De geneeskracht van pinda's

De geneeskracht van pinda's Pinda´s zijn geen nootjes. Ze heten dan wel aardnoten, olienoten of in het Engels peanuts maar ze behoren tot de peulvruchten. Ze zijn onder andere familie van de kikkererwt. Pinda´s zijn de meest populaire snackgroente op aarde. Het is echter niet slechts een lekkernij; de olienoot beschikt over geneeskrachtige eigenschappen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Voedingstoffen in pinda´s

Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn de enige mineralen van betekenis in het pindaatje.

Pinda's, goed voor je hart!

Pinda's bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Je hart houdt van pinda's. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda's zou laten staan. Gebruik overigens wel pindakaas waar alleen pinda's zitten, eventueel met een beetje zout.

De anti-kankerwerking van pinda's

Daarnaast bevat een pinda veel resveratrol, wat een stof is met een anti-kankerwerking. Pinda's passen daarom goed in een dieet tegen kanker. Er zijn veel onderzoeken gedaan die uitwijzen dat kanker wordt tegen gegaan door het innemen van reservatrol. Er is zelfs een voedingssupplement op de markt met deze stof.

Het meest gezond zijn pinda's met vliesjes. Deze worden nauwelijks nog in supermarkten verkocht. Je kunt wel voor vliespinda's terecht bij een biologische winkel, notenwinkels of sommige delicatessewinkels waar je zelf pindakaas kunt maken.

Boordevol antioxidanten

Pinda's barsten van de antioxidanten. In de pinda zit relatief meer antioxidanten dan in een appel. Er zit namelijk erg veel hydroxykaneelzuur in de pinda. Dat heeft een sterke antioxidantwerking. Deze stof gaat vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen pogen voortdurend het lichaam op celniveau aan te vallen en DNA-materiaal van cellen te vernietigen. Daardoor kunnen allerlei ziektes ontstaan waaronder kanker. Door producten met antioxidanten te eten wordt de kans op het krijgen van kanker aanmerkelijk verlaagd. Een Koreaans onderzoek dat 10 jaar duurde toonde aan dat regelmatig pinda's eten de kans op darmkanker bij vrouwen met 58% vermindert. Bij mannen verminderde de kans op darmkanker met 27%.

Pinda tegen galsteen

Pinda's eten helpen tegen het ontwikkelen van galstenen. Slechts twee eetlepels pinda's per dag verkleint de kans op het krijgen van galstenen met 25%, zo toonde een Amerikaans onderzoek aan. Bij het eten van een eetlepel pinda's krijg je ongeveer 14 pinda's naar binnen.

10 eettips voor pinda´s

Hoe geef je de pinda een vaste plek in je dagelijks menu? Door veel te combineren en talloze manieren te vinden om de pinda aan je eten toe te voegen. Als je aardappels of zilvervliesrijst bakt, kun je er makkelijk een eetlepel pinda's doorheen bakken. Dat is een lekkere aardappelvariatie. Pinda's zijn heerlijk, gezond en goedkoop! Lees hieronder 10 andere manieren om de pinda op te eten.
  1. Maak zelf pindasaus van gehakte pinda's of pindakaas met kokosolie en hete pepers,
  2. Doe een eetlepel pindakaas in een groentesmoothie,
  3. Eet elke dag en bruine boterham met pindakaas, (extra lekker met hagelslag)
  4. Eet eens een boterham met pindakaas en honing, heerlijk en gezond,
  5. Eet altijd satésaus bij de rijst,
  6. Eet pinda's als snack 's avonds terwijl je een boek leest of voor de open haard zit,
  7. Neem een zakje pinda's mee voor als je in de trein zit,
  8. Bak eens zilvervliesrijst met een uitje, wat prei, ketjap en twee eetlepels pindakaas,
  9. Gebruik alleen biologische pindakaas, pinda-olie of maal je pinda's zelf bij een delicatessewinkel,
  10. Doe pindakaas op een hete, geroosterde boterham; het gaat heerlijk smelten!

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde pinda en de lekkerste pindasausDe gezonde pinda en de lekkerste pindasausPinda, aardnoot, apennoot , olienoot en grondnoot, zo ongeveer alle namen voor een bruin peultje dat de ontdekkingsreizi…
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Zelf pindakaas makenZelf pindakaas makenPindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo be…
Pinda-allergie bij kind mogelijk te voorkomenPinda-allergie bij kind mogelijk te voorkomenVan de veelvoorkomende allergieën is de pinda-allergie een van de gevaarlijkste. Niet alleen het eten van pinda's kan vo…

Hoe gezond is chocolade?Hoe gezond is chocolade?Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatc…
Amandelen, een gezonde lekkernijAmandelen, een gezonde lekkernijAmandelen zijn heerlijke noten. Ze zorgen voor gewichtsverlies, zijn een rijkere bron van eiwitten dan eieren en voorkom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Floriana T, Pixabay
  • http://www.dietriffic.com/2009/03/13/peanuts/2/
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=101
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Niek, 11-11-2015
Er zijn grote verschillen in pindakaas, in de ene zit 90% pinda's, terwijl in de (duurdere) smeuïge varianten soms maar 50% zit, aangevuld met meel. Reactie infoteur, 10-02-2016
Heel scherp. Dat stond er nog niet in. Ik neem die met 100% pinda´s uit de biowinkel, ja, en een beetje zeezout. Je hebt zelf 100% pindakaas zonder zeezout. Op de Albert Cuyp maken ze soms ook pindakaas gewoon van gemalen pinda´s. Het kan dus wel.

