Zwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je baby

Zwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je baby Problemen in de mond kunnen voor veel grotere problemen elders in het lichaam zorgen. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor diabetespatiënten, zwangere vrouwen en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten. Want is er iets mis in de mond, dan gaan schadelijke bacteriën door het lichaam dwalen en kunnen daar voor desastreuze gevolgen zorgen. Vrouwen die zwanger zijn bijvoorbeeld kunnen een te vroeg geboren kindje op de wereld zetten door een tandvleesontsteking. Maar hoe voorkom je zulke problemen dan? En wat als je een vieze smaak of lucht in je mond hebt en zwanger bent? Moet je dan naar een tandarts of niet? Mag je überhaupt naar een tandarts als je zwanger bent?

Check je gebit voor je zwanger wordt

Eigenlijk zou het standaard moeten zijn: je gebit checken voordat je zwanger wordt. Zodat eventuele problemen al op voorhand worden opgelost. Met name tandvleesontstekingen die zorgen voor nare bacteriën in mond en lichaam, zouden het beste van te voren moeten worden opgelost. Met een intensieve reiniging door een mondhygiënist, worden die problemen vaak al opgelost. En natuurlijk daarnaast door zelf goed te poetsen.

Wanneer mag je naar de tandarts als je zwanger bent?

Soms komt een zwangerschap echter onverwacht. Dan kan bovenstaande natuurlijk niet. Zaak is dan om als zwangere vrouw na drie maanden zwangerschap je gebit alsnog te laten checken. Doe dat niet voor die drie maanden, want in die periode is de foetus erg kwetsbaar en mogen er geen behandelingen worden gegeven. Schadelijke bacteriën kunnen dan namelijk in de bloedbaan terecht komen en dat kan voor grote risico’s voor het kind zorgen. Na die drie maanden is het wel verantwoord om je te laten behandelen en loopt het ongeboren kind daarbij geen gevaar. Heb je gebits- of tandvleesproblemen laat die dan in ieder geval voor de 28e week van de zwangerschap behandelen en wacht er niet meer tot dat je kindje al ter wereld is gekomen. Dat kan voor zowel jouzelf als je kind gevaren de nodige risico’s met zich mee brengen.

Je hormoonspiegel tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontstaan door de verhoogde hormoonspiegel veel sneller ontstekingen of worden ontstekingen groter in de mond van de zwangere vouw. En dit is niet alleen ongezond voor de moeder, maar nog veel meer voor het ongeboren kind. Ernstige tandvleesproblemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot kinderen met een te laag geboortegewicht of tot vroeg geboorten. Terwijl dat dus niet hoeft door een goede behandeling vooraf.

Misselijkheid en je gebit

Naast een veranderende hormoonspiegel, heeft ook zwangerschapsmisselijkheid invloed op het gebit. Bij veel braken komt er veel zuur vrij en dat tast het gebit aan. Bovendien vinden veel vrouwen het in die periode niet fijn om hun tanden te poetsen omdat een tandenborstel in hun mond hen nog misselijker maakt. Vaak poetsen ze daarom minder vaak of minder goed. En dat terwijl dat poetsen wel van levensbelang is, want alleen daarmee kan plaque en tandsteen worden bestreden. Plaque bestaat uit bacteriën en etensresten en die kunnen dus gemakkelijk gaan ontsteken. Tandsteen is een harde laag tandplak die is ontstaan doordat bacteriën een mineralenlaagje hebben gelegd op de tanden. Het tandsteen kan ook op of onder de tandvleesrand gaan. Door de aanwezigheid van plaque en tandsteen, gaat het tandvlees ontsteken.

Tandvleesontsteking in het bot: parodontitis

Hoewel in geen enkel geval tandvleesontstekingen, ook wel aangeduid met gingivitis, gezond zijn voor moeder en kind is er iets dat nog veel meer problemen kan creëren en dat is parodontitis. Als een moeder parodontitis heeft, kan dat zorgen voor de vroeggeboorte van het kind, maar ook voor een veel te laag geboortegewicht van het kind. Parodontitis is een tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot wordt afgebroken. Het verraderlijke van parodontitis is dat mensen er niets van merken. Het doet niet zeer namelijk. Wel heeft het een aantal specifieke kenmerken en die gaan bijna aan niemand voorbij. Let dan ook goed op als je het volgende merkt want deze wijzen op parodontitis in de mond:
  • Rood gezwollen tandvlees,
  • Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen of het eten,
  • Loszittende tanden,
  • Teruggetrokken tandvlees,
  • Een vieze smaak of een vieze geur die uit de mond komt

Wat kun je zelf doen aan je gebit doen als je zwanger bent?

Naast het bezoeken van een tandarts en mondhygiënist is een dagelijkse mondverzorging natuurlijk van groot belang voor een gezond gebit. Dit betekent in ieder geval twee keer per dag goed te poetsen en één keer per dag tussen de tanden en kiezen te reinigen met een tandenstoker. Om er voor te zorgen dat er niet te veel activiteit in de mond is, moet je niet vaker dan zeven keer per dag iets eten of drinken. Elke keer als je iets eet of drinkt, worden er namelijk bacteriën gevormd.

Bacteriën moeten weg, dat is de enige remedie

Als een vrouw die zwanger wil worden of al zwanger is, ontstekingen heeft aan het tandvlees is er maar één remedie en dat is dat de schadelijke bacteriën weggehaald moeten worden. Dit betekent dat het gebit goed en professioneel gereinigd moet worden en je moet weten wat je er thuis zelf aan kunt doen. De plaque en tandsteen moeten dus allereerst verwijderd door mondhygiënist of tandarts. Daarnaast moet je zelf zorg dragen voor een goede mondverzorging.

Is je kind eenmaal geboren dan is het belangrijk om ook te letten op de mondgezondheid van je kind. Al vanaf het eerste tandje moet er gepoetst worden. Bovendien is het ook bij een klein kind erg belangrijk om te zorgen voor niet al te veel eet- en drinkmomenten. Die zorgen namelijk weer voor aantasting van het gebit.
© 2018 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Tandsteen, iedereen heeft hetTandsteen, iedereen heeft hetDe een meer, de ander minder, maar iedereen krijgt enig moment te maken met tandsteen. Het is niet ernstig, mits je het…
Ontstoken tandvlees: wat te doen?Ontstoken tandvlees: wat te doen?In je mond zitten heel erg veel bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan tanden en kiezen. De laag bacteriën die op je…
Parodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees in de mond. Als ontsteking van het tandvlees lang blijft besta…

Zwanger en kruidentheeZwanger en kruidentheeKruidenthee is een lekkere en gezonde drank doordat kruidenthee geen suiker bevat. Daarbij bevat kruidenthee geen cafeïn…
Zwanger en fetaZwanger en fetaFeta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oswaldoruiz, Pixabay
  • Mondhygienst vereniging
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 04-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.