Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips

Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips en adviezen om rimpels te voorkomen. De huid omhult het gehele lichaam en is uit verschillende lagen opgebouwd. Van buiten naar binnen zijn dat: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel. De dermis en epidermis worden samen de cutis genoemd en de laag eronder subcutis. Met het ouder worden verschijnen er steeds meer rimpels op de huid. Veroudering van de huid is onvermijdelijk. Rimpels horen bij het leven. Maar je manier van leven kan het proces wel versnellen of juist vertragen. In dit artikel bespreken we een groot aantal maatregelen die je kunt nemen om rimpelvorming te voorkomen of te bestrijden.

Rimpels: je gezicht vertelt je verhaal

Je staat ‘s ochtends voor de spiegel, een beetje slaperig, en dan zie je het: dat kleine lijntje naast je mond of dat streepje op je voorhoofd dat gisteren toch écht nog niet zo zichtbaar was. Je fronst (wat natuurlijk niet helpt) en denkt: “Is dit nou het begin?” Of misschien ben je allang bevriend geraakt met die plooitjes en zie je ze als souvenirs van jarenlang lachen, fronsen, en het leven dat gewoon z’n ding doet. Hoe je er ook naar kijkt, rimpels zijn er en ze hebben altijd een verhaal te vertellen.

Rimpels verschijnen met het ouder worden / Bron: Basile Morin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rimpels verschijnen met het ouder worden / Bron: Basile Morin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Het mooie – of lastige, afhankelijk van hoe je het bekijkt – is dat rimpels geen haast hebben. Ze beginnen vaak subtiel, met wat fijne lijntjes rond je ogen of mond, en voor je het weet hebben ze zich gevestigd alsof ze huur betalen. Ze zijn het gevolg van een combinatie van factoren: natuurlijke huidveroudering, zonlicht, gezichtsuitdrukkingen en, laten we eerlijk zijn, misschien een beetje te weinig water en te veel Netflix-nachten. Maar rimpels zijn meer dan alleen een "teken des tijds" – ze zijn een reminder dat je leeft, lacht, en gevoelens niet voor jezelf houdt.

In dit artikel duiken we in de wereld van rimpels: hoe ze ontstaan, waarom je huid verandert, en wat je wel (of juist niet) kunt doen om ze te verminderen of te vertragen. Van de wetenschap achter collageen en elastine tot tips om je huid een handje te helpen. Want of je ze nu ziet als charmante glimlachlijntjes of iets waar je liever afscheid van neemt, één ding is zeker: je rimpels vertellen jouw verhaal – en dat is best iets om trots op te zijn.

Waarom ontstaan rimpels? Het ontstaansmechanisme ontrafeld

Je huid, dat fantastische flexibele jasje dat je al sinds dag één draagt, is echt een wonder. Het kan zich herstellen na een schaafwond, zichzelf vernieuwen terwijl je slaapt, en het geeft je dat prachtige glow-moment na een goede nacht. Maar naarmate de jaren verstrijken, begint dat jasje wat tekenen van slijtage te vertonen. Rimpels dus. Niet ineens, niet dramatisch – eerder een soort subtiele hint dat je huid niet meer zo strak in z’n velletje zit als vroeger. Maar hoe gebeurt dat precies? Wat zorgt ervoor dat je huid opeens plooiig gaat doen, en waarom houdt ‘ie die lijntjes zo koppig vast? Nou, daar zit een heel verhaal achter.

Het fundament: collageen en elastine onder druk
Laten we beginnen bij de bouwstenen van je huid: collageen en elastine. Zie collageen als de steigers die je huid stevig en strak houden, en elastine als het elastiek dat ervoor zorgt dat je huid steeds weer terugveert als je lacht, fronst of je wenkbrauwen optrekt. In je jonge jaren werkt dit systeem als een geoliede machine: er is volop productie, herstel gaat vliegensvlug, en alles zit strak op z’n plek.

