Knieklachten: diverse oorzaken op een rij

Knieklachten: diverse oorzaken op een rij Veel mensen krijgen te maken met knieklachten. Het kniegewricht krijgt veel te verduren en je moet hem de hele dag bewegen. Knieklachten kunnen kortdurend aanwezig zijn door bijvoorbeeld overbelasting, maar kunnen ook langere tijd of voortdurend aanwezig zijn. Soms weet je de oorzaak omdat je een verkeerde beweging hebt gemaakt of de knie hebt overbelast. Klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld door slijtage. Er kunnen verschillende aandoeningen ontstaan aan de knieën, bijvoorbeeld: spierpijn, kneuzing, schade aan meniscus, verzwikking, beknelde zenuw of infectie.

Het kniegewricht

Het kniegewricht wordt veel belast, het moet je hele gewicht dragen en je beweegt het veel. Hoe meer je ermee doet, met name als je veel hurkt, bukt of springt, hoe groter de kans op blessures is. Knieklachten kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, ontsteking en slijtage. Klachten bestaan meestal uit pijn als gevolg van beschadiging of overbelasting. Knieklachten komen veel voor, en er kunnen talloze oorzaken zijn. Pijn in de knie kan chronisch zijn, alleen pijn doen bij belasting, van tijdelijke aard zijn en kan ook uitstralen naar de knie of kuit.

Meniscus

Tussen de botdelen binnen de knie bevinden zich de halvemaanvormige kraakbeenschijven, de menisci. Hierdoor kun je de knie soepel bewegen en blijven de botuiteinden beschermd. Door een onverwachte draaibeweging van de knie, wat nogal eens voorkomt bij bepaalde sporten, kan er een scheurtje ontstaan in de meniscus. Een klein scheurtje geneest meestal vanzelf door rust te nemen, maar een grotere scheur moet meestal operatief behandeld worden. Wanneer er een stukje kraakbeen losraakt, kan dit in het kniegewricht komen, waardoor de knie op slot springt. Dit moet meestal worden verwijderd door middel van een kijkoperatie.

Kniebanden en kruisbanden

Per knie heb je twee kruisbanden die de onderlinge gewrichtsdelen met elkaar verbinden zodat je kniegewricht is verstevigd en waardoor het bovenbeen en onderbeen stevig aan elkaar vast zitten. De kniebanden zorgen voor meer stevigheid, stabiliteit en mobiliteit. Door een ongelukkige beweging, wat vaak tijdens een sprong gebeurt, kan een knieband uitrekken of scheuren, waardoor er hevige pijn ontstaan en meestal ook een zwelling. Je kunt de knie niet meer gebruiken en vaak kleurt de knie blauw vanwege een bloeduitstorting. Koel je knie direct na het ongeval met ijs en soms kan het helpen om drukverband aan te leggen. Probeer te blijven lopen, lukt dit niet, neem dan een paar dagen rust. Bij een verstuiking zullen de klachten met rust verbeteren, bij een scheuring dient er soms een operatieve ingreep plaats te vinden.

Slijmbeursontsteking

Slijmbeurzen dienen als een soort beschermkussentje tussen een pees en bot. Ook in de knie zitten slijmbeurzen zodat je knie soepel kan bewegen. Door intensief of veelvuldig je knieën te belasten, kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Wanneer je erg vaak op je knieën zit, loop je meer risico om een slijmbeursontsteking in de knieën te krijgen. Dit is pijnlijk en vaak zullen de klachten verdwijnen door rust te nemen. Verdwijnen de klachten niet, dan kan er gekozen worden voor een infectie met cortisol/hydrocortison. Helpt dit niet, dan moet de slijmbeurs in sommige gevallen operatief verwijderd worden.

