Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruit

Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap
Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een grotere behoefte aan vitamine en mineralen. Er wordt dan ook aanbevolen om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Maar naast deze vitamines is er ook een grotere behoefte aan vitamine B, C, E en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Vitamine C is een vitamine die zorgt voor een goede weerstand. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de aanleg van het skelet bij de baby, maar spelen ook een rol bij het verminderen van beenkrampen en het verlagen van de bloeddruk. IJzer is extra nodig, omdat je tijdens de zwangerschap wel tot twee liter extra bloed aanmaakt. Door voldoende ijzer te eten voorkom je bloedarmoede. Vooral in combinatie met vitamine C wordt ijzer uit groente goed opgenomen.Vitaminen en mineralen in groente en fruit
Groente en fruit kunnen een belangrijke rol spelen in de voorziening van deze onmisbare voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Zo bevatten spinazie, asperges, broccoli en boerenkool veel foliumzuur. Bananen en avocado's bevatten veel vitamine B6, die de opname van foliumzuur bevorderen. Vitamine C vind je veel in groente als spruitjes, broccoli, zuurkool en rode paprika, maar ook fruitsoorten als kiwi's, bessen en sinaasappelen zijn een goede bron van vitamine C. Spinazie, asperges, kikkererwten, waterkers, kastanjes, broccoli en tomaten bevatten vitamine E. Omdat dit een in vet oplosbare vitamine is, vind je dit ook veel in avocado, olijven en noten. Calcium vind je veel in groene bladgroenten, zeegroenten, boontjes en radijsjes. Bovendien is calcium uit deze groente ook goed opneembaar. Magnesium zit in bananen, abrikozen en donkergroene bladgroenten. Ook ijzer vind je veel in groene groenten. Naast vitamine en mineralen bevatten groenten en fruit veel vezels die de stoelgang tijdens de zwangerschap bevorderen.Gevaren van groenten en fruit
Groente en fruit kunnen ook gevaren opleveren tijdens de zwangerschap. De twee voornaamste gevaren zijn de parasiet Toxoplasma gondii en hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen.Parasiet
Rauwe groenten en fruit kunnen de parasiet Toxoplasma gondii bevatten. De parasiet kan via de placenta de foetus bereiken en deze infecteren. Tijdens een vroege zwangerschap kan dit, bij vrouwen die niet immuun zijn voor toxoplasma, tot een miskraam leiden. Later in de zwangerschap is de kans op een miskraam minder groot, maar bestaat er de kans op aangeboren afwijkingen. De toxoplasma kan via verontreinigde grond op de groente terecht komen. Door groente en fruit goed te wassen worden de risico's op besmetting al veel kleiner. Bij verhitting zal de parasiet gedood worden waardoor deze geen gevaar meer oplevert. Het wordt daarom ook aanbevolen om rauwe groente en fruit goed te wassen voor gebruik.
Bestrijdingsmiddelen
Daarnaast bevatten veel groenten en fruit bestrijdingsmiddelen. Sinds 2009 zijn hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen op groente en fruit verboden, maar nog steeds worden er bij onderzoeken resten van deze bestrijdingsmiddelen op groente en fruit gevonden. Zo heeft het Woman in Europe for a Common Future (WECF) steekproeven gedaan naar de aanwezigheid van pesticiden, waarbij bij negentig procent van de appels in de Nederlandse supermarkt hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen werden gevonden. Ook op aardbeien, sla, tomaten, komkommers, bessen, sperzieboontjes, druiven, kersen, nectarines en peren kwamen de hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen voor. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen in kleine hoeveelheden al voor hersenschade zorgen bij het ongeboren kind. Ook kan het nadelig zijn voor vrouwen die graag zwanger willen worden omdat het kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.