Perio-Aid 0,12% mondwater tegen aften en andere infecties

Perio-Aid 0,12% mondwater tegen aften en andere infecties Ontstekingen of aften in de mond zijn vervelend en kunnen zeer pijnlijk zijn. Vaak is de ontsteking een gevolg van verminderde weerstand, vermoeidheid, stress, slecht eten, of te weinig vitamine C. Maar evengoed hoeft er geen duidelijke oorzaak te zijn. Met het mondspoelmiddel Perio-Aid kan snel een einde worden gemaakt aan vervelende aften. Het middel, dat niet ingeslikt mag worden, doodt bacteriën in de mond, hierdoor zal een pijnlijke afte snel rustig worden en vervolgens verdwijnen.

Perio-Aid, wie produceert het?

De fabrikant is het Spaanse Dentaid SL, het hoofdkantoor is gevestigd in Barcelona. Het bedrijf richt zich op het verbeteren en verzorgen van de gezondheid in de mond. Ze maakt onder andere speciale tandenborstels en mondspoelmiddelen, zowel voor de consument als voor gebruik door de professionele tandarts en mondhygiënist.

Wat is Perio-Aid 0,12% Intensive Care Mondspoeling?

Perio-Aid Intensive Care is een mondspoelmiddel, het bevat 0,12% van het werkzame bestandsdeel Chloorhexidine (CHX), de fles is herkennen aan een blauwe etiket op een rode plastic fles. Chloorhexidine is een bactericide of antisepticum (een ontsmettend en bacteriedodend middel), het heeft de eigenschap om de celmembranen van bacteriën stuk te maken en zo bacteriën te doden. In het middel Perio-Aid is CHX opgelost als het zout Chloorhexidine Digluconaat. Het middel heeft een lange werkingsduur van maar liefst zes uur, dit komt omdat het zich voor lange tijd aan de huid hecht. Perio-Aid bevat eveneens 0,05% Cetylpyridinium Chloride (CPC), deze stof versterkt de werking van CHX.

Perio-Aid bevat in tegenstelling tot sommige andere mondspoelmiddelen geen alcohol en bevat tevens géén fluoride. Het product is zonder recept te verkrijgen, een fles van 500 ml is verkrijgbaar bij drogisterijen, apotheek en tandartspleinen.

Waar helpt Perio-Aid tegen en hoelang mag je het gebruiken?

Perio-Aid wordt gebruikt:
 • Tegen ontstekingen in de mond zoals aften
 • Tegen gevoelig tandvlees
 • Ter voorkoming van tandplaque
 • Ter reiniging van moeilijk bereikbare plekken
 • Als reiniging met een tandenborstel tijdelijk niet goed mogelijk is

Je kan dit middel op eigen gelegenheid gaan gebruiken, het is zoals gezegd zonder recept verkrijgbaar, maar toch is het wel verstandig om gebruik van het middel eerst met je tandarts te overleggen (dit wordt ook door de fabrikant aangeraden) en altijd goed de bijsluiter te lezen. Een apotheker kan overigens ook veel goede informatie geven. Soms kan ook de tandarts zélf adviseren om het te gebruiken, bijvoorbeeld na een behandeling, de tandarts geeft dan aan hoe lang je het middel moet gaan gebruiken. De maximale gebruiksduur Perio-Aid 0,12% bedraagt maximaal drie weken (zoals op de website van Dentaid staat vermeld).

Hoe dien je het middel te gebruiken?

Je moet met deze mondspoeling twee keer per dag in de ochtend en avond ná het tandenpoetsen spoelen met een hoeveelheid van 15 ml. Doe dit gedurende 30 seconden, daarna spuug je het uit, vooral niet doorslikken! Na het spoelen niet met water naspoelen. Gedurende het eerste half uur na het spoelen dien je volgens de bijsluiter niets te eten of te drinken (op de website van Dentaid wordt een duur van 15 minuten vermeld). Bij de fles wordt een maatbekertje geleverd. Het wordt overigens door Dentaid aangeraden om, wanneer je Perio-Aid gebruikt, je tanden niet te poetsen met gewone tandpasta omdat deze vaak stoffen bevat die de werking van Perio-Aid teniet doen. Dentaid heeft een eigen tandpasta in het assortiment die goed in combinatie met Perio-Aid gebruikt kan worden, deze heet Vitis Whitening Tandpasta. Tot slot dient Perio-Aid buiten bereik van kinderen te worden gehouden.

