Gevoelige tanden: Oorzaak, remedie en behandeling

Gevoelige tanden: Oorzaak, remedie en behandeling Gevoeligheid van de tanden is een veel voorkomend tandheelkundig probleem dat ongemak of pijn in het gebit veroorzaakt wanneer het in aanraking komt met bepaalde stoffen en temperaturen. Miljoenen volwassenen lijden in Nederland aan gevoelige tanden. De pijn is scherp en plotseling, maar is tijdelijk. De pijn kan doorschieten naar de zenuwuiteinden van de tand. Gelukkig kunnen gevoelige tanden worden behandeld en kan de conditie verbeterd worden. Heb jij wel eens gevoelige tanden en hoe ga jij hiermee om?

Oorzaak van gevoelige tanden

Er zijn geen risicogroepen voor gevoelige tanden. Het kan iedereen overkomen en hierop zijn geen uitzonderingen te vinden. Het meest voorkomende symptoom bij gevoelige tanden ervaring is een plotselinge, scherpe flits van pijn op de tanden wanneer deze worden blootgesteld aan lucht, koude, zoete, zure of warme stoffen. Sommige mensen kunnen gevoelige tanden ervaren van het poetsen of flossen hun tanden.

Bij gezonde tanden beschermt het glazuur de onderliggende laag van het tandbeen. Dit tandbeen is een stuk zachter en gevoeliger dan glazuur. De tandwortels worden weer beschermd door het tandvlees. Maar als het glazuur is versleten of het tandvlees teruggetrokken is, wordt het tandbeen blootgesteld. Gaatjes, gebarsten tanden, tandvlees, glazuur en wortel erosie zijn oorzaken waardoor tandbeen wordt blootgesteld. Het tandbeen is aangesloten op de zenuw die de pijn veroorzaakt bij gevoelige tanden.
Tandbeen bevat duizenden microscopische buisjes of kanalen waardoor pulp van de tand komt. Bij blootstelling aan de verschillende elementen, kunnen stoffen in de tandbeenkanaaltjes terechtkomen, wat voor veel pijn kan zorgen.

Factoren die bijdragen aan gevoeligheid

 • De vorming van tandplak.
 • Zure voedingsmiddelen.
 • Tandenknarsen of klemmen. Dit kan slijten glazuur.
 • Terugtrekkend tandvlees. Dit gebeurt vaak bij mensen die lijden aan parodontitis en onthult het tandbeen.
 • Gingivitis. Ontstoken en pijnlijk tandvlees kan leiden tot blootstelling van de wortel van de tand.
 • Gebarsten tanden. Deze kunnen zich vullen met bacteriën dat voorkomt uit plak en zorgen voor ontstekingen in de pulp van de tand.In ernstige gevallen kan dit leiden tot abcessen en infecties.
 • Langdurig gebruik van mondwater. Sommige mondspoelingen bevatten zuren. Als tandbeen wordt blootgesteld, kunnen de zuren bestaande gevoelige tanden erger maken en ook de tandbeen laag verder beschadigen. Er zijn neutrale fluoride mondwater beschikbaar die een betere optie zou kunnen zijn.
 • Tandheelkundige ingrepen. Tanden kunnen gevoelig na professionele reiniging, wortel schaven, kroon vervangen en andere herstel van de tanden procedures. Meestal zijn de pijn verdwijnt vier tot zes weken.
 • Tanden bleek-producten. Deze bevatten agressieve chemicaliën om vlekken te verwijderen, maar beschadigd het glazuur.
 • Te hard of met een harde tandenborstel je tanden poetsen. Dit kan het glazuur slijten, waardoor tandbeen aan de lucht wordt blootgesteld.

Gevoelige tanden na het vullen

Sommige mensen kunnen gevoelige tanden ervaren nadat een gaatje gevuld is of een vulling is vervangen. Het tandbederf dat gaatjes veroorzaakt irriteert de tand, en het vullen, kan leiden tot verdere gevoeligheid. Gelukkig zal de gevoeligheid van de tanden na een vulling binnen enkele weken verbeteren. Het kan langer dan enkele maanden duren, maar zolang de gevoelige tanden een geleidelijke ontwikkeling vertoont, zijn er geen zorgen. Hardnekkige gevoelige tanden hebben na verloop van tijd een wortelkanaalbehandeling nodig.

