Cacao: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen cacaoboon
De Spaanse Hernán Cortés, die leefde van 1485 tot 1547 en bekend staat als een van de Spaanse conquistadores, bracht in de 16e eeuw cacao naar Europa. Cacao komt van de cacaoboon, de smaakbepalende grondstof van chocolade. Cacao heeft gunstige effecten op het lichaam. Het wordt gebruikt voor diarree, huidirritatie en overgangsklachten. De werkzame stoffen in cacao hebben een rustgevend, vochtafdrijvend, ontspannend en euforisch effect.
Drie hoofdrassen van cacao: Criollo, Trinitario en Forastero /
Bron: Tamorlan, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Cacaoboon
De cacaoboon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao), een boom die wordt geteeld in landen rond de evenaar. Cacaovruchten lijken op een dikke
komkommer en zijn ongeveer 20 centimeter groot. De cacao wordt verkregen uit de zaden die ingebed liggen in vruchtvlees, de zogeheten cacaobonen. Van cacaobonen wordt chocolade gemaakt. Een ander product van de cacaoboon is cacaoboter.
De boom levert alleen vrucht onder bepaalde externe klimatologische omstandigheden en groeit daarom niet overal. Hij komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Latijns-Amerika. Tegenwoordig worden cacaobomen op plantages gekweekt. De grootste leverancier is Ivoorkust, gevolgd door Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. Er zijn grofweg vier cacaovariëteiten genaamd Criollo, Forastero, Nacional en Trinitario, die variëren in smaak en kwaliteit.
Voedingsstoffen in de cacaoboon
Rauwe cacao bevat veel gezonde ingrediënten, waaronder
calcium,
magnesium,
chroom,
ijzer,
zink en
koper. Cacao heeft het hoogste ijzer- en magnesiumgehalte van alle planten. Calcium is ook overvloedig aanwezig, zelfs meer dan in melk. Cacao is ook rijk aan
vitamine C en
E. Het bevat flavonoïden, polyfenolen,
vezels, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, belangrijke boodschapperstoffen zoals arginine, dopamine, serotonine en nog veel meer. Meer dan 300 ingrediënten maken cacao tot een bijzonder waardevol en gezond voedsel. Al deze stoffen zitten in rauwe cacao. Bewerkte producten verwerkt met
suiker en melkpoeder bevatten nauwelijks een van deze stoffen.
Toepassing en werking
Ontstekingsremmend
Rauwe cacao kan vrije radicalen in het lichaam bestrijden door de antioxidanten die het bevat en zo je cellen beschermen. Ontsteking kan worden voorkomen of zelfs verbeterd door cacao. Cacao helpt
atherosclerose of sladaderverkaking en kanker helpen voorkomen. Het hoge gehalte aan calcium en magnesium in cacao versterkt en beschermt tanden en botten. Theobromine, een stof die rijkelijk voorkomt in cacaobonen, beschermt tegen
verkoudheid en verlicht
hoesten en andere symptomen die gepaard gaan met verkoudheid.
Hart- en vaatziekten
Het hoge magnesium- en chroomgehalte in rauwe cacao beschermt tegen
hart- en vaatziekten en heeft een bloeddrukverlagend effect. Het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao heeft namelijk een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Niet alleen de
bloeddruk wordt verlaagd, maar ook je LDL-
cholesterolniveau. Bij mensen met
diabetes verlaagt rauwe cacao de
bloedsuikerspiegel vanwege de secundaire fytochemicaliën die erin zitten. De fysieke en mentale prestaties worden verbeterd. De aanwezige vetzuren versterken de hartspier. Calcium, magnesium en de aanwezige flavonoïden hebben over het algemeen een spierversterkend en bewegingsbevordend effect. Er is ook een bloedcirculatie bevorderend effect dat je concentratievermogen en hersenkracht kan vergroten.
Gewicht verliezen
Rauwe cacao is zelfs geschikt voor mensen die willen afvallen. De vezels en chroom verminderen het hongergevoel. Het gevoel van verzadiging duurt langer.
Geluksgevoel en energie
Het is bekend dat chocolade bijdraagt aan een geluksgevoel en iedereen weet het uit eigen ervaring. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, waaronder dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. Het helpt bij het afweren van
depressie en biedt balans. De neurotransmitters serotonine, dopamine, fenylethylamine en anandamide, die worden opgenomen door cacao, dragen bij aan het geestelijk welzijn. Anandamide zorgt ervoor dat je je gemakkelijker kunt ontspannen. Fenyethylamine verhoogt de concentratie en waakzaamheid. Cacao kan dus in grote mate bijdragen om je een goed gevoel te geven. Anandamide en fenylethylamine zijn ook aanwezig in morfine en hasj en werken in op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geluk en pleziersensaties. Je kan het beste rauwe cacao nemen en andere pure chocolade met een hoog cacaopercentage.
Indicaties van rauwe cacao
Rauwe cacao biedt gezondheidsvoordelen ten aanzien van:
- atherosclerose
- verkoudheid
- hoesten
- hart- en vaatziekten
- depressie
- moeheid
Gezondheidsvoordelen van rauwe cacao
Cacaoboter
De cacaoboter geproduceerd door koud persen van de rauwe cacaoboon wordt gebruikt om hoogwaardige chocolade te produceren. Cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. Het is ook een huidverzorgingsproduct dat in veel cosmeticaproducten wordt gebruikt. De fytochemicaliën in cacao voorkomen
rimpels, bieden voldoende vocht, ondersteunen wondgenezing en bevorderen de groei van huidcellen. Cacaoboter is ook een onmisbaar ingrediënt bij de productie van geneesmiddelen.
Donkere chocolade
Donkere chocolade bevat veel echte cacao. Zeer donkere chocola met een hoog cacaogehalte komen ook steeds vaker op de markt.
Cacaobonen en cacaonibs
Rauwe cacao smaakt behoorlijk bitter en het is even wennen om te eten. Begin daarom dagelijks met een boon of dagelijks een theelepel. Er zijn ook grof gemalen cacaobonen (cacaonibs), die onbewerkt en onverhit zijn waardoor de voedingswaarde van de cacaoboon optimaal blijft. Deze kan je bijvoorbeeld toevoegen aan muesli of
havermout. De cacaonibs kunnen ook puur worden gegeten. Je moet er langdurig op zuigen in de mond, dan goed kauwen en doorslikken. Door de cacaonibs onder de tong te houden, kunnen de fijne bloedvaten de voedingsstoffen goed opnemen. Wanneer je snel wat energie nodig hebt, is dit een uitstekend idee.
Lees verder