Bedreigt landbouwgif Imidacloprid onze gezondheid?

Bedreigt landbouwgif Imidacloprid onze gezondheid? Insectenbestrijdingsmiddel DDT is destijds van de markt gehaald vanwege schade voor mens en dier. Per 1-1-2017 geldt dit verbod ook voor het moderne middel Imidacloprid. Al sinds 2011 gingen er stemmen op om Imidacloprid op schadelijkheid te onderzoeken. Want dit gif is niet alleen dodelijk voor nuttige bijen, maar zou ook Alzheimer en Parkinson in de hand kunnen werken. Bovendien worden insectenetende weidevogels als bijv. boerenzwaluw en veldleeuwerik er ook niet gezonder op. Het vroegere landbouwgif DDT, dat niet alleen insecten effectief doodt maar ook al het andere dat leeft, is vanwege zijn schadelijkheid voor mens en dier, terecht verboden eind jaren-60. Ook jammer voor de drogisten in die tijd want die verkochten het spul in kleine doosje aan particulieren die er op hun knieën vlooien op het tapijt mee achterna zaten. Onduidelijk hoeveel daarbij van het levensgevaarlijke goedje werd ingeademd door ouders en toekijkende kinderen. Het geeft aan dat insectenbestrijdingsproducten die jarenlang in goed vertrouwen worden gebruikt, plotseling ook voor de mens schadelijk kunnen blijken.

DDT als ontsmettingsmiddel op mensen

DDT (afkorting van Dichloor –Diphenyl-Trichloor-aethaan). De dodelijke werking van het middel berust op het feit dat wanneer een insect met deze stof in aanraking komt, het DDT op de aanrakingsplaats in het lichaam wordt opgenomen. Het verspreidt zich hierin en verlamt de zenuwen, waardoor de dood intreedt. Minimale concentraties zijn reeds dodelijk. DDT doodt niet direct, doch pas enkele uren na het contact ermee. Het spul hecht zich vast en is moeilijk te verwijderen en oefent zodoende lang zijn vernietigende werking uit. Volgens het handboek voor de Nederlandse onderofficier, uitgave 1966, kon je DDT ook uitstekend gebruiken om personen (bivakkerende soldaten) mee te ontsmetten om te voorkomen dat ze tijdens oorlogshandelingen ook nog eens door vlooien en luizen werden lastiggevallen. Het was een kwestie van 10% DDT vermengen met 90% talk en dat poeder vervolgens met een verstuivingspomp aanbrengen op het lichaam, en tussen kledingslagen.

Herhaalt de DDT-geschiedenis zich met Imidacloprid

De vraag die de DDT-geschiedenis opwerpt, is of er op dit moment ook weer zogenaamde ongevaarlijke landbouwgiften bestaan die over een tijdje toch schadelijk blijken voor mens en dier. Die vraag wordt heel gericht gesteld als het gaat om het landbouwgif Imidacloprid. Sinds 2004 mag dit goedje worden toegepast in de land en tuinbouw. Anno 2011 achtten verschillende wetenschappers het echter wenselijk dat er onderzoek kwam naar de effecten van jarenlange consumptie van dit gif. Want via het consumeren van bijvoorbeeld appels ontkom je er niet aan dat je dit gif in je lichaam krijgt ook als je de appel schilt. Imidacloprid is namelijk een in water oplosbaar bestrijdingsmiddel dat op het gewas wordt gespoten. Het spul doodt weliswaar de insecten, maar wordt tevens door de boombladeren opgenomen. Vervolgens komt dit zenuwgif via de regen op de grond waar het via de wortels in de fruitboom wordt opgenomen en dus ook in het vruchtvlees van de appel/peer enz. Maar ook in groente, andere fruitsoorten en aardappelen. Canadese onderzoekers vermoedden een stimulerend effect op de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson. Ook in ons land wordt de roep om onderzoek steeds groter.

Appel schillen dus niet nodig?

Volgens de meeste bronnen is het juist ongewenst om appels te schillen, omdat dat deel van de vrucht de meeste voedingsmiddelen bevat. Het sluit ook aan bij de bovengenoemde theorie dat het gif zich in de gehele appel bevindt en dus niet in hogere mate in een goed gewassen schil.

Bijen

Nederlandse Imkers waarschuwen al jarenlang dat de bijensterfte door Imidacloprid enorm is toegenomen. Maar als de bijen het loodje leggen komt de voortplanting van allerlei gewassen ook in gevaar. Ook in het Europees parlement klonken stemmen om het gif, alsmede andere zogenaamde nicotinoïden, eerst grondig te onderzoeken alvorens het op de huidige schaal te blijven toepassen. De Nederlandse overheid had het gif reeds in enkele particuliere gevallen verboden. Toxicoloog dr. Ir. Henk Tennekes, waarschuwde voor een mogelijke ramp in wording, i.v.m. de brede vernietigingskracht van het gif op insecten, waardoor deze belangrijke voedingsbron van vogels ook schaarser wordt.