Maar naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen af. Je huid verliest letterlijk wat van z’n ‘fundament’, waardoor het slapper wordt. En die elastine? Die raakt langzaam uitgerekt en veert niet meer zo vrolijk terug. Combineer dat met het feit dat je huid ook dunner wordt (de onderhuidse vetlaag neemt af) en je hebt de perfecte ingrediënten voor rimpels. Het is alsof je een strak laken hebt dat nét iets te vaak is gewassen: het wordt losser en begint hier en daar wat kreukels te vertonen.

Je gezicht is altijd in beweging
Misschien had je het niet door, maar je gezicht is nooit écht stil. Je lacht, fronst, knijpt je ogen samen tegen de zon, of kijkt net iets te kritisch naar je scherm. Al die bewegingen trekken telkens aan je huid en laten tijdelijke lijntjes achter. In je twintiger jaren verdwijnen die lijntjes weer netjes door de elastine in je huid, maar zodra dat elastiekje slapper wordt, blijven ze staan. Die fijne lijntjes bij je ogen? Daar kun je je lachmomenten voor bedanken. Dat streepje tussen je wenkbrauwen? Die krijg je gratis bij al het nadenken en fronsen.

Dit worden ook wel dynamische rimpels genoemd, simpelweg omdat ze ontstaan door beweging. Na verloop van tijd worden deze lijntjes ‘statisch’, wat betekent dat ze niet meer weggaan, zelfs niet als je gezicht compleet ontspannen is. Maar eerlijk, ze vertellen wél een verhaal – eentje vol emoties, lachbuien en dagen waarop je net iets te veel met je wenkbrauwen stond te fronsen tijdens een vergadering.

De boosdoener van buitenaf: UV-straling en vrije radicalen
We kunnen er niet omheen: de zon is een van de grootste veroorzakers van rimpels. Ultraviolet licht dringt diep in de huid en richt daar stiekem een kleine ravage aan. Het breekt collageen en elastine af, terwijl je huid juist harder moet werken om die schade te herstellen. En hier komt het moeilijke: hoe vaker je je huid blootstelt aan zonlicht zonder bescherming, hoe sneller dit proces verloopt.

Maar er is meer. De boosdoeners die we vrije radicalen noemen, spelen ook een rol. Dit zijn agressieve deeltjes die je huidcellen aanvallen, bijvoorbeeld door vervuiling, stress, sigarettenrook of zelfs ongezonde voeding. Het resultaat? Je huid veroudert sneller, en rimpels krijgen vrij spel. Je zou kunnen zeggen dat je huid een beetje ‘overwerkt’ raakt en steeds minder in staat is om zichzelf te verdedigen.

Factoren waar je geen controle over hebt
En dan zijn er nog die dingen waar je gewoon niets aan kunt doen. Genetica, bijvoorbeeld. De ene persoon houdt tot z’n vijftigste een babyhuidje, terwijl de ander al vroeg die karaktervolle lijntjes begint te zien. Ook hormonen spelen een rol, vooral bij vrouwen rond de overgang: de afname van oestrogeen zorgt ervoor dat de huid nog sneller dunner en droger wordt.

Tel daarbij op dat je huid door de jaren heen minder goed vocht vasthoudt, en je snapt waarom die plooitjes zich ineens nét wat dieper nestelen. Maar hé, het goede nieuws? Sommige dingen heb je wél in de hand, zoals je huid verzorgen, zonnebrand smeren en vooral veel lachen – want lachlijnen zijn altijd mooier dan fronsrimpels, toch?

Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen

Vermijd de zon als je huidveroudering wilt voorkomen / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaVermijd de zon als je huidveroudering wilt voorkomen / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynska

Rimpels voorkomen door uit de zon te blijven

Veelvuldige blootstelling aan de zon is de nummer 1 oorzaak van rimpels. Een overdaad aan zon is funest voor de huid en geeft een snellere veroudering van de huid. Jarenlange zonexpositie doet uiteindelijk hetzelfde met je huid als met gedroogd fruit: het verschrompelt.

