Zink, een levenskrachtig mineraal
Zink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink doet verkoudheid en griep sneller verdwijnen. We hebben maar heel weinig zink per dag nodig maar zink is wel onontbeerlijk in de omzetting van meer dan 300 verschillende enzymen in het lichaam van de mens. Zink zit voornamelijk in vlees, vis, noten en zaden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Hoeveel zink hebben we nodig?
We hebben slechts erg weinig zink nodig. Mannen hebben 11 mg nodig en vrouwen 8 mg. In een supplement zit vaak maar 1 mg maar dat is genoeg. Mensen die zichzelf lichamelijk uitputten, bijvoorbeeld topsporters kunnen een tekort aan zink krijgen. Zink bevindt zich vooral in de spieren en als na lichamelijke zware activiteit de spieren willen herstellen dan gebruiken ze de dichtstbijzijnde zinkopslag. Deze moet vervolgens worden aangevuld door zink uit voedingsbronnen. Omdat zink uit plantaardig voedsel iets minder snel in het lichaam wordt opgenomen dan zink uit vlees- en visproducten wordt er voor vegetariërs aangeraden om 16 mg voor de man te eten en 12 mg zink voor de volwassen vegetarische vrouw. Vrouwen in de zwangerschapsperiode hebben iets meer zink nodig dan normaliter.
Waar zit zink in?
Oesters bevatten het meeste zink. Over het algemeen zijn vlees en vis goede zinkleveranciers maar er zijn nog veel meer plantaardige producten die veel zink bevatten. Met name dierlijke producten,
zaden en
volle graankorrels bevatten zink.
Plantaardige bronnen van zink
- Champignons,
- Melkproducten,
- Noten, zoals amandelen, pinda´s en pecannoten,
- Spinazie,
- Sesamzaad,
- Pompoenpitten,
- Havermout,
- Groene erwtjes,
- Maple syrup of ahornsiroop,
- Asperges,
- Gember,
- Snijbietjes,
- Shi-take en
- Miso; Japanse gefermenteerde bruine rijst met gerst, zout, sojabonen en de schimmel koji-kin.
Zinktekort en zinkoverschot
Als je te veel zink binnenkrijgt dan kan dat leiden tot een kopertekort. Hierdoor wordt de energiebalans minder goed gereguleerd. Teveel zink kan namelijk leiden tot dezelfde symptomen als te weinig zink. Symptomen van een verkeerde zinkbalans zijn:
- Vermoeidheid,
- Haarverlies,
- Nachtblindheid,
- Huidproblemen, zoals eczeem, acné en het langzaam helen van wonden,
- Oogproblemen,
- Leverproblemen,
- Chronische diarree,
- Depressie,
- Lage bloeddruk,
- Prostaatproblemen die uiteindelijk tot prostaatkanker kunnen leiden,
- Witte plekjes op de nagels,
- Bleke huid,
- Libidoverlies en
- Verminderde eetlust wat kan leiden tot gewichtsverlies.
Beweeglijkheid van de spermazotoïden
Zink is goed voor de algemene gezondheid en specifiek voor de biologische werking van mannelijke geslachtsorganen. Dat komt omdat de beweeglijkheid van de spermazotoïden vergroot wordt door zink. Deze factor wordt ook de spermamotiliteit genoemd. Het is het vermogen waarmee sperma naar een eitje in de vrouwelijke baarmoeder kan voortbewegen. Niet alleen de kwantiteit van de sperma is belangrijk, maar ook de kwaliteit.
Zink, medicatie en alcohol
Medicijnen kunnen ertoe leiden dat zink slechter wordt opgenomen door het lichaam. Vrouwen die de anticonceptiepil slikken moeten meer zinkhoudende producten eten, net als mensen die een hormoontherapie doen. Voorts is het belangrijk om te weten dat alcoholisten een grotere kans op een zinktekort hebben. Een zinktekort wordt verergerd doordat een zinktekort de lever beschadigt terwijl daarnaast alcohol de lever aantast.
Lees verder