Zwanger en chocolade

Zwanger en chocolade Veel zwangere vrouwen hebben vaak extra veel trek in chocolade. Hoewel we allemaal weten dat je tijdens je zwangerschap gezond en verantwoord moet eten, lijkt een stukje chocolade wel te kunnen. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat chocolade een aantal positieve uitwerkingen kan hebben op de zwangere vrouw en haar baby.

Chocolade

De Amerikaanse Toltekenstam heeft chocola al voor het begin van onze jaartelling ontdekt. Ze aten de vruchten van de cacaoboom en gooiden de bittere cacaobonen weg. Toen er tijdens het weggooien van zo'n cacaoboon een keer een boon in het vuur belandde, kwam er zo'n lekkere geur vrij dat de Tolteek de boon uit het vuur haalde. Toen hij de geplette en gebrande boon proefde ontdekte hij dat het een heerlijke lekkernij was.

Pas in 1528 werd de cacaoboon meegenomen naar Europa door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernan Cortéz. Het werd alleen door de koninklijke leden gebruikt om een chocoladedrank van te maken met vanille, suiker en room. Pas honderd jaar later wordt de drank ook bekend in andere landen in Europa. Uiteindelijk is de chocolade als reep ontdekt in Engeland. Daar werd in 1728 de eerste chocoladefabriek geopend. In Nederland werd pas in 1820 voor het eerst chocolade gemaakt door meneer van Houten.

Chocolade tijdens de zwangerschap

Chocolade eten tijdens de zwangerschap kan negatieve, maar ook positieve gevolgen hebben. Negatieve gevolgen zijn bijvoorbeeld dat chocolade veel suiker en vet bevat, waardoor je snel in gewicht aankomt. Ook heb je na het eten van chocolade minder trek in gezonde voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap hard nodig hebt. Een ander nadeel van chocolade tijdens de zwangerschap is het cafeïnegehalte. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een teveel aan cafeïne tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht, of zelfs een miskraam. Toch tonen andere onderzoeken aan dat chocolade juist een positief effect heeft omdat ze de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging zouden verkleinen. Ook is er onderzocht dat baby's van moeders die veel chocolade aten tijdens de zwangerschap gemiddeld blijer waren.

Cafeïne in chocolade

Chocolade bevat cafeïne, de stof waarvan vermoedens bestaan dat het negatieve gevolgen kan hebben tijdens de zwangerschap. In 100 gram chocolade zit ongeveer 40mg cafeïne. Chocolademelk bevat ongeveer vier milligram cafeïne per glas. Deze hoeveelheden zijn vergeleken met een kop koffie erg laag. Koffie bevat namelijk gemiddeld zo'n 80 milligram cafeïne per kopje. Het Voedingscentrum adviseert de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 100 milligram per dag. Dit komt overeen met 250 gram chocolade of een kop koffie en 50 gram chocolade. Als je dagelijks koffie of thee met cafeïne drinkt is het dus aan te raden om je dagelijkse chocolade inname te beperken om zo niet teveel cafeïne binnen te krijgen.

Zwangerschapsvergiftiging en chocolade

De Yale universiteit in New Haven heeft een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat met name pure chocolade de kans op zwangerschapsvergiftiging kan verkleinen. Dit is met name te danken aan de stof theobromine, dat in chocolade zit. Theobromine verwijdt de bloedvaten en ontspant de spieren. De vrouwen met een grotere hoeveelheid theobromine in het navelstrengbloed hadden zeventig procent minder kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging dan de vrouwen met weinig tot geen theobromine in hun navelstrengbloed. Zwangerschapsvergiftiging komt voor bij ongeveer drie tot vijf procent van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje. Zwangerschapsvergiftiging kan erg gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Chocolade geeft blije baby

De universiteit van Helsinki heeft aangetoond dat baby's blijer blijken te zijn als de moeder tijdens de zwangerschap veel chocolade heeft gegeten. De baby's zijn actiever en lachen vaker dan de baby's van moeders die weinig chocolade hebben gegeten tijdens de zwangerschap. Chocolade bevat stoffen die het geluksgevoel bevorderen. De stoffen in chocolade die hierbij een rol zouden spelen zijn dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De stoffen kunnen vervolgens via de moeder bij de baby terecht komen, waardoor de baby gelukkig wordt.

Soort chocolade

Pure chocolade bevat de hoogste gehaltes aan theabromine en andere geluksgevoel bevorderende stoffen. Ook bevat pure chocolade minder suiker dan de melkchocolade. Voor de zwangere vrouw is de pure variant dus de meest gunstige, terwijl witte chocolade weinig tot geen voordelen biedt. Maar pas op, pure chocolade bevat ook de meeste cafeïne, dus ook van de pure chocolade kan niet onbeperkt gesnoept worden. Voor chocolade tijdens de zwangerschap geldt dus vooral: geniet, maar met mate.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!U kent het wel. U krijgt visite en nu wilt u graag een lekkere taart bereiden. Nou maakt u graag taarten met chocola, ma…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Zwanger en dropZwanger en dropDrop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte…
Snel zwanger met de Lady-Comp babySnel zwanger met de Lady-Comp babyDe meeste stellen die zwanger willen worden, willen dit in veel gevallen zo snel mogelijk. Met de Lady-Comp baby is dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • http://www.ikzwanger.com/chocolade-tijdens-zwangerschap.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
  • http://www.choco-paradijs.nl/chocolade-geschiedenis/chocolade-geschiedenis1.html
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.