Blijvende gevoeligheid

Soms kunnen tanden na een vulling gevoelig worden bij het bijten naar beneden. Dit kan worden opgelost met een eenvoudige hap aanpassing. Bovendien kan de vulling te hoog zijn geplaatst. In dit geval kan de tandarts de vulling verlagen.
Composiet vullingen kunnen gevoelige tanden veroorzaken bij het kauwen. Er is echter geen pijn als de tanden op elkaar geklemd worden. Deze gevoeligheid van de tanden wordt meestal opgelost door het aanpassen van de beet of het vervangen van de vulling met een andere samenstelling.

Behandeling bij gevoelige tanden

Gevoelige tanden zullen nooit helemaal verdwijnen. De symptomen kunnen minder of zelfs voor een tijdje weg lijken te zijn, maar tenzij de redenen waarom de tanden van een persoon gevoelig zijn volledig geëlimineerd zijn, zal de gevoeligheid terugkomen.
Er zijn verschillende vormen van behandeling beschikbaar en elke tandarts heeft zijn of haar favorieten die ze het meest waarschijnlijk aan te bevelen. Hierbij moet worden benadrukt dat er geen enkele behandeling is die voor iedereen werkt. De juiste diagnose van de oorzaak van de gevoeligheid is essentieel bij de behandeling ervan. Indien de oorzaak op de gevoeligheid van de tanden is gericht, zal de gekozen behandeling succesvoller zijn en zal de pijn afnemen. Wanneer de tandarts de tanden net heeft behandelt zonder de reden van de gevoeligheid van de tanden te achterhalen, zullen de problemen alleen maar groter worden.

Remedie voor thuis

Desensibilisatie tandpasta.

Er zijn verschillende merken tandpasta voor gevoelige tanden beschikbaar. De tandarts kan één aanbevelen of je kunt verschillende merken proberen totdat je het product vindt dat voor jou werkt. Zorg ervoor dat het een gefluorideerde tandpasta is voor gevoelige tanden, geen tandsteen-control tandpasta. Probeer van een dunne laag van de desensibilisatie tandpasta op de blootgestelde tandwortels te verspreiden voor het slapen.

Overige handige remedie voor thuisgebruik

 • Gebruik een zachte tandenborstel.
 • Vermijd zeer zure voedingsmiddelen.
 • Gebruik dagelijks een gefluorideerd mondwater.
 • Vermijd tandenknarsen. Overweeg een ​​gebitsbeschermer.
 • Enkel tandheelkundige procedures die gevoelige tanden kunnen verminderen:
 • Bruggen, kronen of inlays. Deze kunnen de gevoeligheid op te lossen door het verval uit de tand te halen.
 • Fluoride gel of lak.
 • Chirurgische tandvlees transplantatie. Dit zal de basis beschermen en de gevoeligheid verminderen als het tandvlees is uitgehold vanuit de wortel.
 • Wortelkanaalbehandeling. Dit is een laatste redmiddel voor ernstige gevoelige tanden waarbij andere werkwijzen niet hebben geholpen..

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden bezorgen de patiënt een zeer onaangenaam gevoel bij het eten, drinken, of zelfs zonder aanwijsbare rede…
Gevoelige tanden: Oorzaken en behandeling van gevoeligheidGevoelige tanden: Oorzaken en behandeling van gevoeligheidPatiënten met gevoelige tanden krijgen te maken met plotse, intense pijnscheuten wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen of…

Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Natuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamilleNatuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamilleMoeilijk in slaap komen, 's nachts wakker worden: dergelijke slaapproblemen komen vaak voor. Klassieke slaapmiddelen heb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • http://www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/expert-answers/sensitive-teeth/faq-20057854
 • http://www.mouthhealthy.org/en/sensitive-teeth-quiz
 • http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.==/st.31937/t.28119/pr.3.html
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.