Allergisch voor water
Allergisch voor water of een waterallergie: het klinkt vreemd maar het bestaat echt. Een kleine groep mensen heeft te maken met een allergische reactie na contact met water. Dit kan door zwemmen komen, een bad of douchen na een regenbui of zelfs door zweten of huilen. Alle vormen van water, dus ook een vochtige lucht, kunnen een allergische reactie van de huid uitlokken. Hoe herken je deze allergie en wat kun je er tegen doen?
Wat is een allergie?
Een allergie wordt veroorzaakt door een allergeen. Allergenen zijn stoffen die het lichaam aanzetten tot een niet normale reactie. Het afweermechanisme van het lichaam moet vreemde stoffen herkennen en opruimen, zoals bepaalde virussen, bacteriën en tumoren. Bepaalde stoffen worden door het lichaam niet als veilig herkend, waardoor het afweersysteem in actie komt. Het lichaam reageert hierop met een ontsteking. Deze ontsteking komt tot uiting in de vorm van bulten, rode plekken, zwellingen etc. Om een allergie ergens voor op te bouwen, moet het lichaam eerst al eens eerder in contact zijn geweest met de stof. Een mens kan dus niet allergisch zijn voor een wespensteek, als deze nog nooit gestoken is door een wesp. Een allergie treedt op wanneer het lichaam voor de tweede maal in contact komt met een allergeen.
Kan je allergisch zijn voor water?
Het klinkt heel vreemd en dat is het ook: allergisch voor water. Het komt vrij zelden voor, maar het bestaat wel. Mensen met een waterallergie, vertonen een allergische reactie op water in de vorm van roodheid, pijn en jeuk.
Aquagenic pruritus is een huidziekte die zich kenmerkt door een allergische reactie bij contact met water. De symptomen zijn roodheid, zwelling, pijn en jeuk, direct na contact met water. Deze blijft meestal gedurende één uur aanhouden. Deze vorm van allergie komt soms binnen één familie meerdere malen voor. Warm water lijkt de allergische reactie te verergeren.
Aquagenic urticaria is een zeer zeldzame vorm en veroorzaakt vaak netelroos. Ook deze komt voort na contact met water. De huid voelt branderig aan en jeukt heel erg. Ook de ogen kunnen droog en branderig aan gaan voelen. Tijdens het drinken van water, kan de keel opzwellen.
Wat veroorzaakt de allergische reactie?
Alle soorten water kunnen bij deze aandoeningen een allergische reactie veroorzaken. Douchen en zwemmen geeft de meeste reacties van de huid. Maar ook zweten, regen of huilen kan een allergische reactie veroorzaken. Soms komt deze allergie voor na gebruik van bepaalde medicijnen, of komt het vaker binnen één familie voor. Waardoor deze aandoening precies ontstaat, is niet duidelijk.
Behandeling en voorkomen
De behandeling van deze allergie is niet altijd even makkelijk. Wetenschappers zijn er nog niet uit of histamine een rol speelt bij deze allergie. Het is van belang om contact met water zoveel mogelijk te vermijden. Douchen moet zeer kort gedaan worden, waarbij het vaak helpt om als laatste even wat koud water te gebruiken, waardoor de brandende plekken worden verlicht. Bij regenachtig weer is het beter om binnen te blijven of gebruik te maken van een paraplu. Sporten op een warme dag geeft zweet: ook dit kan een reactie op de huid teweeg brengen. Sporten in de koele avonduren is vaak prettiger voor het lichaam. Het kan helpen om de huid tijdelijk af te sluiten van water door gebruik van een vette zalf, maar geheel waterdicht wordt deze niet.
Sommige medicijnen en zalven kunnen de klachten enigszins verlichten. Een zalf moet op de huid worden aangebracht wanneer er contact met water is geweest. Een bekend medicijn is de hormoonzalf met cortisol, die ook bij eczeem wordt gebruikt. Bij sommige patiënten werkt een lichttherapie met ultraviolette straling. Ook het gebruik van een zonnebank kan dit tewerkstellen. Echter moet opgepast worden met een teveel aan zonnenbanken: de kans op huidkanker wordt hiermee vergroot.
Er kan beter niet met te heet water worden gedoucht: dit bevordert de huiduitslag. Beter is om te kiezen voor lauw water. Het helpt om na het douchen of badderen de huid zo snel mogelijk droog te wrijven, eventueel met behulp van een föhn. Gebruik ook alleen katoenen kleding: dit is luchtiger en voorkomt overmatig zweten.
Behandeling met Propranolol, een bètablokker, heeft in veel gevallen effect: bij 5 op de 6 patiënten werkt dit en worden de klachten een stuk minder of nemen zelfs helemaal af. Dit wordt onder andere voorgeschreven bij angstgevoelens, hartritmestoornissen en trillen.