Movember: aandacht vragen voor prostaatkanker

Movember: aandacht vragen voor prostaatkanker Movember is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geld wordt ingezameld om de bewustwording van prostaatkanker te verhogen en om onderzoek naar prostaatkanker te financieren. Movember vraagt elk jaar in de maand november aan mannen om hun snor gedurende de hele maand november te laten staan en zich te laten sponsoren door vrienden, familie, kennissen, collega's et cetera. De naam Movember is dan ook een samentrekking van de woorden moustache (snor) en november.

Movember wereldwijd

In 2003 was de eerste editie van Movember, in Australië lieten mannen toen voor het eerst gedurende de maand november hun snor staan voor het goede doel. Dit verspreidde zich gedurende de jaren wereldwijd, en ondertussen laten mannen over de hele wereld hun snor staan in november. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Zuid-Afrika en Canada laten mannen hun snor staan. In november zijn er ook veel niet-scherende mannen in Finland, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië, Spanje, Duitsland, Nederland en België. Daarnaast zijn er nog enkele landen waarin mannen ook mee doen aan deze actie om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Wereldwijd werd er in 2012 ruim 95 miljoen euro opgehaald, door ongeveer een miljoen mannen.

Movember in Nederland

In 2011 deden 3.350 Nederlandse mannen mee aan Movember. Zij wisten voor 350.000 aan sponsorgeld binnen te halen. Dit geld had als bestemming onderzoek naar prostaatkanker bij het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). In 2012 zijn er veel meer Nederlandse deelnemers, namelijk meer dan 7.300. Zij zorgden ervoor dat het NKI-AVL geld kregen om zo meer onderzoek naar prostaatkanker te kunnen doen. Uiteindelijk bleken bijna 7.500 Nederlandse mannen te hebben meegedaan aan Movember 2012, die samen 480.000,- op wisten te halen. In 2013 deden 16.000 Nederlandse mannen mee aan Movember, met een uiteindelijke opbrengst van bijna 900.000,-.

Mo Bros en Mo Sistas

De mannen die meedoen aan de actie, worden Mo Bros genoemd. Zij melden zich aan op de website van Movember, en moeten op 1 november met een gladgeschoren gezicht aan de actie beginnen. Gedurende de maand november worden de Mo Bros gesteund door de Mo Sistas (hun vriendin/vrouw). Gedurende de dertig dagen van november zijn de Mo Bros als het ware het gezicht van de gezondheid van de man. En dit levert resultaat op: in totaal is er door de jaren heen al vele miljoenen euro's opgehaald door het laten staan van je snor in november.

Prostaatkanker

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Een man heeft een kans van tien procent dat hij te maken krijgt met prostaatkanker. Per jaar krijgen ongeveer 11.000 Nederlandse mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. Van hen is meer dan 70% ouders dan 65 jaar, maar het komt ook steeds vaker voor bij mannen tussen de 40 en 45 jaar. Symptomen zijn onder andere een frequent gevoel van aandrang om te plassen, moeilijk kunnen plassen, geen contante straal urine kunnen produceren, gevoel dat er nog urine in de blaas zit, dikke benen en gewichtsverlies.

Er is nog maar weinig met zekerheid bekend over de oorzaken van prostaatkanker. Daarom wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat kan leiden tot prostaatkanker. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of er voedingsstoffen zijn die een rol spelen bij het wel of niet ontstaan van prostaatkanker. Er zijn bovendien vermoedens dat mannelijke hormonen een rol spelen, net als diverse milieufactoren. Toch is er nog niet uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit echt zo is.
© 2012 - 2024 Loraine91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Prostaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse we…
Koffie verkleint de kans op borstkanker en prostaatkankerRecent onderzoek toont aan dat het drinken van koffie het risico op bepaalde soorten kanker kan verkleinen. Mannen hebbe…
Wat vertelt de verhouding van ring- en wijsvinger over ons?Wat vertelt de verhouding van ring- en wijsvinger over ons?De verhouding tussen de lengte van de ring- en wijsvinger zou bepaalde karaktertrekken en eigenschappen verraden over ma…

Wat is de ziekte van Parkinson?Wat is de ziekte van Parkinson?Wanneer je aan dementie denkt, denk je al snel an de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn er echter meerdere vormen m…
Huidziekte herkennenHuidziekte herkennenEen huidziekte is een ziekte of afwijking aan de huid, veroorzaakt door een bacterie, schimmel, virus, allergie, geneesm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Digypho, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.movember.com/
  • http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/soorten-kanker/Pages/soorten-kanker-prostaatkanker.aspx
Loraine91 (20 artikelen)
Laatste update: 13-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.