De geneeskracht van engelwortel

De geneeskracht van engelwortel Engelwortel werd in de Middeleeuwen, rond 1450, gebruikt om een medicijn tegen de gevreesde pest te maken. De plant kwam destijds alleen in het noorden van Europa voor en was bij de Romeinen onbekend. De plant zou in een visioen verschenen zijn maar men weet niet zeker welke engel het was en wie het visioen kreeg. De engel zou gezegd hebben dat je de wortel van die plant kan gebruiken om van de pest te genezen of om deze ziekte te voorkomen. Van Nederland tot aan Azië wordt de engelwortel nog steeds gebruikt als geneeskrachtige plant. Bovendien wordt er olie uit de engelwortel gewonnen; angelica-olie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Aartsengelwortel

Andere namen die worden gebruikt voor deze plant zijn de aartsengelwortel en de grote engelwortel. De plant wordt twee meter hoog en krijgt grote bloemen. Engelwortel behoort tot de schermbloemenfamilie. De bladeren van de engelwortel kunnen als groente gegeten worden. In Duitsland worden de bladeren geconfijt. De bladeren kun je op dezelfde manier klaarmaken als spinazie. Het is ook lekker om bladeren van de engelwortel te mixen in een spinazie- of andijviegerecht.

Engelwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Engelwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het sami-volk en de engelwortel

Engelwortel groeit in het wild in heel Scandinavië. In het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen woont het Sami-volk. Het Sami-volk heeft de holle stam van engelwortel gebruikt om fluiten te maken. Ze aten de bladeren en de jonge spruiten als groente en maakten medicijnen van de bladeren. Omdat het blad een lekker aroma heeft gebruikten ze het ook om door de rendiermelk te doen om deze extra lekker te maken.

Dodoens en tovenarij

Rembert Dodoens, een kruidenwetenschapper uit het tegenwoordige Vlaanderen, schreef over de engelwortel dat het vervloekingen en tovenarijen van kwade geesten kon beletten hun werk te doen. De wortel moest voor dit doel meegedragen worden waarna men gevrijwaard was van het werk van kwaadaardige tovenaars. In vroegere tijden werd een ziekte gelijk gesteld met het aanwezig zijn van een demon die via een krachtenveld een ziekte op iemand kan laten vallen.

Engelwortelolie als medicijn

Engelwortel heeft antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Er wordt olie gemaakt van de wortel van deze plant. Er is 350 kilo wortel nodig om één liter engelwortelolie te maken. Deze plant wordt vandaag de dag in de aromatherapie gebruikt en zou helpen tegen tal van ziekten.
 • Psoriasis,
 • Vermoeidheid,
 • Gewrichtsproblemen zoals Reuma, Jicht, Artrose,
 • Luchtwegproblemen zoals Bronchitis, Hoest, Verkoudheid,
 • Bloedarmoede,
 • Spijsverteringsproblemen zoals maagkrampen, Constipatie, Dyspepsie, Indigestie en Flatulentie,
 • Aambeien,
 • Hartkloppingen,
 • Geelzucht en
 • Slapeloosheid zouden allemaal genezen kunnen worden met engelwortel.

Jonge engelwortel / Bron: Meneerke bloem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jonge engelwortel / Bron: Meneerke bloem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ontgiften met engelwortel

De reden dat engelwortel gewrichtsproblemen tegen gaat is dat het lichaam beter in staat is om te urineren waardoor er stoffen die gewrichtsproblemen veroorzaken sneller en effectiever het lichaam kunnen verlaten. Engelwortel helpt het lichaam om te ontgiften.

