie, crème of gel voor de bloedvaten en aders zal het zware, pijnlijke gevoel in de benen verzachten.
Enkele
voorbeelden van dit soort crèmes zijn:
- Anti-Spataderen Livariz
- Naturalize
Lees verder