Vitamine E: functie, gezondheidsvoordelen en E-supplement

Vitamine E: functie, gezondheidsvoordelen en E-supplement De algemene naam voor vitamine E is alfa-tocoferol en het is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E is een antioxidant die vrije radicalen op een afstand kan houden. Vrije radicalen zijn stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels. Hoewel er tal van supplementen met vitamine E beschikbaar zijn, wordt het gebruik van vers fruit en groenten aanbevolen om voldoende vitamine E te krijgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn koolzaadolie, olijfolie, margarine, amandelen en pinda's. Je kunt ook vitamine E krijgen van vlees, zuivel, bladgroenten en verrijkte granen. Vitamine E is ook beschikbaar als een supplement in capsules of druppels. Vitamine E-tekort kan zenuwpijn veroorzaken (neuropathie).
Vitamine E-supplement / Bron: Adrian Wold - Woldo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Vitamine E-supplement / Bron: Adrian Wold - Woldo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een essentiële voedingsstof voor een goede gezondheid en het werkt als antioxidant die in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en het beschermt aldus de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel van het lichaam.

Functie van vitamine E

Als vetoplosbare voedingsstof fungeert vitamine E met name als een antioxidant, dat betekent dat het de cellen het helpt te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. Vitamine E is daarnaast van vitaal belang voor een goed werkend immuunsysteem. Als krachtige antioxidant helpt het cellen om infecties te bestrijden.

Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de productie van hormoonachtige stoffen, de zogeheten 'prostaglandinen'. Deze stoffen bevinden zich in iedere lichaamscel en zijn verantwoordelijk zijn voor het reguleren van verschillende lichaamsprocessen, zoals bloeddruk en spiercontractie (spiersamentrekking). Ook helpt vitamine E bij spierherstel na inspanning.

Broccoli bevat onder meer vitamine E / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Broccoli bevat onder meer vitamine E / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Bronnen van vitamine E

Vitamine E is een familie van in vet oplosbare vitamine. Goede voedingsbronnen van vitamine E zijn zaden en noten, zoals amandelen, pinda’s, zonnebloempitten en hazelnoten, alsmede plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, tarwekiemolie, affloerolie of distelolie, maisolie en sojaolie. Vitamine E komt ook voor in groente en fruit, zoals spinazie en broccoli.

Top 10 voeding met vitamine E

De top 10 voedingsmiddelen met vitamine E en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per portie:
 • Tarwekiemolie (gewonnen uit de kiem van de tarwekorrel) - 100 gram bevat 149,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 996% van de ADH
 • Amandelen - 30 gram bevat 7,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 49% van de ADH
 • Zonnebloempitten - 30 gram bevat 7,4 mg vitamine E, wat overeenkomt met 49% van de ADH
 • Hazelnoten - 30 gram bevat 4,3 mg vitamine E, wat overeenkomt met 29% van de ADH
 • Paprika - 100 gram bevat 1,9 mg vitamine E, wat overeenkomt met 13% van de ADH
 • Spinazie - 100 gram bevat 1,9 mg vitamine E, wat overeenkomt met 13% van de ADH
 • Avocado - 1 middelgrote avocado bevat 3,1 mg vitamine E, wat overeenkomt met 21% van de ADH
 • Broccoli - 100 gram bevat 1,2 mg vitamine E, wat overeenkomt met 8% van de ADH
 • Mango - 1 middelgrote mango bevat 1,1 mg vitamine E, wat overeenkomt met 7% van de ADH
 • Tomaten - 1 middelgrote tomaat bevat 0,7 mg vitamine E, wat overeenkomt met 5% van de ADH.

Gezondheidsvoordelen van vitamine E

Vitamine E kent een waaier aan gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende.

Vitamine E om rimpels tegen te gaan

Rimpels en fijne lijntjes op je huid zijn onlosmakelijk verbonden aan het ouder worden. Voedingsmiddelen met vitamine E zijn goed voor de huid. Het zit vol met antioxidanten die bijdragen aan de groei van collageen. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor het glad en jong blijft.

Vitamine E beschermt tegen cataract of staar / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vitamine E beschermt tegen cataract of staar / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cataract of staar voorkomen

Het consumeren van vitamine E beschermt je ogen tegen het ontwikkelen van symptomen die samenhangen met cataract (staar). Vitamine E, in combinatie met luteïne en zeaxanthine, vertraagt de vorming van staar en gaat maculadegeneratie tegen.

