Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3

Vitamine D3 en vitamine D2
Vitamine D komt voor in twee vormen: cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D3. Je huid kan onder invloed van zonlicht vitamine D3 zelf aanmaken. Ongeveer twee derde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. Verder komt vitamine D3 uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals: vlees, vis, eieren, kaas en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen weinig vitamine D. Uitzonderingen hierop zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel. Verder wordt in Nederland vitamine D3 toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine D2 is plantaardige vitamine D die in kleine hoeveelheden voorkomt in bepaalde soorten paddenstoelen.Je kunt je dus voorstellen dat wanneer mensen ervoor kiezen geen dierlijke voedingsmiddelen te eten of te drinken, vitamine D een vitamine is die aandacht behoeft. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die plantaardige vitamine D2 bevatten, die als aanvulling op de vitamine D-behoefte gebruikt kunnen worden. Maar uit onderzoek is gebleken dat plantaardige vitamine D2 minder goed opneembaar is door het lichaam dan het dierlijke vitamine D3.
Verschil opname in het lichaam
Uit meerdere studies is gebleken dat vitamine D2 30 tot 50 procent minder effectief is dan vitamine D3 als het gaat om het in standhouden van een optimale bloedwaarde van 50-80 ng/ml.Daarnaast blijkt uit onderzoek van Heaney, et al. (2010) dat supplementering van vitamine D in de vorm van vitamine D3 zorgt voor een veel betere bloedwaarde dan in de vorm van vitamine D2. Ook zorgt de inname van vitamine D3 ervoor dat veel meer vitamine D wordt opgeslagen in het lichaam. In dit onderzoek werden 35 gezonde volwassenen willekeurig verdeeld in twee groepen. De deelnemers kregen twaalf weken lang, wekelijks een supplement van 1.250 microgram vitamine D2 of D3 om een optimale bloedwaarde van vitamine D van 50-80ng/ml te bereiken. Na twaalf weken bleek dat de opname van vitamine D3 in het bloed 56 tot 78 procent beter was in vergelijking met vitamine D2. Daarnaast was de opslag van vitamine D in het lichaam, bij suppletie van vitamine D3, twee tot drie keer hoger.
In dit geval is het dus aan te raden om voor mensen die geen dierlijke producten eten of drinken, te kiezen voor een supplement dat een synthetische vorm van vitamine D3 bevat.