Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3

Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3 Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor dat calcium en fosfor uit voeding goed worden opgenomen in het lichaam. Ook speelt vitamine D een rol bij celgroei en celontwikkeling zoals bij de instandhouding van de weerstand en een goede werking van de spieren. Vitamine D komt voor in twee vormen: vitamine D3 en vitamine D2.

Vitamine D3 en vitamine D2

Vitamine D komt voor in twee vormen: cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D3. Je huid kan onder invloed van zonlicht vitamine D3 zelf aanmaken. Ongeveer twee derde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. Verder komt vitamine D3 uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals: vlees, vis, eieren, kaas en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen weinig vitamine D. Uitzonderingen hierop zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel. Verder wordt in Nederland vitamine D3 toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine D2 is plantaardige vitamine D die in kleine hoeveelheden voorkomt in bepaalde soorten paddenstoelen.

Je kunt je dus voorstellen dat wanneer mensen ervoor kiezen geen dierlijke voedingsmiddelen te eten of te drinken, vitamine D een vitamine is die aandacht behoeft. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die plantaardige vitamine D2 bevatten, die als aanvulling op de vitamine D-behoefte gebruikt kunnen worden. Maar uit onderzoek is gebleken dat plantaardige vitamine D2 minder goed opneembaar is door het lichaam dan het dierlijke vitamine D3.

Verschil opname in het lichaam

Uit meerdere studies is gebleken dat vitamine D2 30 tot 50 procent minder effectief is dan vitamine D3 als het gaat om het in standhouden van een optimale bloedwaarde van 50-80 ng/ml.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Heaney, et al. (2010) dat supplementering van vitamine D in de vorm van vitamine D3 zorgt voor een veel betere bloedwaarde dan in de vorm van vitamine D2. Ook zorgt de inname van vitamine D3 ervoor dat veel meer vitamine D wordt opgeslagen in het lichaam. In dit onderzoek werden 35 gezonde volwassenen willekeurig verdeeld in twee groepen. De deelnemers kregen twaalf weken lang, wekelijks een supplement van 1.250 microgram vitamine D2 of D3 om een optimale bloedwaarde van vitamine D van 50-80ng/ml te bereiken. Na twaalf weken bleek dat de opname van vitamine D3 in het bloed 56 tot 78 procent beter was in vergelijking met vitamine D2. Daarnaast was de opslag van vitamine D in het lichaam, bij suppletie van vitamine D3, twee tot drie keer hoger.

In dit geval is het dus aan te raden om voor mensen die geen dierlijke producten eten of drinken, te kiezen voor een supplement dat een synthetische vorm van vitamine D3 bevat.

Te weinig vitamine D

Een optimale bloedwaarde en opslag van vitamine D in het lichaam is erg belangrijk. Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen rachitis veroorzaken. Deze ziekte veroorzaakt afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen en ouderen kan een tekort aan vitamine D zorgen voor osteoporose en spierzwakte.

Te veel vitamine D

Maar ook voorzichtigheid in het gebruik van vitamine D-supplementen is belangrijk. Een langdurig te hoge inname van vitamine D kan schade veroorzaken aan het hart, de nieren en de bloedvaten. Ook kan het misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie veroorzaken. Echter zijn deze nadelige effecten als gevolg van een langdurig te hoge inname van vitamine D zeer zeldzaam.

Aanvaardbare bovengrens

De aanvaardbare bovengrens van de vitamine D inname voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar is 100 microgram per dag. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 50 microgram per dag en voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram.
© 2016 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…
Kans op dementie verlagen? Zorg voor voldoende vitamine D!Kans op dementie verlagen? Zorg voor voldoende vitamine D!Wetenschappers wisten al eerder een verband te ontdekken tussen lage waarden van vitamine D en cognitieve achteruitgang.…

Ananas, zoete lekkernij en geneeskrachtige vruchtAnanas, zoete lekkernij en geneeskrachtige vruchtAnanas is eigenlijk een onderschatte plant, want veel meer dan gewoon een lekkere vrucht zien de meeste mensen niet in d…
Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt ged…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
  • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-d/
  • http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126/#.VtQwixb2YdU
  • Heaney, R.P., Recker, R.R., Grote, J., Horst, R.L., & Armas, L.A. (2010). Vitamin D3 is more potent than vitamin D2 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(3), E447-E452.
  • Armas, L.A., Hollis, B.W., & Heaney, R.P. (2004). Vitamin D2 is much less effective than vitamin D3 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 89(11), 5387-5391.
  • Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K., Smith, C. P., Bucca, G., Penson, S., & Lanham-New, S. (2012). Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 95(6), 1357-1364.
Reactie

Ans, 02-11-2016
Waarom zijn de Vitamine D en de Vitamine D3 bij het Kruidvat veel goedkoper dan bij de Apotheek? Zit er verschil in of zit er allebei hetzelfde in? Reactie infoteur, 08-11-2016
Beste Ans,

Terecht je vraag, prijs wordt door verschillende factoren bepaald… verpakking, merk, marge, werkzame stof, overige ingrediënten en zo zullen er nog meer factoren te noemen zijn.
Voor aanvulling op uw voeding wordt geadviseerd te kiezen voor de werkzame vorm, vitamine D3 die aan sluit bij de behoefte. Lees via onderstaande link over de aanbeveling en achtergrond informatie.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx.

Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.