Rimpels: verwijderen van rimpels bovenlip en onder de ogen

Rimpels: verwijderen van rimpels bovenlip en onder de ogen Hoe kun je rimpels verwijderen van je bovenlip of onder de ogen? Rimpels rond de mond, bijvoorbeeld op de bovenlip, kunnen iemands gezicht een oude uitstraling geven. Rimpels zijn zichtbare plooien of vouwen in de huid. Rimpels horen bij het ouder worden. Het is een algemeen voorkomend verschijnsel waar niemand zich aan kan onttrekken. Rimpelvorming ontstaat door de factoren leeftijd, zonlicht, roken en stress. Vanaf het 30e levensjaar maakt het lichaam minder collageen aan waardoor rimpels zich gaan ontwikkelen. Ook neemt de elasticiteit van de huid af waardoor de huid slapper wordt. Mannen krijgen over het algemeen later rimpels dan vrouwen, omdat de mannenhuid dikker en vetter is. Er zijn geen effectieve maatregelen om rimpels te laten verdwijnen.

Rimpels bovenlip en onder de ogen

De definitie van rimpels luidt: 'zichtbare plooien of vouwen in de huid'.¹ Rimpels kunnen worden ingedeeld in:
  • fijne rimpels < 1 mm; en
  • diepe rimpels > 1 mm.

Deze beide soorten rimpels ontstaan door verslapping van de huid. In feite is er ook nog een derde soort rimpels, namelijk de fronsrimpels welke ontstaan door het aanspannen van de huidspieren.

Niemand kan zich onttrekken aan rimpelvorming, maar door negatieve invloeden te vermijden (veel zonnen, slechte voeding en roken), kan versnelde veroudering van de huid voorkomen worden. De vorming van rimpels rond bijvoorbeeld de bovenlip of onder de ogen kan dus worden tegengegaan.

Oorzaak van rimpels bovenlip en onder de ogen

Veroudering

Rimpelvorming ontstaat onder invloed van leeftijd en zonlicht. Rimpels zijn een bijproduct van het normale verouderingsproces. Vanaf ongeveer 30 jaar begint degeneratie van elastische vezels in de lederhuid. Er wordt minder onderhuids bindweefsel (collageen) en elastine aangemaakt, hetgeen bijdraagt aan de ontwikkeling van rimpels. Een extrinsieke factor die huidschade veroorzaakt is het roken van sigaretten, waardoor extra afbraak van elastine en bindweefsel plaatsvindt. Elastine is een eiwit die zorgt voor een elastische huid.

Roken

Door te roken treedt versnelde veroudering van de huid op, waardoor vroegtijdig rimpels en plooien in de huid ontstaan (zie foto bovenaan het artikel). Het blijkt dat mensen die 15 tot 20 sigaretten per dag roken, een huid hebben die gemiddeld net zo veel rimpels vertoont als niet-rokers die 20 jaar ouder zijn. De rimpels als gevolg van roken, zijn het eerst zichtbaar bij de mond.

Zonlicht

Voorts geeft veelvuldige blootstelling aan zonlicht een versnelde afbraak van elastine in de huid. Maar ook slechte voeding en voedingstekorten kunnen bijdragen aan huidveroudering.

Geslacht

Mannen krijgen over het algemeen later rimpels dan vrouwen, omdat de mannenhuid dikker en vetter is. Wel veroorzaken rimpels bij mannen vaak diepere groeven als het eenmaal zover is. Met het ouder worden krijgt iedereen vroeg of laat te maken met gezichtsrimpels en -plooien. Deze rimpels en plooien ontstaan doordat er met het voortschrijden der jaren minder onderhuids bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. Het steeds weer samentrekken van bepaalde spieren van het gezicht, geeft dan rimpelvorming. Wanneer iemand de gezichtsspieren steeds en vaak (on)bewust aanspant, kan dit leiden tot een specifieke gezichtsuitdrukking waar hij of zij niet blij mee is.

Rimpels verwijderen op bovenlip en onder de ogen

Er zijn geen effectieve maatregelen om rimpels te laten verdwijnen of te verwijderen, wel kunnen ze verminderd worden. Afhankelijk van het soort rimpel, zijn er diverse behandelmogelijkheden. Behandeling kan onder meer bestaan uit:

Vitamine A (zuur)

Lokale behandeling met vitamine-A-zuurderivaten (retinoïden) is effectief voor fijne rimpels. Vitamine A (retinol) werkt minder krachtig dan vitamine- A-zuur. Retinoïden remmen de afbraak van collageen en bovendien geeft het een lichte peeling van de huid.

Peeling

Dit is een relatief eenvoudige behandeling, waarbij het bovenste deel van de huid wordt verwijderd met behulp van etsende middelen. Als gevolg hiervan wordt het onderliggende bindweefsel geactiveerd en oude huidcellen sneller vervangen door nieuwe huidcellen. Deze behandeling kan worden toegepast op de armen, de handen, het gezicht en de decolleté.

Facelift

Een facelift is een operatie die wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg, waarbij plooien en rimpels in het gezicht worden verwijderd door de huid strak te trekken.

Lasertherapie

Fijne rimpels in het gelaat kunnen behandeld worden door middel van een laserbehandeling. Kortgeleden waren er uitsluitend lasertechnieken voorhanden, waarbij de bovenste huidlaag volledig verwijderd werd. Deze behandelingen waren pijnlijk en hadden een vrij lange hersteltijd. Tegenwoordig is er de gefractioneerde lasertechnologie die het mogelijk maakt dat bij fijne rimpels de opperhuid niet wordt aangetast. De onderhuid wordt behandeld, waarbij rimpeltjes vanuit de diepte worden hersteld. Het effect van de therapie houdt ongeveer tot 1 jaar aan

Fillers

Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’ door middel van fillers. Hierbij wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten, die de diepere lijnen opvulen. Er bestaan afbreekbare fillers, zoals hyaluronzuur en polymelkzuur en niet-afbreekbare fillers, zoals siliconen.

Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Botox-injecties / Bron: Dr. Braun from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Botox

Botox is een natuurlijke stof die wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox wordt met hele kleine naaldjes plaatselijk geïnjecteerd en heeft een tijdelijke ontspannende werking op spieren. Expressierimpels op het voorhoofd, de fronsrimpel, de kraaienpootjes en afhangende mondhoeken, kunnen met botox behandeld worden. Het effect van de behandeling uit zich na enkele dagen en duurt ongeveer drie tot zes maanden.

Preventie: het voorkomen van rimpels

Mijd zo veel mogelijk roken en zonlicht. Voorts is het van belang om gezond en gevarieerd te eten en stress te voorkomen.

Noot:
  1. M.S.P. de Boer-Manichand en A. Knuistingh Neven: Rimpels, in: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.429.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels decolleté behandelingHeb jij decolleté rimpels opgemerkt bij jezelf of bij een vriendin? Wanhoop niet, want er zijn veel manieren om rimpels…
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…

Bijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlipBijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlipLast van een bultje op je lip, tong of wang? Mogelijk is dit een bijtfibroom. Bijtfibroom symptomen bestaan uit een rode…
Allergisch voor waterAllergisch voor waterAllergisch voor water of een waterallergie: het klinkt vreemd maar het bestaat echt. Een kleine groep mensen heeft te ma…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.