Abces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabces

Abces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabces Ook al word je geplaagd door tandpijn, toch overkomt het je wel eens om een bezoek aan de tandarts uit te stellen. Nochtans kan je je heelwat verdere ongemakken besparen als je tijdig je tandarts opzoekt. Zo kunnen bijvoorbeeld infecties in de mondholte leiden tot een van de meest vervelende tandproblemen: een abces aan de tand. Een tandabces kan zelfs tot gevolg hebben dat je problemen krijgt met het spijsverteringsstelsel. De meest voorkomende symptomen van een abces aan de tanden zijn tandpijn, gezwollen tandvlees, etter en koorts. Gelukkig kan de tandarts antibiotica en ontstekingsremmers voorschrijven als behandeling van de infectie die heeft geleid tot het abces. Wat zijn de oorzaken van een abces en wat kan je doen om dit pijnlijk tandprobleem te voorkomen?

Oorzaken abces tanden

Een abces in de mond ontstaat wanneer in de kern van een tand zoveel bacteriën voorkomen dat ze een infectie veroorzaken. De oorzaken van die infectie kunnen uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld: een slechte tandhygiëne, een probleem aan de tand zelf, een losstaande tand... De infectie kan zorgen voor etter die zich bij de tandwortels gaat opstapelen. Hoe meer etter zich verzamelt, hoe meer pijn je hebt. De ettervorming kan ook zorgen voor koorts en voor een opzwelling van het tandvlees. In sommige gevallen gebeurt het dat klieren van de hals opzwellen. Een abces aan de tand is een vrij ernstig tandprobleem dat je het beste niet te lang laat aanslepen. Want een tandabces kan in sommige gevallen leiden tot complicaties in verschillende delen van het lichaam.

Symptomen abces

Tandpijn

In de eerste plaats zal je bij een tandabces vooral last hebben van pijn aan de betreffende tand. Ook kan het tandvlees rondom pijnlijk aanvoelen, en wanneer het abces zich uitbreidt, kan je pijn krijgen aan kaak en hals. Sommige mensen met een abces klagen daarnaast over hoofdpijn, een algemeen gevoel van vermoeidheid, en een "zwaar hoofd".

Etter

Bij een abces hebben bacteriën zich verzameld in de kern van de tand en houden daar lelijk huis. Hierdoor kan je een vieze smaak in de mond krijgen waardoor je eetlust kan verzwakken. Bovendien kan je door het woekeren van bacteriën last krijgen van koorts en een slechte adem. Een abces kan mogelijk gaan etteren waardoor bacteriën zich kunnen verspreiden in de mondholte en in maag en darmen terecht komen.

Zwelling

Een abces aan de tanden kan leiden tot vrij opvallende zwellingen. Gezwollen tandvlees, gezwollen klieren in de hals en een dikke wang kunnen maken dat één zijde van je gelaat opmerkelijk dik wordt. Bij sommige mensen kan de zwelling zich zelfs uitbreiden tot de omgeving van het jukbeen en het oog. Na de inname van antibiotica zal deze zwelling echter vrij snel minder worden, doorgaans al na 1 à 2 dagen.

Behandeling abces tand

Pijnstiller

Als je last hebt van een abces aan de tand dan kan je in de eerste plaats een pijnstiller nemen om de pijn te verzachten. Een pijnstiller als paracetamol kan helpen om de dag beter door te komen en 's nachts beter te slapen. Als je koorts hebt kan paracetamol bovendien nuttig zijn om de koorts te weren. Een pijnstiller die vaak wordt aangeraden bij tandproblemen zoals een abces is Spidifen. Spidifen is een non-steroïdale ontstekingsremmer (NSAID) die niet alleen pijnstillend, maar ook koortswerend en ontstekingsremmend werkt.

Tandarts

Pijnstillers nemen tegen een abces is echter niet meer dan een voorlopige oplossing, want een tandartsbezoek is onvermijdelijk in geval van een abces. Een tandabces verdwijnt niet vanzelf en kan zich uitbreiden naar de kaak of de hals. Als je denkt last te hebben van een tandabces is de beste oplossing dus: zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere schade aan je gebit te vermijden. De tandarts zal mogelijk eerst een sneetje maken om de etter te laten wegvloeien, waardoor je pijn zal verminderen.