Bijwerkingen van Perio-Aid

Wanneer met Perio-Aid begonnen wordt kunnen er in het begin smaakveranderingen optreden en er ontstaat vooral in het begin een prikkelend gevoel op de tong. Er kunnen na langdurig gebruik, in combinatie met koffie, thee of rode wijn, tandverkleuringen of verkleuringen aan het weefsel in de mond ontstaan. Deze bijwerkingen zullen verdwijnen als je stopt met het gebruik of kunnen eenvoudig door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Deze verkleuringen kunnen, volgens de fabrikant, ook worden voorkomen door Vitis Whitening Tandpasta te gebruiken. Zeer incidenteel worden als bijwerking zwellingen in de speekselklieren onder het oor genoemd, in alle gevallen verdwenen deze na het stoppen van het gebruik van Perio-Aid.

Hoe lang is Perio-Aid houdbaar?

Onderop de verpakking en op de fles staat de houdbaarheidsdatum. Perio-Aid kan ongeopend enkele jaren bewaard worden.

Volledige lijst actieve bestanddelen zoals vermeld op de verpakking (in Engels)

 • Aqua
 • Propylene Glycol
 • Glycerin
 • Xylitol
 • Peg-40 Hydrogenated Castor oil
 • Chlorhexidine Digluconate
 • Cetylpyridinium Chloride
 • Sodium Saccharin
 • Potassium Acesulfame
 • Neohesperidin Dichalcone
 • Aroma
 • Cl 42090

Perio-Aid 0,05% Active Control, een mildere versie

Er bestaat ook een mildere versie van Perio-Aid met 0,05% CHX in plaats van 0,12%. Deze wordt Perio-Aid Active Control (voorheen Maintenance) genoemd en is te herkennen aan een groene in plaats van blauwe etiket op de rode plastic fles. Deze lichter versie is vooral gericht op langdurig gebruik. Het bevat eveneens 0,05% Cetylpyridinium Chloride (CPC). Het kan maximaal drie maanden worden gebruikt, en is onder andere zeer geschikt wanneer goed poetsen voor langere tijd niet goed mogelijk is, of tijdens een langdurige (nazorg-) behandeling van de mondhygiënist.
© 2014 - 2021 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Pijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees kan erg vervelend zijn, zowel bij een maaltijd als erna. Pijnlijk en gezwollen tandvlees kan te ma…
Slechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem is de nachtmerrie van veel mensen. Maar als je je slechte adem wilt bestrijden met een natuurlijk middel wo…
Verschillende manieren om aften te verdoven en te voorkomenVerschillende manieren om aften te verdoven en te voorkomenAften zijn blaartjes, oftewel zweertjes, die zich in de mond bevinden. Deze zweertjes kunnen op allerlei manieren ontsta…

Ischias of zenuwpijn: Oorzaak en symptomenIschias is de naam voor een syndroom dat wordt gekenmerkt door pijn die uitstraalt langsheen de heupzenuw. Deze zenuw is…
Knieklachten: diverse oorzaken op een rijKnieklachten: diverse oorzaken op een rijVeel mensen krijgen te maken met knieklachten. Het kniegewricht krijgt veel te verduren en je moet hem de hele dag beweg…
Bronnen en referenties
 • https://dentaid.nl/nl/consument/producten/perio-aid
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chloorhexidine
Reacties

Diane Demont, 18-04-2018
Wat als je het product perio-aid hebt doorgeslikt? Reactie infoteur, 19-04-2018
Het middel mag niet doorgeslikt worden, dit staat met extra grote letters aangegeven in de bijsluiter, het middel dient dus alleen als spoelmiddel gebruikt te worden en daarna weer te worden uitgespuugd. Het beste is het om uw vraag bijvoorbeeld aan uw tandarts of arts te stellen, oftewel mensen met medische bevoegdheid.

Robbin, 30-06-2015
Ik heb last van aften en heb echt alles geprobeerd om het te verhelpen en na veel zoeken kwam ik op dit en het werkte. Alleen gebruik ik dit nu al anderhalf jaar, is dat slecht voor je? Als ik er mee stop krijg ik meteen weer aften, is er iets vergelijkbaars wat ik wel gewoon kan gebruiken? Reactie infoteur, 30-06-2015
De maximale gebruiksduur van Perio-Aid staat in dit artikel aangegeven. Lees ook altijd de bijsluiter van Perio-Aid goed door. Het is altijd een goed idee om aan de apotheek en tandarts te vragen wat de mogelijkheden zijn.
Vriendelijke groet

Jannie, 18-03-2015
Ik heb erg veel last van een landkaarttong. Nu las ik ergens dat de tandarts dit ook dat had voorgeschreven…? Tong en tanden zijn gevoelig… Puntje tong blassje op. Kan het ook komen van een stangetje achter je tanden… Graag reaktie Reactie infoteur, 19-03-2015
Voor medische vragen kan een ieder het best een huisarts, arts, tandarts of mondhygiënist raadplegen.

Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.