Steunkous (compressiekous) om trombosebeen te voorkomen

Steunkous (compressiekous) om trombosebeen te voorkomen Een steunkous of compressiekous dragen lijkt soms een overbodige verplichting bij de diagnose van een trombosebeen. De dokter heeft al antistollingsmiddelen voorgeschreven om de bloedklonter op te lossen en dan komt daar nog eens die vervelende steunkous bovenop. Toch hebben steunkousen of compressiekousen een cruciale waarde als het aankomt op het ondersteunen van de aders en het stimuleren van de bloedsomloop. Ook om nieuwe gevallen van flebitis en trombose te voorkomen is de steunkous uiterst nuttig. Welke voordelen biedt een steun- of compressiekous nog zoal en welke tips zijn interessant bij het gebruik ervan?

Steunkous of compressiekous

Steunkousen zijn kousen die specifiek dienen om benen te ondersteunen die een probleem hebben met bloedcirculatie. In geval van een flebitis of trombose zal de arts de patiënt opdragen om een steunkous te dragen ter aanvulling van een medicinale therapie met antistollingsmiddelen. Antistollingsmiddelen of anticoagulantia bestaan onder meer uit medicijnen die oraal (bv. Xarelto, Marcoumar) of via onderhuidse injectie (bv. Clexane) toegediend moeten worden. Hoewel de term "steunkous" vooral gebruikt wordt in medische situaties, spreekt men ook vaak van "compressiekous". De twee termen worden dan ook vaak wisselend gebruikt.

Steunkousen in verschillende sterkte

Een steunkous wordt ook wel compressiekous genoemd. Compressiekousen die voor een relatief lichte stimulatie van de bloedcirculatie zorgen zijn al verkrijgbaar in apotheek of in online winkels. Voor steunkousen die erg sterk inwerken op het been en de aders extra goed ondersteunen moet je doorgaans terecht in een gespecialiseerde medische winkel. Daar zal men de maat van je kuit en je voet nemen om een steunkous te kiezen die zo goed mogelijk om je been past.

Tegen flebitis en trombose

Flebitis en trombose zijn twee medische aandoeningen die met mekaar samenhangen. Flebitis komt neer op een ontsteking van een ader in je lichaam, zoals bijvoorbeeld in je een arm of je been. Die aderontsteking kan een gevolg zijn van een bloedklonter (een prop van gestold bloed) die de bloedcirculatie bemoeilijkt. Om ervoor te zorgen dat een bloedklonter zich verplaatst en om de aders te versterken, zal de arts het dragen van een steunkous adviseren. Dit kan tijdelijk of definitief zijn; in het laatste geval gaat het om mensen die al meerdere keren ten prooi zijn gevallen aan trombose en er baat bij hebben om een volgende trombose te vermijden.

Trombosebeen

Het fenomeen van een bloedklonter of bloedprop wordt trombose genoemd. Een trombose treedt doorgaans op in het been en kan oppervlakkig of diep zijn. Bij diepe veneuze trombose is uiterste waakzaamheid geboden omdat de bloedklonter zich kan verplaatsen naar hart of longen, alwaar het een optimale werking van deze twee organen kan belemmeren. Potentieel is trombose dus een levensbedreigende situatie die medisch erg nauwlettend moet opgevolgd worden.

Bloedklonter

De bedoeling van een steunkous is om de aders te versterken. Zonder de steunkous komen de geteisterde aders onder druk te staan en ontstaat er mogelijk blijvende schade. Een steunkous drukt met erg veel kracht in op het been waardoor de aders bijkomende steun krijgen. Tegelijk wordt vermeden dat een bloedklonter loskomt en zich verplaatst naar regionen van het lichaam die cruciaal zijn voor het opnemen en transporteren van zuurstof, namelijk de longen en het hart.

Tips bij steunkousen

Steunkous aantrekken

Het aantrekken van de steunkous lijkt in het begin een beetje moeilijk, maar oefening baart kunst. Als je eerst de hiel van de kous aantrekt, dan is het verder naar boven schuiven van de steunkous makkelijker.

Geen plooien

Wel is het belangrijk dat de kous heel egaal over het been aangebracht wordt; dit betekent dat er geen plooien in de kous zichtbaar mogen zijn. Die plooien kunnen de bloedcirculatie afstoppen en doen het positieve effect van de compressiekous teniet.

Hoelang de steunkous dragen?

In de meeste gevallen dient de kous gedragen te worden totdat de bloedklonter verdwenen is. De arts kan dit bepalen aan de hand van een regelmatig bloedonderzoek, waarbij de bloedstolling onderzocht wordt. Mensen met een voorgeschiedenis van trombose wordt aangeraden om in alle risicosituaties de steunkous te dragen. Dit is vooral het geval wanneer je lang moet stilzitten of stilstaan, denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij je aan je bed gekluisterd bent door ziekte, of langer dan zes uur in het vliegtuig moet zitten om op je vakantiebestemming te geraken.

Hoog risico: de Mutatie van Leiden

Sommige mensen die een erg hoog risico lopen wordt zelfs aangeraden om de steunkous constant te dragen (behalve weliswaar ’s nachts). Tot die laatste groep behoren patiënten met de Mutatie van Leiden ("Factor V Leiden"): dat is een genetische afwijking die ervoor zorgt dat je bloed sneller stolt dan normaal. Laat bij voorkeur je bloed onderzoeken op deze afwijking als je last hebt gehad van een trombosebeen. Is deze afwijking op jou van toepassing dan zal de behandelende arts doorgaans aanraden om levenslang een compressiekous te dragen. Daarnaast kunnen medicijnen problemen in de toekomst vermijden en zelfs levensreddend zijn.

Klassen en voorbeelden steunkousen

Steunkousen zijn erg sterk en elastisch; dit is noodzakelijk om effectief de aders te kunnen ondersteunen. Er zijn drie klassen of niveau’s van sterkte als het gaat om steunkousen: klasse 1, klasse 2 en klasse 3. Na het diagnosticeren van een trombosebeen wordt doorgaans een steunkous van klasse 2 of 3 voorgeschreven.
Enkele voorbeelden van steun- of compressiekousen die in medische winkels of online verkrijgbaar zijn:
  • Solvacare
  • Sockwell
  • MediTravel
  • MediVen

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombose, wat en hoe?Trombose, wat en hoe?Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan…
Trombose en een trombosebeen: Symptomen en behandelingHeel wat mensen krijgen vroeg of laat een keer last van trombose. Sterker nog, trombose is doodsoorzaak nummer één in Ne…
"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandeling"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandelingWat is eigenlijk een “open been” en hoe ontstaat dit? Deze ernstige aandoening heeft te maken met een probleem met de bl…
Bloedverdunners of antistollingsmiddelen: bijwerkingenBloedverdunners of antistollingsmiddelen: bijwerkingenBloedverdunners is de term die doorgaans gebruikt wordt voor medicijnen die de stolling van het bloed tegengaan. Bloedve…
Ziekte van Gaucher: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Gaucher: oorzaak, symptomen, behandelingOngeveer een op de vijftigduizend mensen wordt getroffen door de ziekte van Gaucher. Bij deze aandoening hopen grote hoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hutschi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.medipedia.be/veneuze-trombose/levensstijl/artikels_steunkousen-behandeling-preventie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flebitis (bronnen geraadpleegd op 22/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.