Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname

Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname Ongeveer zestig procent van het lichaam bestaat uit water. Gehydrateerd blijven is cruciaal voor de nieren en andere lichaamsfuncties, maar veel mensen consumeren niet elke dag voldoende vocht. Wanneer mensen onvoldoende water drinken, leidt dit tot uitdroging hetgeen sneller leidt tot huidproblemen en andere medische aandoeningen. Vooral de nieren hebben nood aan voldoende water. Diverse gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan het drinken van water. De dagelijkse aanbevolen waterinname hangt af van veel factoren.

Bescherming van hersenen, het ruggenmerg en andere gevoelige weefsels

Wanneer het lichaam is uitgedroogd, ontstaan problemen met de hersenstructuur en -functie. Water is ook nodig voor de productie van hormonen en neurotransmitters. Langdurige uitdroging leidt uiteindelijk tot problemen met denken en redeneren. Meer water drinken voorkomt vermoeidheid en verbetert het energievermogen en de cognitie. Water is dus nodig voor de hersengezondheid.

Hulp bij gewichtsverlies

Water is nuttig om af te vallen. Voor de maaltijd water drinken geeft een vol gevoel, waardoor mensen zich minder snel gaan overeten.

Levering van zuurstof door het hele lichaam

Bloed bestaat voor meer dan negentig procent uit water. Bloed voert zuurstof naar verschillende lichaamsdelen en daarom is water belangrijk voor een goede zuurstofvoorziening.

Door voldoende waterinname vermindert de intensiteit van hoofdpijn / Bron: Concord90, PixabayDoor voldoende waterinname vermindert de intensiteit van hoofdpijn / Bron: Concord90, Pixabay

Preventie van hoofdpijn

Door voldoende water te drinken, vermindert de intensiteit van hoofdpijn en migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn).

Preventie van nierschade

De nieren reguleren vocht in het lichaam. Onvoldoende water resulteert in tot nierstenen en andere nierproblemen.

Preventie van pijn

Gewrichtspijn, gewrichtsstijfheid, spierpijn, spierstijfheid en spierkrampen treden mogelijk allemaal op als het lichaam uitgedroogd is. Voldoende water drinken voorkomt deze spier- en gewrichtspijnen.

Regulatie van bloeddruk

Een tekort aan water leidt tot dikker bloed en een stijgende bloeddruk. Daarom is voldoende vocht in het lichaam nodig voor een goede bloeddrukregulatie.

Regulatie van lichaamstemperatuur

Water dat wordt opgeslagen in de middelste huidlagen is aanwezig als zweet op het huidoppervlak wanneer het lichaam opwarmt. Terwijl het water verdampt, koelt het lichaam af. Wanneer er te weinig water in het lichaam is, neemt de warmteopslag mogelijk toe en is de persoon minder goed bestand is tegen warmte veroorzaakt door inspanning.

Regulatie van spijsverteringsstelsel

De darm heeft water nodig om goed te werken. Uitdroging leidt tot spijsverteringsproblemen, obstipatie en een te zure maag. Dit verhoogt het risico op brandend maagzuur en maagzweren.

Smering van gewrichten

In gewrichten en de wervelschijven bevindt zich kraakbeen, dat ongeveer tachtig procent water bevat. Langdurige uitdroging vermindert het schokabsorberend vermogen van de gewrichten, wat leidt tot gewrichtspijn.

Toegankelijk maken van mineralen en voedingsstoffen

Mineralen en voedingsstoffen lossen op in water, waardoor ze verschillende lichaamsdelen kunnen bereiken.

Verbetering van gezondheid en schoonheid van de huid

De huid bevat veel water en fungeert als een beschermende barrière om overtollig vochtverlies te voorkomen. Uitgedroogde personen hebben een droge huid die vatbaar is voor huidaandoeningen en voortijdige rimpels. Water drinken voorkomt deze huidproblemen.

Verhoging van sportprestaties

Door meer water te drinken, verbeteren mogelijk de sportprestaties. Anno oktober 2020 is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Verminderd risico op een kater

Ongezoet spuitwater met ijs en citroen afwisselen met alcoholische dranken helpt om een kater te voorkomen.

Voorziening van luchtwegen

Wanneer mensen onvoldoende water in het lichaam hebben, verergeren mogelijk de tekenen van astma (chronische ontsteking van luchtwegen in longen) en allergieën.

Vorming van speeksel en slijm

Speeksel helpt bij de vertering van voedsel en houdt de mond, de neus en de ogen vochtig. Dit voorkomt wrijving en schade. Drinkwater houdt ook de mond schoon. Water vermindert tot slot tandbederf (gaatjes in de tanden).

Wegspoelen van lichaamsafval

Water is nodig in de processen van zweten en verwijdert afvalstoffen via de urine en ontlasting.

Nierschade door watertekort in lichaam

Water helpt mineralen en voedingsstoffen op te lossen, waardoor ze beter toegankelijk zijn voor het lichaam. Het helpt ook bij het verwijderen van afvalproducten. Nieren hebben bijgevolg water nodig om te functioneren. Dagelijks filteren de nieren ongeveer 120 - 150 liter vloeistof. Als de nieren niet goed werken, hopen afvalproducten en overtollig vocht zich op in het lichaam. Dit leidt uiteindelijk tot nierproblemen en zelfs nierfalen. De organen stoppen dan met werken waardoor nierdialyse of een niertransplantatie vereist is. Water is met andere woorden essentieel voor de niergezondheid.

