Koolrabi, gezonde knol en bladgroente

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Koolrabi is geen knolraap
- Geschiedenis koolrabi
- Voedingsstoffen koolrabi
- Koolrabibladeren
- Lentekoolrabi kweken
- Eettips koolrabi
Koolrabi is geen knolraap
Koolrabi smaakt een klein beetje naar knolraap. De planten verschillen duidelijk van elkaar. Knolraap is een echt knolgewas maar koolrabi is een koolplant met een verdikte stengel in de knolvorm. Koolrabi is voor het eerst beschreven in 1554; dat is vrij laat want het leeuwendeel van alle andere groenten en kruiden zijn in de antieke oudheid reeds beschreven.Geschiedenis koolrabi
Er wordt gezegd dat koolrabi waarschijnlijk uit Noord-Europa komt maar dat is niet zeker. Hij zou net zo goed uit Azië of het Middellandse Zeegebied kunnen komen. Koolrabi wordt eveneens algemeen gegeten in Kashmir en India waar hij knolkohl wordt genoemd. Dat woord is zeer waarschijnlijk van Nederlandse origine. Het gegeven dat in India geen Indiaas woord is voor de groente koolrabi is een indicatie dat deze groente uit Europa komt. Feit is dat de eerste koolrabi met knolachtige vormen is getekend in de 18e eeuw; dat is vrij laat. Toch was de groente al eerder in Europa bekend. De plant werd hoogstwaarschijnlijk door de antieke Romeinen gegeten. Karel de Grote beval
Voedingsstoffen koolrabi
Koolrabi bevat weinig energie. Het is daarom een uitstekende groente om te eten als je wilt afvallen. Overigens zijn alle groenten goed om af te vallen aangezien er vezels in zitten; door de combinatie van vezels en calorieën kan het lichaam niet in gewicht toenemen, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarnaast bevat hij verscheidene vitaminen en mineralen. De belangrijkste vitaminen zijn vitamine A, B1, B2, B3 en C. 100 Gram koolrabi is goed voor 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C. Op het gebied van mineralen is koolrabi rijk aan kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium. Er zitten uiteraard ook fytonutriënten in; vooral appelzuur en citroenzuur. Verder zit er isothiocyanaten, sulforafaan en indole-3-carbinol in koolrabi. Deze stoffen staan erom bekend dat ze preventief werken tegen prostaat- en darmkanker.In het Engels wordt koolrabi met het Duitse woord kohlrabi aangeduid.
Koolrabibladeren
De koolrabibladeren bevatten dezelfde voedingsstoffen maar dan in hogere dichtheid. Koolrabibladeren bevatten in vergelijking met de
Zowel in Nederland, Duitsland, Zwitserland als Oostenrijk wordt koolrabi in kassen gekweekt. Hierdoor kan koolrabi ook in de winter vers worden gegeten.