Cognitieve functie verbeteren

Hoewel cognitieve achteruitgang en geheugenverlies veel voorkomen op oudere leeftijd, kun je deze cognitieve problemen uitstellen door een dieet te gebruiken met voldoende vitamine E.

Goed voor cardiovasculaire gezondheid

Vitamine E houdt je bloedvaten gezond en het vermindert tevens de kans op toekomstige hartproblemen. Er wordt gezegd dat het bloedvaten wijder maakt, wat uiterst belangrijk is voor een goede doorbloeding van je lichaam.

Vitamine E bestrijdt artrose

Vitamine E is een krachtige vitamine die je lichaam nodig heeft voor een betere werking. Afgezien van alle andere verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid, kun je artrose bestrijden met vitamine E. Het is bekend dat het pijn en irritatie verlicht die worden veroorzaakt door al die ontstekingen in je gewrichten.

Verschillende B-cellen met antigeenreceptoren en antigeenmoleculen. / Bron: JrPol, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Verschillende B-cellen met antigeenreceptoren en antigeenmoleculen. / Bron: JrPol, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Vitamine E versterkt het immuunsysteem

Extra zorg besteden aan je immuunsysteem is essentieel omdat het ziektemakers als bacteriën en virussen bestrijdt en je beschermt tegen ziekten als griep en verkoudheid. Het opnemen van vitamine E in je dieet kan je immuunsysteem sterker maken. Het draagt ​​bij aan de celgroei die je lichaam nodig heeft om ziektekiemen en zelfs kankercellen te doden. Vitamine E bevordert de groei van B-cellen, lymfocyten die een belangrijke rol spelen in het humorale immuunsysteem en die antilichamen vormen waarvan bekend is dat ze bacteriën doden.

Ter genezing van littekens

Beschadigde huidcellen en weefsels produceren littekens die er onaantrekkelijk uitzien. Deze littekens hebben soms lange tijd nodig om te vervagen. De helende eigenschappen van vitamine E kunnen het werk versnellen door beschadigde cellen te repareren dankzij de genezende eigenschappen. Bovendien is het veilig om aan te brengen op brandwonden en blauwe plekken. Je huid zal de voedingsstoffen opnemen en littekens zullen geleidelijk beginnen te vervagen.

Bij een beroerte kan het gaan om drie vormen / Bron: Martin SulmanBij een beroerte kan het gaan om drie vormen / Bron: Martin Sulman

Voorkomen van bloedstolsels

Bloedstolsels in de bloedvaten zijn zeer gevaarlijk, omdat het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval of een beroerte. Bovendien kunnen deze stolsels in de aderen zelfs longembolie veroorzaken als ze naar de longen reizen. Vitamine E is nuttig omdat het werkt als een bloedverdunner die voorkomt dat bloedplaatjes samensmelten en in bloedstolsels veranderen. Neem daarom vitamine E in je dieet op door gezond en gevarieerd te eten.

Grijs worden vertragen

Omdat vitamine E gevaarlijke vrije radicalen kan bestrijden, kun je het voortijdig krijgen van grijs haar voorkomen. Er kunnen vele redenen zijn achter grijs en beschadigd haar, zoals een slecht dieet, roken, ijzertekort, etc. maar het opnemen van vitamine E in je dieet kan euvel bestrijden.

Vitamine E voor handen en nagels

Vitamine E is een veilige manier om tran-epidermaal vochtverlies te herstellen; oftewel vochtverlies vanuit diepere huidlagen. Je kunt vitamine E in combinatie met je gewone lotion op je droge handen aanbrengen voor een goed resultaat. Het is ook goed voor de nagels.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor vrouwen van 18 jaar en ouder is 11 mg per dag. Mannen hebben dagelijks 13 mag nodig.

Symptomen van vitamine E-tekort

Een vitamine E-tekort of deficiëntie komt nauwelijks voor. Volgens het Voedingscentrum kan er alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen een vitamine E-tekort ontstaan. Er zijn specifieke situaties waarbij dat kan optreden. Een te vroeg geboren kind dat minder dan 3,5 kilo weegt, loopt kans op een vitamine E-tekort, maar een kinderarts die gespecialiseerd is in de verzorging van pasgeborenen, zal de voedingsbehoeften van een kind doorgaans beoordelen om dit vroegtijdig te kunnen herkennen en behandelen. Mensen met problemen op het gebied van vetabsorptie, wat een veel voorkomend probleem is voor mensen die worstelen met inflammatoire darmaandoeningen, kunnen in sommige gevallen ook worstelen met een vitamine E-tekort. Ten derde lopen mensen met ataxie met vitamine E deficiëntie (AVED) een tekort aan vitamine E op, doordat een bepaald eiwit niet goed werk. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot de volgende klachten:

