Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten

Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten Spruitjes behoren tot de Brassica oleracea-familie van kruisbloemige groenten, waartoe ook broccoli, bloemkool, kool en boerenkool behoren. Deze caloriearme groente is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en eiwitten in vergelijking met andere groene groenten. Het toevoegen van spruitjes aan uw dieet kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals het bevorderen van de oog- en botgezondheid. Goed gekookte en gekruide spruitjes bieden een natuurlijke, nootachtige zoetheid. Het is echter belangrijk om spruitjes niet te overkoken, omdat dit kan leiden tot verlies van voedingsstoffen en een toename van bitterheid.

Voedingsstoffen in spruitjes

Hoewel spruitjes niet door iedereen worden gewaardeerd, zijn ze wel erg voedzaam. Acht gekookte spruitjes bevatten ongeveer 70 calorieën, 5,9 gram koolhydraten, 2,2 gram vet en 4,8 gram eiwit. Ze zijn ook een uitstekende bron van vezels, wat essentieel is voor een gezond spijsverteringssysteem. Daarnaast bevatten spruitjes carotenoïden zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan de ooggezondheid. Hoewel sommige voedingsstoffen tijdens het koken licht afnemen, behouden spruitjes nog steeds een aanzienlijke voedingswaarde.

Mineralen

Spruitjes bevatten een scala aan mineralen, waaronder:
  • Calcium – belangrijk voor sterke botten en tanden
  • Fosfor – ondersteunt de botgezondheid
  • Ijzer – essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en zuurstoftransport
  • Koper – speelt een rol bij het vormen van rode bloedcellen en de opname van ijzer
  • Magnesium – ondersteunt spier- en zenuwfunctie
  • Mangaan – betrokken bij metabolisme en botgezondheid
  • Pantotheenzuur – speelt een rol in de energieproductie
  • Riboflavine – ondersteunt de stofwisseling
  • Zink – belangrijk voor het immuunsysteem en celgroei

Vitaminen

Vitamine A
Spruitjes bevatten vitamine A, wat belangrijk is voor de huid en ogen.

Folaat (foliumzuur) is belangrijk voor aanstaande moeders / Bron: PublicDomainPictures, PixabayFolaat (foliumzuur) is belangrijk voor aanstaande moeders / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Vitamine B
Spruitjes bevatten alle vitaminen uit het vitamine B-complex. Vooral folaat is aanwezig in spruitjes, wat helpt bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en essentieel is tijdens de zwangerschap om neurale buisdefecten, zoals spina bifida, te voorkomen.

Vitamine C
Acht gekookte spruitjes leveren 125% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, wat de normale functie van het immuunsysteem ondersteunt en belangrijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud van bindweefsel.

Vitamine K
Spruitjes zijn ook een uitstekende bron van vitamine K. Acht gekookte spruiten bevatten meer dan het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine K is cruciaal voor de bloedstolling, wondgenezing en botgezondheid.

Voordelen voor de gezondheid van spruitjes

Immuunsysteem versterken

Het hoge vitamine C-gehalte in spruitjes versterkt het immuunsysteem door de productie van witte bloedcellen te stimuleren en fungeert als een antioxidant, wat oxidatieve stress vermindert en het risico op chronische ziekten verlaagt.

Bloeddruk verlagen

Kalium, een mineraal in spruitjes, heeft vaatverwijdende eigenschappen die de spanning en druk in de bloedvaten en slagaders verminderen, wat de druk op het hart verlaagt. Dit helpt het risico op hartaanvallen, beroertes, atherosclerose (slagaderverkalking) en coronaire hartziekte te verminderen.

Bloedstolling bevorderen

Vitamine K, aanwezig in spruitjes, is noodzakelijk voor een effectieve bloedstolling, wat bijdraagt aan een goede wondgenezing en voorkomt dat bloed te veel of te weinig stolt.

Botsterkte verbeteren

Mineralen zoals mangaan, koper, fosfor en ijzer in spruitjes zijn essentieel voor het opbouwen van sterke botten en het voorkomen van osteoporose (verminderde botdichtheid) en botbreuken. Regelmatige consumptie van spruitjes kan helpen om de gezondheid en activiteit op latere leeftijd te behouden.