Wetenschap en signatuurleer

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt meerdere geneeskrachtige werkingen die werden vermeld op grond van de signatuurleer. De holle stengel werd in vroegere tijden volgens de signatuurleer geassocieerd met de luchtpijp. Dat was de reden dat het goed is voor chronische bronchitis, verkoudheid en hoest. Moderne wetenschappers kunnen dit gegeven bevestigen. Wetenschappelijk onderzoek in China heeft aangetoond dat engelwortel een goed medicijn is voor levercirrhose. De aloude wijsheid dat het goed zou zijn tegen geelzucht lijkt daarmee te zijn bewezen. Wetenschappelijk onderzoek in Duitsland heeft bewezen dat engelwortel goed helpt tegen indigestie en flatulentie.

Bladeren van engelwortel / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bladeren van engelwortel / Bron: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Engelwortel en de reguliere geneeskunde

Diabetespatiënten moeten engelwortel mijden omdat het de bloedsuikerspiegels in de urine verhoogt. Mensen die medicijnen gebruiken en ook aan kruidentherapie wille doen moeten altijd om extra advies vragen bij de huisarts en of fytotherapeut. Deze laatste is ervoor opgeleid om te weten of kruiden en medicijnen met elkaar interacteren.

Engelwortel in de Chinese geneeskunde

In China is een variant van de engelwortel gebruikt als medicinale plant. Het wordt aangewend om de hormoonbalans te herstellen. In China en India wordt de plant gebruikt tegen overgangsklachten. De Chinese geneeskundigen gebruikten de plant om menstruatiekrampen mee tegen te gaan. Deze werking is vooralsnog niet bevestigd door moderne wetenschap. Omdat Chinese kruidenwetenschappers ervan overtuigd zijn dat engelwortel de menstruatie opwekt wordt in het algemeen afgeraden om engelwortel te eten tijdens de zwangerschap.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: Engelwortel (Angelica Archangelica)Engelwortel mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van…
Engelwortel, geschiedenis van een kruidAls de peste door het landt henen loopt en Godes handt op der aerde is verheven : doe elck een een saetgen geven dach vo…
De geneeskracht van Chinese engelwortel of dong quaiDong quai is één van de meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde. De Chinese engelwortel is een variant van de…
De pest: een dodelijke ziekteDe pest: een dodelijke ziekteDe pest is een zeer besmettelijke ziekte die in de middeleeuwen regelmatig terugkeerde in Europa. De ziekte heeft destij…

De geneeskracht van zoethoutDe geneeskracht van zoethoutZoethout is een stokje waar je lekker op kunt knauwen. Dat is goed voor je tanden. Het smaakt zeer lekker en zoet. Het w…
Zink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Annca, Pixabay
 • http://www.vitaminstuff.com/herbs-angelica.html
 • http://www.herballegacy.com/Maeder_Medicinal.html
 • http://www.anthemis.nl/aroma/engelwortel.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Angelica_archangelica
 • http://herbs.ygoy.com/health-benefits-of-angelica/
 • http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/health-benefits-of-angelica-6884.html
 • Boek: Blöte-Obbes, De Geurende Kruidhof
 • Botanische tekening: wikimedia commons
 • Alle foto´s: Tom008
 • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Meneerke bloem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: TeunSpaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Rita Roskams, 04-06-2016
Mag ik engelwortel gebruiken samen met antidepressiva? Reactie infoteur, 08-09-2016
Ik weet niet wat voor anticepressiva je bedoelt, maar ik kan het gebruik van synthetische anntidepressiva alleen maar afraden. http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/125073-zoloft-prozac-ritalin-veroorzaken-massamoord-en-suicide.html

Natuurlijke antidepressiva zoals sint janskruid werken net zo goed of beter en hebben geen bijwerkingen. Dit plantje is vrij plukbaar of te koop, maar: je kan het niet i.c.m. synthetische antidepressiva gebruiken.

Voor de rest zijn er -theoretisch- geen interacties bekend in de literatuur over engelwortel en antidepressiva. Er zijn wel negatieve adviezen voor mensen die plaspillen, diuretica, hartmedicijnen, bloedverdunnende medicijnen en NSAID´s gebruiken. (bron: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 4e druk.)

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.