Waar zit vitamine D in?

Waar zit vitamine D in? Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en versterkt het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat de botten niet goed ontwikkelen en verzwakt het immuunsysteem. Vitamine D is van enorm belang, maar waar zit vitamine D eigenlijk in?

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D. Vitamine D zit ook in sommige voedingsstoffen en is verkrijgbaar in supplementen. In onderstaande producten zit een hoog gehalte vitamine D.

Waar zit vitamine D in?

 • Levertraan
 • Diverse soorten vis
 • Oesters
 • Vitamine D supplementen
 • Sojaproducten
 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Champignons
 • Worstjes, ham & salami

Levertraan

Levertraan is al jaren een populair voedingssupplement om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Levertraan is een dierlijke olie en wordt gewonnen uit de lever van de kabeljauw en de schelvis, soms ook uit de lever van de heilbot. Levertraan is rijk aan vitamine D. Naast de vitamine D bevat levertraan ook een hoog gehalte omega 3 vetzuren, vitamine A, jodium en fosfor.

Diverse soorten vis

Vitamine D is aanwezig in diverse soorten vis. Met name in rauwe vis zit een hoog gehalte vitamine D, rauwe vis kan bijvoorbeeld gegeten worden in de vorm van sushi. In rauwe vis zit een hoger gehalte vitamine D dan in gekookte vis. Vis in blik, op basis van olie, bevat meer vitamine D dan vis in blik op waterbasis.

Oesters

Oesters zijn een goede bron van vitamine D, maar naast vitamine D zijn oesters ook rijk aan zink, ijzer, mangaan, selenium, koper en vitamine B12. Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen oesters beter met mate eten omdat oesters rijk aan cholesterol zijn.

Vitamine D supplementen

Tegenwoordig is vitamine D ook te verkrijgen in supplementen, dit is voornamelijk vitamine D3. Met name in de winter kan het verstandig zijn om een vitamine D3 supplement te slikken omdat er in de winter weinig zonlicht is.

Sojaproducten

In tofu en sojamelk is een flink gehalte vitamine D aanwezig. Tofu kan regelmatig als een goede vleesvervanger gebruikt worden en sojamelk kan een vervanger zijn voor melk.

Zuivelproducten

In zuivelproducten zit calcium. Met name in kaas en melk zit ook een flink gehalte vitamine D. Het is verstandig om ook regelmatig zuivelproducten te nuttigen om vitamine D binnen te krijgen.

Eieren

Eieren zijn een goede bron van vitamine B12 en eiwitten. Daarnaast zijn eieren ook een goede bron van vitamine D.

Champignons

Naast vitamine D bevatten champignons ook koper en vitamine B5. Licht gekookte champignons bevatten het grootste gehalte vitamine D.

Worstjes, ham & salami

Ham, salami & worstjes zijn een goede bron van vitamine D, koper en vitamine B12. Helaas zijn deze voedingsstoffen ook hoog in natrium en cholesterol, dit is minder goed voor de gezondheid. Deze producten kunnen het best met mate geconsumeerd worden.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Het is goed voor ons geheugen, de botten, ons afweersysteem en het beïnvl…
Wat zijn de beste vitamines voor de huid?Wat zijn de beste vitamines voor de huid?In dit artikel worden de vitamines behandeld welke het beste zijn voor de huid. Ouder worden gaat gepaard met het veroud…
Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…

IJzer en de symptomen van een ijzertekortIJzer speelt een essentiële rol in het voorkomen en genezen van bloedarmoede, maar ijzer vervult nog meer belangrijke en…
Vitamine B6 en de symptomen van een vitamine B6 tekortVitamine B6 en de symptomen van een vitamine B6 tekortEen tekort aan vitamine B6 (pyridoxine) komt het meest voor bij mensen die veel kant-en-klaarmaaltijden of veel snacks e…
Bronnen en referenties
 • Healthaliciousness
 • Wikipedia
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.