Gevoelige tanden: Oorzaken en behandeling van gevoeligheid

Gevoelige tanden: Oorzaken en behandeling van gevoeligheid Patiënten met gevoelige tanden krijgen te maken met plotse, intense pijnscheuten wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen of dranken consumeren of blootgesteld zijn aan koude lucht. Bij patiënten waarbij de tanden gevoelig zijn, is het tandglazuur aangetast waardoor dentine, de zachte binnenste laag en bouwstof van de tanden, blootgesteld wordt. Dentine is verbonden met zenuwpaden waardoor bij een bepaalde prikkel, snel tandgevoeligheid optreedt. Een goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken zijn enkele tips om de gevoeligheid van tanden te voorkomen en behandelen.

Oorzaken van gevoeligheid van de tanden

De tanden zijn bedekt met een buitenste laag tandglazuur die dentine (de zachtere binnenste laag) beschermt. Wanneer het glazuur aangetast of weggesleten is, komt dentine bloot te liggen. De aantasting van het tandglazuur is bijvoorbeeld het gevolg van tandbederf of tandplak, al zijn vele andere oorzaken bekend. Dentine heeft microscopische kanalen (buisjes, tubuli) die paden naar de zenuw zijn. Wanneer dentinale tubuli worden blootgesteld worden zenuwen gemakkelijker geprikkeld door bepaalde stimuli zoals dranken of voedingsmiddelen die koud, zoet of zuur zijn en koude lucht. Hierdoor kampt de patiënt uiteindelijk met tanden die gevoelig zijn.

Scheuren in tandglazuur

Scheuren in het glazuur van de tand zorgen ervoor dat voedseldeeltjes en vloeistoffen toegang hebben tot de diepere lagen van de tanden. Deze scheuren vullen zich soms ook met bacteriën en veroorzaken dan ontstekingen.

Slijtage aan het glazuur

Na verloop van tijd slijt het tandglazuur weg door bijvoorbeeld kauwen, tandenknarsen (bruxisme) en te hard poetsen. Hierdoor wordt het dentine eronder zichtbaar.

Tandbederf

Als een tand gevoelig wordt, kan er een gaatje zijn ontstaan. Voedsel, drank en koude lucht kan hierdoor doordringen tot de gevoelige lagen van de tand.

Tandbleekmiddelen

Producten die zuiveringszout of peroxide bevatten om tanden witter te maken, veroorzaken mogelijk microscopische schade aan het tandglazuur waardoor je tanden kunt krijgen die gevoelig zijn.

Tandplak

Tandplak op het worteloppervlak van de tanden veroorzaakt soms gevoeligheid van de tanden. Tandplakbacteriën produceren namelijk toxines (gifstoffen) en zuren die de buisjes in het blootgestelde dentine binnendringen en die de zenuwuiteinden dieper in de tand stimuleren.

Teruggetrokken tandvlees

Tandvlees kan terugtrekken als gevolg van een tandvleesontsteking (gingivitis), overmatig de tanden poetsen of het gebruik van een te harde tandenborstel. De tandwortel wordt niet beschermd door glazuur. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt en meer van de tand vrijkomt, komt ook het gevoelige worteloppervlak bloot te liggen.

Zuur eten, drinken of mondwater

Zuren in sommige mondspoelingen, in voedingsmiddelen (sinaasappels, tomaten, …) en zure dranken (vruchtensappen en frisdranken en sportdranken), veroorzaken geleidelijk schade aan het tandglazuur waardoor dentine blootgesteld wordt.

Symptomen van gevoelige tanden

Een scherpe, intense pijnscheut die diep in de tand doordringt, is vaak een teken van gevoelige tanden. Deze tandgevoeligheid is vaak het gevolg van voedsel of drank dat warm, koud, zoet of zuur is. Soms is gewoon ademen met de mond open al voldoende om pijn te veroorzaken. Bij sommige patiënten houdt de pijn een paar minuten of zelfs uren aan, terwijl bij anderen de pijn snel overgaat. Hoe langer pijn duurt, des te waarschijnlijker er wellicht een ernstig probleem tot stand komt. Bij pijn die langer dan enkele seconden duurt, is het bijgevolg belangrijk om de tanden zo snel mogelijk door de tandarts te laten controleren.

Behandeling en preventie van wegslijten van tandglazuur

Het voorkomen van gevoelige tanden is beter dan deze te behandelen. Een goede mondhygiëne vormt de steunpilaar om tandproblemen te voorkomen.

