Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei

Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei Eieren bevatten in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen om het lichaam gezond te houden. Ze zijn niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, maar ook rijk aan een heleboel vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft. Regelmatige consumptie van eieren kan de gezondheid van het hart, de ogen en de hersenen verbeteren.

Voedingsstoffen

Zowel het eiwit als de dooier van een ei zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. De dooier bevat ook cholesterol, vetoplosbare vitaminen en essentiële vetzuren. Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Meer dan de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in het eiwit, evenals vitamine B2. Er zit ook vet in het eiwit, maar in lagere hoeveelheden dan in de dooier. Eieren zijn rijk aan selenium, vitamine D, B6, B12 en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Eidooiers bevatten meer calorieën en vet dan het eiwit. Ze zijn een bron van vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, en lecithine - een stof die emulgering mogelijk maakt in recepten zoals mayonaise.

Niet alle eieren bevatten dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Dit hangt af van het soort voedsel dat aan de kippen is gevoerd en hoe ze zijn grootgebracht.

De volgende voedingsstoffen zijn aanwezig in een ei:
  • biotine
  • carotenoïden
  • cholesterol
  • choline
  • eiwit
  • folaat
  • fosfor
  • geconjugeerd linolzuur (CLA)
  • hoogwaardige eiwitten
  • ijzer
  • jodium
  • koper
  • lecithine
  • luteïne
  • omega 3-vetzuren
  • selenium
  • vet (vooral onverzadigd)
  • vitamine A
  • vitamine B12
  • vitamine B2
  • vitamine B5
  • vitamine D
  • vitamine E
  • vitamine K2
  • zeaxanthine
  • zink

Biotine

Biotine is een belangrijke vitamine uit het vitamine B-complex die vooral in de dooier aanwezig is. Biotine helpt bij het metaboliseren van vetten en koolhydraten in energie en bevordert gezond haar, een gezonde huid en gezonde nagels.

Carotenoïden

Retinol, luteïne en zeaxanthine zijn aanwezig in eieren. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde huid, gezonde hersenen, goed werkende hormonen en een goed werkend gezichtsvermogen.

Choline

Choline is een belangrijke voorloper van de neurotransmitter acetylcholine, die nodig is voor leren, geheugen en cognitieve functies.

Complete eiwitten

Eieren bevatten de volledige reeks aminozuren en zijn dus een ideaal eiwit. Aminozuren zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem, metabolisme en de ontwikkeling van vetweefsel. Eiwit uit eieren is vooral goed voor mensen met jicht (ziekte met pijn en zwelling aan grote teen en andere gewrichten) omdat het geen purine bevat. Eén groot ei bevat zes gram hoogwaardige eiwitten en is een goede eiwitbron voor vegetariërs die eiproducten eten.

Geconjugeerd linolzuur (CLA)

Geconjugeerd linolzuur speelt een sleutelrol in de immuungezondheid en het metabolisme, en helpt tevens bij het handhaven van een gezond gewicht.

Lange keten omega 3-vetzuren

Deze essentiële vetzuren dragen bij aan de hersenfunctie en cardiovasculaire gezondheid, en ondersteunen daarnaast het immuunsysteem.

Lecithine

Lecithine is een gezonde component van celmembranen. Het ondersteunt het hart en de voeten en helpt bij de cognitieve functie.

Vitamine D3

Vitamine D3 speelt een cruciale rol in de gezondheid van botten, het handhaven van een gezonde bloeddruk en cognitieve prestaties.

Vitamine E

Deze voedingsstof is van vitaal belang voor een sterk immuunsysteem en voor de gezondheid van de bloedvaten.

Vitamine K2

Deze voedingsstof is essentieel voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het helpt om calciumafzettingen in de bloedvaten te verminderen en de calciumtoevoer naar het botweefsel te verbeteren.

Voordelen van de consumptie van eieren

Gewichtsverlies bevorderen

Gemiddeld eten tieners die 's morgens een ei consumeren, tijdens de lunch 130 calorieën minder. Door ’s morgens een ei te eten, voelen mensen zich langer verzadigd, wat leidt tot minder eten gedurende de dag.

Gezondheid van botten behouden

Eieren zijn een nuttige bron van vitamine D, die helpt botten te beschermen en osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) en rachitis helpt voorkomen.