Gezonde zwangerschap stimuleren

Het hoge folaatgehalte in spruitjes maakt ze bijzonder waardevol voor aanstaande moeders, omdat folaat cruciaal is voor het voorkomen van neurale buisdefecten zoals spina bifida.

Hormonale balans behouden

De actieve ingrediënten en vluchtige stoffen in spruitjes zijn belangrijk voor de schildklier en andere lichaamsfuncties. Ze helpen bij het reguleren van hormoonspiegels en kunnen helpen om hormonale onevenwichtigheden te voorkomen.

Kanker bestrijden

Het regelmatig consumeren van kruisbloemige groenten zoals spruitjes kan het risico op kanker verminderen. Dit is te danken aan de zwavelhoudende verbindingen in spruitjes, die ook hun bittere smaak veroorzaken. Spruitjes bieden bescherming tegen slokdarmkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker en melanoom.

Ogen gezond houden

Vitamine C in spruitjes helpt de ogen gezond te houden en beschermt tegen leeftijdsgebonden cataract, een aandoening waarbij de ooglens vertroebelt.

Ontsteking verminderen

Spruitjes bevatten glucosinolaten, stoffen die de ontstekingsreactie in het lichaam reguleren. Regelmatige consumptie van spruitjes kan helpen om pijn en ontsteking bij artritis, jicht, oxidatieve stress en andere ontstekingsaandoeningen te verminderen.

Spijsvertering verbeteren

Spruitjes bevatten veel voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en regelmatige ontlasting. Regelmatige consumptie van spruitjes kan helpen om obstipatie te voorkomen.

Stofwisseling verhogen

De vitaminen uit het vitamine B-complex in spruitjes, zoals riboflavine, folaat en pantotheenzuur, zijn belangrijk voor een gezond metabolisme. Ze helpen bij de vertering van voedsel, het efficiënter gebruiken van voedingsstoffen en het sneller verbranden van calorieën.

Wondgenezing bevorderen

Vitamine C, een belangrijk bestanddeel van collageen, ondersteunt de productie van cellen voor de huid, spieren en weefsels. Door de vitamine C in spruitjes kan het lichaam sneller herstellen van ziekten, wonden of letsels.

Tips bij aankoop van spruiten

Kies voor felgroene spruitjes op de stengel, aangezien deze meestal het versst zijn. Kleinere spruitjes zijn vaak zoeter en malser dan grotere spruiten. De bladeren moeten strak en stevig zijn. Vermijd spruiten met losse, gele of verwelkte bladeren, aangezien dit duidt op oudere groente. Bewaar spruitjes in een zak in de koelkast, waar ze tot één tot twee weken houdbaar zijn. Een langere opslag kan leiden tot verkleuring, zwarte vlekken op de bladeren, verwelking en bederf. Versheid is cruciaal voor de smaak en voedingswaarde van spruitjes. Overkoken dient te worden vermeden om een bittere smaak en verlies van voedingsstoffen te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…
Alles over spruitjesAlles over spruitjesAlles over spruitjes. Want spruitjes is meer dan alleen spruitjeslucht. Het woord wordt gebruikt om oubolligheid en bekr…
Sneller afvallen met behulp van anti-oxidantenSneller afvallen met behulp van anti-oxidantenTijdens sommige maanden van het jaar vliegen de kilos eraan. Maar hoe kunnen we deze kilos snel weer kwijtraken? Sommige…
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…

Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren bevatten in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen om het licha…
Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinnameWater: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinnameOngeveer zestig procent van het lichaam bestaat uit water. Het is cruciaal om goed gehydrateerd te blijven voor een opti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
  • Geraadpleegd op 14 januari 2019:
  • 6 Nutritious Benefits of Brussels Sprouts, https://guidedoc.com/benefits-of-brussels-sprouts
  • 7 Health Benefits Of Brussels Sprouts, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-brussels-sprouts/
  • Brussels Sprouts, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/brussels-sprouts/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How healthy are Brussels sprouts?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/284765.php
  • The health benefits of Brussels sprouts, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-brussels-sprouts
  • What Are the Health Benefits of Eating Brussels Sprouts?, https://www.livestrong.com/article/407748-what-are-the-health-benefits-of-eating-brussels-sprouts/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.