Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruit

Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruit Groente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast vaak ook veel voedingsvezels. Dit maakt groente en fruit onmisbaar in het voedingspatroon van een zwangere vrouw. Maar naast de gezonde voordelen kunnen sommige soorten ook gevaren opleveren voor zwangere vrouwen. Let daarom altijd goed op bij het eten van groente en fruit.

Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een grotere behoefte aan vitamine en mineralen. Er wordt dan ook aanbevolen om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Maar naast deze vitamines is er ook een grotere behoefte aan vitamine B, C, E en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Vitamine C is een vitamine die zorgt voor een goede weerstand. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de aanleg van het skelet bij de baby, maar spelen ook een rol bij het verminderen van beenkrampen en het verlagen van de bloeddruk. IJzer is extra nodig, omdat je tijdens de zwangerschap wel tot twee liter extra bloed aanmaakt. Door voldoende ijzer te eten voorkom je bloedarmoede. Vooral in combinatie met vitamine C wordt ijzer uit groente goed opgenomen.

Vitaminen en mineralen in groente en fruit

Groente en fruit kunnen een belangrijke rol spelen in de voorziening van deze onmisbare voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Zo bevatten spinazie, asperges, broccoli en boerenkool veel foliumzuur. Bananen en avocado's bevatten veel vitamine B6, die de opname van foliumzuur bevorderen. Vitamine C vind je veel in groente als spruitjes, broccoli, zuurkool en rode paprika, maar ook fruitsoorten als kiwi's, bessen en sinaasappelen zijn een goede bron van vitamine C. Spinazie, asperges, kikkererwten, waterkers, kastanjes, broccoli en tomaten bevatten vitamine E. Omdat dit een in vet oplosbare vitamine is, vind je dit ook veel in avocado, olijven en noten. Calcium vind je veel in groene bladgroenten, zeegroenten, boontjes en radijsjes. Bovendien is calcium uit deze groente ook goed opneembaar. Magnesium zit in bananen, abrikozen en donkergroene bladgroenten. Ook ijzer vind je veel in groene groenten. Naast vitamine en mineralen bevatten groenten en fruit veel vezels die de stoelgang tijdens de zwangerschap bevorderen.

Gevaren van groenten en fruit

Groente en fruit kunnen ook gevaren opleveren tijdens de zwangerschap. De twee voornaamste gevaren zijn de parasiet Toxoplasma gondii en hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen.

Parasiet

Rauwe groenten en fruit kunnen de parasiet Toxoplasma gondii bevatten. De parasiet kan via de placenta de foetus bereiken en deze infecteren. Tijdens een vroege zwangerschap kan dit, bij vrouwen die niet immuun zijn voor toxoplasma, tot een miskraam leiden. Later in de zwangerschap is de kans op een miskraam minder groot, maar bestaat er de kans op aangeboren afwijkingen. De toxoplasma kan via verontreinigde grond op de groente terecht komen. Door groente en fruit goed te wassen worden de risico's op besmetting al veel kleiner. Bij verhitting zal de parasiet gedood worden waardoor deze geen gevaar meer oplevert. Het wordt daarom ook aanbevolen om rauwe groente en fruit goed te wassen voor gebruik.

Bestrijdingsmiddelen

Daarnaast bevatten veel groenten en fruit bestrijdingsmiddelen. Sinds 2009 zijn hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen op groente en fruit verboden, maar nog steeds worden er bij onderzoeken resten van deze bestrijdingsmiddelen op groente en fruit gevonden. Zo heeft het Woman in Europe for a Common Future (WECF) steekproeven gedaan naar de aanwezigheid van pesticiden, waarbij bij negentig procent van de appels in de Nederlandse supermarkt hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen werden gevonden. Ook op aardbeien, sla, tomaten, komkommers, bessen, sperzieboontjes, druiven, kersen, nectarines en peren kwamen de hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen voor. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen in kleine hoeveelheden al voor hersenschade zorgen bij het ongeboren kind. Ook kan het nadelig zijn voor vrouwen die graag zwanger willen worden omdat het kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.

Alternatieven

Wie de gevaren zoveel mogelijk wil beperken doet er verstandig aan om groente en fruit te schillen. Vaak zitten de vervuilingen en bestrijdingsmiddelen aan de buitenkant, waardoor je deze verwijdert door te schillen. Groente en fruit dat niet geschild kan worden, moet altijd goed gewassen worden. Verder is het verstandig om voor biologisch te kiezen. Hoewel de biologische soorten ook de parasiet Toxoplasma gondii kunnen bevatten, zijn deze wel vrij van bestrijdingsmiddelen. Tenslotte zijn er een aantal groenten waarop slechts heel weinig restanten van pesticiden zijn aangetroffen. Het gaat dan om bloemkool, broccoli, Chinese kool, rode en witte kool, uien, champignons, courgette en rode biet. Belangrijk is dat men wel genoeg blijft variëren en voldoende groente en fruit blijft eten om te kunnen profiteren van de eerder genoemde voordelen van groente en fruit.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en champignonsZwanger en champignonsDe champignon, die in Nederland veel als groente gegeten wordt, groeit hier in Nederland heel goed. Nederland is daardoo…
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…
Zwanger en groene smoothiesZwanger en groene smoothiesGroene smoothies zijn simpel om te maken en bevatten vaak veel groente en fruit. Een glas kan tot wel de helft van de aa…
Zwanger en frambozenZwanger en frambozenFrambozen zijn lekkere en gezonde vruchten die makkelijk in de tuin kunnen groeien. Een minpuntje is dat de planten gevo…

Zwanger en groene theeZwanger en groene theeGroene thee wordt van oorsprong veel in China en Japan gedronken, maar tegenwoordig wordt er ook veel groene thee in het…
Gebruik van de anticonceptiepil: bijwerkingen en voordelenGebruik van de anticonceptiepil: bijwerkingen en voordelenDe anticonceptiepil kende zijn opmars in Nederland in 1962. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest gebruikte…
Bronnen en referenties
  • https://trotsemoeders.nl/2013/01/groente-en-fruit-niet-altijd-veilig-voor-zwangere-vrouwen/
  • http://www.verseoogst.nl/blog/groente-en-fruit-tijdens-je-zwangerschap/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 16-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.