Vitamine E: functie, gezondheidsvoordelen en E-supplement
De algemene naam voor vitamine E is alfa-tocoferol en het is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E is een antioxidant die vrije radicalen op een afstand kan houden. Vrije radicalen zijn stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels. Hoewel er tal van supplementen met vitamine E beschikbaar zijn, wordt het gebruik van vers fruit en groenten aanbevolen om voldoende vitamine E te krijgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn koolzaadolie, olijfolie, margarine, amandelen en pinda's. Je kunt ook vitamine E krijgen van vlees, zuivel, bladgroenten en verrijkte granen. Vitamine E is ook beschikbaar als een supplement in capsules of druppels. Vitamine E-tekort kan zenuwpijn veroorzaken (neuropathie).
Wat is vitamine E?
Vitamine E is een essentiële voedingsstof voor een goede gezondheid en het werkt als antioxidant die in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en het beschermt aldus de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel van het lichaam.
Functie van vitamine E
Als vetoplosbare voedingsstof fungeert vitamine E met name als een antioxidant, dat betekent dat het de cellen het helpt te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. Vitamine E is daarnaast van vitaal belang voor een goed werkend immuunsysteem. Als krachtige antioxidant helpt het cellen om infecties te bestrijden.
Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de productie van hormoonachtige stoffen, de zogeheten 'prostaglandinen'. Deze stoffen bevinden zich in iedere lichaamscel en zijn verantwoordelijk zijn voor het reguleren van verschillende lichaamsprocessen, zoals
bloeddruk en spiercontractie (spiersamentrekking). Ook helpt vitamine E bij spierherstel na inspanning.

Broccoli bevat onder meer vitamine E /
Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Bronnen van vitamine E
Vitamine E is een familie van in vet oplosbare vitamine. Goede voedingsbronnen van vitamine E zijn
zaden en noten, zoals
amandelen,
pinda’s,
zonnebloempitten en
hazelnoten, alsmede plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, tarwekiemolie, affloerolie of distelolie, maisolie en sojaolie. Vitamine E komt ook voor in groente en fruit, zoals
spinazie en
broccoli.
Top 10 voeding met vitamine E
De top 10 voedingsmiddelen met vitamine E en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per portie:
- Tarwekiemolie (gewonnen uit de kiem van de tarwekorrel) - 100 gram bevat 149,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 996% van de ADH
- Amandelen - 30 gram bevat 7,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 49% van de ADH
- Zonnebloempitten - 30 gram bevat 7,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 49% van de ADH
- Hazelnoten - 30 gram bevat 4,3 mg vitamine E, wat overeenkomt met 29% van de ADH
- Paprika - 100 gram bevat 1,9 mg vitamine E, wat overeenkomt met 13% van de ADH
- Spinazie - 100 gram bevat 1,9 mg vitamine E, wat overeenkomt met 13% van de ADH
- Avocado - 1 middelgrote avocado bevat 3,1 mg vitamine E, wat overeenkomt met 21% van de ADH
- Broccoli - 100 gram bevat 1,2 mg vitamine E, wat overeenkomt met 8% van de ADH
- Mango - 1 middelgrote mango bevat 1,1 mg vitamine E, wat overeenkomt met 7% van de ADH
- Tomaten - 1 middelgrote tomaat bevat 0,7 mg vitamine E, wat overeenkomt met 5% van de ADH.
Gezondheidsvoordelen van vitamine E
Vitamine E kent een waaier aan gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende.
Vitamine E om rimpels tegen te gaan
Rimpels en fijne lijntjes op je huid zijn onlosmakelijk verbonden aan het ouder worden. Voedingsmiddelen met vitamine E zijn goed voor de huid. Het zit vol met antioxidanten die bijdragen aan de groei van
collageen. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor het glad en jong blijft.
Cataract of staar voorkomen
Het consumeren van vitamine E beschermt je ogen tegen het ontwikkelen van symptomen die samenhangen met
cataract (staar). Vitamine E, in combinatie met luteïne en zeaxanthine, vertraagt de vorming van staar en gaat maculadegeneratie tegen.
Cognitieve functie verbeteren
Hoewel cognitieve achteruitgang en geheugenverlies veel voorkomen op oudere leeftijd, kun je deze cognitieve problemen uitstellen door een dieet te gebruiken met voldoende vitamine E.
Goed voor cardiovasculaire gezondheid
Vitamine E houdt je bloedvaten gezond en het vermindert tevens de kans op toekomstige
hartproblemen. Er wordt gezegd dat het bloedvaten wijder maakt, wat uiterst belangrijk is voor een goede doorbloeding van je lichaam.
Vitamine E bestrijdt artrose
Vitamine E is een krachtige vitamine die je lichaam nodig heeft voor een betere werking. Afgezien van alle andere verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid, kun je
artrose bestrijden met vitamine E. Het is bekend dat het
pijn en irritatie verlicht die worden veroorzaakt door al die ontstekingen in je gewrichten.

Verschillende B-cellen met antigeenreceptoren en antigeenmoleculen. /
Bron: JrPol, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Vitamine E versterkt het immuunsysteem
Extra zorg besteden aan je immuunsysteem is essentieel omdat het ziektemakers als bacteriën en virussen bestrijdt en je beschermt tegen ziekten als
griep en
verkoudheid. Het opnemen van vitamine E in je dieet kan je immuunsysteem sterker maken. Het draagt bij aan de celgroei die je lichaam nodig heeft om ziektekiemen en zelfs kankercellen te doden. Vitamine E bevordert de groei van B-cellen, lymfocyten die een belangrijke rol spelen in het humorale immuunsysteem en die antilichamen vormen waarvan bekend is dat ze bacteriën doden.
Ter genezing van littekens
Beschadigde huidcellen en weefsels produceren littekens die er onaantrekkelijk uitzien. Deze littekens hebben soms lange tijd nodig om te vervagen. De helende eigenschappen van vitamine E kunnen het werk versnellen door beschadigde cellen te repareren dankzij de genezende eigenschappen. Bovendien is het veilig om aan te brengen op
brandwonden en
blauwe plekken. Je huid zal de voedingsstoffen opnemen en littekens zullen geleidelijk beginnen te vervagen.

