Wat is Parkinson en wat zijn de verschijnselen?
Wat is Parkinson nou precies? Binnen Nederland komt Parkinson voornamelijk voor bij personen boven de 50 jaar. Verschijnselen die optreden bij de aandoening zijn onder andere: stijve spieren, tremor, een verstoorde houding en balans en een verminderd spraakvermogen. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat de ziekte erfelijk kan zijn.
Wat is parkinson?
Parkinson is een aandoening aan de hersenen. Bij personen die lijden aan de ziekte raakt een kleine groep cellen in de hersenen beschadigd. Dit heeft als gevolg dat deze cellen geen dopamine meer kunnen aanmaken. Dopamine is een stof die nodig is om te kunnen bewegen. Binnen Nederland zijn er ruim 550.000 mensen die lijden aan de ziekte. Dit zijn met name mensen boven de 50 jaar. In Nederland hebben steeds meer dertigers en veertigers last van de aandoening.
Wat zijn de verschijnselen bij Parkinson?
Tremor
Een symptoom van de aandoening is tremor. Tremor oftewel het trillen wat kan voorkomen in de handen, de armen of de benen. Tremor kan optreden wanneer je wakker wordt, zit en stilstaat. Het wordt meestal erger naarmate je meer gaat bewegen. Tremor is in de meeste gevallen het eerste symptoom waar mensen met de ziekte van Parkinson last van hebben. Tremor kan tevens de werking van de kin, de lippen en de tong beïnvloeden. Naarmate iemand langer last heeft van de aandoening kan tremor uitbreiden. Emotionele en fysieke stress zorgen meestal voor heftigere trillingen. Slapen en ontspannen kunnen daarentegen tremor verminderen en eventueel stoppen. Tremor is een van de hoofdkenmerken van de ziekte. Het is echter niet zo dat wanneer iemand aan tremer leidt, diegene ook perse last heeft van Parkinson.
Naast tremer zijn er nog andere typische verschijnselen.
Bradykinesia
Een vertraagde beweging die ook wel bradykinesia genoemd. Na verloop van tijd kan de ziekte het vermogen om te bewegen verminderen. Hierdoor worden eenvoudige taken moeilijk en tijdrovend. Tijdens het lopen zullen de gemaakte stappen korter worden. Het is ook vaak moeilijk om uit een stoel te komen. In sommige gevallen kunnen personen met bradykinesia enkel lopen door hun voet over de grond te slepen.
Stijve spieren
Spierstijfheid kan optreden in elk deel van het lichaam. De stijve spieren kunnen het bereik en de beweging van de spieren beperken. Tevens kan dit lijden tot erg pijnlijke spieren.
Verstoorde houding en balans
Mensen met de aandoening kunnen last hebben van een gebogen houding. dit kan tijdens het bewegen zorgen voor problemen met de balans.
Automatische bewegingen werken minder goed
De ziekte van Parkinson leidt tot een verminderd vermogen van onbewuste bewegingen. Bij onbewust bewegingen kun je denken aan het knipperen van de ogen, glimlachen en het zwaaien van je arm tijdens het lopen.
De spraak verandert
Mensen die de ziekte hebben kunnen last hebben van spraakproblemen. De spraak kan zachter en/of sneller worden. Ook wordt er vaak meer geaarzeld tijdens het praten. Tevens kan de ziekte lijden tot een monotonere stem. Ook het schrijven zal vaak lastig gaan.
Andere symptomen die kunnen voorkomen
- darmproblemen
- oogproblemen
- depressiviteit
- geheugenstoornissen
- slaapstoornissen
- overmatig zweten
- huidproblemen
- moeite met slikken
- hallucineren
- obstipatie
Is Parkinson erfelijk?
Bij de ontwikkeling van Parkinson kunnen erfelijke factoren een rol spelen. In sommige gevallen kan de ziekte dus erfelijk zijn. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond de aandoening in 5 tot 10 procent van de gevallen erfelijk is. Er dient echter nog meer onderzoek te worden gedaan om dit vast te stellen. De ziekte van Parkinson is niet besmettelijk.
Ten slotte is het tot op heden nog niet mogelijk om Parkinson te genezen. Wel kunnen de klachten worden verminderd met behulp van medicijnen.