Geneeskundig methodiek over knieklachten

Het kniegewricht is een zeer kwetsbaar gewricht. Als de belasting van de knie te groot wordt ontstaan er klachten. Dit kan bijvoorbeeld door te intensief sporten komen. Met een kijkoperatie kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende letsels.

Epidemiologie

Er zijn verschillende soorten letsels waarbij knieklachten kunnen ontstaan. De letsels ontstaan vooral bij mensen die sporten. Waaronder ook de voetballers, zoals ook de heer Smit. Letsel ontstaat door bijvoorbeeld hard in de grond schoppen, tegen een geblokkeerde bal trappen of draaien met het bovenbeen terwijl het onderbeen gefixeerd blijft aan de grond. Wat ook vaak bij skiërs gebeurt. De heer Smit behoorde dus zeker tot een risicogroep.

Etiologie

Knieklachten komen vaak weg bij de meniscus, deze slijt dan. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waardoor je de kans op knieklachten kunt vergroten.
  • Het dragen van verkeerd schoeisel waardoor er een standsverandering komt in de voet en knie
  • Verminderde spierkracht b.v. na een operatie
  • Toegenomen belasting b.v. door veel traplopen of fietsen
  • Overgewicht kan zorgen voor een te zware belasting
  • Veranderde trainingsarbeid
  • Een verkeerde stand van de benen Varus of Valgus stand (X of O Benen) zorgt voor overbelasting van de knie.
Preventie: er op letten dat je je knie niet te zwaar belast.

Symptomatologie

symptomen:

  • pijn in de knie
  • mobiliteitsvermindering
  • tegenzin om te bewegen
  • beperking in actieve bewegingsmogelijkheden

observatie:

  • oefeningen met niet-aangedane ledematen
  • voorkomen dat de patiënt in een verkeerde houding ligt die complicaties kunnen veroorzaken.
  • zorgen voor toenemende mobiliteit.
  • instructies (veiligheidsmaatregelen)

Onderzoek / diagnostiek

  • Voorlichting geven over welke lichaamsfuncties nodig zijn om zelfstandig te kunnen lopen.
  • De patiënt mobiliseren
  • Evalueer de reactie op het mobiliseren

Therapie

In de nazorg krijgt hij te eten en te drinken. Voorzichtig rondlopen met krukken. De verpleegkundige legt uit wanneer het drukverband verwijderd mag worden, welke pijnstillers gebruikt mogen worden, wat de patiënt mag en wanneer een controleafspraak op de poli is.

Prognose / beloop

Prognose: goed
Beloop: na de operatie teveel pijn, waarschijnlijk door inspanning, waardoor hij extra pijnmedicatie krijgt voorgeschreven. Wanneer de pijn onder controle is mag hij naar huis.

Complicaties

Omdat er een kans is op een bloeddrukdaling en een laag zuurstofgehalte in het bloed moet hij nog wat langer op de recovery blijven liggen. Als de pijn goed onder controle is en de heer Smit goed wakker is, gaat hij weg.
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke, zere knieën kunnen erg veel ongemak met zich meebrengen, vooral 's winters bij kou en vochtigheid. Ook na een…
De knie - knieschijfklachtenPijn aan de knie is een veel voorkomend probleem. Deze klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een trauma, maar kun…
Knieklachten: diverse oorzaken op een rijKnieklachten: diverse oorzaken op een rijVeel mensen krijgen te maken met knieklachten. Het kniegewricht krijgt veel te verduren en je moet hem de hele dag beweg…
De knie - meniscusKlachten aan de knie zijn een veel voorkomend fenomeen in de nederlandse praktijk. Na rugklachten komen knieklachten het…

Geneeskundig methodiek PTSS (posttraumatische stress)Een posttraumatisch stress-stoornis kan veel verschillende oorzaken hebben. Het gaat er vooral om hoe mensen met een bep…
Trombose, wat en hoe?Trombose, wat en hoe?Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan…
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.