Cacao: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen cacaoboon

- Cacaoboon
- Voedingsstoffen in de cacaoboon
- Toepassing en werking
- Ontstekingsremmend
- Hart- en vaatziekten
- Gewicht verliezen
- Geluksgevoel en energie
- Indicaties van rauwe cacao
- Gezondheidsvoordelen van rauwe cacao
- Cacaoboter
- Donkere chocolade
- Cacaobonen en cacaonibs

Cacaoboon
De cacaoboon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao), een boom die wordt geteeld in landen rond de evenaar. Cacaovruchten lijken op een dikke komkommer en zijn ongeveer 20 centimeter groot. De cacao wordt verkregen uit de zaden die ingebed liggen in vruchtvlees, de zogeheten cacaobonen. Van cacaobonen wordt chocolade gemaakt. Een ander product van de cacaoboon is cacaoboter.De boom levert alleen vrucht onder bepaalde externe klimatologische omstandigheden en groeit daarom niet overal. Hij komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Latijns-Amerika. Tegenwoordig worden cacaobomen op plantages gekweekt. De grootste leverancier is Ivoorkust, gevolgd door Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. Er zijn grofweg vier cacaovariëteiten genaamd Criollo, Forastero, Nacional en Trinitario, die variëren in smaak en kwaliteit.

Voedingsstoffen in de cacaoboon
Rauwe cacao bevat veel gezonde ingrediënten, waaronder calcium, magnesium, chroom, ijzer, zink en koper. Cacao heeft het hoogste ijzer- en magnesiumgehalte van alle planten. Calcium is ook overvloedig aanwezig, zelfs meer dan in melk. Cacao is ook rijk aan vitamine C en E. Het bevat flavonoïden, polyfenolen, vezels, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, belangrijke boodschapperstoffen zoals arginine, dopamine, serotonine en nog veel meer. Meer dan 300 ingrediënten maken cacao tot een bijzonder waardevol en gezond voedsel. Al deze stoffen zitten in rauwe cacao. Bewerkte producten verwerkt met suiker en melkpoeder bevatten nauwelijks een van deze stoffen.Toepassing en werking
Ontstekingsremmend
Rauwe cacao kan vrije radicalen in het lichaam bestrijden door de antioxidanten die het bevat en zo je cellen beschermen. Ontsteking kan worden voorkomen of zelfs verbeterd door cacao. Cacao helpt atherosclerose of sladaderverkaking en kanker helpen voorkomen. Het hoge gehalte aan calcium en magnesium in cacao versterkt en beschermt tanden en botten. Theobromine, een stof die rijkelijk voorkomt in cacaobonen, beschermt tegen verkoudheid en verlicht hoesten en andere symptomen die gepaard gaan met verkoudheid.
Hart- en vaatziekten
Het hoge magnesium- en chroomgehalte in rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten en heeft een bloeddrukverlagend effect. Het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao heeft namelijk een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Niet alleen de bloeddruk wordt verlaagd, maar ook je LDL-cholesterolniveau. Bij mensen met diabetes verlaagt rauwe cacao de bloedsuikerspiegel vanwege de secundaire fytochemicaliën die erin zitten. De fysieke en mentale prestaties worden verbeterd. De aanwezige vetzuren versterken de hartspier. Calcium, magnesium en de aanwezige flavonoïden hebben over het algemeen een spierversterkend en bewegingsbevordend effect. Er is ook een bloedcirculatie bevorderend effect dat je concentratievermogen en hersenkracht kan vergroten.Gewicht verliezen
Rauwe cacao is zelfs geschikt voor mensen die willen afvallen. De vezels en chroom verminderen het hongergevoel. Het gevoel van verzadiging duurt langer.
Geluksgevoel en energie
Het is bekend dat chocolade bijdraagt aan een geluksgevoel en iedereen weet het uit eigen ervaring. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, waaronder dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. Het helpt bij het afweren van depressie en biedt balans. De neurotransmitters serotonine, dopamine, fenylethylamine en anandamide, die worden opgenomen door cacao, dragen bij aan het geestelijk welzijn. Anandamide zorgt ervoor dat je je gemakkelijker kunt ontspannen. Fenyethylamine verhoogt de concentratie en waakzaamheid. Cacao kan dus in grote mate bijdragen om je een goed gevoel te geven. Anandamide en fenylethylamine zijn ook aanwezig in morfine en hasj en werken in op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geluk en pleziersensaties. Je kan het beste rauwe cacao nemen en andere pure chocolade met een hoog cacaopercentage.Indicaties van rauwe cacao
Rauwe cacao biedt gezondheidsvoordelen ten aanzien van:- atherosclerose
- verkoudheid
- hoesten
- hart- en vaatziekten
- depressie
- moeheid
