Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschap

Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschap Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam heel wat te verduren, zo ook je gebit. Ze zeggen weleens dat iedere zwangerschap je een tand kost. Dit gaat natuurlijk niet helemaal op, maar je gebit kan tijdens de zwangerschap wel een stuk zwakker zijn. Je hebt een grotere kans op gaatjes en ook je tandvlees raakt sneller ontstoken. Daarom moet je gebit vooral tijdens je zwangerschap goed onderhouden worden. Niet voor niks wordt aangeraden om wanneer je zwanger bent vaker ter controle naar de tandarts te gaan. Het belangrijkste middel om gebit-en tandvlees problemen tegen te gaan is door je gebit op de juiste manier te verzorgen. Op die manier verklein je de kans op gaatjes en houd je je tandvlees gezond.

De aantasting van tanden

In principe krijg je tijdens je zwangerschap niet sneller gaatjes omdat je tanden zomaar zwakker worden. Wat wel kan meespelen is het feit dat veel vrouwen moeten overgeven tijdens hun zwangerschap. In de meeste gevallen komt dit alleen de eerste drie maanden voor, maar sommige vrouwen hebben heel hun zwangerschap last van misselijkheid. Als je overgeeft, komt niet alleen je eten naar buiten maar ook je maagzuur. Dit maagzuur is zeer slecht voor je tanden. Aan de buitenkant van je tanden zit tandglazuur, dit beschermt je tanden als het ware. Maar door het maagzuur kan dit tandglazuur worden aangetast, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.

Een andere oorzaak voor meer gaatjes in het gebit kan het veranderen van eetpatroon zijn. Veel vrouwen gaan anders eten tijdens hun zwangerschap. Ze eten bijvoorbeeld meer dan normaal en zeker wanneer dit meer zoetigheid betreft, kan dit zeer slecht voor je tanden zijn.

Aantasting van tandvlees

Je tandvlees is wel gevoeliger tijdens een zwangerschap. Door de hormonen en doordat je tandvlees wat dikker wordt, kan het sneller gaan ontsteken. Het kan makkelijker gaan bloeden, waardoor er sneller viezigheid en bacteriën tussen komen. Door deze bacteriën kan het tandvlees sneller gaan ontsteken. Wanneer je vermoedt dat je een tandvleesontsteking hebt, is het van belang snel actie te ondernemen. Omdat je immuunsysteem zwakker is zal een infectie zich sneller kunnen verspreiden in de mond. Een tandarts of mondhygiëniste kan een ontsteking voortijdig behandelen.

Onderhouden van je gebit tijdens je zwangerschap

Het is altijd belangrijk om je tanden goed te verzorgen, maar tijdens een zwangerschap heeft je gebit extra aandacht nodig. Hoe moet je je gebit verzorgen tijdens je zwangerschap?

Tips voor een gezond gebit

  • Poets en flos je gebit twee tot drie keer per dag.
  • Ga een keer extra op controle bij de tandarts
  • Probeer niet teveel zoetigheid te eten of te drinken.
  • Toch zin in zoetigheid? Drink een glas water om het te spoelen
  • Geef je veel over? Drink dan wat water en poets na ongeveer een half uur je tanden.
  • Tandenpoetsen is soms niet fijn als je misselijk bent. Een borstel met een kleine kop kan dit gevoel verminderen.
  • Om de kans op ontstoken tandvlees te verkleinen is het belangrijk om veel fruit te eten. Ook is het belangrijk om je tandvlees goed te poetsen.

Voorkom de kans tot gaatjes

Een gezond gebit is erg belangrijk. Je zit niet te wachten op gaatjes en andere problemen. Tijdens je zwangerschap is je gebit extra gevoelig. Veel vrouwen hebben meer behoefte aan zoetigheid en door veel zoetigheid te eten vergroot je de kans op gaatjes. Ook overgeven is niet goed voor je tanden. Het maagzuur kan je tanden aantasten. Verder krijgen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap last van ontstoken tandvlees. Met bovenstaande tips kan je de kans op gaatjes en ontstekingen zoveel mogelijk voorkomen. Zo is goed poetsen en flossen erg belangrijk. Let er verder op dat je niet teveel zoetigheid eet en drinkt. Je verkleint de kans op ontstoken tandvlees door veel fruit te eten en je tandvlees goed te poetsen. Wanneer je denkt dat je een gaatje of ontstoken tandvlees hebt, is het aan te raden om naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je babyZwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je babyProblemen in de mond kunnen voor veel grotere problemen elders in het lichaam zorgen. Dat geldt voor iedereen, maar voor…
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Poets je tandenPoets je tandenHet poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tand…

Zweertjes op tong, zweertjes in de mond: GingivostomatitisZweertjes op tong, zweertjes in de mond: GingivostomatitisHerpetische stomatitis of gingivostomatits is een besmettelijke ziekte die zich verspreidt door direct contact met het h…
Pijn in keel en oor: symptomen, oorzaak en behandelingPijn in keel en oor: symptomen, oorzaak en behandelingPijn in de keel of een zere keel komt meestal door een ontsteking als gevolg van virussen of bacteriën. Een zere keel ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://www.babytjes.nl/gebitsverzorging_en_zwangerschap.html
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 16-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.