Amandelen, een gezonde lekkernij
Amandelen zijn heerlijke noten. Ze zorgen voor gewichtsverlies, zijn een rijkere bron van eiwitten dan eieren en voorkomen aderverkalking en hartinfarct. Amandelen behoren tot het meest gezonde voedsel ter wereld. Als je alle voedingswaarde optelt, zijn amandelen de gezondste noten op aarde. Het is een heerlijke snack. Nog lekkerder is het amandelspijs wat gemaakt wordt van pure gemalen amandelen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
De amandelboom
De amandel is een subtropische boom die van oorsprong groeit in Noord-Afrika en Zuid-Europa. Hij komt voor rond de Middellandse Zee. In de tropen groeit een
tropische amandelboom die ook lekkere nootjes heeft. De schil rond de amandel is keihard. Met een notenkraker kun je het openen maar je moet wel even oefenen. Amandelen in schil zijn eigenlijk de vrucht voor een nieuwe boom. Wanneer je ze goed droog bewaard kunnen ze jarenlang goed blijven.
Vitaminen en mineralen
80 Gram amandelen leveren de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. 90 Gram amandelen zorgen ervoor dat je de ADH aan
mangaan binnen krijgt. De amandel is hiermee een zeer rijke bron van
vitaminen en
mineralen. Naast vitamine E zit er ook B2 en B11 in de amandel. Wat mineralen betreft heeft het amandeltje behalve mangaan ook
magnesium, seleen,
zink,
ijzer, koper,
kalium en
fosfor in zich. Het
aminozuur tryptofaan bevindt zich ook in deze letterlijk gezien harde noot om te kraken.
Noten: zeer goed voor je hart
In dit lekkere nootje zitten onverzadigde vetzuren. De amandelolie is van hetzelfde type als de hele gezonde olijfolie. Wanneer noten als vervanging voor andere vetten worden gebruikt verkleint de kans op het krijgen van de groep ziekten waaronder o.a. hartinfarct, hoge bloeddruk en aderverkalking vallen.
Van noten val je af
Verschillende onderzoeken tonen aan dat tweemaal per week noten eten juist zorgt voor een gewichtsverlies ten opzichte van mensen die helemaal geen noten eten.
Antioxidanten in amandelen
Daarnaast vernietigen de
antioxidanten in amandelen vrije radicalen die voor grote schade op celniveau kunnen zorgen. Hiermee voorkomt de amandel tal van ziekten, zelfs kanker. In het algemeen kun je zeker stellen dat amandelen ervoor zorgen dat het immuunsysteem sterker wordt.
Hoe eet je amandelen
Amandelen kun je waarschijnlijk het best als snack eten. Experts raden aan om 4 keer per week een handje nootjes te eten. Dat verkleint de kans op hart- en vaatziekten al aanzienlijk. De amandel hoort bij de gemengde nootjes en is in qua geneeskracht vergelijkbaar met de
pecannoten en de
walnoot. Amandelen kun je op verschillende manieren eten. Probeer eens amandelen door een groene sla te doen. Voor dit doel kun je de amandelen verkruimelen tot kleinere stukjes. Het is ook lekker om een pastagerecht te maken met stukjes noot in plaats van gehakt. Voor 4 personen verkruimel je 2 ons gemengde noten met een vijzel. Deze doe je als de pasta bijna klaar is door het gerecht. Verder kun je zelf amandelspijs maken door geschilde amandelen met een vijzel helemaal fijn te stampen. Amandelen schil je door ze een nachtje in een kopje water te bewaren. Het schilletje kun je er dan zo afwrijven. De nootjes zijn ook heerlijk in een toetje met yoghurt of een ontbijt met
zelfgemaakte muesli.
Lees verder