Kardoen, een eetbare distel

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Naamgeving kardoen
- Het eten van kardoen
- Geschiedenis kardoen
- Vegetarische kaas
- Kardoen als sierplant
- Kardoen is gezond
- Kardoen als grondstof voor plastic
- Weinig commerciële teelt
Naamgeving kardoen
De Latijnse naam van kardoen is Cynara cardunculus. Cynara is de Latijnse naam voor artisjok. Kardoen komt van de Latijnse toevoeging cardunculus, of eigenlijk andersom; de Latijnse naam komt van de volksbenaming. In het Engels wordt de plant cardoon genoemd en in het Italiaans cardi. Van kardoen wordt niet alleen de bloem maar ook het blad en de middennerf gegeten. Hoe langer de kardoen groeit, hoe bitterder hij smaakt. Vroeg geoogste kardoens smaken wat zoeter.Het eten van kardoen
De kardoen wordt met name gegeten in het Middellandse Zeegebied waar deze plant veel in het wild voorkomt. In Zuid-Italië en op Sicilië wordt het als een lekkernij beschouwd. De nerven van de kardoen lijken een beetje op bleekselderij en smaken naar artisjok. Als je het blad wilt eten dan haal je uiteraard alle stekels eraf totdat je bleekselderij-achtige stelen overhoudt. Deze hoef je slechts te blancheren; dan blijven smaak en voedingsstoffen goed behouden.Geschiedenis kardoen
De antieke Romeinen repten over de wilde artisjok. Dat moet eigenlijk wel kardoen zijn geweest. De plant is nauw verwant aan de artisjok. Vanaf de 15e eeuw wordt kardoen gekweekt voor de groentemarkt. Kardoen wordt voornamelijk in het Europese deel van het Middellandse Zeegebied gegeten.Vegetarische kaas
In kardoen zitten enzymen die kunnen worden gebruikt bij de bereiding van vegetarische kaas. Sommige denken dat elke kaas vegetarisch is maar dat is een misvatting. Als stremsel wordt een deel van de maag van de koe gebruikt bij de kaasbereiding. In Portugal wordt op redelijke grote schaal nog kaas gemaakt met behulp van kardoen in plaats van stremsel.Kardoen als sierplant
Kardoen kun je prima in de tuin kweken. Het is een leuke sierplant die je in herfst en winter kan opeten. De plant wordt eveneens als snijbloem gebruikt aangezien hij mooi staat in een gemengd boeket. Bovendien kun je de kardoen gebruiken in een droogbloemenboeket.Kardoen is gezond
Kardoen is goed voor de galsecretie; hierdoor werkt het in het algemeen goed voor de spijsvertering. Daarnaast bevat de plant een redelijke hoeveelheid aan mineralen en vitaminen; het is een gewone gezonde groente. In Zuid-Europa wordt het gegeten als
Van kardoen kun je een lekkere soep maken of je kunt de stelen opbakken en er Hollandse kaas overheen laten smelten.