Trombose, wat en hoe?

Hoe ontstaat trombose?
Trombose ontstaan meestal in het been, het wordt dan ook wel veneuze trombose genoemd. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder slagaderverkalking en een te trage bloedsomloop (dit ontstaat door te weinig beweging, bijvoorbeeld bij bedlegerige mensen)Hoe herken je trombose?
Het wordt vaak ontdekt doordat de persoon een zeer been krijgt, lopen wordt moeilijk en het been kan opgezet raken.
Als een van de stolsels loslaat kan het vastlopen in de longen, men spreekt dan van een longembolie. Bij een longembolie kan men last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst en het ophoesten van bloed.
Arteriële trombose
Ontstaat de trombose in de slagaderen, dan spreken we van arteriële trombose. Deze vorm van trombose kan hersen- en hartinfarcten veroorzaken. Arteriële trombose ontstaat veelal door een te hoog cholesterol, roken, een hoge bloeddruk of suikerziekte.
Wat kan ik er tegen doen?
Bij een trombosebeen worden antistollingsmiddelen geslikt. Ook een steunkous kan goed helpen. Deze bevordert de bloedsomloop en houdt tevens zwelling van het been tegen. Een steunkous wordt op maat gemaakt.Blijf in beweging
Stop tijdens lange autoritten elk uur en loop dan een stukje. Tijdens een vliegreis is het raadzaam om regelmatig wat rek-en-strekoefeningen te doen en wat door het wandelpad te lopen.
De pil en trombose
De pil vergroot de kans op trombose, met name in de eerste 6 maanden. Roken vergroot de kans op trombose ook. De grootste boosdoener is echter een operatie, met name in de buurt van de benen (heup, knie.) Ook mensen die kanker hebben of net bevallen zijn hebben een vergrote kans op trombose. Zoals gezegd zijn de oorzaken van arteriële trombose verder een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en suikerziekte. Probeer dus te stoppen met roken en eet gezond, zeker als je erfelijk belast bent.