Alcoholisme en ondervoeding

Alcoholisme en ondervoeding Alcoholisme is een chronische aandoening dat ontstaat als gevolg van overmatig drinken die de gezondheid zowel lichamelijk als psychisch aantast. Door de overmatige alcoholconsumptie kunnen er veel voedingstekorten in het lichaam ontstaan. Er ontstaat met name een tekort aan vitamine B en aan zink. Veel alcoholisten zijn dan ook ondervoed. Door te zorgen voor een betere voedselopname kan zowel de trek in alcohol als de ontwenningsverschijnselen van alcohol worden verminderd. Het is aan te bevelen dat een alcoholist voedingssupplementen gebruikt. Wat kan een ondervoede alcoholist het beste doen om weer zo goed mogelijk te eten?

Wat alcoholisme inhoudt

Een alcoholist lijdt aan een chronische aandoening waarbij de gezondheid wordt aangetast door regelmatig en overmatig te drinken. Het begint meestal met het drinken van alcohol uit gezelligheid dat geleidelijk aan steeds meer wordt totdat de persoon niet meer zonder alcohol kan. Vaak wordt er stiekem gedronken om het drankgebruik voor de buitenwereld te verbergen. Wie hieraan lijdt, kan niet meer goed functioneren zonder alcohol en raakt hieraan verslaafd. Er is een buitensporige behoefte om alcohol te drinken. Een alcoholist kan soms veel alcohol verdragen zonder er echt dronken van te worden. Uiteindelijk kan een alcoholist niet meer zijn beroep uitoefenen en zal hij een verminderd sociaal leven hebben.

De schadelijke effecten

De lichamelijke aandoeningen die ontstaan kunnen zijn: hersenbeschadiging, zenuwbeschadiging, leverbeschadiging, maagontsteking, alvleesklierontsteking, suikerziekte, hartziekten, beven (vooral te zien aan de handen) en impotentie. Er kunnen ook psychische problemen ontstaan zoals angstaanvallen, depressie of agressief gedrag. De kans op het plegen van zelfmoord is groter bij alcoholisten. Naast alle problemen die ontstaan binnen het gezin en op het werk, is er ook een groot gevaar voor financiële problemen, gebrek aan zelfhygiëne of het krijgen van een ongeluk door bijvoorbeeld rijden onder invloed of het bedienen van machines. Iemand die rijdt onder invloed kan naast het zichzelf in gevaar brengen ook een ander (dodelijk) verwonden.

Minder trek in voedsel

Een alcoholist loopt een grote kans om ondervoed te raken omdat hij simpelweg te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Door het langdurig nuttigen van teveel alcohol vermindert de eetlust en ontstaat er een kans op ondervoeding. Alcoholisten slaan regelmatig maaltijden over. De calorieën worden voor het grootste deel uit de drank gehaald. Alcohol is erg calorierijk. Het bevat bijna net zo veel calorieën als vet en het teveel wordt opgeslagen in het lichaam in de vorm vet. Alcohol vertraagt bovendien de afbraak van vet in voedsel waardoor er uiteindelijk nog meer vet wordt opgeslagen. De calorieën in alcohol zijn de zogenaamde “lege calorieën”, want ze bevatten geen voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Daarom hoeft een alcoholist die ondervoed is, er niet dun uit te zien.

Voedingstekorten bij alcoholisten

Alcoholisten lijden vaak aan tekorten van meerdere voedingsstoffen. De giftige gevolgen van het alcoholmisbruik zijn naast de verminderde voedselopname ook toe te rekenen aan de voedingstekorten die ontstaan. Zo zijn er tekorten aan vitamines, mineralen of eiwitten. De vitaminetekorten bestaan meestal uit het gebrek aan een aantal B vitaminen en vitamine A. De mineralentekorten bestaan meestal uit een tekort aan magnesium, selium en zink. Door de voedingstekorten aan vitamine B en zink, neemt de behoefte aan het gebruiken van alcohol toe.

Behandeling

Een ondervoede alcoholist moet naast het afkicken van de alcohol zorgen voor een goede voeding. Voor het ontwenningsproces zal de patiënt medicatie krijgen in de vorm kalmerende middelen. Daarnaast zullen psychische klachten worden behandeld. Door de voedingstoestand te verbeteren, zal de trek in eten toenemen, de trek in alcohol verminderen en zelfs de ontwenningsverschijnselen verminderen. Daarbij worden voedingssupplementen zoals multivitamine aanbevolen zodat de algehele gezondheid zo snel mogelijk verbeteren zal. Vooral de aanvulling van vitamine B1 is belangrijk, met name tijdens de periode van de ontwenning.

Goede voedingsmiddelen

Uit onderzoek bij proefpersonen is gebleken dat het eten van fastfood ervoor zorgt dat de trek in alcohol toeneemt. Vooral als daarbij ook nog eens veel koffie wordt gedronken. Als er veel rauwe groenten wordt gegeten, blijkt de behoefte aan alcohol minder te worden. Door het eten van voeding dat aminozuren bevat, zal de lever beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol. Aminozuren komen in veel voedingsmiddelen voor, o.a. in vlees, zuivel, ei, noten, vis en noten. B-vitaminen zijn ook van essentieel belang. Deze komen voor in o.a. volkoren graanproducten, groenten, eieren, peulvruchten, vlees, noten. De belangrijkste vitamine is vitamine B12. Dit komt o.a. voor in: lever, mager vlees, kip vis, schaaldieren, melk en eieren. Het eten van suiker, vet en geraffineerde producten moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Diëtist

Door langdurig misbruik van alcohol ontstaan er voedingstekorten die schadelijk zijn voor het lichaam. Naast het ontwennen van alcohol is een goede voeding aangevuld met supplementen van belang voor het herstel. Door evenwichtig en gevarieerd te eten met voldoende fruit en groente, niet teveel verzadigde vetten, zullen de tekorten weer worden aangevuld. Men kan hiervoor gebruik maken van het eten volgens de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Vaak is er door het langdurige alcoholmisbruik schade ontstaan aan belangrijke organen zoals de lever. In dat geval moet de patiënt erg opletten met het eten van eiwitten. De suikerspiegel kan ook ontregeld zijn. Daarom is het raadzaam om hulp te zoeken van een diëtist voor volgen van een juist en passend dieet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Wanneer ben je een alcoholist?Wanneer ben je een alcoholist?Alcoholist ben je niet van de een op de andere dag, dat is een proces van jarenlang alcohol drinken. Een alcoholist is i…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…

Rimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tipsRimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tipsRimpels voorkomen door voeding en andere maatregelen: tips en adviezen om rimpels te voorkomen. De huid omhult het gehel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • www.medicinfo.nl
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.gripopalcohol.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.