Wazig zien door een overdosis vitamine E / Bron: Martin SulmanWazig zien door een overdosis vitamine E / Bron: Martin Sulman

Symptomen van te veel vitamine E

Hoge doses vitamine E-supplementen kunnen misselijkheid, diarree, maagkrampen, vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, wazig zien, huiduitslag en blauwe plekken en bloedingen veroorzaken.

Vitamine E-supplement

Bijwerkingen

Bij gebruik van normale doses wordt oraal gebruik van vitamine E over het algemeen als veilig beschouwd. Zelden veroorzaakt oraal gebruik van vitamine E de klachten zoals beschreven bij 'symptomen van te veel vitamine E'.

Wisselwerking

Gebruik van vitamine E kan een wisselwerking hebben met vele aandoeningen. Voedingssupplementen met vitamine E verhogen significant het risico op prostaatkanker bij gezonde mannen.[1] Ander onderzoek suggereert dat vitamine E-gebruik het risico op overlijden zou kunnen verhogen bij mensen met een geschiedenis van hartaandoeningen, zoals een hartaanval of een beroerte.

Overleg eerst met je huisarts voordat je een vitamine E-supplement inneemt en bekend bent met:

Het innemen van een vitamine E-supplement kan het risico op bloedingen vergroten. Als je een operatie moet ondergaan, stop dan twee weken van tevoren met het innemen van vitamine E.

Interactie van vitamine E-supplementen met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayInteractie van vitamine E-supplementen met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Interacties

Het gebruik van sommige medicijnen kan van invloed zijn op je vitamine E-spiegel. Mogelijke interacties zijn onder meer:
 • Alkylerende middelen en antitumorantibiotica. Er bestaan zorgen dat hoge doses vitamine E het gebruik van deze chemotherapiemedicijnen kunnen beïnvloeden.
 • Anticoagulantia (bloedverdunners). Gebruik van vitamine E met deze medicijnen, kruiden en supplementen om de bloedstolling te verminderen, kan het risico op bloedingen vergroten.
 • Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) substraten. Wees voorzichtig bij het innemen van vitamine E en andere geneesmiddelen die door deze enzymen worden beïnvloed, zoals omeprazol (Prilosec, Zegerid).
 • Statines en niacine. Het innemen van vitamine E met statines of niacine (vitamine B3), wat gunstig kan zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, kan het effect van niacine verminderen.
 • Vitamine K. Vitamine E innemen met vitamine K zou de effecten van vitamine K kunnen verminderen.

Noten:
 1. GeBu. Vitamine E verhoogt risico op prostaatkanker. https://www.ge-bu.nl/artikel/vitamine-e-verhoogt-risico-op-prostaatkanker (ingezien op 12-5-2019)
 2. Trouw. Zwak hart door vitamine E. https://www.trouw.nl/home/zwak-hart-door-vitamine-e~a52e4dfd/ (ingezien op 12-5-2019)

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor da…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…

Lijnzaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van lijnzaadLijnzaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van lijnzaadLijnzaad is het zaad van de vlasplant (Linum usitatissimum), onderdeel van de Vlasfamilie (Linaceae) en draagt witte of…
Bèta-alanine en de effecten van gebruik bij krachttrainingBèta-alanine en de effecten van gebruik bij krachttrainingBèta-alanine is een supplement dat veel gebruikt wordt door fanatieke sporters om krachttraining langer vol te kunnen ho…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/NatchaS
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/alkylerende_middelen
 • https://erfelijkheid.nl/ziektes/ataxie-met-vitamine-e-deficientie
 • https://draxe.com/vitamin-e-benefits/
 • https://www.livescience.com/51543-vitamin-e.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/B-cel
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
 • https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-vitamin-e/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322836.php
 • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
 • https://www.ge-bu.nl/artikel/vitamine-e-verhoogt-risico-op-prostaatkanker
 • https://www.trouw.nl/home/zwak-hart-door-vitamine-e~a52e4dfd/
 • Voedingscentrum. Vitamine E. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx (ingezien op 23-4-2023)
 • Afbeelding bron 1: Adrian Wold - Woldo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
 • Afbeelding bron 3: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: JrPol, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.