Minder zure voedingsmiddelen innemen

De zuren in frisdranken, sportdranken en in fruit en sappen, zoals sinaasappels en kiwi's, tasten het tandglazuur aan. Ze kunnen ook elke bestaande gevoeligheid verergeren. Patiënten mogen pas twintig à dertig minuten na het nuttigen van zure voedingsmiddelen of het drinken van zure dranken, hun tanden poetsen. Door te wachten, krijgt de mond weer de juiste pH-balans en krijgt de schade veroorzaakt door het zure eten en drinken de kans om te herstellen.

Tandarts bezoeken

Een regelmatig bezoek aan de tandarts is nodig. Wanneer gevoelige tanden aanwezig zijn, is een speciaal bezoek aan de tandarts nodig zodat hij de oorzaak kan bepalen en dit snel kan verhelpen. Een vroegtijdige behandeling van tandbederf voorkomt bijvoorbeeld grotere problemen op de lange termijn.

De tandarts voert bijvoorbeeld één of meer behandelingen uit om de gevoeligheid van de tanden te verminderen:
 • een fluoridegel of desensitisatiemiddel aanbrengen op de gevoelige gebieden van de tand
 • tandafwijkingen of gaatjes identificeren en corrigeren met een vulling, kroon, …
 • tandvlees-implantaat aanbevelen om de tandwortel te bedekken
 • wortelkanaalbehandeling (verwijdering van de zenuw(en) van de tand, vulling van het midden en plaatsing van een kroon over de tand)

Tandenknarsen (bruxisme) vermijden

Tandenknarsen doet het tandglazuur wegslijten en scheuren (tanderosie). Sommige patiënten doen dit tandenknarsen in hun slaap en weten misschien niet dat ze het doen. Een pijnlijke, strakke of pijnlijke kaak of een klagende partner zijn enkele tekenen van bruxisme. Het is belangrijk om de tandarts te raadplegen wanneer gevoelige tanden optreden door tandenknarsen.

Tandpasta voor gevoelige tanden gebruiken

Tandpasta voor 'gevoelige tanden’ of fluoride tandpasta verminderen beiden de gevoeligheid in tanden, maar alleen zolang de patiënt deze gebruikt. Het effect verdwijnt zodra de patiënt de tandpasta niet langer gebruikt. Naast het poetsen van de tanden met de speciale tandpasta, mag de patiënt ook een klein beetje tandpasta rechtstreeks op de gevoelige gebieden leggen voordat hij gaat slapen.

Het gebruik van een zachte tandenborstel is nodig / Bron: Photo Mix, PixabayHet gebruik van een zachte tandenborstel is nodig / Bron: Photo Mix, Pixabay

Zachte tandenborstel gebruiken

Het gebruik van een zachte tandenborstel minimaliseert het overmatig poetsen en schrobben van de tanden. Het overmatig en hard poetsen van de tanden doet namelijk het glazuur en het tandvlees wegslijten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden bezorgen de patiënt een zeer onaangenaam gevoel bij het eten, drinken, of zelfs zonder aanwijsbare rede…
Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesGevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesOorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begripp…
Gevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden kunnen het gevolg zijn van blootliggende tandhalzen. Blootliggende tandhalzen worden veroorzaakt door t…
Gevoelige tanden: veelgestelde vragenGevoelige tanden: veelgestelde vragenTanden met een humeur? Wispelturige tanden? Al heb je vast al vaker gehoord over gevoelige tanden dan je lief is en heb…

PMLE: nooit meer zomaar genieten van de zonPMLE: nooit meer zomaar genieten van de zonJe kent het wel. De zon schijnt uitbundig en je gaat er buiten even lekker voor zitten. Heerlijk die warme zonnestralen…
Epididymo-orchitis: Ontsteking van bijbal en testikelsEpididymo-orchitis: Ontsteking van bijbal en testikelsEpididymo-orchitis is een ontsteking van de bijbal; de buis die sperma en/of de zaadbal opslaat en draagt. Het wordt nor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
 • Geraadpleegd op 16 januari 2019:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Sensitive teeth, https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/t/teeth-sensitive/
 • Sensitive Teeth: Causes, Treatments, and Prevention, https://oralb.com/en-us/oral-health/conditions/teeth-sensitivity/sensitive-teeth-causes-treatments-prevention
 • Sensitive teeth: Do hot and cold bother you?, https://www.deltadentalins.com/oral_health/hotcold.html
 • Tooth Sensitivity: Causes, Remedies & Treatment, https://www.livescience.com/44377-sensitive-teeth.html
 • What Can You Do About Sensitive Teeth?, https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity#1
 • What Is Tooth Sensitivity?, https://www.colgateprofessional.com/education/patient-education/topics/dentin-hypersensitivity/what-is-tooth-sensitivity
 • Why are sensitive teeth so painful?, https://askthedentist.com/sudden-sensitive-teeth/
 • Afbeelding bron 1: Photo Mix, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.