Trombose, wat en hoe?

Trombose, wat en hoe? Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan. Per jaar worden 15.000 tot 30.000 mensen getroffen door trombose.

Hoe ontstaat trombose?

Trombose ontstaan meestal in het been, het wordt dan ook wel veneuze trombose genoemd. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder slagaderverkalking en een te trage bloedsomloop (dit ontstaat door te weinig beweging, bijvoorbeeld bij bedlegerige mensen)

Hoe herken je trombose?

Het wordt vaak ontdekt doordat de persoon een zeer been krijgt, lopen wordt moeilijk en het been kan opgezet raken.
Als een van de stolsels loslaat kan het vastlopen in de longen, men spreekt dan van een longembolie. Bij een longembolie kan men last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst en het ophoesten van bloed.

Arteriële trombose

Ontstaat de trombose in de slagaderen, dan spreken we van arteriële trombose. Deze vorm van trombose kan hersen- en hartinfarcten veroorzaken. Arteriële trombose ontstaat veelal door een te hoog cholesterol, roken, een hoge bloeddruk of suikerziekte.

Wat kan ik er tegen doen?

Bij een trombosebeen worden antistollingsmiddelen geslikt. Ook een steunkous kan goed helpen. Deze bevordert de bloedsomloop en houdt tevens zwelling van het been tegen. Een steunkous wordt op maat gemaakt.

Blijf in beweging

Stop tijdens lange autoritten elk uur en loop dan een stukje. Tijdens een vliegreis is het raadzaam om regelmatig wat rek-en-strekoefeningen te doen en wat door het wandelpad te lopen.

De pil en trombose

De pil vergroot de kans op trombose, met name in de eerste 6 maanden. Roken vergroot de kans op trombose ook. De grootste boosdoener is echter een operatie, met name in de buurt van de benen (heup, knie.) Ook mensen die kanker hebben of net bevallen zijn hebben een vergrote kans op trombose. Zoals gezegd zijn de oorzaken van arteriële trombose verder een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en suikerziekte. Probeer dus te stoppen met roken en eet gezond, zeker als je erfelijk belast bent.

Is trombose erfelijk?

Dat is niet geheel duidelijk. Bij 50% van de mensen met trombose is namelijk de oorzaak van de ziekte niet bekend. Wel is het zo dat 25% van de patiënten een erfelijke factor hebben die de kans op trombose verhoogd. Echter als je die factor hebt, wil dat nog niet zeggen dat je daadwerkelijk trombose krijgt. Je kunt eenvoudig laten controleren of je deze erfelijke factor hebt door wat bloed af te laten nemen en dit te laten onderzoeken.
© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. De een heeft bovendien meer kans op…
Wat is trombose en hoe verminder je de symptomen?Wat is trombose en hoe verminder je de symptomen?Trombose is een ernstige ziekte waarbij er allerlei bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan. De ziekte wordt 'veneuze tr…
Kanker, trombose en de combinatie daarvanRelatief veel patiënten met kanker ontwikkelen een veneuze trombose. In voorkomende gevallen kan die trombose bij een ef…
Diep-veneuze trombose (DVT)Een diep-veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) de bloeddoorstroom door…

Geneeskundig methodiek over knieklachtenHet kniegewricht is een zeer kwetsbaar gewricht. Als de belasting van de knie te groot wordt ontstaan er klachten. Dit k…
Ventrikel septum defectVentrikel septum defectElk jaar worden er kinderen geboren met hartafwijkingen, zogenaamde congenitale afwijkingen. Een daarvan is het ventrike…

Reageer op het artikel "Trombose, wat en hoe?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bijnens, 23-12-2014 23:03 #5
Ik heb op 1 december een spataderoperatie ondergaan volgen de techniek van Muller.
Een week na de operatie merk ik harde, pijnlijke knobbels op. Na een kuur van een week met ibuprofen, is de ontsteking weg, maar de knobbels zijn nog aanwezig. Zou ik nu de steunkous mogen uit doen of moet ik die blijven dragen tot de knobbels volledig verdwenen zijn? Ik merk ook op dat ik lichtflikkeringen in ogen en een lichte druk op hoofd, volgens mij van de ibuprofen. Reactie infoteur, 25-12-2014
Hallo, ik zou voor dergelijke medische vragen altijd even contact opnemen met je behandelend arts, succes!

'jeanette Keesmaat, 19-08-2011 21:03 #4
Ik heb rode uitslag op beide benen van hiel tot bovenaan. Sommige plaatsen op het linkerbeen is een beetje verdikt is dit trombose?

Bas van der Putten, 07-06-2010 11:33 #3
Hey
mijn vriendin die moet binnen kort geopereerd worden aan haar knie banden en krijgt daarna 20 spuiten voor trombose tegen te gaan.
maar ze heeft erg veel schrik van spuiten en mijn vraag is dan ook of iemand weet of er ook pillen voor te krijgen zijn of een ander middel zodat ze niet aan die spuiten hoeft te denken
met vriendelijke groeten en alvast bedankt

mijn e-mail (volvo-sucks@hotmail.com)

Hetty, 10-04-2009 02:42 #2
Heb 26 dec, jl. min enkel gebroken, het was geen simpele breuk, ben op 5 jan, 2009 geopereerd en er is een plaat in gezet met 6 schroeven, nu is het 10 april 2009 en ben hier nog niet mee klaar.
Mijn enkel wordt diverse keren erg dik, en kan er nog niet echt op lopen, mijn al voor controle geqweest en zij zeggen dat ik eerst intensiefe fishio nodig heb en dat daarna de plaat er uit moet, Jeetje ben ik nu zolang hier me bezig?

E. Broekhaar, 03-01-2009 06:05 #1
Ik heb zelf trombose benen, daarom word mijn bloed 1x in de 14 dagen gekontroleerd.
Omdat mijn cintron gebruik, steeds moet worden aangepast.
Om te zorgen dat er geen bloedpropjes los raken met alle gevolgen van dien.

Eddy Broekhaar

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!