En als je het smeuïger wilt doe je er op je boterham tahin bij.

Jt Rugge, 07-12-2014
Pinda's leveren ook arachidonzuur, een ontstekingsbevorderende stof die auto-immuunklachten kan versterken, zoals bij reuma, eczeem en diabetes. Ben je er gevoelig voor dan is gebruik van pinda's af te raden, maar de echte noten kennen deze stof, die overigens ook in eidooier en varkensvlees voorkomt, niet. Vervang dan de pinda's door noten. Reactie infoteur, 03-05-2015
Dat lijkt me geen juiste visie. Arachidonzuur is niet slecht; het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen, het kan bv de symptomen van autisme verminderen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22370992
De auto-immuunklachten zijn een probleem op zich. Vele voedingsstoffen worden niet goed verdragenm door mensen met auto-immuunklachten, dat hoeft niet alleen voor pinda´s te gelden. Vlees, kaas, eieren, melk en nog veel mneer normale voeding, kunnen voor sommige mensen allerlei allegenen bevatten, in combinatie met auto-immuunklachten.

Kimberley Pex, 29-10-2013
De pinda staat in 'n kwaad daglicht, vooral bij darmpatiënten. Ik denk dat we in 'n tijdperk leven waar veel gezonde voedingswaren de grond worden ingeboord. 't Wordt ook allemaal zomaar klakkeloos aangenomen. Als er 'n paar dingen ongezond zijn, dan is 't wel tarwe, en suiker niet te vergeten, en deze regel geldt voor iedereen. 'n Pinda bevat goede oliën, staat ook hierboven beschreven, pinda heeft 'n heel hoog eiwitgehalte, en heeft 'n herstellende functie op de haarvaten. Ik lig vaak in ziekenhuizen, en de laatste tijd komen ze regelmatig langs de bedden (op de afd. interne/MDL) met eiwitrijke snacks. Om aan te sterken, pinda's worden dan ook altijd aangeboden. Reactie infoteur, 30-10-2013
Kimberley, je hebt gelijk. Een kleine aanvulling kan zijn dat vliespinda´s het meest gezond zijn. Pindakaas van supermarktkwaliteit is niet zo gezond; daar zit vaak meel en suiker in. In echte, oorspronkelijke, tegenwoordig biologische pindakaas zit alleen pinda´s en zeezout. Dat is gezond. Supermarktpindakaas en arachide-olie worden op industréle wijze gemaakt en tijdens het fabricageproces worden de belangrijke olién jammer genoeg geëlimineerd. Eet daarom verse of biologische pindakaas. In sommige delicatessewinkels kun je zelf pindakaas malen. Op de Albert Cuyp staat een kraam die zelf ter plekke pindakaas maakt. Dat is gezond, niet de weliswaar smeuïg en uitstekend smeerbare variant uit de supermarkt.

Clarissa, 20-08-2013
Hoi, hierboven staat dat pinda's helpen kanker voorkomen. Maar in een ander artikel op jullie site staat juist dat het het risico op leverkanker vergroot. Hoe zit dat? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/31838-aflatoxines-en-kanker.html Reactie infoteur, 20-08-2013
Ten eerste werken er meerdere infoteurs onafhankelijk van elkaar op deze Infonu-site. Dat betekent dat inzichten kunnen verschillen.

Wat weinigen weten is dat de oorzaak va kanker is gelegen in een zuurstoftekort op celniveau. Wanneer het zuurstofmetabolisme van een cel met 35% is gedaald, is er een risico op kanker. Dat staat geheel los van het feit dat er carcinogene(kankerverwekkende) stoffen bestaan. Je kunt daarom zogenaamde carcinogenen binnen krijgen zonder kanker te ontwikkelen, zolang het zuurstofmetabolisme optimaal is. In pinda´s zit vooral veel basis omega 6, en deze stof gaat in het celmembraan zitten. Basis omega 6 is een uitstekende zuurstofdoorlater. Op deze manier voorkomen pinda´s kanker.

Overigens zeggen anderen weer dat omega 6 niet goed is maar vergeten daarbij te melden dat afgeleide omega 6 vetzuren slecht voor de gezondheid zijn. Basis omega 6 zoals die in veel zaden en noten zitten is juist gezond.

Afijn, omdat in pinda´s veel omega 6 zit, voorkomt het kanker, ondanks dat er aflatoxines in zit. Tenminste dat is mijn inzicht op dit gebied. Wel zij aangetekend dat biologische pindakaas waar slechts zeezout en pinda´s in zit, veel gezonder is dan supermarktpindakaas waar bewerkte pinda-olie, meel en suiker in zit. Verder zijn vers gebrande ongezouten vliespinda´s van de notenboer gezonder dan zoute pinda´s uit de supermarkt. Ook doppinda´s zijn gezond.

Het voorkomen van kanker gaat in feite gepaard met het feit dat we margarine oftewel geharde plantaardige vetten en bewerkte oliën gebruiken in plaats van biologisch onbewerkte, koudgeperste oliën en roomboter. Deze twee laatste vetsoorten zijn erg gezond. Overigens is het een fabeltje dat je van vet eten dik wordt maar dat is weer een ander verhaal.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.