Voedingstips tanden: welk voedsel is slecht voor je gebit?

Voedingstips tanden: welk voedsel is slecht voor je gebit? We weten allemaal dat een goede mondhygiëne en het regelmatig poetsen van de tanden noodzakelijk is voor een mooi en sterk gebit. Maar ook wat we eten en drinken kan schadelijke gevolgen hebben voor onze tanden. Fruit en frisdrank kunnen slecht zijn voor de tanden omwille van de zuren en de suikers die ze bevatten. Meteen na het drinken van sinaasappelsap je tandenpoetsen is niet aangeraden omdat het zuur van de sinaasappel je glazuur kan beschadigen. Het best spoel je je gebit dan even met water. Ook andere voedingsproducten kunnen slecht zijn voor je gebit. Welke voeding kan schadelijk zijn voor je tanden en welke dingen kan je eten zonder dat je tanden er schade van ondervinden?

Mondhygiëne

Tandenpoetsen

Van jongs af aan worden we aangeleerd om regelmatig onze tanden te poetsen om een sterk en mooi gebit te verkrijgen. Het aantal keren dat we onze tanden moeten poetsen is bij voorkeur twee à drie keer per dag. Heel belangrijk is om zeker vóór het slapengaan niet te vergeten je tanden te poetsen, want als je dit niet doet, kunnen de bacteriën van etensresten de hele nacht inwerken op je tanden.

Mondspoelmiddel

Een goede mondhygiëne is de basis van een goed en sterk gebit. Behalve vaak je tandenpoetsen zijn ook bijkomende middeltjes voor een goed gebit aangeraden. Tussendoor je tanden flossen kan vermijden dat bacteriën tussen de tanden en op moeilijk bereikbare plekken in de mondholte gaan woekeren. Daarnaast kan je ook een degelijk antibacterieel mondspoelmiddel of mondwater gebruiken dat bacteriën vernietigt én je bovendien een frisse adem bezorgt.

Zuur eten en drinken

Maar vaak onderschatten we de rol die voeding heeft voor onze tanden. De dingen die we eten kunnen wel degelijk een inwerking hebben op de kwaliteit van ons gebit. Zo heeft voedsel dat veel zuur bevat een sterke inwerking op onze tanden. Dit komt omdat zuur voedsel het tandglazuur zal aantasten. Het regelmatig drinken van sinaasappelsap en het eten van citrusvruchten worden dus best beperkt.

Sinaasappelsap slecht?

Sinaasappelsap bevat zuren die zullen inwerken op het tandglazuur, waardoor het glazuur zachter wordt. Na ongeveer een dertigtal minuten zal het glazuur van zichzelf weer gaan verharden, dus tot hier is er geen probleem. Maar als je meteen na het drinken van het appelsiensap je tanden gaat poetsen, dan ga je het glazuur mee weg poetsen, nog vóórdat het zich heeft kunnen herstellen. Best is dus om even te wachten met je tanden te poetsen. Een goed idee is om meteen na het drinken van appelsiensap of het eten van een citrusvrucht een glas mineraalwater te drinken, zodat het zuur wordt weggespoeld.

Frisdrank

Ook frisdrank kan negatieve gevolgen hebben voor je gebit. Frisdrank bevat veel suikers en deze blijven na het eten of drinken ervan een dertigtal minuten inwerken op je tanden. Bacteriën zullen deze suikers vergisten tot zuren die het glazuur aantasten. Deze periode wordt ook wel een "zuurstoot" genoemd. Na een halfuurtje zal het speeksel de zuren vanzelf hebben weggewerkt, maar ook hier is het niet slecht om bijvoorbeeld na het drinken van een cola even na te spoelen met mineraalwater. Hetzelfde geldt voor sterk gesuikerd voedsel zoals bijvoorbeeld snoepgoed, chocolade en gebak met suiker.

"Plakkend" voedsel

Naast zuur, gesuikerde voeding en koolzuurhoudende dranken, kunnen ook voedingsmiddelen met veel koolhydraten schadelijk zijn voor de tanden. Bijvoorbeeld brood, frieten, kleefrijst en pasta hebben de neiging om makkelijk aan de tanden te blijven plakken. Hierdoor heeft het speeksel veel werk om alle etensresten van dit "plakkend" voedsel te verwerken en te neutraliseren. Dankzij de mineralen uit het speeksel zal het tandglazuur zich na enkele uren wel kunnen herstellen.

Wat is niet schadelijk voor de tanden?

Er zijn natuurlijk wel voedingsmiddelen waarvoor we ons geen zorgen hoeven te maken wat betreft de inwerking op onze tanden. Zonder je zorgen te maken om je tanden kan je onder meer de volgende voedingsproducten eten en drinken:
 • melk
 • kaas
 • yoghurt
 • groenten
 • mineraalwater
 • thee zonder suiker
 • koffie zonder suiker

Bijkomende tips

Naast het letten op de juiste voeding om je tanden te beschermen kan je aanvullend ook op andere dingen letten. Zo kan je gebruik maken van een tandpasta die het tandglazuur beschermt, zodat je gebit op lange termijn minder snel verslechtert. Ook is het raadzaam om te kiezen voor een elektrische tandenborstel, vermits deze de bacteriën op moeilijk bereikbare plekjes in je gebit beter kan verwijderen dan een gewone tandenborstel. Op die manier verklein je de kans op achterblijvende etensresten, wat dan weer de kans op eventuele abcessen vermindert. Voorts kan je ook regelmatig je mond spoelen met een mondspoelmiddel of antibacterieel mondwater, vooral na het eten van vezelrijk vlees. Dit heeft namelijk de eigenschap om nogal makkelijk tussen de tanden te blijven zitten waardoor bacteriën zich kunnen ophopen.
Enkele voorbeelden van mondwaters, mondspoelmiddelen en tandpasta's die je kan gebruiken om je gebit te beschermen zijn:
 • Listerine Mondwater
 • Elmex Tandglazuur Tandpasta
 • Sensodyne Complete Protection

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapHet onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapTijdens je zwangerschap heeft je lichaam heel wat te verduren, zo ook je gebit. Ze zeggen weleens dat iedere zwangerscha…

Zeven stappen voor gezond afvallen door het VoedingscentrumZeven stappen voor gezond afvallen door het VoedingscentrumJe denkt dat je te zwaar bent, maar je wilt wel op een verantwoorde wijze afvallen. Het Voedingscentrum introduceert voo…
Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Wanneer je wilt afvallen, is dat niet altijd even gemakkelijk. Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Stel daa…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3506
 • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/307/Gebitsverzorging/article/detail/1077671/2010/03/09/Ook-te-veel-fruit-slecht-voor-tanden.dhtml (bronnen geraadpleegd op 07/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.