Vermijd de zonnebank

Bij iedereen die vaak onder de zonnebank gaat, zijn de vorming van rimpels onvermijdelijk. Een zonnebank droogt namelijk je huid uit en bovendien gaat het ten koste van de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid, waardoor je huid leerachtig wordt.

Gebruik zonnebrandcrème

Als je je in de zon begeeft, dan doe je er verstandig aan om onbedekte delen in te smeren met zonnebrandcrème Het beschermt je tegen huidkanker en tegelijk helpt het rimpels voorkomen.

Draag een hoed en zonnebril / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed en zonnebril / Bron: Istock.com/Remains

Loop niet blootshoofds

Rimpels kweken doe je door veelvuldig zonder zonnebril of hoofddeksel in de zon te lopen. Je hebt dan niet alleen te maken met de verwoestende werking van zonnestralen, maar je hebt ook eerder de neiging je ogen dicht te knijpen waardoor er op den duur kleine rimpeltjes rond je ogen zullen verschijnen.

Rimpels voorkomen door niet te roken

Roken zorgt voor een slechte huid. Door roken wordt de huid niet alleen grauw, maar er ontstaan ook eerder rimpels en plooien. Het is zelfs zo dat iemand van 40 die rookt even veel rimpels heeft als iemand van 60 die niet rookt. Door roken wordt elastine en collageen afgebroken, als gevolg waarvan eerder rimpelvorming ontstaat. Rimpels voorkomen? Dan direct stoppen met roken!

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Slaap op je rug

Wees beducht voor slaaprimpels, welke ontstaan doordat je 's nachts met je gezicht in de kussen drukt. Ter vermindering van rimpelvorming kun je het beste op je rug slapen.

Rimpels voorkomen door voldoende te slapen

Slaaptekort verhoogt het cortisol in het bloed, hetgeen de werking van het huidverstevigend collageen dwarsboomt.. Zorg voor genoeg rust en je produceert meer HGH, een groeihormoon dat de groei en ontwikkeling van je lichaam reguleert. Het zorgt onder meer voor een steviger en soepeler huid en dus minder rimpels.

Sport regelmatig

Mensen die in goede conditie verkeren, hebben over het algemeen een gezondere en meer elastische huid dan degenen die dat niet zijn. Uit een Finse studie bleek dat atleten van middelbare leeftijd een vastere, dikkere en sterkere huid hebben, dan een gelijksoortige groep bestaande uit niet-sporters. Ook de elasticiteit van de huid bleek beter te zijn.

Niet trekkebekken

Door frequent te fronsen of je lippen te tuiten, zullen er na verloop van tijd rimpels ontstaan en worden reeds aanwezig rimpels dieper en geprononceerder.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Vermijd jojo-dieet gedrag

Als je flink aankomt, rekt de huid mee. Als je afslankt -vooral als je al wat ouder bent en een minder elastische huid hebt- kan dit rimpels tot gevolg hebben. Dit komt doordat de huid niet volledig kan inkrimpen naar de oude situatie voordat de kilo's eraan kwamen. Probeer voor je 40e het overtollige gewicht kwijt te raken en blijf op gewicht. Afvallen doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Neem vooral niet te vaak producten met veel vet, suiker en alcohol. Vermijd ook geraffineerde producten, zoals witbrood, witte rijst en witte pasta.

Vermijd suiker

Rimpels voorkomen? Laat alle zoetwaren en suikers staan. Suikerrijke producten als snoep, koek en cake kunnen het verouderingsproces van je huid versnellen. Te veel suiker eten maakt je huid eerder slap en rimpelig. Dit komt doordat suiker-inname leidt tot glycatie, een stofwisselingsproces dat de veroudering versnelt.

