Ananas, zoete lekkernij en geneeskrachtige vrucht


Ananasplant
De ananas zoals wij deze kennen groeit aan een plant. Een plant die deel uitmaakt van de familie van de Bromeliaceae. Het is slechts één soort uit de familie van de Bromeliaceae die de zoete eetbare ananas levert. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse (Brazilië, Bolivia en Paraguay) ananas hangt relatief laag bij de grond. Dit terwijl menigeen denkt dat de ananas aan een grote boom hangt. De indianen noemden de vrucht ‘menure’ of ‘nana’ of ‘anana’. Nana betekent ‘kostelijke vrucht’.De plant is heel eenvoudig opnieuw uit te zetten, want de bladeren bovenaan de ananas worden eraf gehaald en opnieuw in de grond gestoken. Dit vormt het begin van een nieuwe ananas. Uiteraard kan er gewoon met zaadjes gewerkt worden. Dit is echter een complexer proces en wordt in de praktijk veel minder toegepast.
Lekker en gezond
Lekkere ananasHet lekkere zit hem in het zacht-zoete en sappige vruchtvlees en het sap dat zo gemakkelijk wegdrinkt. De ananas is op vele manieren toe te passen, zoals:
- Een zoet tussendoortje (als klein gesneden partjes) voor in de middag.
- Op de vroege ochtend in een smoothie.
- Als toetje met ijs, yoghurt of kwark na het avondeten.
- Een salade kan je met wat stukjes ananas een stuk frisser maken.
- Zomaar als hapje gemengd met andere stukjes fruit.
- Op een zoete pannenkoek.

Ananas is vers te koop in zijn geheel (in de schil) of reeds schoongemaakt en in schijven of in kleine stukjes gesneden. Soms maakt ananas ook onderdeel uit van een bakje gemengd fruit bij de groenteboer. Maar ananas is ook in blik te koop, in hele schijven of partjes.
Gezonde ananas
De ananas is gezond, zo’n 100 gram bevat 60 kilocalorieën, 0,5 gram eiwitten, 13,5 gram koolhydraten en 0,2 gram vet. We vinden er vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E in terug. Vitamine C verdient wat meer toelichting. Dit, omdat er verhoudingsgewijs heel veel vitamine C aanwezig is in ananas. Vitamine C is goed om virussen tegen te gaan, maar wat minder mensen weten is dat vitamine C ook goed is tegen haaruitval. Verder is er het volgende in terug te vinden:
- magnesium
- fosfor
- mangaan
- koper
- kalium
- jodium
- zink
- niacine*
* Niacine is een belangrijke stof voor de aanmaak van vetzuren.
Ananas is een zogenaamde niet-climacterische vrucht. Dat wil zoveel zeggen dat deze niet narijpt. Ananas bevat slechts natuurlijke suikers en geen zetmeel. Het suikergehalte is gemiddeld zo’n 16%. Dat is vrij veel en vergelijkbaar met druiven en bananen. Als leverancier van betacaroteen heeft de vrucht nog een stevige antioxidant in zich. Het collageen in de huid, dat een hot item wordt als de mens ouder wordt, krijgt een boost als je regelmatig ananas eet. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Het zorgt voor een stevigere en flexibelere huid.

Ananassap kan ondersteuning bieden om keelpijn of keelontsteking af te remmen, naast het gegeven dat het in algemene zin ook sterk ontstekingsremmend werkt. Bovendien versterkt het de immuniteit.
De schil van de ananas kan ook nog ingezet worden en wordt als reiniger van het bloed gezien. Snijd de schil in kleine stukjes en kook deze vervolgens in ruim water. Dit geheel laat je ongeveer 20 minuten doorkoken. Dan haal je de pan van het vuur en laat je het nog enkele minuten trekken. Doe er desgewenst wat honing of stevia bij en drink het bij voorkeur als het nog een beetje warm is. De afgekoelde versie mag natuurlijk ook.