Hoe gezond is chocolade?
Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatchocolade zijn niet gezond omdat ze slechts erg weinig cacao bevatten. Ook voorgefabriceerde chocolademelk uit de supermarkt is niet gezond. Alleen donkere chocola en cacaopoeder. In donkere, bittere, pure chocola zit de meeste cacao. Cacao is een stof met allerlei gezonde eigenschappen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Waar komt cacao vandaan?
Cacao wordt gemaakt van de cacaovrucht die aan een cacaoboom groeit. De vrucht is vrij groot en bevat ongeveer 20-40 grote cacaozaden. De boom groeit alleen in de tropen. De zaden worden omvat door een witte,
lychee-achtige vruchtvlees. Dit kan gegeten worden en is erg lekker. Het wittige vruchtvlees smaakt absoluut niet naar cacao. De zaden hoeven alleen maar gedroogd te worden en vervolgens te worden gemalen om cacaopoeder te krijgen.
Wanneer mag iets pure chocola heten?
De Nederlandse warenwet heeft strenge eisen opgelegd aan criteria melkchocolade en pure chocolade. Iets mag chocolade heten als er 32% cacao in zit. Het heet dan melkchocolade. Als er 54% in zit mag het puur heten. Is het percentage hoger dan 65% dan mag het extra bitter heten. Het mag duidelijk zijn dat pure chocolade of extra bittere chocolade het meest gezond is. Sommige repen bevatten 85% cacao en noemen dat pure chocolade. Besef dat pure chocolade van 54% cacao nog altijd 46% andere stoffen zoals suiker en melkvetten bevat.
Koop geen Mars of andere tussendoortjes
Wanneer je niet te veel chocola eet, maar het matig kan houden dan word je niet dik van chocola maar profiteer je wel van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van cacao, het hoofdbestanddeel van chocaladerepen. Sommige mensen noemen een Mars, Snickers, Twix, Milky way, Bounty of Kitkat chocoladerepen. Dat is een misverstand. Deze merken zijn puur snoep met een minimaal bestanddeel aan cacao. Het mag officieel niet eens melkchocolade heten. In dit artikel wordt met het woord chocola alleen chocolade bedoeld die of puur of extra bitter is.
Stikstofmonoxide voorkomt hoge bloeddruk
Er zit stikstofmonoxide in cacao. Dat werkt als een neurotransmitter. Onder andere in het maagdarmkanaal en in de penis zitten spiercellen die stikstofmonoxide bevatten. Deze stof is in de jaren '80 van de vorige eeuw ontdekt en werd in 1992 tot molecuul van het jaar uitgeroepen door het tijdschrift Nature. Stikstofmonoxide helpt mee een hoge bloeddruk te voorkomen.
Cacao is gezond
Over het algemeen genomen kan pure chocolade zeer gezond zijn, als er maar zo min mogelijk suiker in zit. Je kunt ook cacao door yoghurt heen doen voor een extra smaakje. Bij sommige delicatessewinkels en biologische winkels is pure chocolade te koop met een bijzonder hoog cacao-gehalte.
Chocolade is niet slecht voor het hart
Chocolade op zich is niet slecht voor het hart, maar de melkvetten en suikers die in vele chocoladerepen en bonbons zitten zijn wel slecht. Ook hier geldt weer dat het eten van pure cacao het beste is om de gezonde stoffen van cacao binnen te krijgen.
Eettips voor cacao
- Eet muesli met een theelepel cacao. Zoet de muesli met gedroogde cranberries, aardbeien, gedroogde vijgen of honing,
- Eet ´s morgens zelfgemaakte muesli met cacaopoeder,
- Laat ander snoepgoed staan maar concentreer je op pure chocolade,
- Maak zelf chocolademelk van cacao, heet water of hete melk,
- Doe wat cacaopoeder door de koffie;
- Maak zelf chocolade-ijs door zelfgemaakt roomijs met een paar theelepels cacaopoeder te mengen,
- Leer een chocoladesaus au bain marie te maken,
- Maak je eigen boterhambeleg: maak in een potje halflege pindakaas een mengsel van 2 theelepels cacao, pindakaas en honing,
- Doe pure cacao door de yoghurt,
Lees verder