Tanderosie: Slijtage van tandglazuur met gevoelige tanden
Email (glazuur) is de dunne, doorschijnende, harde buitenste tandlaag. Het tandglazuur bedekt de kroon, het deel van de tand dat zichtbaar is buiten het tandvlees. Tandglazuur beschermt de tanden tegen dagelijks gebruik zoals kauwen, bijten en malen en daarnaast beschermt glazuur de tanden ook voor potentieel pijnlijke temperaturen en chemicaliën. Email bezit geen levende cellen en daarom is beschadigd tandglazuur niet meer te repareren door het lichaam wanneer hieraan schade ontstaat door dat in het lichaam aanwezig is of van buitenaf wordt ingebracht. Gevoelige tanden, een andere tandkleur en tandpijn zijn enkele tekenen van tanderosie. De behandeling bestaat uit het plaatsen van vullingen of andere tandheelkundige apparaten. Tot slot zijn diverse tips voorhanden om tanderosie te voorkomen of verminderen.
Oorzaken: Slijtage van tandglazuur
Tandplak
Tandplak is een kleverige laag die bestaat uit
speeksel, voedseldeeltjes, bacteriën en andere stoffen. Tandplak vormt zich tussen de tanden en komt terecht in kleine gaatjes of putjes in de kiezen. Ook rond holtevullingen en aan het gebied waar de tanden en tandvlees elkaar ontmoeten, komt tandplak voor. Soms veranderen de bacteriën in tandplak voedselzetmeel in zuren. Hierdoor beginnen de zuren in tandplak de gezonde mineralen in het tandglazuur op te eten. Dit resulteert in slijtage van het glazuur, waardoor uiteindelijk meer en grotere putjes in het glazuur ontstaan.
Te weinig speeksel
Te weinig speeksel leidt tot een slechtere gezondheid en zwakkere tanden. Speeksel beschermt het glazuur door de tanden met
calcium en andere mineralen te bedekken. Speeksel verdunt ook erosieve materialen (zoals zuur), verwijdert afvalmateriaal uit de mond, en zorgt ervoor dat het lichaam meer beschermende stoffen aan boord heeft om de strijd aan te gaan tegen bacteriën. Het veel eten van zuur voedsel en zure dranken is echter nefast voor de tandgezondheid.
Zuur
Tanderosie treedt op wanneer het tandglazuur wegslijt door het glazuur. Meestal is dit te wijten aan zuur dat in het lichaam zelf aanwezig is of zuur dat van buiten het lichaam wordt ingebracht. Dit is het gevolg van:
- drank:
- het overmatig gebruik van frisdrank (hoge niveaus van fosforzuur en citroenzuur)
- vruchtendranken (sommige zuren in vruchtendranken zijn erosiever dan accuzuur)
- maag- en darmproblemen
- een droge mond of lage speekselvloed (xerostomie)
- eetstoornissen zoals boulimie (oncontroleerbare vreetbuien en compenserend gedrag)
- genetische factoren
- medicijnen zoals aspirine en antihistaminica (medicijnen voor het behandelen van een allergische reactie)
- omgevingsfactoren (wrijving, slijtage, stress en corrosie)
- te weinig speeksel
- voeding:
- voeding (rijk aan suiker en zetmeel)
- voedsel steeds herkauwen
- zuur in de mond door beroep zoals metaalbewerking of wijnproeven
Symptomen: Gevoelige tanden en tandpijn
Het klinisch beeld van tanderosie is variabel en hangt af van het stadium. Bepaalde voedingsmiddelen (snoepjes) en temperaturen van voedingsmiddelen (warm of koud) veroorzaken mogelijk
tandpijn in de vroege fase van tanderosie omdat het glazuur verdunt. Naarmate het glazuur erodeert en meer dentine (tandbeen: calciumhoudende stof in tanden) zichtbaar wordt, krijgen de tanden een andere
tandkleur, met name geel omdat het donker gekleurd dentine steeds meer zichtbaar wordt. De randen van tanden krijgen een ruwere, onregelmatigere en grilligere textuur terwijl het glazuur erodeert. Verder zijn de tanden en kiezen soms ook kleiner. In latere stadia van tanderosie worden tanden extreem gevoelig voor temperaturen en zoetigheden (
gevoelige tanden). Inkepingen verschijnen op het tandoppervlak. Wanneer het glazuur erodeert, is de tand meer vatbaar voor gaatjes of
tandbederf. Tandbederf leidt uiteindelijk mogelijk tot een
tandabces (ophoping van pus in tand door bacteriële infectie) of een tandinfectie.
Behandeling van tanderosie
De behandeling van het tandglazuurverlies is afhankelijk van het probleem. Soms gebruikt de tandarts witte vullingen (composiet) in om de tand te beschermen en het cosmetische uiterlijk te vergroten. Bij aanzienlijk glazuurverlies, bedekt de tandarts de tand met een kroon, inlay of facing, waardoor de tand beschermd is tegen verder verval.
Preventie van verlies van glazuur
Speeksel verhogen
Het is belangrijk om meer
water drinken gedurende de dag bij een te laag speekselvolume of bij een droge mond. Tussen de maaltijden kauwen mensen op suikervrije kauwgum. Kauwgom verhoogt de speekselproductie tot tien keer de normale stroom. Speeksel versterkt de tanden met belangrijke mineralen. De beste keuze is suikervrije kauwgom met xylitol, wat aantoonbaar de zuren in dranken en voedingsmiddelen vermindert.

De tong reinigen met een tongreiniger is ook aanbevolen /
Bron: Niro5, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tandhygiëne
Om verlies van glazuur te voorkomen en de tanden gezond te houden, moeten mensen dagelijks de tanden poetsen met een geschikte zachte tandenborstel met fluoride
tandpasta (dit versterkt de tanden) de tanden flossen,
de tong reinigen en de tanden spoelen met fluoride en antiseptisch mondwater. Mensen moeten voorts minstens één uur wachten voor het poetsen van de tanden na het eten van zure voedingsmiddelen of het drinken van zure dranken. Mensen moeten tot slot twee keer per jaar op controle bij de tandarts en de tanden laten reinigen om een zo optimale
tandhygiëne te hanteren.
Drinken en eten
Drank
Bij het drinken van een zure drank is het gebruik van een rietje aanbevolen. Het rietje duwt de vloeistof naar de achterkant van de mond en daardoor komt het zuur niet bij de tanden. Verder is het nuttig om water toe te voegen aan zure dranken om de zuurtegraad te verzwakken.
Voeding
Snacken gedurende de dag verhoogt de kans op tandbederf. De mond is een paar uur zuur na het eten van voedsel dat rijk is aan suiker en zetmeel. Tussendoortjes vermijden mensen best, tenzij ze de mond kunnen spoelen en de tanden steeds willen poetsen. Tot slot is het aanbevolen om zeer zure voedingsmiddelen en dranken zoveel mogelijk uit de voeding te schrappen. Voorbeelden hiervan zijn koolzuurhoudende frisdrank, citroenen en andere citrusvruchten en sappen. Na het eten of drinken van deze zure middelen is het nodig om de mond onmiddellijk te spoelen met schoon water om het zuur te neutraliseren. Ook het snel inslikken van zeer zure voedingsmiddelen is een goed advies.
Lees verder