Gezondheid van het hart verbeteren

Eieren zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van het hart bevorderen, zoals betaïne en choline. Mensen die dagelijks één ei eten, hebben 20% minder kans op hartaandoeningen en beroertes. Zelfs mensen met prediabetes of diabetes mellitus type 2 kunnen een gezond hart behouden als ze een dieet volgen dat veel eieren bevat. Het is echter belangrijk dat eieren worden geconsumeerd als onderdeel van een gezonde levensstijl om er optimaal voordeel uit te halen.

Eieren bevatten choline, wat belangrijk is voor zwangere en zogende vrouwen om de hersenontwikkeling van de baby te stimuleren / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEieren bevatten choline, wat belangrijk is voor zwangere en zogende vrouwen om de hersenontwikkeling van de baby te stimuleren / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Gezondheid van de hersenen bevorderen

Eieren bevatten vitamine D, die goed is voor de grijze stof in de hersenen en moeilijk te verkrijgen is uit ander voedsel. Bovendien zijn eieren rijk aan choline, die de communicatie tussen zenuwcellen (neuronen) in de hersenen bevordert. Choline is ook van groot belang voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, omdat deze stof een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Gezondheid van de ogen bevorderen

Artsen weten dat de antioxidanten luteïne en zeaxanthine helpen bij de preventie van leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals leeftijdsgebonden cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten eveneens deze ooggezonde eigenschappen. Eieren zijn echter een betere bron omdat het vet in eieren het lichaam helpt om de voedingsstoffen beter te benutten.

Goede cholesterol verhogen

De ‘goede’ cholesterol (HDL) neemt toe bij mensen die drie of meer eieren per dag consumeren. De LDL (‘slechte’ cholesterol) stijgt echter ook. De slechte cholesterol heeft echter meer moeite om schade aan te richten in het lichaam, terwijl de goede cholesterol gemakkelijker plaque in de slagaders kan verminderen.

Risico op beroerte verlagen

Dagelijkse consumptie van een ei verlaagt het risico op een beroerte met bijna 30%.

Triglyceriden verlagen

De arts test samen met HDL- en LDL-gehalte. Lagere triglyceriden zijn beter voor de gezondheid. Het eten van eieren, vooral die verrijkt zijn met bepaalde vetzuren (zoals omega 3-vetzuren), helpt de triglyceridenniveaus te verlagen.

Tips bij de aankoop en het bewaren van eieren

Eieren van kippen met vrije uitloop of van biologisch gekweekte kippen genieten de voorkeur bij aankoop. Eieren moeten altijd visueel worden geïnspecteerd voordat ze worden gekocht. Het is belangrijk om eieren te controleren op scheuren of vloeistof in de doos, omdat er soms één of meer kapotte eieren in een doos kunnen zitten. Eieren dienen het beste in de koelkast bewaard te worden. Eieren met een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren dienen zo snel mogelijk te worden gegeten, zodat deze oliën vers blijven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…
Zijn eieren gezond?Zijn eieren gezond?Zijn eieren nu wel of niet gezond? Ja, eieren zijn gezond! Over eieren gaan veel verschillende verhalen rond, wanneer u…
Pasen: feiten over eieren op tafel!Pasen: feiten over eieren op tafel!Het eten van eieren hoort bij Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen tegenwoordig veel fabels de ronde.…

Koolrabi: voordelen voor de gezondheidKoolrabi: voordelen voor de gezondheidDe wetenschappelijke naam van de koolrabi is Brassica oleracea var. Gongylodes. Gekookte koolrabi lijkt qua smaak op blo…
Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groentenSpruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groentenSpruitjes behoren tot de Brassica oleracea-familie van kruisbloemige groenten, waartoe ook broccoli, bloemkool, kool en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Geraadpleegd op 14 januari 2019:
  • 10 Key Health Benefits of Eggs, https://drjockers.com/10-key-health-benefits-eggs/
  • 11 Amazing Health Benefits of Eggs, https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-eggs/
  • 7 Amazing Health Benefits Of Eating Eggs Every Day, https://doctor.ndtv.com/living-healthy/7-amazing-health-benefits-of-eating-eggs-every-day-1883174
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Everything you need to know about eggs, https://www.medicalnewstoday.com/articles/283659.php
  • Health Benefits of Eggs, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits
  • The health benefits of eggs, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-eggs
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.