Wat is de ziekte van Parkinson?

Wat is de ziekte van Parkinson? Wanneer je aan dementie denkt, denk je al snel an de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn er echter meerdere vormen mogelijk, namelijk tot zo'n vijftig verschillende ziektes zijn bekend. Naast Alzheimer heb je ook de vasculaire dementie, frontotemperale dementie en Parkinson. Voor wat Parkinson betreft, weten de meesten wel dat het gaat om een stoornis in de motoriek (ofwel het bewegen), en dan met name het beven van de handen. Maar wat zijn nog meer symptomen van Parkinson, wat kun je verwachten bij Parkinson

Een korte geschiedenis

De ziekte van Parkinson werd voor het eerst beschreven door een Engelse chirurg met de naam James Parkinson. Toen James Parkinson in 1817 met de ontdekking van de ziekte kwam, was er nog niet veel aandacht voor. Dit duurde tot de twintigste eeuw toen J.G. Rowntree (in 1912) een artikel schreef in een medisch tijdschrift over de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson was in de eerste instantie bekend onder de term "shaking palsy". Dit duidde op een spierverzwakking ("palsy"), waarbij tremoren (het trillen) zichtbaar waren.

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte, waarbij zenuwcellen geleidelijk aan afsterven. Om deze reden is het ook een ziekte die zich geleidelijk aan ontwikkeld. De eerste verschijnselen zijn dus meestal niet zo opvallend. Vaak begint het ook slechts aan één zijde. Niet altijd wordt het meteen opgemerkt, omdat toegenomen traagheid niet heel vreemd is bij ouderen, en niet altijd het trillen aanwezig is.

Symptomen

  • Bevende handen (ook in rust; rusttremor)
  • Tragere bewegingen
  • Bewegingsarmoede (hypokinesie)
  • Maskergelaat (vlakke gezichtsuitdrukking)
  • Monotome stem, afname stemvolume
  • Stijve lichaamshouding (rigiditeit)
  • Schuifelende/kleinere passen
  • Voorover hellen van bovenlichaam
  • Vertraging van denken
  • Geheugenproblemen: ophalen van informatie
  • Afname van abstract denken
  • Klein en kriebelig schrijven (micrografie)

Dementie komt bij zo'n 35-55% van de mensen met de ziekte van Parkinson voor. Het gaat hierbij dan wel over het ophalen van informatie. De geheugenproblemen zijn niet te vinden op het gebied van herkenning.

Het ontstaan van Parkinson

De ziekte van Parkinson, of in ieder geval de stoornissen die ermee gepaard gaan, wordt veroorzaakt doordat de substantia nigra aan celverlies liedt. De substantia nigra is een belangrijk gebied in de middenhersenen dat belangrijk is bij bewegingen. De substantia nigra (zwarte substantie/kern) behoort tot de basale ganglia van het zenuwstelsel (samen met de corpus striatum, globus pallidus en nucleus subthalamicus). De substantia nigra bestaat uit twee delen: pars reticulata en pars compacta. In dit laatste deel vindt een afsterving van zenuwcellen plaats. Deze zenuwcellen zijn belangrijk voor de productie van dopamine. Om die reden wordt ook een afgenomen dopamineniveau gevonden bij patiënten.

Er wordt geschat dat er echter pas een reductie van 60-70% van de zenuwcellen nodig is voor er sprake is van Parkinsonachtige symptomen. Het is vooral het dopaminetekort dat leidt tot de stoornissen in motoriek (traagheid, stijfheid, en soms ook veel trillingen).

Oorzaken

  • Erfelijkheid: 5-10% van de patiënten heeft Parkinson geërfd;
  • Gifstoffen, zoals mangaan, zware metalen, koolmonoxide en insecticides;
  • Leeftijd: De kans om Parkinson te krijgen wordt ook groter met de leeftijd;
  • Encefalitisinfectie: Verschijnselen na de epidemie die tussen 1917-1926 heerste;
  • Onbekende oorzaken: Nog vaker zelfs is er geen oorzaak te vinden.

Stadia van Parkinson

  1. Verschijnselen aan één lichaamshelft
  2. Verschijnselen aan beide lichaamshelften geen evenwichtsstoornissen
  3. Verschijnselen aan beide lichaamshelften, met evenwichtsstoornissen, nog wel zelfstandig functionerend
  4. Verschijnselen aan beide lichaamshelften, met evenwichtsstoornissen, hulpbehoevend
  5. Ernstige invaliditeit, gebonden aan bed of stoel, hulpbehoevend

Behandeling

Van Parkinson is helaas bekend dat het een ziekte is die niet tegen te houden is. Het is geen ziekte waaraan je dood zult gaan, maar steeds meer zullen symptomen naar voren komen. Met de ziekte van Parkinson is lang te leven, maar het is enkel te onderdrukken met medicijnen. Medicijnen kunnen nameljk het tekort aan dopamine weer verbeteren. Op een gegeven moment zal medicatie echter niet meer helpen. In deze gevallen kunnen de hersenen nog gestimuleerd worden met elektrische pulsen.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Wat is Parkinson en wat zijn de verschijnselen?Wat is Parkinson nou precies? Binnen Nederland komt Parkinson voornamelijk voor bij personen boven de 50 jaar. Verschijn…
Anatomie hersenen: basale gangliaAnatomie hersenen: basale gangliaDe basale ganglia is een structuur van de voorhersenen en bestaat uit de hoofdonderdelen caudedate nucleus, putamen en d…
Neurotransmitter: dopamineNeurotransmitter: dopamineDopamine is een van de neurotransmitters in het menselijk lichaam. De neurotransmitter dopamine speelt een belangrijke r…

Paratyfus door Salmonella besmettingParatyfus door Salmonella besmettingParatyfus is een darminfectie dat wordt overgedragen door eten of drinken van besmet voedsel of water. Het gaat om een s…
Movember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geld wordt ingezameld om de bewustwording van prostaatkanker te…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Parkinson
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.