Niek, 11-11-2015
Er zijn grote verschillen in pindakaas, in de ene zit 90% pinda's, terwijl in de (duurdere) smeuïge varianten soms maar 50% zit, aangevuld met meel.
Reactie infoteur, 10-02-2016
Heel scherp. Dat stond er nog niet in. Ik neem die met 100% pinda´s uit de biowinkel, ja, en een beetje zeezout. Je hebt zelf 100% pindakaas zonder zeezout. Op de Albert Cuyp maken ze soms ook pindakaas gewoon van gemalen pinda´s. Het kan dus wel.
En als je het smeuïger wilt doe je er op je boterham tahin bij.
Jt Rugge, 07-12-2014
Pinda's leveren ook arachidonzuur, een ontstekingsbevorderende stof die auto-immuunklachten kan versterken, zoals bij reuma, eczeem en diabetes. Ben je er gevoelig voor dan is gebruik van pinda's af te raden, maar de echte noten kennen deze stof, die overigens ook in eidooier en varkensvlees voorkomt, niet. Vervang dan de pinda's door noten.
Reactie infoteur, 03-05-2015
Dat lijkt me geen juiste visie. Arachidonzuur is niet slecht; het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen, het kan bv de symptomen van autisme verminderen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22370992
De auto-immuunklachten zijn een probleem op zich. Vele voedingsstoffen worden niet goed verdragenm door mensen met auto-immuunklachten, dat hoeft niet alleen voor pinda´s te gelden. Vlees, kaas, eieren, melk en nog veel mneer normale voeding, kunnen voor sommige mensen allerlei allegenen bevatten, in combinatie met auto-immuunklachten.
Kimberley Pex, 29-10-2013
De pinda staat in 'n kwaad daglicht, vooral bij darmpatiënten. Ik denk dat we in 'n tijdperk leven waar veel gezonde voedingswaren de grond worden ingeboord. 't Wordt ook allemaal zomaar klakkeloos aangenomen. Als er 'n paar dingen ongezond zijn, dan is 't wel tarwe, en suiker niet te vergeten, en deze regel geldt voor iedereen. 'n Pinda bevat goede oliën, staat ook hierboven beschreven, pinda heeft 'n heel hoog eiwitgehalte, en heeft 'n herstellende functie op de haarvaten. Ik lig vaak in ziekenhuizen, en de laatste tijd komen ze regelmatig langs de bedden (op de afd. interne/MDL) met eiwitrijke snacks. Om aan te sterken, pinda's worden dan ook altijd aangeboden.
Reactie infoteur, 30-10-2013
Kimberley, je hebt gelijk. Een kleine aanvulling kan zijn dat vliespinda´s het meest gezond zijn. Pindakaas van supermarktkwaliteit is niet zo gezond; daar zit vaak meel en suiker in. In echte, oorspronkelijke, tegenwoordig biologische pindakaas zit alleen pinda´s en zeezout. Dat is gezond. Supermarktpindakaas en arachide-olie worden op industréle wijze gemaakt en tijdens het fabricageproces worden de belangrijke olién jammer genoeg geëlimineerd. Eet daarom verse of biologische pindakaas. In sommige delicatessewinkels kun je zelf pindakaas malen. Op de Albert Cuyp staat een kraam die zelf ter plekke pindakaas maakt. Dat is gezond, niet de weliswaar smeuïg en uitstekend smeerbare variant uit de supermarkt.
Clarissa, 20-08-2013
Hoi, hierboven staat dat pinda's helpen kanker voorkomen. Maar in een ander artikel op jullie site staat juist dat het het risico op leverkanker vergroot. Hoe zit dat? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/31838-aflatoxines-en-kanker.html
Reactie infoteur, 20-08-2013
Ten eerste werken er meerdere infoteurs onafhankelijk van elkaar op deze Infonu-site. Dat betekent dat inzichten kunnen verschillen.
Wat weinigen weten is dat de oorzaak va kanker is gelegen in een zuurstoftekort op celniveau. Wanneer het zuurstofmetabolisme van een cel met 35% is gedaald, is er een risico op kanker. Dat staat geheel los van het feit dat er carcinogene(kankerverwekkende) stoffen bestaan. Je kunt daarom zogenaamde carcinogenen binnen krijgen zonder kanker te ontwikkelen, zolang het zuurstofmetabolisme optimaal is. In pinda´s zit vooral veel basis omega 6, en deze stof gaat in het celmembraan zitten. Basis omega 6 is een uitstekende zuurstofdoorlater. Op deze manier voorkomen pinda´s kanker.
Overigens zeggen anderen weer dat omega 6 niet goed is maar vergeten daarbij te melden dat afgeleide omega 6 vetzuren slecht voor de gezondheid zijn. Basis omega 6 zoals die in veel zaden en noten zitten is juist gezond.
Afijn, omdat in pinda´s veel omega 6 zit, voorkomt het kanker, ondanks dat er aflatoxines in zit. Tenminste dat is mijn inzicht op dit gebied. Wel zij aangetekend dat biologische pindakaas waar slechts zeezout en pinda´s in zit, veel gezonder is dan supermarktpindakaas waar bewerkte pinda-olie, meel en suiker in zit. Verder zijn vers gebrande ongezouten vliespinda´s van de notenboer gezonder dan zoute pinda´s uit de supermarkt. Ook doppinda´s zijn gezond.
Het voorkomen van kanker gaat in feite gepaard met het feit dat we margarine oftewel geharde plantaardige vetten en bewerkte oliën gebruiken in plaats van biologisch onbewerkte, koudgeperste oliën en roomboter. Deze twee laatste vetsoorten zijn erg gezond. Overigens is het een fabeltje dat je van vet eten dik wordt maar dat is weer een ander verhaal.