Zwanger en ananas

Zwanger en ananas Ananas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten dat ananas tijdens de zwangerschap gevaarlijk zou kunnen zijn. Het zou volgens oude wijsheden weeën kunnen opwekken en daardoor voor een miskraam kunnen zorgen. Deze effecten zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen. Wat wel bewezen is, is dat ananas tijdens de zwangerschap gezond is en mogelijk zwangerschapskwaaltjes kan verminderen.

Ananas

Ananas is een tropische fruitsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Ananassen zijn er in verschillende groottes, afhankelijk van de soort. Een grote ananas kan wel zwaarder dan vier kilo wegen. Een rijpe ananas is te herkennen aan een sterke ananasgeur en bladeren die er makkelijk uitgetrokken kunnen worden. Een ananas kan gekweekt worden door de bovenste bladeren van de ananas te snijden en deze in de grond te stoppen.

Gezondheid

Ananas is een gezond stuk fruit dat rijk is aan verschillende vitamine, mineralen, enzymen en vezels.

Vitamine

Ananas is een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, B6, B11, C en E. Vooral vitamine C is volop aanwezig in ananas. Een portie van 110 gram bevat al genoeg vitamine C voor de hele dag. Vitamine B11, ofwel foliumzuur, is een vitamine waar zwangere vrouwen, of vrouwen die graag zwanger willen worden, extra veel van nodig hebben. Foliumzuur kan in een vroeg stadium van de zwangerschap namelijk het risico op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, verminderen.

Mineralen

In ananas komen veel verschillende mineralen voor, namelijk kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. IJzer is met name een mineraal waar zwangere vrouwen vaak een tekort aan hebben. Doordat je tijdens de zwangerschap wel ongeveer twee liter extra bloed aanmaakt, is er een grote behoefte aan ijzer.

Bromelaïne

Ananas bevat het ontstekingsremmende enzym bromelaïne. Dit is ook de reden waarom ananas vroeger door de Zuid-Amerikanen als medicinale vrucht werd gebruikt. Bromelaïne kan eiwitten afbreken waardoor het de spijsvertering kan helpen bij het verteren van eiwitten. Hierdoor wordt ananas ook wel eens aangeraden als men last heeft van brandend maagzuur, een bekende kwaal bij zwangere vrouwen.

Vezels

Tenslotte bevat ananas veel oplosbare vezels die helpen de spijsvertering op gang te houden. Omdat zwangere vrouwen sneller last kunnen hebben van obstipatie, is het voor hen goed om voldoende vezels te eten. Ananas is hierbij een goede aanvulling.

Weeën

Er wordt beweerd dat het eten van ananas de weeën op kan wekken. Ananas bevat namelijk de stof kinine, die de weeën zou opwekken. Deze stof is vooral te vinden in het hart van de ananas. Ook kan het in ananassap zitten, omdat hierin het hart van de ananas vaak verwerkt is. Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat kinine weeën kan opwekken. Daarbij zit er maar zo weinig van deze stof in een ananashart, dat het onmogelijk is om een risico te lopen door het eten van ananashart of het drinken van ananassap. Het vermoeden dat kinine weeën op kan wekken komt waarschijnlijk van het feit dat kinine wordt toegediend in gevallen van malaria. Malaria kan wel zorgen voor miskramen tijdens de zwangerschap.

Hypoglykemie

Kinine is tijdens de zwangerschap overigens niet helemaal zonder gevaar. In hoge doseringen kan het leiden tot hypoglykemie bij de ongeboren baby. Deze hoge dosis kan echter nooit bereikt worden door het eten van ananas of het drinken van ananassap.

Ananas tijdens de zwangerschap

Ananas tijdens de zwangerschap is erg gezond. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het schadelijk kan zijn, omdat de hoeveelheden kinine in ananas veel te laag zijn. Daarbij wordt het kinine bevattende hart van de ananas in de meeste gevallen niet eens gegeten. Ananas tijdens de zwangerschap is dus volkomen veilig.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Is ananas gezond?Is ananas gezond?Is ananas gezond? Het eten van een ananas is namelijk niet alleen lekker maar ook erg gezond. Binnen dit artikel worden…
Afvallen met X-Trine Ananas CapsulesAfvallen met X-Trine Ananas CapsulesWanneer je een dieet volgt is het vaak de kunst om minder voedsel in te nemen en meer te bewegen maar toch voldoende ene…
Tips om de bevalling op te wekkenTips om de bevalling op te wekkenWanneer je uitgerekende datum nadert, wil je natuurlijk graag dat je kindje geboren wordt. Maar soms laat de bevalling n…

Mogelijke gevolgen van een echo op de gezondheid van de babyMogelijke gevolgen van een echo op de gezondheid van de babyEchografie is tegenwoordig een standaard onderzoek tijdens de zwangerschap. Iedere zwangere vrouw zal twee echo's aangeb…
Zwanger en notenZwanger en notenNoten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerscha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.ikenmama.nl/ananas-eten-tijdens-zwangerschap
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain
  • http://www.abcgezondheid.nl/nl/news/ananas_als_dessert_tegen_slechte_spijsvertering/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinine
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/invloed-van-kinine-op-zwangerschap-en-foetus
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.