Antibiotica

Bij een ernstiger abces zal de tandarts antibiotica (bv. Amoxicilline) voorschrijven om de bacteriën te doden, eventueel aangevuld met een ontstekingsremmende pijnstiller als ibuprofen. Dankzij de efficiënte werking van de antibiotica zullen de bacteriën in het abces stilaan vernietigd worden en zal de zwelling en de pijn geleidelijk aan verminderen. Doorgaans moet je de antibiotica een zevental dagen innemen bij een tandabces.

Tand trekken

Na de voorgaande behandeling zouden zowel de pijn als de zwelling moeten verdwenen zijn. Is dit echter niet het geval, zal de tandarts overwegen om de tand te trekken. De tandarts kan voor deze oplossing kiezen om erger te voorkomen. Een tandabces kan zich immers makkelijk verspreiden en vrij negatieve gevolgen veroorzaken.

Gevolgen tandabces

Als je het tandartsbezoek uitstelt, kan je heelwat risico's lopen. Je wacht dus beter niet te lang met een abces. De infectie kan de tandzenuw en het bloedvaatje in de tand aantasten. In sommige gevallen kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbeen en zelfs verder in je lichaam. Het probleem hierbij is dat bacteriën via de mondholte en de slokdarm gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot je spijsverteringsstelsel. Daardoor kun je problemen krijgen met maag en darmen. Ook via de luchtwegen kunnen ze de ontsteking verspreiden, hetgeen kan leiden tot ontstekingen op de neusholte en in het oor. Via deze weg kan je ook last krijgen van migraine.

Tandabces voorkomen

Vermijd tussendoortjes

Als je veel tussendoortjes eet, dan kan je speeksel haar functies niet optimaal vervullen. De voortdurende voedselstroom belet het speeksel onder meer om koolhydraten te ontbinden en beginnende wondjes in de mond schoon te houden. Tussendoortjes verhinderen het speeksel ook om het zuur van bacteriën in de mond te neutraliseren.

Tandarts

Bij een abces kan je tandarts antibiotica voorschrijven, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Algemeen wordt aangenomen dat een keer per jaar voldoende is om je tandarts een bezoekje te brengen, maar ga er van uit dat twee keer beter is. Beter voorkomen dan genezen: de tandarts kan eventuele toekomstige problemen zien aankomen.

Vermijd stress

Als je veel last hebt van stress, dan kan je weerstand verminderen en je lichaam een gemakkelijker prooi worden voor infecties. Hoe lager je weerstand, hoe meer kans abcessen hebben om toe te slaan. Ook onvoldoende slapen kan het ontstaan en uitbreiden van infecties en abcessen bevorderen.

Flossen

Ook moet je ervoor zorgen dat je regelmatig je tanden poetst. Een gulden regel blijft nog altijd om je tanden tweemaal per dag ongeveer drie minuten grondig te poetsen. Daarnaast is flossen een goeie manier om bacteriën tussen je tanden te verdrijven.

Mondspoelmiddel

Regelmatig een degelijk mondspoelmiddel of mondwater gebruiken kan erg efficiënt zijn om abcessen te voorkomen. Een mondspoeling zorgt ervoor dat de bacteriën in de mond worden vernietigd en weggewerkt. Hierdoor kunnen ze niet tussen je tanden blijven woekeren en zich geleidelijk aan ontwikkelen tot een abces.
Enkele voorbeelden van efficiënte mondwaters:
  • Listerine
  • Bluem mouthwash
  • Oxyfresh

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingTandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingPatiënten met een tandvleesabces hebben een met pus gevulde, gezwollen bult op het tandvlees. Deze abcessen vormen zich…
Abces zelf behandelenAbces zelf behandelenEen abces komt op meerdere plaatsen en met verschillende oorzaken voor: in de buik, aan een tand of kies, bij de ziekte…
Bultjes op tandvlees: Oorzaken van puistjes en knobbeltjesBultjes op tandvlees: Oorzaken van puistjes en knobbeltjesKnobbels en bultjes bevinden zich mogelijk overal op het lichaam, zelfs op het tandvlees of op andere plaatsen in de mon…
Tandabces: Ophoping van pus in tand door bacteriële infectieTandabces: Ophoping van pus in tand door bacteriële infectieWanneer een wonde of irritatie aan de binnenkant van de mond (pulpaholte) ontstaat, veroorzaken bacteriën mogelijk een i…

Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele g…
Alcohol vaak toegestaan bij antibioticakuurAlcohol vaak toegestaan bij antibioticakuurIn welke mate verdragen antibiotica en alcohol elkaar? Het is namelijk een misverstand dat een enkel wijntje of biertje…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abces (geraadpleegd op 22/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.