Zwanger en frambozen
Frambozen zijn lekkere en gezonde vruchten die makkelijk in de tuin kunnen groeien. Een minpuntje is dat de planten gevoelig zijn voor virussen, ziektes en beestjes, zoals het mozaïkvirus of de frambozenkever. Deze ziektes kunnen meestal niet zo veel kwaad voor de gezondheid van de mensen, maar leiden er wel toe dat er vaak veel bestrijdingsmiddelen op frambozen zitten. Daarnaast kunnen frambozen moeilijk gewassen worden, waardoor bestrijdingsmiddelen en mogelijke besmettingen, met de voor zwangere vrouwen gevaarlijke parasiet parasiet Toxoplasma, niet verwijderd kunnen worden. Daar staat tegenover dat frambozen erg gezonde vruchten zijn met veel vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Ook kunnen frambozen een gunstige werking hebben op vrouwen die graag zwanger willen worden omdat er gezegd wordt dat de framboos libidoverhogend is.
Frambozen
De framboos is een fruitsoort die al in de prehistorie gegeten werd. In Nederland komt de vrucht in het wild voor in open plekken in bossen. Maar frambozen worden ook volop geteeld. De framboos groeit vanaf het voorjaar tot in de herfst.
Rassen
Er bestaan verschillende frambozenrassen die ingedeeld kunnen worden in zomer- en herfstframbozen. De zomerframboos geeft maar vier weken per jaar vruchten. De zomerframboos is rijp vanaf eind juni tot half augustus. De herfstframboos geeft doorgaans veel langer vruchten, namelijk zo'n acht weken per jaar. De herfstframboos is rijp vanaf augustus tot begin oktober. De frambozenplant heeft een winterrust nodig. Een winter met een voldoende koude temperatuur bevordert de bloemknopinitiatie. De koudebehoefte van een frambozenplant kan verschillen per ras.
Teelt
Frambozen groeien aan een struik welke zich kan vermeerderen door wortelopslag. Door de planten in verwarmde kassen te telen kan de oogst van frambozen vervroegd worden. De herfstframboos kan in verwarmde kassen zelfs nog tot december geplukt worden. Hierdoor zijn Hollandse frambozen vanaf begin mei tot eind december verkrijgbaar. Buiten deze periode zijn er buitenlandse frambozen verkrijgbaar.
Gezondheid
Frambozen zijn gezonde vruchten die naast een hoop vezels en vitamine C, ook waardevolle antioxidanten bevatten. Daarbij zijn frambozen caloriearm, waardoor ze passen in een gezond voedingspatroon.
Vezels
Frambozen zijn vezelrijke vruchten. Tijdens de zwangerschap komt een trage stoelgang vaak voor. Een voedingspatroon met voldoende vezels bevordert de stoelgang en kan de klachten tijdens de zwangerschap verminderen. Een portie van 100 gram frambozen bevat ongeveer 4 gram vezels. Dit komt neer op ongeveer 10 tot 15% van de aanbevolen hoeveelheid vezels die je per dag moet eten.
Vitamine
Frambozen bevatten veel vitamine C en foliumzuur. Vitamine C is goed voor de weerstand, maar bevordert ook de ijzeropname in het bloed. IJzer is voor zwangere vrouwen belangrijk, omdat je tijdens de zwangerschap een hoop extra bloed aanmaakt. Hierdoor daalt het ijzergehalte. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor zwangere vrouwen dan ook verhoogd naar 90 milligram per dag. Een portie van 100 gram frambozen bevat bijna een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Foliumzuur speelt tijdens en voor de zwangerschap een belangrijke rol bij het verkleinen van de kans op een open ruggetje of een hazenlip. Het wordt dan ook altijd aangeraden om extra foliumzuur te nemen als je zwanger wil worden.
Antioxidanten
Frambozen bevatten heel veel antioxidanten. De meeste zijn in de vorm van ellagitannines. Dit zijn zeldzame antioxidanten die verder alleen voorkomen in aardbeien. Antioxidanten beschermen het DNA tegen schadelijke stoffen, waardoor ze het risico op kanker kunnen verkleinen.
Toxoplasma
Op fruit dat in contact is geweest met verontreinigde aarde kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen. Deze parasiet kan bij een eerste besmetting tijdens de zwangerschap leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. De aangeboren afwijkingen kunnen variëren van oogafwijkingen of doofheid tot hersenaandoeningen of een waterhoofd. Ook een miskraam kan het gevolg zijn van Toxoplasmose tijdens de zwangerschap. Om risico's te beperken wordt er vaak aangeraden om groente en fruit altijd goed te wassen om zo verontreinigingen te verwijderen. Zacht fruit zoals frambozen zijn echter lastig te wassen omdat de vruchten snel beschadigen. Na het wassen kan het fruit ook meestal niet meer bewaard worden. Frambozen geteeld in eigen tuin zijn vaker besmet met verontreinigde aarde en zijn daarom ook vaker besmet met Toxoplasma dan professioneel geteelde frambozen die te koop zijn in supermarkten.
Bestrijdingsmiddelen
Omdat frambozen gevoelig zijn voor virussen, ziektes en beestjes, worden ze vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Sommige bestrijdingsmiddelen kunnen hormoonverstorend werken en in hoge concentraties tijdens de zwangerschap leiden tot hersenschade bij de ongeboren baby. Vooral het feit dat frambozen bijna niet gewassen kunnen worden maakt het lastig om de bestrijdingsmiddelen van de frambozen te verwijderen. Het beste kan men daarom kiezen voor biologische of onbespoten frambozen.
Frambozen tijdens de zwangerschap
Frambozen zijn vanwege de hoge voedingswaarde heel gezonde vruchtjes en passen daarom heel goed in een voedingspatroon van een zwangere vrouw. In verband met een mogelijke besmetting met de parasiet Toxoplasma gondii is het wel aan te bevelen om de frambozen eerst te wassen, ook al gaat dit ten koste van de smaak. Omdat de parasiet temperaturen van -20 graden Celsius of temperaturen boven 72 graden Celsius niet overleefd, zijn ingevroren frambozen, frambozenjam of gekookte frambozen wel altijd veilig.
Lees verder