Pijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontsteking

Pijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontsteking Pijn aan je tandvlees kan erg vervelend zijn, zowel bij een maaltijd als erna. Pijnlijk en gezwollen tandvlees kan te maken hebben met een tandvleesontsteking of gingivitis, maar ook andere oorzaken kunnen aan de basis liggen. Zaak is om complicaties zoals parodontitis te voorkomen en rekening te houden met enkele adviezen voor je tandhygiëne. Aanhoudende pijn aan je tandvlees kan je voortdurend kopzorgen en stress bezorgen en mogelijk zelfs je eetgenot bederven waardoor je minder kan gaan eten. Een mogelijke behandeling is het gebruiken van middeltjes tegen tandvleespijn zoals mondwater, mondspoelmiddel en beschermende tandpasta. Welke tips zijn nog zoal nuttig om je tandvlees te beschermen?

Pijn tandvlees: symptomen

Pijnlijk tandvlees kan erg hinderlijk zijn voor wie er last van heeft. Als je tandvlees pijn doet, dan wordt het moeilijker om een maaltijd te voltooien en van je eten te genieten. Zeker bij het kauwen van vlees kan dit erg vervelend zijn. Soms krijg je ook een kloppend gevoel aan de tanden en is het tandvlees gezwollen. Als je tandvlees rood wordt en makkelijk gaat bloeden bij het tandenpoetsen is er waarschijnlijk sprake van een tandvleesontsteking of gingivitis. Deze aanhoudende pijn aan je tandvlees kan je zo gaan ergeren dat het je eetgenot bederft en je onbewust zelfs minder gaat eten om de tandvleespijn toch maar te beperken. Het is dus belangrijk om tandvleespijn niet te lang te laten aanslepen.

Tandvleesontsteking of gingivitis

Tandvleesontsteking of gingivitis wordt doorgaans veroorzaakt door de opeenstapeling van tandplaque of tandplak. Tandplaque ontstaat doordat etensresten achterblijven in de tussenruimtes tussen tand en tandvlees. Het zijn die typische verborgen hoekjes waar je met de tandenborstel niet of moeilijk bij kan, maar waar bacteriën vrij spel krijgen. Vaak gaat het om vezels van vlees, als je bijvoorbeeld een lekkere steak of een gebraden kip hebt gegeten.

Tandenstokers met borstelfunctie

Soms zit je dan met een tandenstoker een hele tijd te prikken om het voedselrestje toch maar weg te krijgen. Een aanrader op dit vlak is om de speciaal voor dit probleem ontworpen tandenstokers te gebruiken. Het gaat om tandenstokers met heel kleine borstelachtige punten waarmee je heel effectief de etensresten kan wegmaken. Tandenstokers van dit type - ook wel "tandenborsteltjes", "intersticks" of "soft picks" genoemd - zijn makkelijk online verkrijgbaar.
Enkele voorbeelden van dit type handige tandenborsteltjes zijn:
  • Lactona Intersticks
  • Ultradent
  • Intraprox

Andere oorzaken pijnlijk tandvlees

Naast tandvleesontsteking kunnen er ook andere oorzaken aan de basis liggen van pijnlijk tandvlees. Denk hierbij onder meer aan de virale ontsteking van herpes, of de irritatie in de mond die aften met zich mee kunnen brengen. Daarnaast kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen wanneer je last hebt van een schimmelinfectie in de mond. Voorts kan het tandvlees erg gevoelig en pijnlijk zijn na een behandeling bij de tandarts. Dit komt doordat het tandvlees bij de verzorging van een tand (bv. uitboren, schoonmaken, vullen) onder druk kan komen te staan. Ook bij een tandoperatie is de kans groot op pijnlijk of gezwollen tandvlees nadien.

Pijnlijk tandvlees: behandeling en tips

Mondwater

Mondwater en mondspoelmiddelen kunnen vaak al volstaan om de tandvleespijn te behandelen. Dit kan doordat deze middelen bacteriën bestrijden die leiden tot pijn aan het tandvlees. Deze mondspoelmiddelen kunnen bovendien zowel ontsmettend als pijnstillend werken. Ook een verzachtende tandvleesbalsem, gel of crème kan de pijn op de getroffen plek snel verminderen.

Medicijnen

Maar soms zijn medicijnen nodig om tandvleesproblemen te bestrijden, zoals bij de complicatie parodontitis. Parodontitis kan vrij ernstig worden doordat de weefsels rond de tanden aangetast worden en er abcessen kunnen ontstaan. De tandarts zal in dat geval heel gerichte geneesmiddelen voorschrijven om erger te voorkomen.

Tongschraper

Bacteriën zijn de belangrijkste boosdoeners van pijnlijk tandvlees en het is dan ook raadzaam om deze op zoveel mogelijk manieren te voorkomen en te bestrijden. Een middel daartoe is het gebruik van een tongschraper. Een tongschraper maakt de tong zuiver en verwijdert overtollige bacteriën. Hoe minder bacteriën in je mond, hoe beter dit is voor je tandvlees.

Flossen

Ook flossen is nuttig om schadelijke bacteriën en etensresten weg te werken. Voordeel hiervan is vooral dat je met flosdraad op plekken tussen de tanden kan komen die moeilijk bereikbaar zijn voor je tandenborstel. Ook het gebruik van een elektrische tandenborstel is op dat vlak een aanrader.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Tandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandelen, gingivitis, bloedend tandvlees en pijn. Meer dan de helft van de bevolking he…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken isTips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken isProblemen met je tandvlees. Sommigen hebben er nooit last van en anderen tobben er hun hele leven mee. Gelukkig is er he…

Plasproblemen: waarom gaat het plassen lastig?Plasproblemen: waarom gaat het plassen lastig?Problemen tijdens het plassen? Heeft u de neiging om te plassen maar komt er praktisch niets uit of heeft u pijn tijdens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Endlesswatts, Pixabay
  • http://www.tandarts.be/patienteninfo/aandoeningen/tandvleesontsteking (geraadpleegd op 28/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.