Koolrabi: voordelen voor de gezondheid
De wetenschappelijke naam van de koolrabi is Brassica oleracea var. Gongylodes. Gekookte koolrabi lijkt qua smaak op bloemkool. Rauwe koolrabi smaakt naar pittige bleekselderij. Al in de 16e eeuw is de variëteit koolrabi uit mergkool gekweekt. Mergkool krijgt een dikke steel die geschikt is voor consumptie. De knol van de koolrabi groeit bovengronds en is net als bij mergkool een verdikking van de stengel. De koolrabi heeft men speciaal gekweekt voor een gematigd klimaat. Deze plant houdt van een voedingsrijke en vochtige bodem. Koolrabi is niet alleen zeer smaakvol, deze groente biedt ook tal van voordelen voor de gezondheid.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Voedingswaarde koolrabi
De koolrabi bevat veel nutriënten die belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Het is een smakelijke groente die op vele manieren gegeten kan worden. De koolrabi kan bijvoorbeeld rauw geconsumeerd worden als onderdeel in salades. Daarnaast wordt de koolrabi ook gekookt toegepast in rijk gevulde soepen, in het hoofdgerecht in een gestoofde vorm of als gevulde groente. 100 gram rauwe koolrabi levert slechts 27 kcal (29 kcal gekookt) en is rijk aan vitamine B, vitamine C, kalium en magnesium.
Voedingsinhoud | per 100 gram rauw | per 100 gram gekookt |
Koolhydraten | 6,2 g | 6,7 g |
Suikers | 2,6 g | 2,8 g |
Voedingsvezels | 3,6 g | 1,1 g |
Vet | 0,1 g | 0,1 g |
Eiwit | 1,7 g | 1,8 g |
Water | 91,00 g | 90,3 g |
Vitamine | per 100 gram rauw | % ADH | per 100 gram gekookt | % ADH |
Vitamine A | 2 μg | 0% | 2 μg | 0% |
Thiamine (B1) | 0,05 mg | 4% | 0,04 mg | 3% |
Riboflavine (B2) | 0,02 mg | 2% | 0,02 mg | 2% |
Niacine (B3) | 0,4 mg | 3% | 0,4 mg | 3% |
Pantotheenzuur (B5) | 0,16 mg | 3% | 0,16 mg | 3% |
Vitamine B6 | 0,15 mg | 12% | 0,15 mg | 12% |
Foliumzuur (B9) | 16 μg | 4% | 12 μg | 3% |
Vitamine B12 | 0 μg | 0% | 0 μg | 0% |
Vitamine C | 62 mg | 75% | 54 mg | 65% |
Vitamine D | 0 μg | 0% | 0 μg | 0% |
Vitamine E | 0,48 mg | 3% | 0,52 mg | 3% |
Vitamine K | 0,1 μg | 0% | 0,1 μg | 0% |
Mineralen | per 100 gram rauw | % ADH | per 100 gram gekookt | % ADH |
---|
Calcium | 24 mg | 2% | 25 mg | 2% |
IJzer | 0,4 mg | 2% | 0,4 mg | 2% |
Magnesium | 19 mg | 6% | 19 mg | 6% |
Mangaan | 0,139 mg | 18% | 0,142 mg | 8% |
Fosfor | 46 mg | 7% | 45 mg | 7% |
Kalium | 350 mg | 7% | 340 mg | 7% |
Selenium | 0,7 μg | 1% | 0,3 μg | 0,5 % |
Natrium | 20 mg | 1% | 21 mg | 1% |
bron: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Voordelen van koolrabi voor de gezondheid
Bron van energie
Kalium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Kalium is van belang bij het functioneren van je spieren, voor een goede hartfunctie en voor de pulsoverdracht in je zenuwen. Daarnaast is koolrabi rijk aan B-vitamines waarvan men weet dat ze van belang zijn bij de cellulaire stofwisseling. Rauwe en gekookte koolrabi is een bron van de volgende B-vitaminen: B1, B3 en B5. Vitamine B1 (thiamine: 4% ADH rauw, 3% gekookt bij 100 gram koolrabi) speelt een rol bij de omzetting van koolhydraten in energie. Verder speelt vitamine B3 (3% ADH bij 100 gram rauwe of gekookte koolrabi) een rol bij de synthese van enzymen die energie vrijmaken uit je voeding. Ook vitamine B5 (panthotheenzuur 3% ADH bij 100 gram rauwe of gekookte koolrabi) is van belang bij de omzetting van vetten en suikers in energie.
Bescherming tegen oxidatieve stress en vertraging van het verouderingsproces
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade door vrije radicalen. Koolrabi zit vol anthocyanines, carotenoïden en isothiocyanaten die de rol van antioxidanten vervullen. Antioxidanten hebben een beschermende werking tegen de schade die de vrije radicalen aanrichten. Ze beletten namelijk de vorming van celmutaties die kanker kunnen vormen. Daarnaast levert rauwe koolrabi per 100 gram 62 mg vitamine C (75% ADH) en 100 gram gekookte koolrabi 65% van de ADH voor vitamine C. Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en bevordert tevens de productie van collageen. Dit voorkomt de vorming van rimpels en andere zichtbare ouderdomsverschijnselen.
Vermindert de kans op long- en darmkanker
Koolrabi behoort tot de kruisbloemige groenten. Deze groenten bevatten glucosinolaten. Glucosinolaten hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen. Ze voorkomen namelijk mutaties in cellen die een grote kans op kanker geven. Als je rauwe of gekookte koolrabi toevoegt aan je voedingspatroon verminder je de kans op long- en darmkanker.
Helpt bij gewichtsverlies
Koolrabi zit vol met vezels die zorgen voor een lang aanhoudend vol gevoel. Om snacken tussen de maaltijden tegen te gaan kun je koolrabi als bijgerecht gebruiken. Minder snacken tussendoor helpt je met gezond gewicht verliezen. Het eten van groenten is een gezonde manier om gewicht te verliezen omdat groenten over het algemeen weinig calorieën leveren en vol met vitaminen en mineralen zitten.
Gezonde spijsvertering
Een gezonde spijsvertering is van eminent belang voor je gezondheid omdat je in staat bent om op een optimale manier alle voedingsstoffen uit je voedsel te verkrijgen. Kruisbloemige groenten, waartoe koolrabi behoort, bevatten zeer veel vezels wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering door een snelle afbraak van vetten, een goede en gelijkmatige stoelgang, het voorkomen van verstopping en het tegengaan van een opgeblazen gevoel.
Regelen van de bloeddruk
Kalium zorgt samen met natrium en chloride voor de regeling van je bloeddruk. Kalium werkt bloeddrukverlagend als je tegelijkertijd de inname van natrium vermindert.Rauwe koolrabi bevat 7% van de ADH voor kalium en slechts 1% van de ADH voor natrium.
Voorkomen van bloedarmoede
Koolrabi levert ijzer en folaten (foliumzuur). Foliumzuur en ijzer zijn betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen en voldoende ijzer voorkomt bloedarmoede. Daarnaast is foliumzuur ook nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus.
Goede ooggezondheid
Consumptie van koolrabi biedt carotenoïden die van belang zijn voor een goede ooggezondheid. Deze stoffen vertragen maculadegeneratie (afsterven kegeltjes in het netvlies) en beschermen tegen schade door uv-licht.
Nadelen van koolrabi
De glucosinolaten hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen. Maar deze stoffen kunnen indien je er veel van inneemt er voor zorgen dat de werking van je schildklier vermindert. Indien je je houdt aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en je normale hoeveelheden kolen en koolsoorten consumeert zijn er geen problemen van de werking van de schildklier te verwachten.