Ananas, zoete lekkernij en geneeskrachtige vrucht

Ananas, zoete lekkernij en geneeskrachtige vrucht Ananas is eigenlijk een onderschatte plant, want veel meer dan gewoon een lekkere vrucht zien de meeste mensen niet in de ananas. Deze tropische vrucht heeft echter, naast de eigenschap een lekkere zoete vrucht te zijn, veel vitamines en ook geneeskracht. De vrucht heeft geneeskracht voor uiteenlopende kwalen. Maar waarvoor is ananas dan goed en hoe pas je de vrucht toe?
Bron: Psaudio, PixabayBron: Psaudio, Pixabay

Ananasplant

De ananas zoals wij deze kennen groeit aan een plant. Een plant die deel uitmaakt van de familie van de Bromeliaceae. Het is slechts één soort uit de familie van de Bromeliaceae die de zoete eetbare ananas levert. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse (Brazilië, Bolivia en Paraguay) ananas hangt relatief laag bij de grond. Dit terwijl menigeen denkt dat de ananas aan een grote boom hangt. De indianen noemden de vrucht ‘menure’ of ‘nana’ of ‘anana’. Nana betekent ‘kostelijke vrucht’.

De plant is heel eenvoudig opnieuw uit te zetten, want de bladeren bovenaan de ananas worden eraf gehaald en opnieuw in de grond gestoken. Dit vormt het begin van een nieuwe ananas. Uiteraard kan er gewoon met zaadjes gewerkt worden. Dit is echter een complexer proces en wordt in de praktijk veel minder toegepast.

Lekker en gezond

Lekkere ananas

Het lekkere zit hem in het zacht-zoete en sappige vruchtvlees en het sap dat zo gemakkelijk wegdrinkt. De ananas is op vele manieren toe te passen, zoals:
 • Een zoet tussendoortje (als klein gesneden partjes) voor in de middag.
 • Op de vroege ochtend in een smoothie.
 • Als toetje met ijs, yoghurt of kwark na het avondeten.
 • Een salade kan je met wat stukjes ananas een stuk frisser maken.
 • Zomaar als hapje gemengd met andere stukjes fruit.
 • Op een zoete pannenkoek.

Bron: Romanov, PixabayBron: Romanov, Pixabay
En het sap is natuurlijk ook altijd als een lekker gekoeld glas vruchtensap te drinken. Het sap wordt ook nog wel eens in geringe mate over een salade gesprenkeld. Dit maakt de salade net iets frisser.

Ananas is vers te koop in zijn geheel (in de schil) of reeds schoongemaakt en in schijven of in kleine stukjes gesneden. Soms maakt ananas ook onderdeel uit van een bakje gemengd fruit bij de groenteboer. Maar ananas is ook in blik te koop, in hele schijven of partjes.

Gezonde ananas

De ananas is gezond, zo’n 100 gram bevat 60 kilocalorieën, 0,5 gram eiwitten, 13,5 gram koolhydraten en 0,2 gram vet. We vinden er vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E in terug. Vitamine C verdient wat meer toelichting. Dit, omdat er verhoudingsgewijs heel veel vitamine C aanwezig is in ananas. Vitamine C is goed om virussen tegen te gaan, maar wat minder mensen weten is dat vitamine C ook goed is tegen haaruitval. Verder is er het volgende in terug te vinden:
 • magnesium
 • fosfor
 • mangaan
 • koper
 • kalium
 • jodium
 • zink
 • niacine*

* Niacine is een belangrijke stof voor de aanmaak van vetzuren.

Ananas is een zogenaamde niet-climacterische vrucht. Dat wil zoveel zeggen dat deze niet narijpt. Ananas bevat slechts natuurlijke suikers en geen zetmeel. Het suikergehalte is gemiddeld zo’n 16%. Dat is vrij veel en vergelijkbaar met druiven en bananen. Als leverancier van betacaroteen heeft de vrucht nog een stevige antioxidant in zich. Het collageen in de huid, dat een hot item wordt als de mens ouder wordt, krijgt een boost als je regelmatig ananas eet. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Het zorgt voor een stevigere en flexibelere huid.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay
Bromeline, dat in Ananas zit, is een enzym met een breed werkingsspectrum. Zo werkt bromeline onder meer als bloedverdunner, het reinigt de aderen, het laat de bloeddruk dalen. Verder is het in staat darmparasieten te vernietigen en het kan eiwitrijk voedsel sneller laten verteren.

Ananassap kan ondersteuning bieden om keelpijn of keelontsteking af te remmen, naast het gegeven dat het in algemene zin ook sterk ontstekingsremmend werkt. Bovendien versterkt het de immuniteit.

De schil van de ananas kan ook nog ingezet worden en wordt als reiniger van het bloed gezien. Snijd de schil in kleine stukjes en kook deze vervolgens in ruim water. Dit geheel laat je ongeveer 20 minuten doorkoken. Dan haal je de pan van het vuur en laat je het nog enkele minuten trekken. Doe er desgewenst wat honing of stevia bij en drink het bij voorkeur als het nog een beetje warm is. De afgekoelde versie mag natuurlijk ook.

Verse ananas

Ananas wordt in de meeste gevallen overgevlogen vanuit Zuid-Amerika naar de verschillende afzetmarkten en is daarmee lekker vers bij de eindconsument. De verse ananas geniet altijd de voorkeur en laat bij voorkeur de ingeblikte versie links liggen. De ingeblikte versie heeft namelijk in de verste verte niet meer de vitamines en geneeskracht in zich, zoals de verse versie deze wel heeft. Er worden in de siroop namelijk veel suikers en andere zoetmiddelen toegevoegd. Daarnaast werkt het blikmateriaal op de ananas in en de voedingswaarde van de ananas neemt daarmee ook af.

Tot slot

We kunnen stellen dat de verse ananas gezond is en op verschillende manieren toe te passen is. Zelfs de schil kan nog dienst doen. Was in het verleden de schil nog lastig om eraf te halen, ook daar zijn handige apparaatjes voor. De schil wordt er nu eenvoudig afgepeld en er is dus geen reden om niet regelmatig ananas te eten.
© 2016 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Is deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasIs deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasEen verse ananas is een heerlijk zoete tropische vrucht, boordevol vitamine C en vetarm. Lekker en gezond fruit dus! Hoe…
De geneeskracht van ananasDe geneeskracht van ananasVan een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt op vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tr…
Zwanger en ananasZwanger en ananasAnanas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten…

Kokosbloesemsuiker: gezonder dan gewone suikerKokosbloesemsuiker: gezonder dan gewone suikerSuiker is ongezond. Wil je dezelfde smaak creëren maar toch minder ongezond eten dan kun je de gewone suiker vervangen d…
Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be/archive/2013/09/04/ananas-en-zijn-uitzonderlijke-geneeskracht-7915617.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Collageen
 • http://gezonderleven.com/heerlijke-en-geneeskrachtige-drankjes-schil-ananas/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas
 • Afbeelding bron 1: Psaudio, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Romanov, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Josch13, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.