Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei
Eieren bevatten in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen om het lichaam gezond te houden. Ze zijn niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, maar ook rijk aan een heleboel vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft. Regelmatige consumptie van eieren kan de gezondheid van het hart, de ogen en de hersenen verbeteren.
Voedingsstoffen
Zowel het eiwit als de dooier van een ei zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. De dooier bevat ook cholesterol, vetoplosbare
vitaminen en essentiële vetzuren. Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Meer dan de helft van de eiwitten van een ei bevindt zich in het eiwit, evenals vitamine B2. Er zit ook vet in het eiwit, maar in lagere hoeveelheden dan in de dooier. Eieren zijn rijk aan selenium, vitamine D, B6, B12 en mineralen zoals zink,
ijzer en koper. Eidooiers bevatten meer calorieën en vet dan het eiwit. Ze zijn een bron van vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, en lecithine - een stof die emulgering mogelijk maakt in recepten zoals mayonaise.
Niet alle eieren bevatten dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Dit hangt af van het soort voedsel dat aan de kippen is gevoerd en hoe ze zijn grootgebracht.
De volgende voedingsstoffen zijn aanwezig in een ei:
- biotine
- carotenoïden
- cholesterol
- choline
- eiwit
- folaat
- fosfor
- geconjugeerd linolzuur (CLA)
- hoogwaardige eiwitten
- ijzer
- jodium
- koper
- lecithine
- luteïne
- omega 3-vetzuren
- selenium
- vet (vooral onverzadigd)
- vitamine A
- vitamine B12
- vitamine B2
- vitamine B5
- vitamine D
- vitamine E
- vitamine K2
- zeaxanthine
- zink
Biotine
Biotine is een belangrijke vitamine uit het vitamine B-complex die vooral in de dooier aanwezig is. Biotine helpt bij het metaboliseren van vetten en koolhydraten in energie en bevordert gezond
haar, een
gezonde huid en gezonde
nagels.
Carotenoïden
Retinol, luteïne en zeaxanthine zijn aanwezig in eieren. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde huid, gezonde
hersenen, goed werkende hormonen en een goed werkend gezichtsvermogen.
Choline
Choline is een belangrijke voorloper van de neurotransmitter acetylcholine, die nodig is voor leren, geheugen en cognitieve functies.
Complete eiwitten
Eieren bevatten de volledige reeks aminozuren en zijn dus een ideaal eiwit. Aminozuren zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem, metabolisme en de ontwikkeling van vetweefsel. Eiwit uit eieren is vooral goed voor mensen met
jicht (ziekte met
pijn en zwelling aan grote teen en andere gewrichten) omdat het geen purine bevat. Eén groot ei bevat zes gram hoogwaardige eiwitten en is een goede eiwitbron voor vegetariërs die eiproducten eten.
Geconjugeerd linolzuur (CLA)
Geconjugeerd linolzuur speelt een sleutelrol in de immuungezondheid en het
metabolisme, en helpt tevens bij het handhaven van een gezond gewicht.
Lange keten omega 3-vetzuren
Deze essentiële vetzuren dragen bij aan de hersenfunctie en
cardiovasculaire gezondheid, en ondersteunen daarnaast het immuunsysteem.
Lecithine
Lecithine is een gezonde component van celmembranen. Het ondersteunt het hart en de
voeten en helpt bij de cognitieve functie.
Vitamine D3
Vitamine D3 speelt een cruciale rol in de gezondheid van botten, het handhaven van een gezonde bloeddruk en cognitieve prestaties.
Vitamine E
Deze voedingsstof is van vitaal belang voor een sterk immuunsysteem en voor de gezondheid van de bloedvaten.
Vitamine K2
Deze voedingsstof is essentieel voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het helpt om calciumafzettingen in de bloedvaten te verminderen en de calciumtoevoer naar het botweefsel te verbeteren.
Voordelen van de consumptie van eieren
Gewichtsverlies bevorderen
Gemiddeld eten tieners die 's morgens een ei consumeren, tijdens de lunch 130 calorieën minder. Door ’s morgens een ei te eten, voelen mensen zich langer verzadigd, wat leidt tot minder eten gedurende de dag.
Gezondheid van botten behouden
Eieren zijn een nuttige bron van vitamine D, die helpt botten te beschermen en
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken) en
rachitis helpt voorkomen.
Gezondheid van het hart verbeteren
Eieren zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van het hart bevorderen, zoals betaïne en choline. Mensen die dagelijks één ei eten, hebben 20% minder kans op hartaandoeningen en beroertes. Zelfs mensen met prediabetes of diabetes mellitus type 2 kunnen een gezond hart behouden als ze een dieet volgen dat veel eieren bevat. Het is echter belangrijk dat eieren worden geconsumeerd als onderdeel van een gezonde levensstijl om er optimaal voordeel uit te halen.
Eieren bevatten choline, wat belangrijk is voor zwangere en zogende vrouwen om de hersenontwikkeling van de baby te stimuleren /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Gezondheid van de hersenen bevorderen
Eieren bevatten vitamine D, die goed is voor de grijze stof in de hersenen en moeilijk te verkrijgen is uit ander voedsel. Bovendien zijn eieren rijk aan choline, die de communicatie tussen zenuwcellen (neuronen) in de hersenen bevordert. Choline is ook van groot belang voor zwangere vrouwen en vrouwen die
borstvoeding geven, omdat deze stof een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen van de
baby.
Gezondheid van de ogen bevorderen
Artsen weten dat de
antioxidanten luteïne en zeaxanthine helpen bij de preventie van
leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals
leeftijdsgebonden cataract en
leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Groene bladgroenten zoals spinazie en
boerenkool bevatten eveneens deze
ooggezonde eigenschappen. Eieren zijn echter een betere bron omdat het vet in eieren het lichaam helpt om de voedingsstoffen beter te benutten.
Goede cholesterol verhogen
De ‘goede’
cholesterol (HDL) neemt toe bij mensen die drie of meer eieren per dag consumeren. De LDL (‘slechte’ cholesterol) stijgt echter ook. De slechte cholesterol heeft echter meer moeite om schade aan te richten in het lichaam, terwijl de goede cholesterol gemakkelijker plaque in de slagaders kan verminderen.
Risico op beroerte verlagen
Dagelijkse consumptie van een ei verlaagt het risico op een
beroerte met bijna 30%.
Triglyceriden verlagen
De arts test samen met HDL- en LDL-gehalte. Lagere triglyceriden zijn beter voor de gezondheid. Het eten van eieren, vooral die verrijkt zijn met bepaalde vetzuren (zoals omega 3-vetzuren), helpt de triglyceridenniveaus te verlagen.
Tips bij de aankoop en het bewaren van eieren
Eieren van kippen met vrije uitloop of van biologisch gekweekte kippen genieten de voorkeur bij aankoop. Eieren moeten altijd visueel worden geïnspecteerd voordat ze worden gekocht. Het is belangrijk om eieren te controleren op scheuren of vloeistof in de doos, omdat er soms één of meer kapotte eieren in een doos kunnen zitten. Eieren dienen het beste in de koelkast bewaard te worden. Eieren met een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren dienen zo snel mogelijk te worden gegeten, zodat deze oliën vers blijven.
Lees verder