Traumatische knieproblemen

Knieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld in traumatische en niet traumatische knieproblemen. In dit stuk worden de traumatische knieklachten besproken.

Oorzaak en klachten

Een beschadiging van de knie kan leiden tot pijn, zwelling en een beperkte bewegingsmogelijkheid. Vaak gaat het om een kneuzing of verstuiking. Deze klachten duren meestal een aantal weken voor ze weer genezen zijn. Een scheur in de knieband of een beschadiging van in het gewricht zijn vaak de oorzaak van een ongeluk waarbij veel geweld van buitenaf komt kijken. En kan bijvoorbeeld gaan om een verdraaiing van de knie tijdens een potje voetbal. Er kan direkt tot enkele uren na het ongeluk zwelling en pijn optreden. Dit komt omdat er vocht of bloed in de gewrichtsholte loopt. Bij ongeveer 10 % van de knieklachten is letsels aan de kruisbanden de oorzaak. Dit zijn meestal de sportletsels. Bij ongeveer 6 % van de knieklachten is beschadiging van de meniscus de oorzaak. Botbreuken van de knie en het scheenbeen komen niet zo heel vaak voor.

Het uit de kom schieten van de knieschijft komt vaker voor. De knieschijf schiet dan even opzij, en vaak uitzichzelf schiet hij ook weer terug. Soms is het nodig dat een arts de knieschijf weer terug drukt.

Knie zit op slot

Soms zit na een ongeval de knie op slot. De patiënt kan de knie niet meer recht krijgen, ook niet als iemand anders het been probeert te strekken. Meestal is een loszittend stukje meniscus de oorzaak hiervan.

Onderzoek bij de huisarts

De huisarts zal vooral letten op de belastbaarheid van de knie, pijn, zwelling en slotverschijnselen. Een röntgenfoto maken is niet altijd zinvol en wordt alleen gedaan als hij een botbreuk vermoedt. Als na een ongeval de knie helemaal niet meer kan worden belast, of als de knie niet meer tot 90 graden kan worden gebogen dan is een röntgenfoto maken noodzakelijk. Bij ouderen en bij kinderen wordt eerder besloten om een röntgenfoto te maken.

Beleid

Als door de pijn en de zwelling een onderzoek bij de huisarts niet goed mogelijk is, wordt er vaak enkele dagen tot een week later een nieuwe afspraak gemaakt. Als ze zwelling minder is geworden is het onderzoeken van de knie vaak makkelijker. Tot die tijd kan de patiënt krukken gebruiken om te lopen. Na een kneuzing of verstuiking kan de patiënt naar een fysiotherapeut worden verwezen voor oefentherapie om de spieren weer sterker te maken. Er zijn niet zo heel veel redenen om direkt naar een orthopedisch chirurg door te verwijzen. Alleen bij een slotstand van de knie moet op korte termijn een afspraak hierbij komen.

Adviezen

Bij een verstuiking, kneuzing, gedeeltelijke knieband scheur of als de knie uit de kom is geweest wordt geadviseerd om te proberen de knie zoveel mogelijk normaal te belasten, wel moet er op gelet worden dat dit niet al te veel pijn gaat kosten. Er zou de eerste dagen evt ook krukken gebruikt kunnen worden. Bij beschadigingen van de meniscus of kruisbanden wordt in eerste instantie rust geadviseerd. De knie mag, zodra de pijn het toelaat weer belast en gebogen worden.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knieklachten: knie springt op slotKnieklachten: knie springt op slotDe knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden doo…
Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Blessures aan de knie zijn meestal altijd de oorzaak van beschadigd kniekraakbeen. Dit kraakbeen fungeert vooral als sch…
Gescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieGescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieDe knie is het grootste gewricht in het lichaam. Kraakbeen in het kniegewricht biedt bescherming tegen de druk die erop…
Wat is een meniscus?Wat is een meniscus?Het komt vaak voor dat mensen schade hebben aan hun meniscus. Dit veroorzaakt dan pijn in de knie, alsof er een mes in h…

Niet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescentenNiet traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten uiten zich vaak in standsafwijkingen of pijnklachten. Stand…
Decubitis/doorliggenBij mensen die geheel of gedeeltelijk bedlegerig zijn kan door bepaalde druk en schuifkrachten doorligwonden ontstaan. D…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.