Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?

Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het dat chocola gezond voor je is? Bevat chocola echt antioxidanten? Welke chocola bevat antioxidanten? Wat zijn de andere bestanddelen van pure chocola? Waarom mag je er niet te veel van eten? Bezit pure chocola antioxidanten werking als je deze chocolade verwarmt? Hoeveel cacao moet de pure chocola bevatten om gezond te zijn?

Antioxidanten

Wat zijn antioxidanten? En wat doen antioxidanten? Waarom zijn antioxidanten goed voor je? Anti oxidanten beschermen je cellen, je weefsels en je DNA tegen “vernietigende” en “giftige” krachten van buitenaf, zoals vrije radicalen. Vrije radicalen en oxiderende stoffen zitten overal, ook in de lucht die we inademen maar ook in (bijvoorbeeld) sigarettenrook. Antioxidanten zijn in staat om deze vrije radicalen en oxiderende stoffen te neutraliseren.

Pure chocola

Wat maakt pure chocola bijzonder? Wat zit er in pure chocola, wat niet voorkomt in melkchocola of in witte chocola? In pure chocolade zit: Flavonoïden. Flavonoïden is een antioxidant.

Flavonoïden

Wat doen Flavonoïden voor het menselijk lichaam?
Door het eten of binnen krijgen van Flavonoïden:
 • Gaat de bloeddruk omlaag,
 • Gaat het cholesterolgehalte omlaag,
 • Gaat aderverkalking tegen,
 • Werkt ontstekingsremmend,
 • Gaat veroudering tegen,
 • De aderen verwijden zich,
 • De structuur van de bloedvaten wordt gezonder,
 • De structuur van de bloedvaten wordt beschermd,
 • De bloedsomloop functioneert beter,
 • Het lichaam wordt beschermd tegen schadelijke processen,
 • Het lichaam wordt beschermd tegen vrije radicalen,
 • Het lichaam wordt beschermd tegen oxiderende stoffen.

Fruit

Is chocola gezonder dan fruit? Volgens Amerikaanse wetenschappers is chocola (pure chocola!) gezonder dan fruit! Pure chocola bevat meer antioxidanten en polyfenolen dan fruitsap. Hierdoor geeft het eten van pure chocola een betere bescherming tegen:
 • Hartziektes en
 • Kanker
dan het eten van fruit.

Gezond

Wat zijn de andere bestanddelen van chocola? Waarom mag je niet te veel pure chocola eten? Ondanks dat het eten van pure chocola volgens wetenschappers gezond is, waarschuwen deze wetenschappers ook voor overdaad: ondanks dat pure chocola gezond is, eet er niet te veel van! Bestanddelen van pure chocola zijn:
 • Flavonoïden,
 • Vet en
 • Suiker.
Kortom, pure chocola bevat behalve het uitstekende antioxidant Flavonoïden ook veel suiker, vet en calorieën! Overgewicht is altijd slecht, want overgewicht is slecht voor de hartvaten en de bloedvaten. Eet dus matig pure chocola!

Verwarmen

Zodra je pure chocola gaat verwarmen, verdwijnen de goede bestanddelen uit de pure chocola. Zodra je pure chocola gaat verwarmen, is de antioxidanten werking van pure chocola verdwenen.

Wondermiddel

Is pure chocola een wondermiddel? Nee, pure chocola is geen wondermiddel, maar alle kleine beetjes kunnen bijdrage aan een betere gezondheid.

Chocolade

Ben jij een groot chocolade liefhebber? Kies voortaan voor de pure vorm van chocola, dus pure chocolade eitjes met Pasen i.p.v. melkchocola.

Hoeveel

Hoeveel pure chocola eten is gezond voor je? Dagelijks twee blokjes of brokjes pure chocolade eten is goed voor je. Besef dat per 100 gram pure chocola 500 kilocalorieën geeft, eet dus niet te veel!

Cacao

Het volgende is belangrijk: het cacao gehalte in de pure chocola is belangrijk: hoe hoger het cacaogehalte in de pure chocola hoe gezonder de chocolade voor je is. Bekijk de verschillende repen pure chocola maar eens in de winkel, de ene bevat ruim 77%, weer een ander 64%, dan weer een met 86 en zelfs 99% cacaogehalte kom je tegen. Als jij nooit eerder pure chocola hebt gegeten, moet je aan de bittere smaak gaan wennen. Begin met een laag cacaogehalte (zo rond de 50%) en bouw het langzaam op naar de 77%. Cacaogehalte van 77% van pure chocola bevat voldoende antioxidanten om echt gezond te zijn.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van chocolade voor de gezondheidDe voordelen van chocolade voor de gezondheidChocolade wordt beschouwd als een streling voor de smaakpapillen. Het is heel erg geliefd, door zowel mannen als vrouwen…
Een beter humeur door chocoladeEen beter humeur door chocoladeIedereen heeft er wel eens van gehoord dat je van chocola eten jezelf beter kunt voelen. Vooral vrouwen beweren wel eens…
Hoe gezond is chocolade?Hoe gezond is chocolade?Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatc…
De ware kracht van chocoladeDe ware kracht van chocoladeChocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je ac…

Bedreigt landbouwgif Imidacloprid onze gezondheid?Bedreigt landbouwgif Imidacloprid onze gezondheid?Insectenbestrijdingsmiddel DDT is destijds van de markt gehaald vanwege schade voor mens en dier. Per 1-1-2017 geldt dit…
Peper meer dan specerijHet blijft nog altijd verwonderlijk hoe zo'n gewoon peperkorreltje, dat nu zonder nadenken door de pepermolen gedraaid w…
Bronnen en referenties
 • http://www.preventievegezondheidszorg.com/antioxidant.php
 • http://www.trendystyle.net/trends/chocolade.html
 • http://www.hersheys.com/nutrition-professionals/
 • http://www.journal.chemistrycentral.com/content/5/1/5
 • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/eten-drinken/24047/pure-chocolade-gezonder-dan-je-denkt
 • http://www.scientias.nl/chocolade-het-nieuwe-superfruit/24752
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.