Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips

Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips en adviezen om rimpels te voorkomen. De huid omhult het gehele lichaam en is uit verschillende lagen opgebouwd. Van buiten naar binnen zijn dat: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel. De dermis en epidermis worden samen de cutis genoemd en de laag eronder subcutis. Met het ouder worden verschijnen er steeds meer rimpels op de huid. Veroudering van de huid is onvermijdelijk. Rimpels horen bij het leven. Maar je manier van leven kan het proces wel versnellen of juist vertragen. In dit artikel bespreken we een groot aantal maatregelen die je kunt nemen om rimpelvorming te voorkomen of te bestrijden.

Rimpels voorkomen


Vermijd de zon als je huidveroudering wilt voorkomen / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaVermijd de zon als je huidveroudering wilt voorkomen / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynska

Rimpels voorkomen door uit de zon te blijven

Veelvuldige blootstelling aan de zon is de nummer 1 oorzaak van rimpels. Een overdaad aan zon is funest voor de huid en geeft een snellere veroudering van de huid. Jarenlange zonexpositie doet uiteindelijk hetzelfde met je huid als met gedroogd fruit: het verschrompelt.

Vermijd de zonnebank

Bij iedereen die vaak onder de zonnebank gaat, zijn de vorming van rimpels onvermijdelijk. Een zonnebank droogt namelijk je huid uit en bovendien gaat het ten koste van de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid, waardoor je huid leerachtig wordt.

Gebruik zonnebrandcrème

Als je je in de zon begeeft, dan doe je er verstandig aan om onbedekte delen in te smeren met zonnebrandcrème Het beschermt je tegen huidkanker en tegelijk helpt het rimpels voorkomen.

Draag een hoed en zonnebril / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed en zonnebril / Bron: Istock.com/Remains

Loop niet blootshoofds

Rimpels kweken doe je door veelvuldig zonder zonnebril of hoofddeksel in de zon te lopen. Je hebt dan niet alleen te maken met de verwoestende werking van zonnestralen, maar je hebt ook eerder de neiging je ogen dicht te knijpen waardoor er op den duur kleine rimpeltjes rond je ogen zullen verschijnen.

Rimpels voorkomen door niet te roken

Roken zorgt voor een slechte huid. Door roken wordt de huid niet alleen grauw, maar er ontstaan ook eerder rimpels en plooien. Het is zelfs zo dat iemand van 40 die rookt even veel rimpels heeft als iemand van 60 die niet rookt. Door roken wordt elastine en collageen afgebroken, als gevolg waarvan eerder rimpelvorming ontstaat. Rimpels voorkomen? Dan direct stoppen met roken!

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Slaap op je rug

Wees beducht voor slaaprimpels, welke ontstaan doordat je 's nachts met je gezicht in de kussen drukt. Ter vermindering van rimpelvorming kun je het beste op je rug slapen.

Rimpels voorkomen door voldoende te slapen

Slaaptekort verhoogt het cortisol in het bloed, hetgeen de werking van het huidverstevigend collageen dwarsboomt.. Zorg voor genoeg rust en je produceert meer HGH, een groeihormoon dat de groei en ontwikkeling van je lichaam reguleert. Het zorgt onder meer voor een steviger en soepeler huid en dus minder rimpels.

Sport regelmatig

Mensen die in goede conditie verkeren, hebben over het algemeen een gezondere en meer elastische huid dan degenen die dat niet zijn. Uit een Finse studie bleek dat atleten van middelbare leeftijd een vastere, dikkere en sterkere huid hebben, dan een gelijksoortige groep bestaande uit niet-sporters. Ook de elasticiteit van de huid bleek beter te zijn.

Niet trekkebekken

Door frequent te fronsen of je lippen te tuiten, zullen er na verloop van tijd rimpels ontstaan en worden reeds aanwezig rimpels dieper en geprononceerder.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Vermijd jojo-dieet gedrag

Als je flink aankomt, rekt de huid mee. Als je afslankt -vooral als je al wat ouder bent en een minder elastische huid hebt- kan dit rimpels tot gevolg hebben. Dit komt doordat de huid niet volledig kan inkrimpen naar de oude situatie voordat de kilo's eraan kwamen. Probeer voor je 40e het overtollige gewicht kwijt te raken en blijf op gewicht. Afvallen doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Neem vooral niet te vaak producten met veel vet, suiker en alcohol. Vermijd ook geraffineerde producten, zoals witbrood, witte rijst en witte pasta.

