Pasen: feiten over eieren op tafel!

Pasen: feiten over eieren op tafel! Het eten van eieren hoort bij Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen tegenwoordig veel fabels de ronde. Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren en het is mogelijk dat door het eten van teveel eieren het cholesterolgehalte in het bloed omhoog gaat. Daarnaast is het niet gezond om iedere dag een ei te nuttigen om verschillende redenen, zijn scharreleieren net zo gezond als biologische eieren en zijn eieren goede vleesvervangers.

Eieren kan je het beste in de doos in de koelkast bewaren

Eieren kunnen het beste gewoon in de doos in de koelkast bewaard kunnen worden. De groei van bacteriën wordt geremd door de koude temperatuur, in de koelkast blijven de eieren ook langer vers. Door de eieren in de koelkast te bewaren krijgen schadelijke bacteriën minder kans. Als de eieren in de doos zitten dan drogen ze minder snel uit.

Eieren kunnen je cholesterolgehalte verhogen

In eieren zitten verzadigde vetten en ze zijn rijk aan cholesterol. Als je cholesterol binnenkrijgt door je voeding dan is het mogelijk dat er een kleine verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed optreedt. De kans op hart- en vaatziekten wordt verhoogd door een grote hoeveelheid cholesterol in het bloed.

Elke dag een ei eten is niet gezond!

Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen, onder andere eiwitten, vitamines en mineralen. Maar een eidooier bevat verzadigd vet en cholesterol wat de kans op hart en vaatziekten verhoogt. Voornamelijk de verzadigde vetten in voeding zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in je bloed toeneemt. Het beste is om ongeveer drie eieren per week te eten en te variëren met het eten van vlees en vis. Als je toch iedere dag een ei wil eten dan zal dit gecompenseerd moeten worden door minder vet vlees, leverproducten en kaas te eten.

Als je vlees vervangt door een ei, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen

Eieren zijn goede vleesvervangers omdat ijzer, eiwit en de vitamine A, B1 en B12 in eieren zitten. Naast eieren zijn er ook andere vervangers van vlees zoals noten, peulvruchten en tofoe.

Scharreleieren zijn even gezond als biologische eieren

In alle eieren zitten evenveel goede voedingsstoffen dus een biologische ei is niet gezonder dan een scharrelei. De kippen die biologische eieren leggen hebben alleen betere leefomstandigheden, voor de gezondheid maakt het geen verschil. De kleur van de dooier of de schil van het ei maakt ook geen verschil, bruine eieren zijn even gezond als witte eieren.

Versieren van eieren tijdens Pasen 2014

Het versieren van eieren kan op vele manieren. Het ei kan bijvoorbeeld beplakt of beschilderd worden, in allerlei verschillende kleuren. Door creatief bezig te zijn met het creëren van beschilderde eieren is het mogelijk om hele mooie paaseieren te maken. Dit is een leuke bezigheid om met de kinderen te doen om ervoor te zorgen dat Pasen 2014 een gezellig feest wordt.

Chocolade eitjes tijdens Pasen 2014

In de winkel zijn al ruim voordat het Paasfeest begint, paaseieren van chocolade verkrijgbaar. De chocolade eitjes zijn meestal al voorzien van gekleurde omhulsels, dit zorgt voor een gezellige uitstraling van de eieren. De gekleurde chocolade eitjes kunnen tijdens Pasen door het hele huis en in de tuin verstopt worden. Als door de kinderen naar de eitjes gezocht wordt dan komen de felle kleuren van de chocolade eitjes goed van pas omdat de eitjes hierdoor opvallender zijn en makkelijker te vinden zijn. Maak het de kinderen echter niet te makkelijk want het zoeken naar de eieren is een leuke bezigheid voor kinderen tijdens het paasfeest. De eitjes zijn meestal verpakt in aluminiumfolie en de vulling van de chocolade eitjes varieert van praline tot hazelnoot. Chocolade eitjes tijdens Pasen zijn verkrijgbaar in puur, melk en witte chocolade.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Hoelang zijn eieren houdbaar en dus eetbaar?Hoelang zijn eieren houdbaar en dus eetbaar?Eieren zijn populair, we zijn met zijn allen steeds meer eieren gaan eten. In veel koelkasten kun te tegenwoordig een do…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…

Vitamine D en de symptomen van een vitamine D tekortVitamine D en de symptomen van een vitamine D tekortVitamine D is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas hebben veel mensen zonder dat ze het weten een vitamine…
De geneeskracht van matchatheeDe geneeskracht van matchatheeMatchathee wordt gemaakt door de bladeren tot zeer fijn poeder te vermalen met een molensteen. In Japan wordt het gebrui…
Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum
  • Wikipedia
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 19-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.