Elektrolytenstoornissen

Uitdroging treedt op als mensen meer water gebruiken en verliezen dan het lichaam opneemt. Deze toestand leidt tot een elektrolytenonbalans van het lichaam. Elektrolyten, zoals kalium, fosfaat en natrium, dragen bij aan het overbrengen van elektrische signalen tussen cellen. De nieren houden de niveaus van elektrolyten in het lichaam stabiel als ze goed functioneren. Wanneer de nieren niet in staat zijn om een evenwicht te handhaven in de elektrolytenniveaus, raken deze elektrische signalen verward. Dit leidt tot epileptische aanvallen, met onvrijwillige spierbewegingen en bewustzijnsverlies.

Nierfalen

In ernstige gevallen leidt uitdroging tot nierfalen, wat potentieel levensbedreigend is. Mogelijke complicaties van chronisch nierfalen zijn onder andere bloedarmoede, schade aan het centrale zenuwstelsel, hartfalen en een aangetast immuunsysteem.

Nierstenen

Bij patiënten met nierstenen werken de nieren niet goed. De belangrijkste oorzaak van nierstenen is een gebrek aan water. Mensen drinken vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water. Nierstenen kunnen ook het risico op chronische nieraandoeningen verhogen. Een vochtinname van 2 liter per dag is nodig om dagelijks gezond te urineren en de kans op een herhaling van nierstenen te verminderen.

Urineweginfecties

Urineweginfecties verspreiden zich mogelijk naar de bovenste urinewegen, inclusief de nieren, waardoor blijvende schade ontstaat. Plotselinge of acute nierinfecties zijn potentieel levensbedreigend, vooral als septikemie (bloedvergiftiging) optreedt. Veel water drinken is een eenvoudige manier om het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie te verminderen en om een bestaande urineweginfectie te behandelen.

Bronnen van water

Tijdens het dagelijks functioneren (zweten, plassen en zelfs ademen) gaat er water verloren door het lichaam, en dit moet worden vervangen. Drinkwater (kraan of fles), is de beste bron van vocht voor het lichaam. Ook andere dranken helpen bij de hydratatie van het lichaam. Melk en sappen zijn ook goede bronnen van vocht, maar dranken met alcohol en cafeïne, zoals frisdrank, koffie en bier, zijn niet ideaal omdat ze vaak lege calorieën bevatten. Drinkwater helpt bij het afvallen. Verder is het mogelijk om het lichaam vochtig te houden door voldoende voedingsmiddelen met een hoog watergehalte te consumeren, zoals soepen, tomaten en sinaasappelen.

Meer water drinken is belangrijk bij lichaamsbeweging / Bron: Skeeze, PixabayMeer water drinken is belangrijk bij lichaamsbeweging / Bron: Skeeze, Pixabay

Meer water drinken

In enkele situaties moeten mensen meer water drinken namelijk bij:

Aanbevolen dagelijkse waterinname

De aanbevolen dagelijkse waterinname is afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht, activiteitsniveau en het klimaat waarin een persoon leeft. Dagelijks nemen mensen het best 0,7 tot 1,5 liter water uit de voeding op. Daarnaast is 1,5 liter drank, liefst water, nodig om het lichaam voldoende gehydrateerd te houden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is water gezond?Is water gezond?Water, een natuurlijk product en bijna overal verkrijgbaar. Vaak wordt het gezien als gezond, maar waarom? Waar is water…
Heldere urine: Oorzaken van waterachtige, transparante urineHeldere urine: Oorzaken van waterachtige, transparante urineHeldere lichtgele urine is meestal een teken dat de nieren van mensen goed werken en dat deze mensen voldoende water dri…
Waarom water belangrijk is voor het lichaamWaarom water belangrijk is voor het lichaamWater drinken is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar waarom het zo goed is, is niet voor iedereen even…
Water drinken: gezondheidsvoordelen voldoende water drinkenWater drinken: gezondheidsvoordelen voldoende water drinkenWater drinken is goed voor je. Het Voedingscentrum adviseert aan volwassen mannen en vrouwen om per dag 1,5 tot 2 liter…

Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groentenSpruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groentenSpruitjes vallen in de Brassica oleracea-familie van kruisbloemige groenten die ook broccoli, bloemkool, kool en boerenk…
Tomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaatTomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaatTomaten (Solanum lycopersicum) zijn heerlijke groeten uit de nachtschadefamilie. Er zijn verschillende soorten en maten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ColiN00B, Pixabay
 • Geraadpleegd op 15 januari 2019:
 • Hoeveel?, https://www.cm.be/gezond-leven/voeding/voldoende-drinken/hoeveel
 • Geraadpleegd op 14 januari 2019:
 • 11 Benefits of Drinking Water, https://www.pushdoctor.co.uk/blog/11-benefits-of-drinking-water-backed-by-doctors
 • 12 Unexpected Reasons to Drink More Water, https://greatist.com/health/reasons-to-drink-water
 • 14 OVERLOOKED BENEFITS OF DRINKING WATER, https://www.elementalbottles.com/blogs/news/14-overlooked-benefits-of-drinking-water
 • 34 Proven Ways Water Makes You Awesome, https://greatist.com/health/health-benefits-water
 • 6 Reasons to Drink Water, https://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water#1
 • 7 Science-Based Health Benefits of Drinking Enough Water, https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-water
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Fifteen benefits of drinking water, https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814.php
 • The Benefits of Drinking More Water, https://www.branfordhall.edu/the-benefits-of-drinking-more-water/
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.