Vermijd suiker

Rimpels voorkomen? Laat alle zoetwaren en suikers staan. Suikerrijke producten als snoep, koek en cake kunnen het verouderingsproces van je huid versnellen. Te veel suiker eten maakt je huid eerder slap en rimpelig. Dit komt doordat suiker-inname leidt tot glycatie, een stofwisselingsproces dat de veroudering versnelt.

Eet meer vis

Vooral zalm, maar ook andere koudwatervissen, zijn een rijke bron van eiwitten, één van de bouwstenen van een mooie huid. Het is tevens een geweldige bron van een essentieel vetzuur, welke bekend staat als omega-3. Essentiële vetzuren zijn een weldaad voor de huid.

Eet meer soja

Soja regenereert de huid en vertraagt het verouderen van de huid Door het eten van soja en sojaproducten wordt de collageenproductie van de huid gestimuleerd. Het zorgt voor minder rimpels en een stevigere huid.

Eet meer cacao

In een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition in 2006, vonden onderzoekers dat cacao hoge niveaus bevatten van twee flavanolen (epicatchin en catechine), dat zijn antioxidanten die in cacaobonen zitten. Deze beschermen de huid tegen schade door de zon en zij zorgen voor een betere doorbloeding van de huidcellen, een betere hydratatie, en zij zorgen ervoor dat de huid gladder aanvoelt.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Eet meer groente en fruit

Groenten en fruit bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine A. Deze ruimen vrije radicalen op en gaan aldus indirect versnelde huidveroudering tegen.

Gebruik CBD-olie

Cannabidiol (CBD) is één van de ruim 60 actieve bestanddelen die behoren tot een soort moleculen genaamd fytocannabinoïden in cannabis. Een groot deel van de cannabisplant bestaat uit CBD. Daar kan CBD-olie van worden gemaakt, waarbij het gehalte aan het psychoactieve THC onder de wettelijke norm wordt gehouden. CBD-olie kan onder meer een positief effect op de huid. Het kan ook uitwendig worden gebruikt. Het heeft een ontstekingsremmende en een kalmerende werking op de huid. Het is ook bekend dat het rimpels en tekenen van veroudering tegengaat en dat het beschermt tegen huidziekten als eczeem en psoriasis.

Arganolie als antirimpelcrème

Arganolie geeft de huid een jeugdige gloed en vermindert zichtbaar rimpels. Arganolie heeft een hoog gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige chemicaliën die de huid jong, fris en gezond houden. Dit maakt arganolie tot een geschikt antiverouderingsproduct. Het herstelt de veerkracht en elasticiteit van de huid en laat tevens de huid voller en zachter aanvoelen. De beste manier om arganolie toe te passen is om een ​​paar druppels in je gezicht en hals te masseren voor het slapengaan. Het fungeert als een moisturizer en antirimpelcrème in één.

Rimpels voorkomen: wees zuinig met zeep

Wassen met zeep kan leiden tot uitdroging van de huid en tijdelijke rimpelvorming. Spoel zeep goed af, want een zeepfilm die achterblijft op de huid versterkt het uitdrogen.

Tretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin SulmanTretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin Sulman

Vitamine A zuur (tretinoïne)

Het is gebleken dat vitamine A zuur (tretinoïne) goed werkt als je fijne rimpels wilt verhelpen. Vitamine A zuur verjongt de huid en is verkrijgbaar in de vorm van crèmes en lotions. Het stimuleert gezonde celdeling en de collageen- en elastineproductie. Je kan het niet kopen bij een apotheek of drogist. Het is enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Volg je de gebruiksaanwijzing niet goed op, dan kun je behoorlijk veel last krijgen van het gebruik van deze crème. Het is en blijft een geneesmiddel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…

Zink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Alcoholisme en ondervoedingAlcoholisme en ondervoedingAlcoholisme is een chronische aandoening dat ontstaat als gevolg van overmatig drinken die de gezondheid zowel lichameli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Ridofranz
  • http://www.webmd.com
  • P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader's Digest NV, Amsterdam, 2005.
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/LiudmylaSupynska
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Remains
  • Afbeelding bron 3: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.