Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektes

Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektes De walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tuin laten groeien. Hij kan zeer groot worden. Walnoten zijn goed voor een groot aantal lichaamsdelen maar met name voor de hersenen. Walnoten lijken qua structuur op de hersenen. Volgens de signatuurleer die in de oudere plantengeneeskunde werd toegepast vertelden de uiterlijke kenmerken van een plant iets over hun geneeskrachtige werking in de mens. Voor de walnoot geldt dat wetenschappelijk onderzoek de bevindingen van kruidenartsen hebben bevestigd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Hoe maak je de vers geplukte walnoot schoon?

De walnoot is als hij aan de boom hangt omringd door een vlezige omhulsel met groene buitenkant. Dit vlezige omhulsel is ook als kleurstof voor verf gebruikt. Handen worden helemaal zwart als ze een uurtje walnoten hebben opengemaakt. Een betere methode is het daarom om de walnoten mét hun omhulsel in een hoek van de tuin te leggen op een steen of schaal en twee weken te wachten; dan is de schil weggerot en kunnen de walnoten makkelijk schoon worden gemaakt. Walnoten kunnen een half jaar bewaard worden in de schil.

Walnoot, de gezondste noot

Volgens wetenschappers van de universiteit in Pennsylvania is de walnoot de meest gezonde noot die er is. In de walnoot zitten veel antioxidanten die vrije radicalen tegengaan. Dat helpt vele ziektes voorkomen, waaronder kanker. Vitamine E bevat het walnootje in ruime mate en deze vitamine is een bekende antioxidant.

Mineralen in walnoot

Walnoot biedt een overvloedige bron aan mineralen. De mineralen kalium, mangaan, koper, calcium en magnesium zijn vooral terug te vinden in de walnoot. Magnesium werkt met name goed voor de hersenfuncties. Walnoten behoren tot het krachtvoer voor denkvermogen. Er zit relatief veel mangaan en koper in walnoten. 60 gram walnoten zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) van mangaan en 50% van de ADH van koper. 60 Gram levert 100% van de ADH voor omega 3-vetten, dat zijn gezonde vetzuren waar je niet dik van wordt en geen cholesterol van krijgt.

Walnoten goed voor hersenen

De hersenen bestaan voor 8% uit omega 3-vetzuren. Omdat walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren, zijn veel ziektes waarbij de walnoot soelaas biedt, gerelateerd aan de hersenen.

Preventie tegen ziekte door walnoten

Walnoten zijn een krachtig preventief medicijn tegen allerlei ziekten. De wetenschap heeft er uitvoerig onderzoek naar gedaan. De walnoot is niet alleen lekker maar kan ook ziektes helpen voorkomen. Walnoten passen in het alledaagse voedingspatroon om in optimale gezondheid te blijven verkeren. Tien aandoeningen waarop de walnoot geneeskrachtige werking heeft, zijn:
 1. Bipolaire stoornis,
 2. Depressie,
 3. ADHD,
 4. Agressie,
 5. Schizofrenie,
 6. Dementie,
 7. Ziekte van Alzheimer,
 8. Maculadegeneratie(oogziekte),
 9. Hart- en vaatziekten,
 10. Auto-immuunziekte.

Walnoten tips

Walnoten zijn een heerlijke aanvulling in een salade. Sommige biologische bakkers verkopen walnotenbrood, een heerlijk soort brood. Walnoten kun je ook zo weg snacken als je op je eigen terras zit of je bent een boek aan het lezen. Walnoten kun je ook stampen en samen met olijfolie verwerken in een peterseliepesto of basilicumpesto. Wie graag koekjes bakt vindt in de walnoot een aanstekende verrijking van het koekjesdeeg. Daarnaast doet een halve walnoot op een koekje het erg goed.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walnoten gezond?Walnoten gezond?Walnoten, gezond? Ja, deze bekende nootsoort is erg gezond. Na het lezen van dit artikel zult u op een andere manier aan…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…

De sinaasappel als geneeskrachtig fruitDe sinaasappel als geneeskrachtig fruitDat sinaasappels gezond zijn weten de meeste mensen. Maar waarom zijn ze zo gezond? En wat zit er nog meer in dan vitami…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Helee54, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99
 • http://www.bbc.co.uk/news/health-12865291
 • Foto: Tom008
Reacties

Ag Hebbink, 16-11-2015
Wij waren deze herfst op een camping waar walnotenbomen staan. Op de camping was een bordje opgehangen waarop stond: WAARSCHUWING; DE (NOTEN)BOMEN OP HET TERREIN ZIJN NIET BEHANDELD TEGEN BACTERIEBRAND, DE BASTKEVER EN DE OKKERNOOTMIJT. Wat moet ik daarmee? Zijn dit dodelijke ziektes? Reactie infoteur, 10-02-2016
De okkernootviltmijt gaat alleen op de bladeren zitten. De bastkever of schorskever kruipt alleen in de bast of schors. Bacteriebrand zorgt ervoor dat er bijna geen oogst aan walnoten is omdat takken bruin worden. Dus nee: je hebt er geen last van verder.

Bruggink, 07-02-2015
Ieder jaar verzamel ik al walnoten, mijn vraag is; Hoe moet je deze reinigen, bewaren en hoeveel jaren lang blijft deze noot goed? Kan een lichte of donkere opbergplaats belangrijk zijn. Heeft U nog andere suggestie? Reactie infoteur, 02-05-2015
Reinigen? wat bedoel je? je moet ze drogen, het zwarte van de buitenschil afvegen en maximaal een jaar bewaren. Na een jaar kun je weer immers nieuwe walnoten oprapen.

Ria, 22-09-2014
Is 5 walnoten per dag voldoende? Mijn man is diabeet is dat ook een bezwaar, of is dat juist goed? Reactie infoteur, 22-09-2014
Vijf walnoten per dag is prima en diabeet zijn is geen bezwaar! Overigens zijn asperges erg goed tegen suikerziekte. Tweemaal per week asperges eten kan het verloop van diabetes mellitus sterk vertragen.

B. van der Pols, 16-03-2013
Paranoten zijn gezond maar je mag ze maar met mate eten, hoe zit dat met de walnoot, amandel, hazelnoot en pecannoot? Mag je daar wel meer van eten? Ik eet graag noten, ook om gezondheidsredenen. Reactie infoteur, 17-03-2013
Een a twee paranoten per dag zijn genoeg om de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het mineraal selenium of seleen binnen te krijgen. Drie paranoten eten betekent dat je de maximale aanbevolen hoeveelheid eet. Je doet er daarom goed aan om de consumptie van paranoten te beperken. Een a twee per dag is echt genoeg. Af en toe meer dan drie noten eten kan geen kwaad; maar dagelijks teveel paranoten eten kan leiden tot broze nagels en broos haar plus misselijkheidverschijnselen. Voor de overige noten geldt deze restrictie niet aangezien er geen torenhoge percentages van een bepaalde mineraal in zit. 50 Tot 100 gram gemengde noten per dag is erg gezond.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.