Koolrabi: voordelen voor de gezondheid

Koolrabi: voordelen voor de gezondheid De wetenschappelijke naam van de koolrabi is Brassica oleracea var. Gongylodes. Gekookte koolrabi lijkt qua smaak op bloemkool. Rauwe koolrabi smaakt naar pittige bleekselderij. Al in de 16e eeuw is de variëteit koolrabi uit mergkool gekweekt. Mergkool krijgt een dikke steel die geschikt is voor consumptie. De knol van de koolrabi groeit bovengronds en is net als bij mergkool een verdikking van de stengel. De koolrabi heeft men speciaal gekweekt voor een gematigd klimaat. Deze plant houdt van een voedingsrijke en vochtige bodem. Koolrabi is niet alleen zeer smaakvol, deze groente biedt ook tal van voordelen voor de gezondheid. Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.


Voedingswaarde koolrabi

De koolrabi bevat veel nutriënten die belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Het is een smakelijke groente die op vele manieren gegeten kan worden. De koolrabi kan bijvoorbeeld rauw geconsumeerd worden als onderdeel in salades. Daarnaast wordt de koolrabi ook gekookt toegepast in rijk gevulde soepen, in het hoofdgerecht in een gestoofde vorm of als gevulde groente. 100 gram rauwe koolrabi levert slechts 27 kcal (29 kcal gekookt) en is rijk aan vitamine B, vitamine C, kalium en magnesium.

Voedingsinhoud per 100 gram rauw per 100 gram gekookt
Koolhydraten6,2 g 6,7 g
Suikers2,6 g2,8 g
Voedingsvezels3,6 g1,1 g
Vet0,1 g0,1 g
Eiwit1,7 g1,8 g
Water91,00 g90,3 g

Vitamineper 100 gram rauw% ADHper 100 gram gekookt % ADH
Vitamine A2 μg0%2 μg0%
Thiamine (B1)0,05 mg4%0,04 mg3%
Riboflavine (B2)0,02 mg2%0,02 mg2%
Niacine (B3)0,4 mg3%0,4 mg3%
Pantotheenzuur (B5)0,16 mg3%0,16 mg3%
Vitamine B60,15 mg12%0,15 mg12%
Foliumzuur (B9)16 μg4%12 μg3%
Vitamine B120 μg0%0 μg0%
Vitamine C62 mg75%54 mg65%
Vitamine D0 μg0%0 μg0%
Vitamine E0,48 mg3%0,52 mg3%
Vitamine K0,1 μg0%0,1 μg0%


Mineralenper 100 gram rauw% ADHper 100 gram gekookt% ADH
Calcium24 mg2%25 mg2%
IJzer0,4 mg2%0,4 mg2%
Magnesium19 mg6%19 mg6%
Mangaan0,139 mg18%0,142 mg8%
Fosfor46 mg7%45 mg7%
Kalium350 mg7%340 mg7%
Selenium0,7 μg1%0,3 μg0,5 %
Natrium20 mg 1%21 mg1%
bron: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Voordelen van koolrabi voor de gezondheid

Bron van energie

Kalium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Kalium is van belang bij het functioneren van je spieren, voor een goede hartfunctie en voor de pulsoverdracht in je zenuwen. Daarnaast is koolrabi rijk aan B-vitamines waarvan men weet dat ze van belang zijn bij de cellulaire stofwisseling. Rauwe en gekookte koolrabi is een bron van de volgende B-vitaminen: B1, B3 en B5. Vitamine B1 (thiamine: 4% ADH rauw, 3% gekookt bij 100 gram koolrabi) speelt een rol bij de omzetting van koolhydraten in energie. Verder speelt vitamine B3 (3% ADH bij 100 gram rauwe of gekookte koolrabi) een rol bij de synthese van enzymen die energie vrijmaken uit je voeding. Ook vitamine B5 (panthotheenzuur 3% ADH bij 100 gram rauwe of gekookte koolrabi) is van belang bij de omzetting van vetten en suikers in energie.

Bescherming tegen oxidatieve stress en vertraging van het verouderingsproces

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade door vrije radicalen. Koolrabi zit vol anthocyanines, carotenoïden en isothiocyanaten die de rol van antioxidanten vervullen. Antioxidanten hebben een beschermende werking tegen de schade die de vrije radicalen aanrichten. Ze beletten namelijk de vorming van celmutaties die kanker kunnen vormen. Daarnaast levert rauwe koolrabi per 100 gram 62 mg vitamine C (75% ADH) en 100 gram gekookte koolrabi 65% van de ADH voor vitamine C. Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en bevordert tevens de productie van collageen. Dit voorkomt de vorming van rimpels en andere zichtbare ouderdomsverschijnselen.

