Waar zit vitamine D in?
Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en versterkt het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat de botten niet goed ontwikkelen en verzwakt het immuunsysteem. Vitamine D is van enorm belang, maar waar zit vitamine D eigenlijk in?
Waar zit vitamine D in?
Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D. Vitamine D zit ook in sommige voedingsstoffen en is verkrijgbaar in supplementen. In onderstaande producten zit een hoog gehalte vitamine D.
Waar zit vitamine D in?
- Levertraan
- Diverse soorten vis
- Oesters
- Vitamine D supplementen
- Sojaproducten
- Zuivelproducten
- Eieren
- Champignons
- Worstjes, ham & salami
Levertraan
Levertraan is al jaren een populair voedingssupplement om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Levertraan is een dierlijke olie en wordt gewonnen uit de lever van de kabeljauw en de schelvis, soms ook uit de lever van de heilbot. Levertraan is rijk aan vitamine D. Naast de vitamine D bevat levertraan ook een hoog gehalte omega 3 vetzuren, vitamine A, jodium en fosfor.
Diverse soorten vis
Vitamine D is aanwezig in diverse soorten vis. Met name in rauwe vis zit een hoog gehalte vitamine D, rauwe vis kan bijvoorbeeld gegeten worden in de vorm van sushi. In rauwe vis zit een hoger gehalte vitamine D dan in gekookte vis. Vis in blik, op basis van olie, bevat meer vitamine D dan vis in blik op waterbasis.
Oesters
Oesters zijn een goede bron van vitamine D, maar naast vitamine D zijn oesters ook rijk aan zink, ijzer, mangaan, selenium, koper en vitamine B12. Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen oesters beter met mate eten omdat oesters rijk aan cholesterol zijn.
Vitamine D supplementen
Tegenwoordig is vitamine D ook te verkrijgen in supplementen, dit is voornamelijk vitamine D3. Met name in de winter kan het verstandig zijn om een vitamine D3 supplement te slikken omdat er in de winter weinig zonlicht is.
Sojaproducten
In tofu en sojamelk is een flink gehalte vitamine D aanwezig. Tofu kan regelmatig als een goede vleesvervanger gebruikt worden en sojamelk kan een vervanger zijn voor melk.
Zuivelproducten
In zuivelproducten zit calcium. Met name in kaas en melk zit ook een flink gehalte vitamine D. Het is verstandig om ook regelmatig zuivelproducten te nuttigen om vitamine D binnen te krijgen.
Eieren
Eieren zijn een goede bron van vitamine B12 en eiwitten. Daarnaast zijn eieren ook een goede bron van vitamine D.
Champignons
Naast vitamine D bevatten champignons ook koper en vitamine B5. Licht gekookte champignons bevatten het grootste gehalte vitamine D.
Worstjes, ham & salami
Ham, salami & worstjes zijn een goede bron van vitamine D, koper en vitamine B12. Helaas zijn deze voedingsstoffen ook hoog in natrium en cholesterol, dit is minder goed voor de gezondheid. Deze producten kunnen het best met mate geconsumeerd worden.