Eet meer vis

Vooral zalm, maar ook andere koudwatervissen, zijn een rijke bron van eiwitten, één van de bouwstenen van een mooie huid. Het is tevens een geweldige bron van een essentieel vetzuur, welke bekend staat als omega-3. Essentiële vetzuren zijn een weldaad voor de huid.

Eet meer soja

Soja regenereert de huid en vertraagt het verouderen van de huid Door het eten van soja en sojaproducten wordt de collageenproductie van de huid gestimuleerd. Het zorgt voor minder rimpels en een stevigere huid.

Eet meer cacao

In een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition in 2006, vonden onderzoekers dat cacao hoge niveaus bevatten van twee flavanolen (epicatchin en catechine), dat zijn antioxidanten die in cacaobonen zitten. Deze beschermen de huid tegen schade door de zon en zij zorgen voor een betere doorbloeding van de huidcellen, een betere hydratatie, en zij zorgen ervoor dat de huid gladder aanvoelt.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Eet meer groente en fruit

Groenten en fruit bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine A. Deze ruimen vrije radicalen op en gaan aldus indirect versnelde huidveroudering tegen.

Gebruik CBD-olie

Cannabidiol (CBD) is één van de ruim 60 actieve bestanddelen die behoren tot een soort moleculen genaamd fytocannabinoïden in cannabis. Een groot deel van de cannabisplant bestaat uit CBD. Daar kan CBD-olie van worden gemaakt, waarbij het gehalte aan het psychoactieve THC onder de wettelijke norm wordt gehouden. CBD-olie kan onder meer een positief effect op de huid. Het kan ook uitwendig worden gebruikt. Het heeft een ontstekingsremmende en een kalmerende werking op de huid. Het is ook bekend dat het rimpels en tekenen van veroudering tegengaat en dat het beschermt tegen huidziekten als eczeem en psoriasis.

Arganolie als antirimpelcrème

Arganolie geeft de huid een jeugdige gloed en vermindert zichtbaar rimpels. Arganolie heeft een hoog gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige chemicaliën die de huid jong, fris en gezond houden. Dit maakt arganolie tot een geschikt antiverouderingsproduct. Het herstelt de veerkracht en elasticiteit van de huid en laat tevens de huid voller en zachter aanvoelen. De beste manier om arganolie toe te passen is om een ​​paar druppels in je gezicht en hals te masseren voor het slapengaan. Het fungeert als een moisturizer en antirimpelcrème in één.

Rimpels voorkomen: wees zuinig met zeep

Wassen met zeep kan leiden tot uitdroging van de huid en tijdelijke rimpelvorming. Spoel zeep goed af, want een zeepfilm die achterblijft op de huid versterkt het uitdrogen.

Tretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin SulmanTretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin Sulman

Vitamine A zuur (tretinoïne)

Het is gebleken dat vitamine A zuur (tretinoïne) goed werkt als je fijne rimpels wilt verhelpen. Vitamine A zuur verjongt de huid en is verkrijgbaar in de vorm van crèmes en lotions. Het stimuleert gezonde celdeling en de collageen- en elastineproductie. Je kan het niet kopen bij een apotheek of drogist. Het is enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Volg je de gebruiksaanwijzing niet goed op, dan kun je behoorlijk veel last krijgen van het gebruik van deze crème. Het is en blijft een geneesmiddel.

Lees verder

© 2012 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…
Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!"Hoe geraak ik van mijn rimpels af?" zul je je wellicht afvragen. Een vraag die op de lippen ligt van heel wat vrouwen,…

Zink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Alcoholisme en ondervoedingAlcoholisme en ondervoedingAlcoholisme is een chronische aandoening dat ontstaat als gevolg van overmatig drinken die de gezondheid zowel lichameli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Ridofranz
  • http://www.webmd.com
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 17-12-2024)
  • P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader's Digest NV, Amsterdam, 2005.
  • Afbeelding bron 1: Basile Morin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/LiudmylaSupynska
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/Remains
  • Afbeelding bron 4: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-12-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.