Vermindert de kans op long- en darmkanker

Koolrabi behoort tot de kruisbloemige groenten. Deze groenten bevatten glucosinolaten. Glucosinolaten hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen. Ze voorkomen namelijk mutaties in cellen die een grote kans op kanker geven. Als je rauwe of gekookte koolrabi toevoegt aan je voedingspatroon verminder je de kans op long- en darmkanker.

Helpt bij gewichtsverlies

Koolrabi zit vol met vezels die zorgen voor een lang aanhoudend vol gevoel. Om snacken tussen de maaltijden tegen te gaan kun je koolrabi als bijgerecht gebruiken. Minder snacken tussendoor helpt je met gezond gewicht verliezen. Het eten van groenten is een gezonde manier om gewicht te verliezen omdat groenten over het algemeen weinig calorieën leveren en vol met vitaminen en mineralen zitten.

Gezonde spijsvertering

Een gezonde spijsvertering is van eminent belang voor je gezondheid omdat je in staat bent om op een optimale manier alle voedingsstoffen uit je voedsel te verkrijgen. Kruisbloemige groenten, waartoe koolrabi behoort, bevatten zeer veel vezels wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering door een snelle afbraak van vetten, een goede en gelijkmatige stoelgang, het voorkomen van verstopping en het tegengaan van een opgeblazen gevoel.

Regelen van de bloeddruk

Kalium zorgt samen met natrium en chloride voor de regeling van je bloeddruk. Kalium werkt bloeddrukverlagend als je tegelijkertijd de inname van natrium vermindert.Rauwe koolrabi bevat 7% van de ADH voor kalium en slechts 1% van de ADH voor natrium.

Voorkomen van bloedarmoede

Koolrabi levert ijzer en folaten (foliumzuur). Foliumzuur en ijzer zijn betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen en voldoende ijzer voorkomt bloedarmoede. Daarnaast is foliumzuur ook nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus.

Goede ooggezondheid

Consumptie van koolrabi biedt carotenoïden die van belang zijn voor een goede ooggezondheid. Deze stoffen vertragen maculadegeneratie (afsterven kegeltjes in het netvlies) en beschermen tegen schade door uv-licht.

Nadelen van koolrabi

De glucosinolaten hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen. Maar deze stoffen kunnen indien je er veel van inneemt er voor zorgen dat de werking van je schildklier vermindert. Indien je je houdt aan de “Schijf van Vijf” van het Voedingscentrum en je normale hoeveelheden kolen en koolsoorten consumeert zijn er geen problemen van de werking van de schildklier te verwachten.
© 2019 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Voedingsmiddelen die gewichtsverlies stimulerenVoedingsmiddelen die gewichtsverlies stimulerenIedereen die af wil vallen zal gezond moeten eten en gaan bewegen. Toch is er een mogelijkheid om extra gewichtsverlies…
Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie…
Koolrabi, gezonde knol en bladgroenteKoolrabi, gezonde knol en bladgroenteKoolrabi is een direct familielid van de broccoli en boerenkool. Het is een variant van de Brassica oleracea. Koolrabi i…

Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoedingHavermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoedingVeel mensen eten als ontbijt graag havermout. Deze populaire ontbijtvoeding bestaat uit haver en een vloeistof, zoals wa…
Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren hebben in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen aan boord om h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HolgersFotografie, Pixabay
 • Geraadpleegd op 9 januari 2019:
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Kohlrabi voedingswaarde koolrabi
 • USDA National Nutrient Database for Standard Reference https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11241?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=default&qlookup=Kohlrabi+raw&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
 • Geraadpleegd op 1 januari 2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolrabi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalium
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Glucosinolate
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosinolaat
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Isothiocyanaat
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caroteno%C3%AFde
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyfenol
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vasodilation
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedarmoede
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Carotenoid
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caroteno%C3%AFde
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maculadegeneratie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/C-reactief_prote%C3%AFne
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30545279 Carotenoids, Chronic Disease Prevention and Dietary Recommendations (2018)
 • https://www.naturalfoodseries.com/13-health-benefits-kohlrabi/
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-kohlrabi.html
 • https://www.nutrition-and-you.com/kohlrabi.html
 • Geraadpleegd op 8 januari 2019
 • https://www.mijntuin.org/plants/108-koolrabi
 • https://www.smulweb.nl/blog/planco/10230/vergeten-groenten-dit-zijn-ze-en-zo-smaken-ze
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Kohlrabi
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/stocking-up-on-vitamin-b-rich-foods.html
 • https://www.isditwelgezond.nl/koolraap-voordelen-gezondheid/
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-kohlrabi.html
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/ Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis (2007)
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 29-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 33
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.