De geneeskracht van pinda's

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud
- Voedingstoffen in pinda´s
- Pinda's, goed voor je hart!
- De anti-kankerwerking van pinda's
- Boordevol antioxidanten
- Pinda tegen galsteen
- 10 eettips voor pinda´s
Voedingstoffen in pinda´s
Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn de enige mineralen van betekenis in het pindaatje.Pinda's, goed voor je hart!
Pinda's bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Je hart houdt van pinda's. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda's zou laten staan. Gebruik overigens wel pindakaas waar alleen pinda's zitten, eventueel met een beetje zout.De anti-kankerwerking van pinda's
Daarnaast bevat een pinda veel resveratrol, wat een stof is met een anti-kankerwerking. Pinda's passen daarom goed in een dieet tegen kanker. Er zijn veel onderzoeken gedaan die uitwijzen dat kanker wordt tegen gegaan door het innemen van reservatrol. Er is zelfs een voedingssupplement op de markt met deze stof.Het meest gezond zijn pinda's met vliesjes. Deze worden nauwelijks nog in supermarkten verkocht. Je kunt wel voor vliespinda's terecht bij een biologische winkel, notenwinkels of sommige delicatessewinkels waar je zelf pindakaas kunt maken.
Boordevol antioxidanten
Pinda's barsten van de antioxidanten. In de pinda zit relatief meer antioxidanten dan in een appel. Er zit namelijk erg veel hydroxykaneelzuur in de pinda. Dat heeft een sterke antioxidantwerking. Deze stof gaat vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen pogen voortdurend het lichaam op celniveau aan te vallen en DNA-materiaal van cellen te vernietigen. Daardoor kunnen allerlei ziektes ontstaan waaronder kanker. Door producten met antioxidanten te eten wordt de kans op het krijgen van kanker aanmerkelijk verlaagd. Een Koreaans onderzoek dat 10 jaar duurde toonde aan dat regelmatig pinda's eten de kans op darmkanker bij vrouwen met 58% vermindert. Bij mannen verminderde de kans op darmkanker met 27%.Pinda tegen galsteen
Pinda's eten helpen tegen het ontwikkelen van galstenen. Slechts twee eetlepels pinda's per dag verkleint de kans op het krijgen van galstenen met 25%, zo toonde een Amerikaans onderzoek aan. Bij het eten van een eetlepel pinda's krijg je ongeveer 14 pinda's naar binnen.10 eettips voor pinda´s
Hoe geef je de pinda een vaste plek in je dagelijks menu? Door veel te combineren en talloze manieren te vinden om de pinda aan je eten toe te voegen. Als je aardappels of zilvervliesrijst bakt, kun je er makkelijk een eetlepel pinda's doorheen bakken. Dat is een lekkere aardappelvariatie. Pinda's zijn heerlijk, gezond en goedkoop! Lees hieronder 10 andere manieren om de pinda op te eten.[OLIST]Maak zelf pindasaus van gehakte pinda's of pindakaas met kokosolie en hete pepers,
Doe een eetlepel pindakaas in een groentesmoothie,
Eet elke dag en bruine boterham met pindakaas, (extra lekker met hagelslag)
Eet eens een boterham met pindakaas en honing, heerlijk en gezond,
Eet altijd satésaus bij de rijst,
Eet pinda's als snack 's avonds terwijl je een boek leest of voor de open haard zit,
Neem een zakje pinda's mee voor als je in de trein zit,
Bak eens zilvervliesrijst met een uitje, wat prei, ketjap en twee eetlepels pindakaas,
Gebruik alleen biologische pindakaas, pinda-olie of maal je pinda's zelf bij een delicatessewinkel,
Doe pindakaas op een hete, geroosterde boterham; het gaat heerlijk smelten![/OLIST]