Spierpijn

Door intensieve belasting, door bijvoorbeeld zware lichamelijk inspanning zoals krachttraining, kan er spierpijn ontstaan in de spieren van de knie. Vaak gaat dit samen met spierkramp in de knieholte en spierpijn in de kuiten en bovenbenen. Als het gewone spierpijn betreft, gaat het vanzelf weer over. Doe een paar dagen wat rustiger aan, maar blijf wel gewoon in beweging. Spierpijn is te verzachten met tijgerbalsem.

Kneuzing

Door een klap op de knie kan het onderliggende weefsel, zoals de botten, spieren en bindweefsels gekneusd raken. Er is geen sprake van gescheurde banden of kapsel. De knie is pijnlijk, zwelt op en er kan een bloeduitstorting ontstaan. De kneuzing moet vanzelf weer over gaan met rust en je kunt er koude kompressen op leggen tegen de zwelling.

Beschadigde kniepees

Door overbelasting kan de kniepees geïrriteerd raken en inscheuren. Het wordt vooral gezien bij mensen die veel springen, waardoor het ook wel een jumpers knee wordt genoemd. Ook komt het regelmatig voor bij onervaren hardlopers of hardlopers die zichzelf overbelasten. Meestal ontstaat er een drukpijn en een zwelling aan de bovenkant van de knieschijf. Het begint met een zeurende pijn na het sporten en als je het niet rustiger aan doet, kunnen de pijnklachten chronisch worden.

Beknelde zenuw

Er lopen een aantal zenuwen door je knieholte die bekneld kunnen raken. Dit kan leiden tot hevige pijn in het kniegewricht. Je voelt het vaak in de knieholte en het kan uitstralen naar de knie. Meestal gaat het om kleine zenuwen die bekneld raken, waarbij fysiotherapie of manuele therapie kan helpen om de klachten te doen verdwijnen of verminderen.

Reuma

De gewrichtsaandoening reuma kan in alle gewrichten ontstaan. Er kan gaan om een ontsteking, maar ook om slijtage (artrose) of reuma in de weke delen. Meestal worden de klachten erger naarmate de tijd verstrijkt. Reuma in de knieën kunnen pijn veroorzaken, vochtophopingen en functieverlies. Er bestaan verschillende soorten reuma, het soort behandeling ligt ook aan het soort reuma dat je hebt. Vaak wordt er gekozen voor pijnstillers en ontstekingremmers.

Botbreuk

Een gebroken bot in de knie wordt ook wel kniefractuur genoemd. Wanneer de knieschijf is gebroken kan er een botdeel losschieten en in het kniegewricht komen. De knie schiet op slot en het is zeer pijnlijk. Meestal ontstaat een gebroken knie als gevolg van een harde klap, maar het kan ook het gevolg zijn van botontkalking. Het ligt aan de soort breuk welke behandeling er nodig is. Soms kan het vanzelf weer helen, maar soms is een operatieve ingreep nodig.

Infectie

Een infectie kan ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van een slijmbeursontsteking, open wond of knieoperatie. Bacteriën hopen zich op in het kniegewricht en vermenigvuldigen zich. Door de ophoping van pus kan er extreme pijn ontstaan. Meestal wordt dit behandeld met een antibioticakuur.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
De anatomie van de knieEen van de meest door blessures getergde gewrichten in het menselijk lichaam is het kniegewricht. Bij veel sporten voor…
Knie en aandoeningenKnie en aandoeningenDe knieën zijn een belangrijk gewricht. Ze zorgen voor het buigen en strekken van het been. Dit maakt de mens mobiel. Er…

Perio-Aid 0,12% mondwater tegen aften en andere infectiesPerio-Aid 0,12% mondwater tegen aften en andere infectiesOntstekingen of aften in de mond zijn vervelend en kunnen zeer pijnlijk zijn. Vaak is de ontsteking een gevolg van vermi…
Voorkom voedselvergiftiging  thuis en op reisVoorkom voedselvergiftiging thuis en op reisWie wel eens een voedselvergiftiging heeft opgelopen, zal dat niet snel meer vergeten. Preventie mag dan een mooi woord…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taokinesis, Pixabay
  • www.salusi.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.