Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei
Eieren hebben in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen aan boord om het lichaam gezond te houden. Ze bevatten niet alleen een perfecte bron van eiwitten, maar zijn ook rijk aan een heleboel vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft. Dankzij de regelmatige consumptie van het ei verbetert onder andere de gezondheid van het hart, de ogen en de hersenen.
Voedingsstoffen
Zowel het eiwit als de dooier van een ei zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen, waarbij de dooier ook cholesterol, vetoplosbare
vitaminen en essentiële vetzuren bevat. Eieren zijn een zeer goede bron van hoogwaardige eiwitten. Meer dan de helft van de eiwitten van een ei zijn aanwezig in het eiwit evenals vitamine B2. Ook is vet in het eiwit aanwezig, maar wel in lagere hoeveelheden dan de dooier. Eieren zijn rijke bronnen van selenium, vitamine D, B6, B12 en mineralen zoals zink,
ijzer en koper. Eidooiers bevatten meer calorieën en vet dan het eiwit. Ze zijn een bron van vetoplosbare vitaminen A, D, E en K en lecithine - de stof die emulgering mogelijk maakt in recepten zoals mayonaise.
Niet alle eieren hebben dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Dit is afhankelijk van het soort voedsel dat aan de kippen is gevoerd en hoe ze zijn grootgebracht.
Volgende voedingsstoffen zijn aanwezig in een ei:
- biotine
- carotenoïden
- cholesterol
- choline
- eiwit
- folaat
- fosfor
- geconjugeerd linolzuur (CLA)
- hoogwaardige eiwitten
- ijzer
- jodium
- koper
- lecithine
- luteïne
- omega 3-vetzuren
- selenium
- vet (vooral onverzadigd)
- vitamine A
- vitamine B12.
- vitamine B2
- vitamine B5
- vitamine D
- vitamine E
- vitamine K2
- zeaxanthine
- zink
Biotine
Biotine is een belangrijke vitamine uit het vitamine B-complex die vooral in de dooier aanwezig is. Biotine helpt bij het metaboliseren van vetten en koolhydraten in energie en bevordert gezond
haar, een
gezonde huid en gezonde
nagels.
Carotenoïden
Retinol, luteïne en zeaxanthine zijn aanwezig in eieren. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde huid, gezonde
hersenen, goed werkende hormonen en een goed werkend gezichtsvermogen.
Choline
Choline is een belangrijke voorloper van de neurotransmitter acetylcholine die nodig is voor het leren, het geheugen en de cognitieve versnelling.
Complete eiwitten
Eieren bezitten de volledige reeks aminozuren en zijn dus het ideale eiwit. Aminozuren zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem en metabolisme en de ontwikkeling van vetweefsel. Eiwit uit eieren is vooral goed voor mensen met
jicht (ziekte met
pijn en zwelling aan grote teen en andere gewrichten) omdat het geen purine bevat. Eén heel groot ei bevat zes gram hoogwaardige eiwitten en is een goede eiwitbron voor vegetariërs die eiproducten eten.
Geconjugeerd linolzuur (CLA)
Geconjugeerd linolzuur is de sleutel voor de immuungezondheid en het
metabolisme en helpt tevens bij het handhaven van het gewicht.
Lange keten omega 3-vetzuren
Deze essentiële vetzuren dragen bij aan de hersenfunctie en
cardiovasculaire gezondheid en daarnaast ondersteunen ze het immuunsysteem.
Lecithine
Lecithine is een gezonde component van celmembranen. Lecithine biedt ondersteuning aan het hart en de
voeten en helpt bovendien bij de cognitieve functie
Vitamine D3
Vitamine D3 speelt een cruciale rol in de gezondheid van botten, het handhaven van de bloeddruk en cognitieve prestaties.
Vitamine E
Deze voedingsstof is van vitaal belang voor een sterk immuunsysteem en voor de gezondheid van de bloedvaten.
Vitamine K2
Deze voedingsstof is de sleutel voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het helpt om calciumafzettingen in de bloedvaten te verminderen en de calciumtoevoer in botweefsel verbetert
Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei
Gewichtsverlies bekomen
Gemiddeld genomen eten tieners die 's morgens een ei eten, tijdens de lunch 130 calorieën minder. Door ’s morgens een ei te eten, hebben mensen langer een voldaan gevoel. Hierdoor gaan ze gedurende de hele dag minder eten.
Gezondheid van botten behouden
Eieren zijn een nuttige bron van vitamine D, die helpt botten te beschermen en
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken) en
rachitis helpt voorkomen.
Gezondheid van hart verbeteren
Eieren zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van het hart bevorderen, zoals betaïne en choline. Mensen die dagelijks één ei eten, hebben 20% minder kans op hartaandoeningen en een beroerte. Zelfs mensen met prediabetes of diabetes mellitus type 2 hebben een gezond hart als ze een dieet volgen voor
gewichtsverlies dat veel eieren bevat. Het is echter wel belangrijk dat eieren worden geconsumeerd als onderdeel van een gezonde levensstijl om er voordeel uit te kunnen halen.

Eieren bevatten choline wat belangrijk is voor zwangere en zogende vrouwen om de hersenontwikkeling van de baby te stimuleren /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayGezondheid van hersenen bevorderen
Eieren bevatten vitamine D, wat goed is voor de grijze stof in de hersenen en moeilijk te krijgen is uit ander voedsel. Bovendien zijn eieren rijk aan choline dat de zenuwcellen (neuronen) in de hersenen met elkaar helpt communiceren. Choline is ook erg belangrijk voor zwangere vrouwen en vrouwen die
borstvoeding geven doordat deze stof een grote rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen van de
baby.
Gezondheid van ogen bevorderen
Artsen weten dat de
antioxidanten luteïne en zeaxanthine helpen bij de preventie van
leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals
leeftijdsgebonden cataract en
leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Groene bladgroente zoals spinazie en
boerenkool bezitten eveneens deze
ooggezonde eigenschappen. Eieren zijn echter een betere bron. Het vet in eieren maakt het namelijk voor het lichaam gemakkelijker om de voedingsstoffen te gebruiken.
Goede cholesterol verhogen
De ‘goede’
cholesterol (HDL) neemt toe bij mensen die drie of meer eieren per dag consumeren. De LDL (‘slechte’ cholesterol) stijgt echter ook. De slechte cholesterol heeft het echter lastiger om schade te berokkenen in het lichaam terwijl de goede cholesterol het eenvoudiger heeft om de opgebouwde plaque in de slagaders te verminderen.
Risico op beroerte verlagen
De dagelijkse consumptie van een ei verlaagt het risico op een
beroerte met bijna 30%.
Triglyceriden verlagen
De arts test samen met HDL- en LDL-gehalte. Lagere triglyceriden zijn beter voor de gezondheid. Het eten van eieren, vooral deze die verrijkt zijn met bepaalde vetzuren (zoals omega 3-vetzuren), verlagen de triglyceridenniveaus.
Tips bij aankopen en bewaren van eieren
Eieren van kippen met vrije uitloop of van biologisch gekweekte kippen geniet de voorkeur voor de aankoop van eieren. Eieren moeten altijd visueel worden geïnspecteerd voordat ze worden gekocht. Het is namelijk belangrijk om eieren te controleren op scheuren of vloeistof in de doos omdat er soms één of meer kapotte eieren in een doos zitten. Mensen bewaren eieren het beste in de koelkast. Eieren met een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren eten mensen tot slot het beste zo snel mogelijk op zodat deze oliën vers blijven.
Lees verder