April 2012

Krantenberichten lieten weten dat er overtuigend bewijs bestond dat er een relatie was tussen imidacloprid en de sterfte van bijenvolken. Ook uit proeven met ratten bleek dat er bij minimale hoeveelheden al een negatief effect op het zenuwstelsel is. En mensen zijn, net als ratten, uiteindelijk ook zoogdieren.

Oktober 2014

Vanuit de Tweede Kamer werden er bezorgde vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Economische Zaken i.v.m. de mogelijke schadelijke effecten voor niet alleen bijen, maar ook voor weidevogels zoals spreeuw, veldleeuwerik, boerenzwaluw en ringmus.

Januari 2016

"Als het gebruik van imidacloprid in de glastuinbouw niet wordt verminderd, gaat staatssecretaris Van Dam het middel verbieden. Hij geeft de kwekers nog tot maart 2016 om iets aan de normoverschrijdingen te doen. Hij stelt dat de risico's van dit insecticide groot zijn. Volgens studies veroorzaakt het middel sterfte onder veel meer insecten dan goed is. Het gif zit ook in het oppervlaktewater met fatale gevolgen voor sommige vogelsoorten. Van Dam wacht de eindcijfers over 2015 nog af."

Kogel door de kerk op 6 juli 2016

Het bestrijdingsmiddel imidacloprid is m.i.v. 1-1-2017 verboden voor tuinders. Alleen ondernemingen met een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie mogen het middel nog gebruiken. Maar die bedrijven zijn er niet omdat certificering nog niet mogelijk is, dus gaat het voor vrijwel ieder bedrijf gelden. Deze ingrijpende maatregel is volgens van Staatssecretaris Van Dam nodig vanwege de grote risico's van het insecticide Imidacloprid, zoals o.a. sterfte van bijen en andere insecten. Het verbod geldt voorlopig voor vijf jaar.

Natuurorganisaties spreken van een "eerste succes voor bijen en de voedselvoorziening". Greenpeace noemt de massale bijensterfte een ernstige bedreiging voor de voedselvoorziening. De meeste planten zijn voor de voortplanting immers afhankelijk van de bestuiving door dit nuttige insect. Sterven bijen volledig uit dan verdwijnen uiteindelijk ook noten, koffie, chocola, groenten en fruit.

Via internet wel nog verkrijgbaar

Vreemd genoeg lijkt het middel voor elke particulier o.a. via internet anno 2017 nog steeds verkrijgbaar voor in de tuin etc.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijen en het verbod op neonicotinoïdenBijen en het verbod op neonicotinoïdenInsecten hebben het zwaar rondom landerijen waar landbouwbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook de bij gedijt slecht…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Bijensterfte, wat is de oorzaak? Pesticiden en hongerBijensterfte, wat is de oorzaak? Pesticiden en hongerBijensterfte neemt in rap tempo toe. Volgens Albert Einstein hebben we nog vier jaar te leven als de bijen eenmaal uitge…
Wat is de ziekte van Parkinson?Wat is de ziekte van Parkinson?Wanneer je aan dementie denkt, denk je al snel an de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn er echter meerdere vormen m…

Darmklachten en ionwaterDarmklachten en ionwater. Ionwater is het water dat ontstaat door een proces van ionisatie (op natuurlijke basis of door…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • NoordHollands dagblad 28-7-2011, 10-4-2012
  • Handboek voor het dienstplichtig kader 1966
  • Rijksoverheid.nl
  • Nos.nl (geraadpleegd 07-07-2016)
Reactie

Judith van der Wart, 30-03-2017
Hallo,
Misschien een rare vraag maar sinds een dag of 10 hebben mijn honden een anti-vlooienband om genaamd Seresto.
Iets anders en afdoend tegen teken kon mijn dierenarts niet aanraden.
Nu wil het geval dat ik me al zeker een week beroerd voel. Duizelig, slecht kunnen concentreren, ik laat alles vallen, loop tegen dingen op en ga zo maar door. Eerst denk je dan een griepje, of misschien een tekort aan iets maar gaandeweg wordt het erger.
Toen bedacht ik dat de banden misschien de oorzaak kunnen zijn. Ik heb nog nooit zoiets ervaren en ben ook geen suggestief mens.
De honden reageren er zo te zien niet verkeerd op hoewel het natuurlijk toch rommel is.
Ik doe de banden 's nachts altijd af omdat ze wel dicht bij me slapen. Maar kunnen mijn klachten überhaupt verband houden met deze banden? Alles wat ik kan vinden op internet weerspreekt dit. Reactie infoteur, 01-04-2017
Hier staat het nodige over dit product.

http://diergeneesmiddelen.info/index.php/anti-vlooien/593-seresto-halsband-voor-honden

En is het misschien een idee die vlooienbanden een tijdje weg te leggen, om te kijken hoe u reageert?

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.