Bij een beroerte kan het gaan om drie vormen /
Bron: Martin SulmanVoorkomen van bloedstolsels
Bloedstolsels in de bloedvaten zijn zeer gevaarlijk, omdat het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een
hartaanval of een
beroerte. Bovendien kunnen deze stolsels in de aderen zelfs
longembolie veroorzaken als ze naar de longen reizen. Vitamine E is nuttig omdat het werkt als een bloedverdunner die voorkomt dat bloedplaatjes samensmelten en in bloedstolsels veranderen. Neem daarom vitamine E in je dieet op door gezond en gevarieerd te eten.
Grijs worden vertragen
Omdat vitamine E gevaarlijke vrije radicalen kan bestrijden, kun je het voortijdig krijgen van grijs haar voorkomen. Er kunnen vele redenen zijn achter grijs en beschadigd haar, zoals een slecht dieet, roken,
ijzertekort, etc. maar het opnemen van vitamine E in je dieet kan euvel bestrijden.
Vitamine E voor handen en nagels
Vitamine E is een veilige manier om tran-epidermaal vochtverlies te herstellen; oftewel vochtverlies vanuit diepere huidlagen. Je kunt vitamine E in combinatie met je gewone lotion op je
droge handen aanbrengen voor een goed resultaat. Het is ook goed voor de nagels.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor vrouwen van 18 jaar en ouder is 11 mg per dag. Mannen hebben dagelijks 13 mag nodig.
Symptomen van vitamine E-tekort
Een
vitamine E-tekort of deficiëntie komt nauwelijks voor. Volgens het Voedingscentrum kan er alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen een vitamine E-tekort ontstaan. Er zijn specifieke situaties waarbij dat kan optreden. Een te vroeg geboren kind dat minder dan 3,5 kilo weegt, loopt kans op een vitamine E-tekort, maar een kinderarts die gespecialiseerd is in de verzorging van pasgeborenen, zal de voedingsbehoeften van een kind doorgaans beoordelen om dit vroegtijdig te kunnen herkennen en behandelen. Mensen met problemen op het gebied van vetabsorptie, wat een veel voorkomend probleem is voor mensen die worstelen met inflammatoire darmaandoeningen, kunnen in sommige gevallen ook worstelen met een vitamine E-tekort. Ten derde lopen mensen met ataxie met vitamine E deficiëntie (AVED) een tekort aan vitamine E op, doordat een bepaald eiwit niet goed werk. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot de volgende klachten:

Wazig zien door een overdosis vitamine E /
Bron: Martin SulmanSymptomen van te veel vitamine E
Hoge doses vitamine E-supplementen kunnen
misselijkheid,
diarree,
maagkrampen,
vermoeidheid, zwakte,
hoofdpijn,
wazig zien,
huiduitslag en blauwe plekken en bloedingen veroorzaken.
Vitamine E-supplement
Bijwerkingen
Bij gebruik van normale doses wordt oraal gebruik van vitamine E over het algemeen als veilig beschouwd. Zelden veroorzaakt oraal gebruik van vitamine E de klachten zoals beschreven bij 'symptomen van te veel vitamine E'.
Wisselwerking
Gebruik van vitamine E kan een wisselwerking hebben met vele aandoeningen. Voedingssupplementen met vitamine E verhogen significant het risico op
prostaatkanker bij gezonde mannen.[1] Ander onderzoek suggereert dat vitamine E-gebruik het risico op overlijden zou kunnen verhogen bij mensen met een geschiedenis van hartaandoeningen, zoals een hartaanval of een beroerte.
Overleg eerst met je huisarts voordat je een vitamine E-supplement inneemt en bekend bent met:
Het innemen van een vitamine E-supplement kan het risico op bloedingen vergroten. Als je een operatie moet ondergaan, stop dan twee weken van tevoren met het innemen van vitamine E.

Interactie van vitamine E-supplementen met bepaalde medicijnen /
Bron: Stevepb, PixabayInteracties
Het gebruik van sommige medicijnen kan van invloed zijn op je vitamine E-spiegel. Mogelijke interacties zijn onder meer:
- Alkylerende middelen en antitumorantibiotica. Er bestaan zorgen dat hoge doses vitamine E het gebruik van deze chemotherapiemedicijnen kunnen beïnvloeden.
- Anticoagulantia (bloedverdunners). Gebruik van vitamine E met deze medicijnen, kruiden en supplementen om de bloedstolling te verminderen, kan het risico op bloedingen vergroten.
- Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) substraten. Wees voorzichtig bij het innemen van vitamine E en andere geneesmiddelen die door deze enzymen worden beïnvloed, zoals omeprazol (Prilosec, Zegerid).
- Statines en niacine. Het innemen van vitamine E met statines of niacine (vitamine B3), wat gunstig kan zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, kan het effect van niacine verminderen.
- Vitamine K. Vitamine E innemen met vitamine K zou de effecten van vitamine K kunnen verminderen.
Noten:
- GeBu. Vitamine E verhoogt risico op prostaatkanker. https://www.ge-bu.nl/artikel/vitamine-e-verhoogt-risico-op-prostaatkanker (ingezien op 12-5-2019)
- Trouw. Zwak hart door vitamine E. https://www.trouw.nl/home/zwak-hart-door-vitamine-e~a52e4dfd/ (ingezien op 12-5-2019)
Lees verder