Wat is Parkinson en wat zijn de verschijnselen?

Wat is Parkinson nou precies? Binnen Nederland komt Parkinson voornamelijk voor bij personen boven de 50 jaar. Verschijnselen die optreden bij de aandoening zijn onder andere: stijve spieren, tremor, een verstoorde houding en balans en een verminderd spraakvermogen. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat de ziekte erfelijk kan zijn.

Wat is parkinson?

Parkinson is een aandoening aan de hersenen. Bij personen die lijden aan de ziekte raakt een kleine groep cellen in de hersenen beschadigd. Dit heeft als gevolg dat deze cellen geen dopamine meer kunnen aanmaken. Dopamine is een stof die nodig is om te kunnen bewegen. Binnen Nederland zijn er ruim 550.000 mensen die lijden aan de ziekte. Dit zijn met name mensen boven de 50 jaar. In Nederland hebben steeds meer dertigers en veertigers last van de aandoening.

Wat zijn de verschijnselen bij Parkinson?

Tremor

Een symptoom van de aandoening is tremor. Tremor oftewel het trillen wat kan voorkomen in de handen, de armen of de benen. Tremor kan optreden wanneer je wakker wordt, zit en stilstaat. Het wordt meestal erger naarmate je meer gaat bewegen. Tremor is in de meeste gevallen het eerste symptoom waar mensen met de ziekte van Parkinson last van hebben. Tremor kan tevens de werking van de kin, de lippen en de tong beïnvloeden. Naarmate iemand langer last heeft van de aandoening kan tremor uitbreiden. Emotionele en fysieke stress zorgen meestal voor heftigere trillingen. Slapen en ontspannen kunnen daarentegen tremor verminderen en eventueel stoppen. Tremor is een van de hoofdkenmerken van de ziekte. Het is echter niet zo dat wanneer iemand aan tremer leidt, diegene ook perse last heeft van Parkinson.

Naast tremer zijn er nog andere typische verschijnselen.

Bradykinesia

Een vertraagde beweging die ook wel bradykinesia genoemd. Na verloop van tijd kan de ziekte het vermogen om te bewegen verminderen. Hierdoor worden eenvoudige taken moeilijk en tijdrovend. Tijdens het lopen zullen de gemaakte stappen korter worden. Het is ook vaak moeilijk om uit een stoel te komen. In sommige gevallen kunnen personen met bradykinesia enkel lopen door hun voet over de grond te slepen.

Stijve spieren

Spierstijfheid kan optreden in elk deel van het lichaam. De stijve spieren kunnen het bereik en de beweging van de spieren beperken. Tevens kan dit lijden tot erg pijnlijke spieren.

Verstoorde houding en balans

Mensen met de aandoening kunnen last hebben van een gebogen houding. dit kan tijdens het bewegen zorgen voor problemen met de balans.

Automatische bewegingen werken minder goed

De ziekte van Parkinson leidt tot een verminderd vermogen van onbewuste bewegingen. Bij onbewust bewegingen kun je denken aan het knipperen van de ogen, glimlachen en het zwaaien van je arm tijdens het lopen.

De spraak verandert

Mensen die de ziekte hebben kunnen last hebben van spraakproblemen. De spraak kan zachter en/of sneller worden. Ook wordt er vaak meer geaarzeld tijdens het praten. Tevens kan de ziekte lijden tot een monotonere stem. Ook het schrijven zal vaak lastig gaan.

Andere symptomen die kunnen voorkomen

 • darmproblemen
 • oogproblemen
 • depressiviteit
 • geheugenstoornissen
 • slaapstoornissen
 • overmatig zweten
 • huidproblemen
 • moeite met slikken
 • hallucineren
 • obstipatie

Is Parkinson erfelijk?

Bij de ontwikkeling van Parkinson kunnen erfelijke factoren een rol spelen. In sommige gevallen kan de ziekte dus erfelijk zijn. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond de aandoening in 5 tot 10 procent van de gevallen erfelijk is. Er dient echter nog meer onderzoek te worden gedaan om dit vast te stellen. De ziekte van Parkinson is niet besmettelijk.

Ten slotte is het tot op heden nog niet mogelijk om Parkinson te genezen. Wel kunnen de klachten worden verminderd met behulp van medicijnen.
© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkinson: de geschiedenisDe ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel, het is daarom ook geen zeldzame zi…
Parkinson: de oorzaak en verschijnselenEr is tot op heden nog een precieze oorzaak gevonden voor het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het is mogelijk dat…
Wat is de ziekte van Parkinson?Wat is de ziekte van Parkinson?Wanneer je aan dementie denkt, denk je al snel an de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn er echter meerdere vormen m…
Grotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteGrotere kans op parkinson door zuivel met laag vetgehalteWat is de relatie tussen zuivel en de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt er een verhoogde kans bij de…

Drapetomania en dysaesthesia aethiopicaDrapetomania en dysaesthesia aethiopicaDrapetomania en Dysaesthesia aethiopica zijn twee ziektes die, naar eigen zeggen, ontdekt zijn door de negentiende eeuws…
Kanker: Verklein de kans op kankerKanker: Verklein de kans op kankerKanker is een hardnekkige ziekte, die helaas niet iedereen zal overleven. De kans dat je wordt gediagnosticeerd met kank…
Bronnen en referenties
 • http://www.parkinsonfonds.nl
 • http://www.gezondheidsnet.nl/parkinson/11-veelgestelde-vragen-over-parkinson
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.